Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 15:44 3 609 28

"Близкият изток е на ръба на пропастта"

  • хамас-
  • махмуд абас-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • иран-
  • газа-
  • оон-
  • цивилни жертви

Международната общност се опитва да осигури хуманитарна помощ за Газа

"Близкият изток е на ръба на пропастта" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Граничният пункт Рафах между Египет и Газа ще бъде отворен. Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкен след среща с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Кайро. "Заедно с ООН, с Египет, с Израел и с други страни създаваме механизъм, чрез който да осигурим помощ и да я предоставим на хората, които се нуждаят от нея", заяви Блинкен, цитиран от "Ройтерс".

Израел и Хамас отрекоха да е договорено примирие

От дни Израел бомбардира ивицата Газа в отговор на безпрецентните терористични атаки от страна на Хамас, обявена за терористична организация от редица държави, включително Европейския съюз, САЩ и Израел. Газа е в ситуация на блокада, а Израел подготвя сухопътна офанзива срещу анклава.

По информация на Ен Би Си пропускателният пункт Рафах трябваше да бъде отворен в 9:00 часа на 16 октомври и през него да премине хуманитарна помощ. От Израел обаче опровергаха информацията, че е договорено прекратяване на огъня, за да бъде осигурена помощ за цивилните. Говорителят на Израелските сили за отбрана Ричард Хехт заяви пред Би Би Си: "Няма договорено прекратяване на огъня, за което да знам." И от Хамас обявиха, че не знаят за подобна договорка. Междувременно жители на Газа разказват пред "Ройтерс", че ударите срещу анклава тази нощ са били най-тежките от началото на конфликта.

"На ръба на пропастта"

Хиляди цивилни бяха принудени да напуснат домовете си и да се евакуират в южната част на Газа в последните дни. На 13 октомври Израел постави ултиматум на 1,1 милиона палестинци от северните части на Газа да се евакуират на юг. ООН предупреди, че горивото за генераторите в болниците ще стигне за не повече от 24 часа, което ще постави хиляди пациенти в риск.

Генералният секретар на организацията Антониу Гутериш предупреди, че Близкият изток е на "ръба на пропастта". И подчерта, че ивицата Газа съвсем скоро ще остане без "вода, електричество и други жизненоважни продукти". ООН разполага с храна, вода, гориво и лекарства, които може да вкара в Газа "в рамките на часове" от Йордания, Египет, Израел и Западния бряг, каза Гутериш, но служителите на организацията трябва да могат да направят това по безопасен начин.

Махмуд Абас се дистанцира от Хамас

Палестинският президент Махмуд Абас се дистанцира от терористичната организация Хамас. Действията и политиката на Хамас "не представляват палестинския народ", заяви Абас в телефонен разговор с президента на Венецуела Николас Мадуро. Абас заяви, че осъжда убийствата на цивилни граждани и от двете страни. Той също така призова всички страни да освободят заложниците. Абас ръководи Палестинската автономия в Западния бряг и политическата партия Фатах с център град Рамала. Фатах и Хамас, която контролира Газа, са съперници от години.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осман

    13 13 Отговор
    Подкрепям Русич и Палестина

    Коментиран от #9

  • 2 Русофил

    9 9 Отговор
    Хуманитарната помощ - само на територията на Египет. Да ги стимулират да минават.
  • 3 Осман

    14 14 Отговор
    Руската армия ще защити Палестина от Израел и Сащ

    Коментиран от #12

  • 4 Олег

    15 13 Отговор
    Израел и Сащ Дане тестват Търпението и моща на Руската армия

    Коментиран от #15, #16

  • 5 Асан

    15 17 Отговор
    Русия ще спаси и Бг от робството на Сащ и Нато

    Коментиран от #13, #18

  • 6 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    16 12 Отговор
    ФАЩ ИСКАТ ДА ИЗСЕЛЯТ ПАЛЕСТИНЦИТЕ ЗА ДА ОСВОБОДЯТ ТЕРИТОРИЯ ЗА ИЗРАЕЛ
  • 7 израелски терор

    21 7 Отговор
    това са израело-фашаги...какво са ни виновни невинните цивилни...военнопрестъпници...

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Джон Уокър

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    Подкрепям ЕС, НАТО, САЩ
  • 10 Всичко това е заради едно жуженце!

    14 16 Отговор
    Но скоро ще е на коленце!
    ХАГА.
  • 11 Тръмпакис

    19 5 Отговор
    Не е лесно да си заобиколен от неграмотни мюсюлмански племена за които да отрежеш глава е гордост.

    Коментиран от #19

  • 12 Бързо е приключила войната тогава

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Осман":

    Това вече сме го играли миналата война. Тогава египет и сирия са с най модерното руско оръжие.Първите управляеми противотанкови ракети. Мисля че се казват Малютка (ПТРК) Най модерния руски танк за времето си. Най модерното пво от ссср. Първите С нещо си там. Най модерните самолети за времето си руски. И тн и тн.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да живее United States of America !

    10 10 Отговор
    Обичам я с цялото си сърце ❤️❤️❤️ !
  • 15 ФАКТИ

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Олег":

    Е виждаме колко е мощна руската армия. Сещам се за оня дето срещнал 7-те самурая и ги питал що са само 3-ма и те му отговорили "е те и при нас няма хора"
  • 16 Русофил

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Олег":

    Непабедимая може да търпи до безкрай бе. Тя е най-търпеливата армия в мире.
    Търпи до дупка, докато стигне Масква.
  • 17 Мхм

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бързо е приключила войната тогава":

    Руснаците са си руснаци.Арабите в конвенционална битка ги няма трудно им е стратегии тактики радари не са дорасли за това и тн но в удряй и бягай и партизанските войними атентати са ненадминати нали ги видя по чехли и на мотопеди какво направиха Израел миналата седмица.

    Коментиран от #23

  • 18 Сиганин

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "Асан":

    Да пази Господ, най-малко искам да съм под руско иго. Иначе ти може да се спасиш към Сибир, и вода, че ти лиснем като тръгнеш
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмпакис":

    Ивреити сами са се набутали там, сега що ривети ❗
    Когато тези земи са били под британско владичество палестинците там са били над 90% от населението ❗
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гръч

    7 4 Отговор
    Първо те бомбардират после те хранят с отровен чипс и се бият в гърдите колко много помагали
  • 22 ха ха

    4 1 Отговор
    Палестинският президент Махмуд Абас се дистанцира от терористичната организация Хамас. Действията и политиката на Хамас "не представляват палестинския народ",/ опаа , още един цветен революционер които ще разпределя помощите от европа и сащ
  • 23 без аналогова джапакна напада

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мхм":

    Ама ти мислиш че тая техника от ссср арабите са оперирали с нея ли. За свален израелски самолет са давали чисто нов москвич. И това не е нещо строго секретно вече. Тия руски самолети модерни за времето си. Мислиш че сириици и египтяни са летяли с тях. А тия с джапанките. Какво да ти кажа за тях. Ами влез някъде напиши газа. И гледай джапанки.
  • 24 Слави

    1 4 Отговор
    Близкия изток живее в европа от меркелово време. Айджи ся.
  • 25 Аз съм плътно зад тях.

    5 4 Отговор
    Тия си изрязаха водопровода.За да направят ракети.За да може после да им взвивят домовете. И за всичко си виновен ти. Че не ги подкрепяш в харакирито им.
  • 26 Тоя наглец престъпен

    2 4 Отговор
    Като какъв се явява, че обявява кой пункт ще бъде отворен?
    Това не е никаква намеса на САЩ, нали?
    Първо ти удрят шамар, после те целуват по ошамарената буза, да не те боли!
  • 27 Без име

    7 0 Отговор
    Моля,информирайки се синовете на Махмуд Абас колко са бедни палестинци.Единият е милионер с двойно гражданство-плюс канадско,а другият също милионер с огромни офшорни сметки.Та Махмуд Абас,добре ръководи палестинците,съдейки по личното си благоденствие!
  • 28 Сър Пичук

    4 0 Отговор
    Много от тези, които осъждат Израел за бомбардирането и убийствата на цивилни, одобряват същите действия на Русия в Украйна.
    Двойни стандарти или липса на морал.
    И двете!!!
    Нищо не оправдава убийствата на цивилни. И ако това е отговора за убийства от другата страна, то между двете няма разлика.
    А за да няма и в бъдеще такива престъпления е много важно да се разбере кой и защо започна и войната в Украйна и тази в Израел и да му се отнеме възможността да го прави и друг път.
    И това е мястото и отговорността на съвременните политици, а не да се правят на ощипани моми и двулично да се вайкат за жертвите, за които всички те също имат вина, макар и косвена.