Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 16:28 1 189 12

Петролът спря рязкото си поскъпване! Суровината на ОПЕК се върна под 90 долара за барел

  • опек-
  • нефт-
  • петрол-
  • брент

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден

Петролът спря рязкото си поскъпване! Суровината на ОПЕК се върна под 90 долара за барел - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера спадна до 89,89 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си, пише БТА.

Във вторник един барел се продаваше за 90,80 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.
Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сс3мпа

    14 1 Отговор
    Нашите спекуланти тамън взеха да потриват ръце, че цената ще стигне 4лв. литъра,

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Хахах

    10 1 Отговор
    Ние тука в България не сме усетили,даже се качват в най добрият случай ще поевтинее с 2стотинки ,а утре като кажат покачи се на 90,05 долара цената ще скочи с 20 стотинки.
  • 4 12312312333333

    7 13 Отговор
    Когато бяхме руска кочинка. По националната ни телевизия показаха как някакви чеченци колят руски войници. Още си спомням видео на което с пистолет откъснаха показалеца на някакъв руснак. Всичко по националната ни телевизия. Да може и децата да го видят.И да се травмират. За да може чеченския народ да бъде унищожен. Това брадатото дето го виждате сега. Дето сега го нарича чеченец. Това е евнух не е мъж. Мъжете бяха унищожени от една империя. Сега тия същите путинофили твърдят че сме еврейска кочина. Защо тогава не виждам по телевизията ни. Това което виждам в интернет без цензура. Защо не показват на децата ни. Как някакви терористи избиват хора по улиците. Как домовете им са се превърнали в кланници. Сега ще ти кажа защо. Защото цивилизацията се измерва в това което говорим и показваме на децата си.
  • 5 Нах

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сс3мпа":

    Е това ,че е паднала цената не означава,че при нас ще падне.Само да подчертая,че при 128 долара цената в България беше около 2,60 преди няколко години сега при 90+- е 2,90-3,че на места и нагоре.Как става това??

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Сс3мпа

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нах":

    Картел и спекула. Яко се краде и всеки си трае. Хората имат пари и плащат като попове.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хикс

    2 0 Отговор
    Както не веднъж казах , петрола 77 долара за барел , злато 1768 за трой унция , биткойн 18 к , засега .Който иска да вярва , не искам да споря . Давам точните прогнози , ако някой не е съгласен да напише цифрите и после ще сравним .
  • 11 Хахаха

    0 0 Отговор
    Така ли? Ех какъв путинофилския петрол. Не спазва таваните.
  • 12 Диабло

    1 0 Отговор
    И като е под 90 долара за барел при курс +/- 1.85 лв за долар, защо горивата са 3 лв? Някога е стигал и 140 за барел, но цените къде по-ниски бяха.
    И защо всяка неделя не се организират протестни авто шествия както преди няколко години? Някой помни ли стикерите които лепяхме по вратичките на резервоара със онова човече бензиноколонка което се самопрострелва във главата със маркуча? Или просто няма вече кинти кой да дава за протести......или щото тиквун е изчергъртан.....
Новини по държави: