Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 12:48 1 785 6

Арестувана журналистка спечели Нобеловата награда за мир

  • иран-
  • наргес мохамада-
  • мир-
  • нобелова награда-
  • насилие над жени-
  • махса амини

Tова отличие ще насърчи движението за правата на жените и демократичните свободи в Иран

Арестувана журналистка спечели Нобеловата награда за мир - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иранската журналистка и активистка Наргес Мохамада бе отличена с Нобеловата награда за мир за 2023 година. Наградата ѝ се връчва за борбата срещу потисничеството на жените в Иран и усилията ѝ за насърчаване на човешките права и свободи, предаде bTV.

В момента Мохамади се намира в затвора след 13 ареста и пет присъди, включващи и 154 удара с камшик. Тя получава наградата малко над година след смъртта на Махса Амини, задържана от моралната полиция. Случаят на Амини доведе до масови протести, превърнали се в сериозно предизвикателство за режима.

Според Норвежкия Нобелов комитет това отличие ще насърчи движението за правата на жените и демократичните свободи в Иран да продължи каузата си. "Ако иранските власти вземат правилното решение, Мохамада ще бъде освободена, за да получи наградата, както се и надяваме", посочват от комитета.

Приветствайки Мохамади като "борец за свобода", председателката на Норвежкия нобелов комитет започна речта си с думите "Жена, живот, свобода" - един от лозунгите на мирните протести срещу иранското правителство, предаде БТА.

"Норвежкият нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за нейната борба срещу потискането на жените в Иран и борбата ѝ за насърчаване на човешките права и свобода за всички", заяви Берит Райс-Андерсен. В момента Мохамади излежава няколко присъди – общо около 12 г. лишаване от свобода - в затвора Евин в Техеран, сочат данни на правозащитната организация “Фронт лайн дифендърс“ (Front Line Defenders). Обвиненията включват разпространение на пропаганда срещу държавата.

Тя е заместник-ръководителка на "Центъра на защитници на правата на човека" (ЦЗПЧ) - неправителствена организация, ръководена от носителката на Нобеловата награда за мир за 2003 г. Ширин Ебади. Мохамади е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години награда. В парично изражение Нобеловите награди носят на лауреатите 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). По време на церемониите по награждаването през декември победителите получават също 18-каратов златен медал и грамота.

За тазгодишната Нобелова награда за мир имаше списък с малко над 350 номинации - на 259 личности и 92 организации. Миналогодишната награда беше спечелена от правозащитници от Украйна, Беларус и Русия, което беше възприето като силен упрек към руския президент Владимир Путин и неговия беларуски колега и съюзник. Наградата може да бъде присъдена на отделни лица или организации. Сред другите предишни носители на наградата са Нелсън Мандела, Барак Обама, Михаил Горбачов, Аун Сан Су Чжи и Организацията на обединените нации. За разлика от другите Нобелови награди, които се определят и обявяват в Стокхолм, основателят Алфред Нобел постановява наградата за мир да се определя и присъжда в Осло от петчленен норвежки Нобелов комитет. Независимият комитет се назначава от норвежкия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Риболовеца

    18 3 Отговор
    Жива и здрава да е жената, но не разбрах какво е миротворческото в мисията?
  • 2 Гад

    14 5 Отговор
    Абе, що не наградиха Зеления, нали беше фаворит. Или фандъка свърши.... А, той Фандъка и в София ще свърши скоро, амин.
  • 3 Боньо Фаса

    9 2 Отговор
    Тия награди взеха да ги раздвават с политическа, конюнктурна и пропагандна цел. Понятия като кой заслужава са много размити и неясни.

    Коментиран от #4

  • 4 това е добре като жест,

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Боньо Фаса":

    но голямата МИСИЯ на западналите е не да дават пари за война (сега на осрайна), а да въвеждат справедливи отношения между държавите и в държавте по света.
    Вместо това на НАС ни НАЛОЖИХА Истанбулската конвенция, да си сменят половете децата и да знаят какво значи хомосексуализъм още на 8 години. Позор и срамота!
  • 5 Сандо

    0 0 Отговор
    Тия си ги редуват - преди срещу Русия,срещу Беларус,сега срещу Иран,имаше като че ли и някакъв китаец.Май досега няма някой срещу Кимчо,така че може да очакваме следващата година миротворец от Северна Корея.Е,ако Байдън спечели изборите не трябва в никакъв случай да се пропуска този вселенски борец за мир.
  • 6 Вирус

    0 0 Отговор
    Бесарапке не виждаш ли че това е тенденциозно правата на човека хахаха Иран не се кланя запада това е