Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 10:20 2 728 12

Бежанците в Турция: живот в постоянен страх

  • бежанци-
  • мигранти-
  • турция-
  • страх-
  • враждебност-
  • сирия-
  • турци-
  • реджеп ердоган

Все по-голяма враждебност и постоянна заплаха от произволни арести и гонения

Бежанците в Турция: живот в постоянен страх - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сирийката Мара пристигнала в Турция със семейството си преди повече от пет години. Тя има бежански статут, но въпреки това изпитва истински страх, когато напуска дома си в Истанбул. "Имам чувството, че всеки ден въвеждат нови правила и тормоз за нас, бежанците. Но най-лошото е, че открито ни плашат с депортиране в Сирия", посочва тя пред АРД.

Младата жена работи като преводачка. Учила е физика, но сирийската ѝ диплома не била призната. Въпреки това успяла да се устрои в Турция и отначало се чувствала добре приета. Мара не е истинското ѝ име - тя се притеснява да оповести самоличността си, за да не си навлече проблеми с властите.

"Кучета, връщайте се вече в страната си!"

Преди два дни Мара вървяла по улицата с приятелка. Двете си говорели на арабски. Изведнъж се приближила възрастна жена и извикала: "Кучета, връщайте се вече в страната си!".

"По време на последната предизборна кампания бежанците станаха инструмент от вътрешната политика", обяснява пред АРД Пирил Еркобан от сдружението "Мюлтеджи Дер" - организация, защитаваща правата на търсещите убежище. "В много сфери в Турция съгласие не съществува, но що се отнася до негативното мнение за бежанците, цари единодушие."

Дори и социалдемократическият лидер на опозицията Кемал Кълъчдароглу многократно агитираше срещу сирийците. Той говореше за над десет милиона бежанци в Турция - цифри, които са далеч от реалността. А съюзът около президента Реджеп Тайип Ердоган обяви широкомащабни мерки за репатриране. И изглежда, че това предизборно обещание сега се изпълнява, коментира АРД.

"Третират ни като престъпници"

Мара разказва, че в някои дни в квартала ѝ на всеки ъгъл стоят полицаи и търсят сирийци, които са в Турция нелегално или са регистрирани в друг град. "Третират ни като престъпници", заявява тя.

В средата на седмицата турският вътрешен министър обяви, че в последните четири месеца над 105 000 души от различни националности са били експулсирани от страната заради липсата на валидно разрешение за пребиваване.

Приятелка на Мара не издържала на натиска и враждебността и преди известно време напуснала Турция. "Тя остави всичко зад гърба си и отиде в ЕС", раказва сирийката пред германската медия. Оттогава не е чувала нищо за нея и дори не знае дали е жива.

Договореностите с ЕС не се изпълняват

Споразумението между ЕС и Турция, сключено през пролетта на 2016-а година, даде ефект, отбелязва АРД. ЕС обеща съдействие, възлизащо на милиарди евро, а Турция се ангажира да затвори пътищата за бягство от страната и да осигури помощи за бежанците от гражданската война в Сирия. Но от повече от три години и двете страни не изпълняват някои от договореностите.

Пирил Еркобан от сдружението, защитаващо правата на бежанците, казва, че от лятото на 2022-а година турското правителство отказва да признава сирийците за бежанци. "Освен това икономически фактори, както и омразата срещу тях ги карат да се връщат в родината си или да бягат към Европа, въпреки всички опасности", обяснява още тя пред АРД.

"Нямахме право да се обадим на никого"

Хамид от Иран, който не може да се върне в страната си по политически причини, разказва, че след спор с турския му хазяин дошли полицаи и го арестували. Завели го първо в полицейски участък, а след това и в център за депортация, посочва той пред германската медия.

Хамид прекарал два дни със стотици други мъже на открито. "Не ни позволиха да се обадим на никого - нито на семейството, нито на адвокатите. Останахме там два дни, непрекъснато валеше. А полицаите ни се смееха и ни ругаеха." На третия ден той бил отведен в препълнена килия, по пътя към която забелязал по стените символи на ЕС. После научил, че въпросният център бил финансиран с пари по споразумението между ЕС и Турция.

Служителите му казали, че ако подпише формуляр, ще бъде пуснат веднага. Документът представлявал съгласие за депортация. Хамид отказал, но през следващите няколко дни заплахите станали толкова сериозни, че се замислил дали да не подпише. Междувременно турската му приятелка го открила и се обадила на адвокат, след което бил освободен и засега депортирането му е предотвратено. Турското правителство отрича съществуването на случаи като този на Хамид, пише АРД.

Следваща спирка Европа?

"Винаги сме смятали тези споразумения за неморални", казва Пирил Еркобан, имайки предвид договореностите между ЕС и Турция от 2016-а година. "Навремето това не интересуваше никого." Но времената вече са други - днес голяма част от турското население отхвърля този документ, макар и не непременно по морални причини, отбелязва АРД.

Хамид и Мара знаят, че враждебността към мигрантите се засилва и в Европа. Въпреки това и двамата се замислят дали да продължат да живеят в постоянен страх от депортиране или да рискуват с ход, на който гледат като на неизползван шанс за свобода.

Автор: Катарина Вилингер АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дядо Гошо

    27 0 Отговор
    Навлеци. Само те ни липсват. Да се връщат обратно, не виждат ли, че никой не ги иска.

    Коментиран от #4

  • 3 Митко

    26 0 Отговор
    Нямате работа в Турция,прибирайте се по родните места.
  • 4 Българските турци

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо Гошо":

    И най парадоксалното е че и Асад не ги ще !
  • 5 Българските турци

    22 3 Отговор
    От 12 години насам всички в Европа обвиняват Ердоган и турците ,че изнудват европейците със сирийските бежанци...Вярно в Турция има мигранти освен от Сирия също от Ирак и Афганистан но няма расизъм и ксенофобия както в Европа и в България...а има истинско хуманно становище...Никой от там не идва на летуване и за да харчат пари тука ! Турция е държава със закони и правила в общественния си живот и напливът на бежанци и измамени лузери от всички посоки на световната нищета не може да разтърси и наруши порядъка и реда на държавата !... Разбира се че ще се прилагат неизбежните правни и съдебни процедури за да се ръководи и управлява една такава мащабна човешка трагедия ! За да се разбере,кой кого как изнудва...бог , Путин ,Сорос или САЩ...ви изпратиха бежанци...бели и синеоки...за да видите и разберете истината ,че човешкото злощастие не е и не може да бъде средство за изнуда и за печелене на пари,че дори мисълта за такова нещо е много грозно !...
    Не е ли време вече да прецените кой наистина изнудва Европа и да решите какво е понятието "Хуманизъм"... политическа манипулация на европейските колонизатори , християнско милосърдие,византийско двуличие или просто една естествена човешка ценност ?!...

    Коментиран от #10

  • 6 Истината

    19 0 Отговор
    Щом ви е толкова зло отивайте там от където сте дошли. Защо не си ходите? Кой ви спира.
  • 7 Гост

    20 0 Отговор
    Статията от кое НПО е финансирана?В Сирия войната свърши,връщайте се там.
  • 8 гост

    22 0 Отговор
    Тези са по нагли и от украинците и раждат по 10 деца. Ако преди 5 години са дошли един милион, вече са десет милиона .

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Oт кoгo бягaт афганистанците?

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българските турци":

    Пoбeдихa, aнгличaни, руcнaци и aмeрикaнци, a ce прeдaдoхa нa 50хил. тaлибaни c кaлaшници и бaзуки зa някoлкo дни. Имaхa 300 000 прaвитeлcтвeнa aрмия кoятo бeшe въoръжeнa дo зъби oт aмeрикaнцитe c тeжкa тeхникa и aвиaция. Тaлибaнитe кaзaхa, чe вoйнaтa приключи. Дa cи cтoят тaм, a и зaщo ли бeжaнцитe ca caмo мъжe 20-40г.? Oт вoйнa бягaт жeни, дeцa и cтaрци?!

    Коментиран от #11

  • 11 Българските турци

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Oт кoгo бягaт афганистанците?":

    От глада и нищетата !... Търсят поминък и припечеленото пращат на семейството си за да живеят някак си там !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: