Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 10:23 1 620 21

Израел: Хиляди палестински цивилни в Газа се придвижват на юг

  • израел-
  • хамас-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху

Израел се закле да унищожи "Хамас" заради нападението преди седмица, при което палестинските екстремисти убиха 1300 израелци, главно цивилни, и взеха десетки заложници

Израел: Хиляди палестински цивилни в Газа се придвижват на юг  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските военни заявиха, че днес се забелязва "значително движение" на юг от палестински цивилни, ден след като нареди на жителите на град Газа да избягат, а израелският премиер обеща по-нататъшно отмъщение за безчинствата на "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се провеждат консултации с регионалните правителства относно хуманитарната криза в Газа, тъй като палестинците са попаднали в капан, изпитват недостиг на електроенергия и недостиг на храна и вода на фона на ожесточените израелски бомбардировки.

Израел се закле да унищожи "Хамас" заради нападението преди седмица, при което палестинските екстремисти убиха 1 300 израелци, главно цивилни, и взеха десетки заложници.

Оттогава Израел постави управляваната от "Хамас" ивица Газа, в която живеят 2,3 палестинци, под пълна обсада и предприема безпрецедентни по интензивност бомбардировки. Властите в Газа твърдят, че 1 900 души са загинали.

Вчера повече от един милион жители на северната част на Газа получиха предупреждение от Израел да избягат на юг в рамките на 24 часа, като крайният срок изтече в 5 ч. днес сутринта.

"Наблюдаваме значително движение на цивилни палестинци към юг", заяви говорителят на израелската армия подполковник Джонатан Конрикус на видео брифинг рано днес. Той не спомена крайния срок и не му бяха задавани въпроси.

"Около ивицата Газа израелски запасни войници във формирование (се) подготвят за следващия етап на операциите. Те са навсякъде около ивицата Газа, в южната част, в центъра и на север, и се подготвят за всичко, което е мишена, за каквато и задача да получат."

"Тази война ще завърши с ликвидирането на "Хамас" и неговия военен потенциал и ще променим из основи ситуацията, така че "Хамас" никога повече да няма възможност да нанася каквито и да било щети на израелски цивилни граждани или войници", посочи Конрикус.

"Нанасяме удари по враговете си с безпрецедентна мощ", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в рядко срещано изявление по телевизията след началото на Шабат в петък. "Подчертавам, че това е само началото."

Смята се, че десетки хиляди палестинци са се отправили на юг от северната част на Газа след израелската заповед, данни на ООН сочат, че повече от 400 000 палестинци са били вътрешно разселени поради военните действия преди издаването на директивата от Израел.

Много други обаче заявиха, че ще останат, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Какво

    15 5 Отговор
    да правят като ги оставиха без ток , вода и храна...

    Коментиран от #3

  • 3 И още

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Какво":

    без лекарства и лечение. Апаратурата в болниците без ток не работи. Хиляди измират без лечение.

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Пак питам

    17 4 Отговор
    Защо не отразявате новината за удар на Израел по бягащите? Видеата са брутални!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    6 23 Отговор
    Израел има право да отговори категорично на терористичната атака на Хамас. Жалко е, че отново цената ще бъде пларена от невинни мирни жертви.
  • 7 К ъ д е. е п р о с т а к е с а т а

    13 4 Отговор
    Б ъ л г а р к а.Да о б я с н и к а к в о се с л у ч в а. с п а л е с т и н с к и те б е б ч е т а.С л е д к а то И з р а Ел. с п р я т о к а з а б о л ни ци т е,р е с п ек т и в н о. за к у в ь о з и т е

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Макс

    6 16 Отговор
    ХАМАС нападна и изби стотици цивилни . Може би се очаква Израел да се примири ?
  • 10 Той/тя /то е

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "К ъ д е. е п р о с т а к е с а т а":

    над теб. Дууу.❌ а ти.😂🤣😂🤣😂🤣
  • 11 Предположение

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "И още":

    Палестинците ще бъдат изритани завинаги от севера и никога няма да им бъде разрешено да се върнат в лагера отново
  • 12 Напреднал

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "И още":

    Нещо не сте в час. Израел им даде ултиматум да се разкарат преди нахлуването на сухопътните им войски. Те не се придвижват на юг по тяхно желание, където също няма ток, вода, храна, лекарства и всичко друго
  • 13 Да се оправят

    3 2 Отговор
    както могат. Не съм нито за едните, нито за другите.
  • 14 Дааа

    7 4 Отговор
    Израел прави етническо прочистване а двуличния запад мълчи и ги подкрепя,дано Господ да ви го върне десетократно
  • 15 Майк Алън Патън

    3 1 Отговор
    Светът здраво се разбърка ! Явно не може да се продължава както е било досега ! Нали УЖ САЩ колят и бесят ? Нали светът вървеше по техните желания и правила ? И къде отиде всичко това ?
  • 16 Петър

    2 1 Отговор
    Тези сега правят великото преселение на народите, може да се придвижат и дотук след 426 седмици, така че правете му сметката къде ще ги настанявате
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЕЛИ

    0 0 Отговор
    НЕ СЪМ ПРОТИВ ИЗРАЕЛ,НО ТЕ ИСКАТ ДА УНИЩОЖАТ ХАМАС,НО КАК ПРАКТИЧЕСКИ ЩЕ ГИ РАЗЛИЧАВАТ ОТ МЪЖЕТЕ КОИТО НЕ СА ОТ ХАМАС,ХАМАС НЯМАТ УНИФОРМИ
  • 19 д-р Мушков 4-и км

    0 0 Отговор
    Сега викат ли аллах акбар, да ги еа
  • 20 НА ФИГ 1☝„РАБОТНА”...

    0 0 Отговор
    „ПРЕЗЕНТАЦИЯ ”НА САМОЛЕТ Ф16.
    А ИНАЧЕ БИЛ ПРОИЗВЕДЕН МИН.ВЕК....😀
  • 21 Пешо

    0 0 Отговор
    Има дума за безконтролното избиване на невинни хора,обаче след като територията Израел избива това е божие дело.