Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 10:45 2 627 47

Висша дипломация! Резолюция на Русия, но без името „Хамас“, предлага прекратяване на огъня в Газа

  • русия-
  • хамас-
  • израел-
  • василий небензя-
  • бенямин нетаняху

След нападението спрямо Израел Русия не е осъдила пряко атаките на Хамас, призовава да се мисли за мирното население, но представя атаките като провал на западната дипломация

Висша дипломация! Резолюция на Русия, но без името „Хамас“, предлага прекратяване на огъня в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е внесла в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа.

Резолюцията призовава както Израел, така и Газа да приемат незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и предупреждава за заплахата от "пълномащабна война" в Близкия изток.

Reuters пише, заявявайки че се е запознала с текста на резолюцията, че призивът за спиране на огъня вероятно е насочен към Хамас и останалите радикални групи, но без да се посочва името им.

Проектът е кратък - пет основни точки на една страница. Той призовава за незабавно, трайно и напълно спазвано хуманитарно прекратяване на огъня, безопасно освобождаване на всички заложници, разпределяне на хуманитарна помощ и безопасна евакуация на цивилни в нужда.

Резолюцията, която е дълга една страница и е разпространена сред дипломатите в Съвета за сигурност, осъжда насилието срещу цивилни и всякакви терористични актове. Документът формулира искане за освобождаване на заложниците, допускане на хуманитарна помощ в ивицата Газа и осигуряване на безопасна евакуация на цивилни.

Резолюцията е разгледана на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя потвърди, че е внесъл такава резолюция. "Трябва да започнем разговори, случилото се на 7 октомври на територията на Израел е недопустимо", каза Небезня пред репортери, но и в неговото устно изявление името "Хамас" не се споменава.

"Регионът е на ръба на пълномащабна война и безпрецедентна хуманитарна катастрофа", цитира ТАСС дипломата. "Убийствата и насилието спрямо цивилни както в Израел, така и в Палестина са неприемливи.

И според Небезня, който повтаря тезата на руския президент Владимир Путин, "отговорността за назряващата война в Близкия изток до голяма степен е на Съединените щати" и това е, защото Вашингтон се опитва да "монополизира мирния процес" в Близкия изток.

BBC пише, че Москва не се е консултирала с други членове на Съвета за сигурност на ООН преди внасянето на резолюцията, а фактът, че в проектодокумента не се споменава Хамас означава, че инициативата на Русия "очевидно не е сериозна и няма подкрепа от мнозинството н Съвета.

Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН изискват поне девет гласа от членовете на съвета, за да бъдат приети и петте постоянни представители имат право на вето - САЩ, Обединеното кралство, Франция, Русия и Китай. САЩ традиционно защитават своя съюзник Израел от всякаква критика и до този момент са използвали правото си на вето десетки пъти.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да координира процес по регулиране на напрежението и преговори с всички "конструктивно настроени партньори".

След нападението спрямо Израел, Русия не е осъдила пряко атаките на Хамас, призовава да се мисли за мирното население, но представя атаките като провал на западната дипломация, а предложението на Путин идва на фона, когато Кремъл продължава да води война в Украйна, където гинат също мирни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Циник

    34 27 Отговор
    Както винаги Русия е единственият възрастен на масата на децата
  • 3 Майна

    23 23 Отговор
    Путин да почва строежа на нови джамии и да приеме всички хамаци и ахмаци .
  • 4 007

    29 25 Отговор
    Това някаква шега ще е! Агресорите империалисти се загрижили за мира е Газа! Ми дайте да постигнем мир в Украйна! Изтегляте се в Азия и войната свършва!!! 🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #33

  • 5 Реплика

    20 12 Отговор
    Палестинците може и да се вслушат в гласа на Русия, но израилтяните не слушат никой
  • 6 Гост

    24 21 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Отче, сляп ли си? Агресията на Русия срещу православна Украйна не са съвместими с пожелателното ти мислене. Руското православие = руски империализъм и фашизъм.
  • 7 Абсурдистан

    18 15 Отговор
    Путлер, също като нашето недоразумение в президентството отчита дейност с девиза "искаме мир". Логично-от едно котило са. Но как ще стане идея си няма.

    Коментиран от #27

  • 8 Българка

    20 30 Отговор
    Значи насилие и убийства спрямо населението на Израел и палестинците е неприемливо за руските главорези, но бомбардиране на цивилни, търговски, здравни, образователни обекти в Украйна , както избиването на украинците от тях е приемливо, освонодително?...... И зад този терористичен акт на Хамас, стоят организаторите от Иран и Русия. Има доказателства, че говорещи на руски език са обучавали касапите от Хамас. И винаги при извършено престъпление се търси мотива кой печели. А то е ясно РФ отклонява вниманието и военната подкрепа за Украйна. Кремъл е световен терористичен център, който подпали света

    Коментиран от #11, #22, #44

  • 9 Някой си

    15 12 Отговор
    Русия е единствено отговорна за подкрепата и снабдяването с оръжие и пари на терористичните организации... да си спомним доктрината за Износ на Револиция..Интернационалистите (глобалистите ) са техни рожби....спомнете си за главатаря им ГошЕ Тарабата, който унищожаваше алкагола па рускаму...
  • 10 Механик

    14 14 Отговор
    Българският президент Р.Р. още първите часове получи инструкции да не споменава ХАМАС . Опорките идват от кремъл и се получават на място от митрофана.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МММ да

    15 8 Отговор
    То Хамас е създаден от самите еврей да им изпълнява интереса. Сега уж, че са нападнати от тях(отново се изкараха жертви), ще очистят остатъка от палестинската територия, която тероризират и превземат на части от години.
    Евройте са най-големите интриганти,военно престъпници.
  • 13 Шлосер

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    ..тъй-тъй..ше влезеш ти у правио път..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КВИ РЕЗОЛЮЦИИ, КВИ ПЕТ ЛЕВА

    4 16 Отговор
    Кремъл да праща самолетоносачи към Израел...да не се ослушва и овайква с ...резолюции...

    Коментиран от #23, #25

  • 16 ТАКА ДЕ

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Защитава православието с....кадировци
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Експерт- разбирач

    11 10 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Гулю гулю..онзи ден гледах клип от тренировката на бойци на Хамас..картечарите им бяха с чисто нови оксидирани ПК.... на 1000 % съм сигурен, че са директен внос от Русия..има белези, които се виждат в близък план и по които се познава къде са произведени...а за руските и ирански инструктори..какво ще кажеш, да не би да са на граждански договор ..с платени осигуровки.. вчера са разпознати двама ирански граждани,,а на по-късен етап ще има и не малко рушняци за идентификация.. а руско, американско, българско или румънско оръжие (например) може да попадне по какви ли не канали.. Занем за продажните руски генерали, които разпродаваха военно имущество с тоновеот армията, та сега чакат на Ким и аятоласите да ги снбдяват с муниции..А Турция да излови водачите на Хамас, които командват от нейна територия развоя на нещата в Газа.
  • 19 Ха ха ха така така

    9 9 Отговор
    Няма мирни палестинци , щом се радват на жестокостите и клането на евреи от Хамас , значи си заслужават това ,което им се случва и ще им се случи много скоро .

    Коментиран от #30

  • 20 Българин

    7 4 Отговор
    Тази резолюция ще посочи явно отговорните за пълнонащабна война.
  • 21 Цървул смачкан

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Какво православие те е подгонило бре? Нима не знаеш, сред нас има и такива ,които не са трудно развиващи(слава богу ,повечето)! Те няма да ти се вържат на примитивната пропаганда! Докога ще папагалиш едни същи латерни?? Не ти ли омръзнаха???!!
  • 22 Реплика

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Хайде да не сравняваме по няколко цивилни жертви на ден от РСО с това, което се случва в Газа сега. Няма знаменател за подравняване на цифрите
  • 23 Някой си

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "КВИ РЕЗОЛЮЦИИ, КВИ ПЕТ ЛЕВА":

    Хахахахахаха..това ми хареса..Е да, ама явно няма въглища за самальотоносачите..пък и откъде ше минат, като украинчетата видяха сметката на ЧФ..Ей го нА ..и вчера са опаткали два карабъля
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А бре

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "КВИ РЕЗОЛЮЦИИ, КВИ ПЕТ ЛЕВА":

    Идете да ги побутнете,иначе няма да тръгнат.
  • 26 Моше Д'артанян

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "ТаУмВзе":

    ЗАщо мислиш така? АЗ виждам само един изход..летален. А кого ще споходи..мисля че няма съмнен ия. Това, което предстои , ще държи влага на тарамбуките за столетия напред...

    Коментиран от #29, #32

  • 27 Констататация

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Абсурдистан":

    Нашият е още по зле,за него хамас, хисбула и хаинбоаз е едно също!
  • 28 Какъв Хамас ?

    9 2 Отговор
    Произведение на ЦРУ защото американците не понасят Натаняху.
    ЦРУ е създател на талибани,Ал Кайда, бандеровците,сомалийски пирати и пр

    Коментиран от #34, #42

  • 29 Даа

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Моше Д'артанян":

    Това означава,че по далече от носа си и пръстите на краката, не можеш да видиш!!
  • 30 Стиилииян

    3 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ха ха ха така така":

    Палестинците обичат алах и му дават мъжките си деца за курбан
  • 31 С плюнка

    11 3 Отговор
    Така Русия показва,че конфликтът в Газа не и трябва за прикритие на бойните действия в Украйна. Има безброй решения на ООН и изхъдът е един - две държави или накрая всички араби и мюсюлмани ще скачът на Израил и ще го удавят с плюнка.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Джеймс

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "007":

    Всичко по реда си.
    Първо най после
    трябва да се изчисти и оправи тая 75 годишна британска свинщина израел/палестина.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А50

    4 2 Отговор
    ХАМАС, Талибани, Ислямски Държави, банди в Африка са творения на рептилите. Ако искат да бъде включен ХАМАС в резолюцията на руснаците то ще трябва да включат и САЩ Израел, Франция, Британия. Както видяхме и от двете страни бяха преминати всякакви човешки граници и ако едните продължат да настояват за ликвидиране на другите никога няма да има някакъв мир
  • 36 Малий

    3 4 Отговор
    Маке ма безочие и лицемерие
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "Джеймс":

    Сега пък британска...свинщината в палестина е арабско съветска.ако арабите и ссср не бяха съботирали оон до сега да се беше забравило за проблема.
  • 39 На русофобите

    3 5 Отговор
    само минуси още от Стамболово време.Те са една опротивяла поредица от провали и Нищо Повече! И сега пак в са в стария коловоз..
  • 40 ДЪТЖАВА ИМА

    3 1 Отговор
    Държавата Палестина е частично призната държава в Близкия изток. Тя претендира за територията на Западен бряг на река Йордан и ивицата Газа с източен Йерусалим, които са под фактическия контрол на Израел. Независимостта на държавата е обявена на 15 ноември 1988 г. от Ясер Арафат в Алжир.....
  • 41 МОСКВА ДА ПРАША САМОЛЕТИНОСАЧИТЕ

    0 3 Отговор
    Резолюциите нема да спрат избиването на джихадистите....

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Калин

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "МОСКВА ДА ПРАША САМОЛЕТИНОСАЧИТЕ":

    Русия има само един самолетоносач и се придвижва с парна машина на въглища. Беше се запалил и го придвижиха на буксир за ремонт, ама и по време на ремонта се запали. Така че не се знае останало ли е нещо от него.

    Коментиран от #46

  • 44 6666

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Напълно подкрепям.По вредна държава от рассия няма.Не гледат себе си, а дават акъл на другите.
  • 45 6666

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Смачкайте ги тези нещастници":

    За рассия става въпрос,нали...
  • 46 Бойково Царство

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Калин":

    Кузя, ако го закарат в Средиземно екокатастрофата ще е страшна! Мегаоръжие, само го закарваш до конфликта и змърсява природата😁😁😁
  • 47 Иван

    0 1 Отговор
    В Панорама Иван Гарелов каза нещо умно и много трудно за постигане. Конфидерация. Но всъщност и това би било временно за някакъв мир там. Федерация е по- подходящо и това би трябвало Израел да създаде, една държава, тяхна да е грижата за уеднаквяване на живота на хората там. Палестинците ако получават подкрепа от едноверци, араби, то е само за подготовка на следващи нападения. Тунелите са факт. Да бяха им изградили една цъфтяща градина за живота им. Факт ли е, че съществуват градове държави, малки териториални княжества?! Но там е тази цивилизация, която арабския свят мрази изавистлуво е все в съревнование с нея. Погледнете надпреварата им за доказване колко са отгоре над западната цивилизация! И пак не мирясват. Разбирането им за интелигентност стига до размножението на тяхната вяра и човешко продължение на живота. Светът днес е, което е. Химерните желания за територии от едно време винаги ще създават нови и нови войни. А пустини, дал ни Господ за заселване.... Израел показа на света как може да се изгради една държава и там, където е нямало нищо, да бъде градина.