Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 19:51 4 375 12

Десетки убити при атака с дронове срещу военна академия в Сирия

  • сирия-
  • дронове-
  • башар асад-
  • военна академия

След края на церемонията присъстващите се насочиха към двора и тогава експлозивите ги поразиха, разказа свидетел

Десетки убити при атака с дронове срещу военна академия в Сирия - 1
Снимка: Shutterstock

Атака с дронове срещу военна академия в провинция (мухафаза) Хомс, централна Сирия, по време на днешната церемония по присвояването на офицерско звание от курсанти, е убила над 60 мирни граждани и военнослужещи, предаде Франс Прес, като се позова на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, съобщи БТА.

Десетки са и ранените, съобщи министерството на отбраната на Сирия, цитирано от световните агенции. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права поне деветима от загиналите са мирни граждани. Първоначално Франс прес предаде, че загиналите са поне седем, докато излъчващият от Дубай (ОАЕ) телевизионен канал "Ал Хадат" първо информира за 54 убити, но след това се поправи, че броят на жертвите е 11. Според сирийската телевизия "Ал Ихбария" повечето от жертвите са роднини на курсантите, поканени на церемонията, насрочена за 50-ата годишнина от арабско-израелската война от 1973 г. (известна като войната Йом Кипур).

"Терористични организации са взели под прицел присъстващите веднага след края на церемонията по присвояване на офицерско звания във военната академия в Хомс, като са използвали дронове, въоръжени с експлозиви", се казва в изявление на сирийската армия. Министерството на отбраната на Сирия не назовава конкретна организация като отговорна за нападението, посочва Ройтерс. Ройтерс отбелязва, че министърът на отбраната на Сирия е присъствал на церемонията, но си е тръгнал минути преди атаката според информация на два източника - един от сирийските сили за сигурност и друг от местните сили, подкрепящи правителството в Дамаск срещу опозиционните групировки.

"След края на церемонията присъстващите се насочиха към двора и тогава експлозивите ги поразиха", казва за Ройтерс човек, който е участвал в подготвителните работи по сцената на церемонията. Сирийската армия е уверила, че ще има "твърд отговор" на тази "подла, безпрецедентна терористична атака", съобщава Франс прес. АФП отбелязва още, че за момента никой не е поел отговорност за нападението, и споменава, че въоръжени дронове се използват понякога от джихадистките групировки, контролиращи част от територията на Сирия. Агенцията припомня, че започналият през 2011 г. конфликт в Сирия досега е отнел живота на над половин милион души и е разцепил държавата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    46 3 Отговор
    Терористичната организация се казва САЩ и НАТО!!!
  • 2 НЯМА ЧОВЕК ПО СВЕТА

    37 0 Отговор
    ДА НЕ ЗНАЕ КОЯ Е ОРГАНИЗАЦИЯТА СРЕЩА СМЪРТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ...
  • 3 Хахаха

    34 1 Отговор
    Ясно. Така се дава информацията вече. Като урсулката в Япония: ,,много тежко преживяхте последиците от атомния взрив, но Русия се кани ПАК да го направи". Ето на това му се казва лицемерие и сатанизъм.
  • 4 Исторически парк

    29 3 Отговор
    Американските терористи побесняха!
  • 5 Професор

    25 2 Отговор
    Турция пък в лицето на външния министър Хакан Фидан заплаши индиректно САЩ че ще бомбардира петролни кладенци в Сирия и Ирак ако "трети страни продължават да подкрепят и подхранват терористични организации които заплашват Турция".

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ........

    5 10 Отговор
    Безсмислена война...И онзи Асад е побъркан.Говори като Урсула за климатични промени.Вместо да говорят за мирни споразумения те седнали да си чешат езиците с времето навън.Папата също превъртя и той почна за климат да говори.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кои са терористите в Сирияяяяа

    17 2 Отговор
    Я да помислим помислим помислиииим.... Ами аз се сещам само за едни ама те с съюзници на американците, следователно няма да го наричаме терористи...
  • 10 Нанаици

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    Турците са бомбардирали 21 обекта предимно с муниции и военна техника дадена на тамошната ПКК в североизточната част с дроновете си.
    Да сте видели снимки на пострадали цивилни от това?
  • 11 Райхсвер

    3 10 Отговор
    Е, и?
    Руските мръсници ежедневно убиват десетки мирни граждани в Украйна, но на света не му пука много-много...
  • 12 Субективист

    4 0 Отговор
    "....базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи...".....звучи като "съобщиха Белите Каски с централа базирана в Лондон" - върви, че вярвай
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания