Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Октомври, 2023 19:50 2 227 77

Русия: където на свещениците е забранено да се молят за мир

  • владимир путин-
  • мир-
  • църква-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • патриарх кирил-
  • руска православна църква-
  • свещеници

Свещениците в Русия са принудени да се молят не за мир, а за "победа"

Русия: където на свещениците е забранено да се молят за мир - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато Русия започва пълномащабната си инвазия в Украйна, свещеникът от Руската православна църква (РПЦ) Андрей* е изправен пред дилема - да предпази общността, която е градил в своята църква, или да рискува всичко, като публично изкаже мнението си?

Отец Андрей е един от онези, които си позволяват да осъдят войната публично. След това му се налага да избяга с цялото си семейство в Грузия, където не може да бъде свещеник без одобрение на РПЦ. Пред ДВ той говори анонимно, за да не изгуби и последната "искрица надежда", че някой ден отново ще може да проповядва като свещеник в Русия.

Още новини от Украйна

"Не мога да съдя онези, които правят компромис със себе си, за да запазят местата си", казва той за свещеници, които са избрали да замълчат и да останат в Русия.

Свещениците са длъжни да произнасят "молитва за победа"

Един от компромисите, за които говори Андрей, е молитва, която всички в Руската православна църква са задължени да извършват. Свещениците се молят "за мир” в първия месец на войната. После обаче им се казва, че вече трябва да се молят "за победа”.

"И двете версии на тази молитва съдържаха лъжи и пропаганда. Някакви чужденци били нападнали Свещената Русия. Не можех дори да произнеса тези думи. Русия започна войната, не обратното", казва Андрей.

Около 300 свещеници - по-малко от един процент от цялата Руска православна църква, подписват отворено писмо с искане "братоубийствената война" в Украйна да бъде прекратена. След началото на войната Русия прие законодателство, с което криминализира антивоенните коментари и като цяло мненията, които се отличават от официалната руска позиция. Така някои от подписалите писмото свещеници не само са изгонени от църквата, но и са санкционирани от съдилища за "дискредитиране на руската армия".

Част от свещениците са успели да се измъкнат безнаказано от четенето на новата молитва "за победа", но други не са имали този късмет. Йоан Ковал, свещеник от Москва, е изгонен от църквата, след като отказва да замести "мир" с "победа" в молитвата. Църковните власти, чиято цел е да обединят енориашите и духовниците в подкрепа на войната в Украйна, гледат на това като на акт на неподчинение.

Руската православна църква е твърд поддръжник на режима

Публичното покаяние е още един начин, чрез който църквата репресира свещениците, които се противопоставят на войната. Това се случва с отец Иля Гавришкив, който публично се извинява, че не се е молил за руската победа.

Във видео, което стана популярно в ТикТок, се вижда как един владика критикува отец Иля пред вярващите. "Когато му обяснихме каква грешка е направил, той веднага разбра", казва той, докато Иля стои зад него. "От глупост и гордост прочетох молитвата за мир, вместо по начина, по който се изискваше от мен", казва отец Иля, докато гледа в земята.

Руската православна църква отрича да е преследвала свещеници по тези причини и твърди, че те са били освободени заради политически изказвания. Въпреки че твърди, че е аполитична, РПЦ високо цени онези свещеници, които се явяват на фронтовата линия, благославяйки руските войници със светена вода и икони преди битка.

Руският патриарх Кирил е твърд поддръжник на президента Владимир Путин. В знак на лоялност към него той подкрепя войната срещу Украйна от самото начало, като твърди, че смъртта в битка ще "измие всички грехове на войника". Православната църква, която представя руснаците и украинците като "един народ", обвинява "чужди влияния" в "подстрекаване на конфликта между тях".

Тайни молитви за мир

Всички антивоенни настроения в руската църква трябва да се пазят в тайна, а свещениците са все по-предпазливи. Отец Николай* от Санкт Петербург споделя пред ДВ, че се опитва деликатно да изразява пацифистките си виждания. По думите му църквата в Русия е заприличала на онези времена, в които "християните са били преследвани и са използвали тайни символи, за да се идентифицират един друг”.

Николай бил убеден от своя духовен водач да остане в Русия с аргумента, че онзи, който ще заеме мястото му, едва ли ще се моли за мир. Свещеникът дори е създал таен канал в Телеграм, чрез който хората се събират и се молят тайно за мир. "Събираме се от уста на уста. Говорим предпазливо и търсим хора, който също не подкрепят войната. После се сближаваме", разказва отец Николай, който допълва, че всичко това прилича на партизанско движение. Тайните срещи на групата за него са "като глътка чист въздух".

"След като се помолим за нашите братя и сестри в Украйна, си говорим и това общуване ни спасява. То е възможност да споделим какво е в сърцата ни и да наричаме нещата с истинските им имена", казва свещеникът.

Николай признава, че съществуването на тази група може да стане публично известно и това го поставя в опасност. "В такъв случай не е ясно какво ще последва. Сигурно ще трябва да бъда наказан, че отстоявам истината. Но Господ е с нас. Не се страхувам."

* Имената и локациите са променени от съображения за сигурност.

Автор: Мария Катамадзе


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    31 35 Отговор
    А Дойче зелИ за кво се моли? За война ли?

    Коментиран от #50

  • 2 Калпазанин

    29 35 Отговор
    Prosto дойче зеле. Жалки сте
  • 3 КОТарАК

    34 24 Отговор
    кви свещеници там бе...църквата беше на КГБ навремето. сега е на ФСБ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬🇮🇱🇺🇸

    24 17 Отговор
    Расия страната на ограничените възможности.
  • 6 първо победата

    22 21 Отговор
    а после ще е мир, специално за дойчистан ще има втора серия..... важните уроци трябва да се помнят
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Амин

    26 19 Отговор
    Някой наистина мисли ли че болшевишките еретици са православни
    Всичките отиват при Ленин да чукат камъни докато спре времето
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хаха

    10 8 Отговор
    е то сигурно така работи, Господ оторизира кои да вършат зулумите, а другите сигурно не са се молили достатъчно. Аман от невежество , страх, вина и алчност. Крайно време е хората да погледнат по реално на себе си като биологичен вид и да разберат че тази вселена не е човекоцентрична.
  • 11 Хаха

    23 17 Отговор
    Велик Израел избомби руските летища в Сирия 😭

    Коментиран от #14

  • 12 Вкисната боза

    25 22 Отговор
    Смукане от пръсти. Смешна статия.
  • 13 Жива да не бях!

    21 16 Отговор
    Украйна: Където свещениците са забранени, гонени и репресирани.
  • 14 Ужаст

    12 14 Отговор

    До коментар #11 от "Хаха":

    Думнаха ли ги?
    Тамън иранските терористи да нямат къде да кацат
  • 15 Путинчето тук и там е едно

    26 17 Отговор
    Много ме кефи путин как симулира че е набожен. Тук има много путиноаватарчета. И те се преструват много.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Град Симитли

    10 9 Отговор
    Мария Катамадзе.... оня ти сънародник Джугашвили и пропагандата му са детска градина пред,, дв,,!
  • 19 Стършел

    18 13 Отговор
    На кого се молят тея еретици.🤔🤔🤔
  • 20 Гориил

    18 13 Отговор
    Като участник в дискусията бих препоръчал да не правите планини от къртичините. Сред католическите и протестантските йерарси има много заклети циници, измамници, лицемери и мошеници. Но Руската православна църква винаги се придържа към етичните стандарти и никога не си позволява да използва този тъжен речник. Ако решите да извършите откровени обиди и унижения, значи сте на пътя на загубата и поражението.Един силен и интелигентен дебатник никога няма да си позволи да повиши тон.

    Коментиран от #46, #55, #63

  • 21 автора

    12 16 Отговор
    е в пълно непознаване на начина на мислене на руските свещенници, но се разписал. Такова лаишко отношение е обидно.
    Молейки се за победа, хората се молят за мир. Това е единственият начин, правата и спокойния живот на руснаците в района на Донбас да се възстановят. Да не би някой да е очаквал, че руснака ще приеме мир, ако отношението към рускоезичното население, на коета се нагледаха в последните години продължи! И за млките деца е ясно, че мира за тези хора ще настъпи след победата на руснаците.
  • 22 007

    22 12 Отговор
    За мир се молят християните!! Анти христите путлеристи се молят да избият повече украинци!!! Анатема!!! 🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 реру

    33 12 Отговор
    Свещеници, които благославят и освещават ракети "Сатана".
    По-точно ченгета, които се кланят на Антихриста и т.н.

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Сульо

    11 11 Отговор
    Поредната лъжлива турбо глупост на немците. Даже Фолкишер Беобахтер не могат да постигнат сега.
  • 26 Васиан

    5 11 Отговор
    Господи! Станах партизан!
    Путин ми даде един марципан!
  • 27 М да

    14 11 Отговор
    Не е редно да се използва съчетанието Руска ПРАВОСЛАВНА Църква , отдавна не става въпрос за никаква Православна църква. В най добрия случай имаме работа с отстъпници еретици, ако изобщо си имаме работа с църква . Не бива да се забравя че по волята на Йосиф Най–кървави през 1943 сергианците възобновяват някакво подобие на църква но още тогава има толкова много нарушения на каноните, че е ясно че става въпрос за еретици. А днес това е образувание начело с полковник ли генерал ли от КГБ с кличка Михайлов, еретическите попове благославят оръжие, в това число ракети САТАНА. А в еретическите "църкви" е забранено да се молиш за мир освен за сатанинския руски и естествено да те преследват ако си истински православен християнин
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хахахаха

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Пропаганда??? А каква е истината? За мир ли се молят свещениците или за победа? Ще отговориш ли?
  • 31 реру

    28 10 Отговор

    До коментар #24 от "реру":

    "По-точно ченгета, които се кланят на Антихриста и т.н."


    Дори се гордеят с това...

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Роза

    14 11 Отговор
    Ами така е,за да запазят сладките си постове,руските висши духовници отдавна са подлоги на управляващите!Такива бяха и по съветско време!Нашите висши духовници може да имат всякакви грехове,но поне не се бъркат в политиката и не участват в законодателството!Не можем да не им признаем поне това!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Реалист

    16 20 Отговор
    Фашизоидна пропаганда от фашизоидното ЦРУ

    Коментиран от #40

  • 36 Професора

    8 16 Отговор
    Подлогите западни католически на ционистите
  • 37 Лагрестин

    15 1 Отговор
    За каквото и да се моли някой човек или свещеник,Всевишният е Този,Който решава на чия молитва да откликне.Бог е Този,Който приема или отхвърля.

    Коментиран от #43, #44

  • 38 Соваж бейби

    11 14 Отговор
    Със или без молби на брадатите дядовци Русия ще победи !Колкото и да ви се иска да си правите дъвка в заглавието е факт,Русия ще освободи цяла Европа ,и на другите места.украина е само ей така за отнемане на вниманието!Кой не е чел история и география на народите нека се смее сега ,после няма да е смешно,русофобите имам в предвид!

    Коментиран от #52

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Русия днес е сатанинска държава

    15 14 Отговор
    Русия не е православно християнска страна , а е сатанинска държава , където в църквата „Фотиния Светоносна“ до Нижни Новгород има икони на "Свети Сталин" и на "Свети Путин" и затова Свещениците в Русия трябва да се молят не за мир, а за "победа" на Путин , а в сувенирния магазин на летище Пулково, да се продават икони с образа на Путин за руските богомолци...!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ши&ба&швили

    1 6 Отговор

    До коментар #37 от "Лагрестин":

    Досега и французин не бях Ебал,но нека подходим философски,винаги има първи път,както е казвал прадядо ми великият философ Философашвили,мир на праха му.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Да ти кажа..

    8 6 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    Що се мЕташ по гол корем на цимента..наскоро слушах една проповед на поп Гундяев, по време на която той изрече следните слова- ( цитирам буквално, знам перфектно писмено и говоримо руски език, така че , моля не ми разправяйте смешки) ....Всеки човек има правото да живее богато на този свят, той, неговото семейство и близки хора. И няма никакво значение как и с какви средства ще постигне тази цел- ако трябва да излъжеш, излъжи, ако трябва да откраднеш- открадни. Ако трябва да разбиеш нечий живот- разбий го без да се замисляш..ндаааа..руский мир и руски православни ценности..
  • 47 Симо

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "Не бе , Педроса":

    Уикипедия
  • 48 666

    0 3 Отговор
    искате истина само Deutsche Welle
  • 49 Някой

    5 9 Отговор
    А в Украйна свещеници ги вкарват в затвора. Началото на година с Русия заменяха украински войници за украински свещеници.
  • 50 Аз личнп се моля

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    да открият официално ловният сезон за русофили. Всичките ми "играчки" са смазани, заредени, а на оптиките ми им полирах лещите. Сърбят ме ръцете много. Искам да npъскам русофилски Zелки.

    Коментиран от #58

  • 51 1122

    6 1 Отговор
    "Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада." (Матей 5:9)
    "Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене"(Матей 5:11)
  • 52 хмм

    12 6 Отговор

    До коментар #38 от "Соваж бейби":

    Първо Русия ще се освободи. От комунизма.

    Коментиран от #53, #57

  • 53 Соваж бейби

    7 13 Отговор

    До коментар #52 от "хмм":

    Не пиша за старият комунизъм едно време,то няма и как да се върне ,малко по друга модерна форма но ще има смяна ! Моето поколение с деца 98% не искаме вече " демокрация" ,2 % са наивни и джен..ъри които са против !Само гледай как скоро ще си дойде на място партията и лидерите в Европа скоро ще са сменени то вече мирише във въздуха промяната ...

    Коментиран от #64, #65

  • 54 Алоу

    9 5 Отговор
    То вече остана ли някой с работещ мозък, който мисли русия за нормална държава, а не за туморно образувание управлявано от психопат. Рано или късно ще му дойде краят.
  • 55 ОПА

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    Мухахахаха, кой ти го диктува това бе, прозрачни сте почти колкото сте калпави. Добре, че сте една каруца чугуни и никой не ви смята за хора.
  • 56 Ееееееее

    1 2 Отговор
    То бива, бива, ама такъв цинизъм да тиражираш си е гавра!
    Аз ти забранявам да живееш, пор такъв!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Шоги 6

    0 5 Отговор
    Те евреите в световен мащаб да разпалват войни и американските им слуги да казват че имат навсякъде интереси и да обикалят като бесни кучета,пък поповете и да се молят и да не се молят полза няма ! Докато има такива прости идиоти да се връзват на глупостите на алчните евреи ,войните няма да спрат... Войната е най доходоносният бизнес,по време на война най печелят банките,след това ВПК....а за обикновените хора,само смърт и страдания... ! Ама няма кой да мисли!!!
    Народа оглупял и като стадо накъдето го насочат...!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Як Оши Ба":

    Г0вн0яд! Имам отличен по анатомия, но не знаеш по коя дисциплина съм най-добра!КОЕТО Е ПИСАНО ЩЕ СТАНЕ!
  • 62 Те такова животно нЕма

    11 1 Отговор
    Няма такова нещо като Руска православна църква. Има поделение на КГБ под прикрити е, проповядващо ерес смесена с ращистка пропаганда. Русин и вяра в Бога???? Е, те такова животно нЕма.

    Коментиран от #74

  • 63 Така е

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гориил":

    Офицерите от КГБ никога не са се отклонявали от кагебейската догма. Ама православието им е чуждо.
  • 64 Ами

    8 1 Отговор

    До коментар #53 от "Соваж бейби":

    ходете си у Рашистан и се наслаждавайте на тамошния режим. Ние, българите, демокрацията си я искаме, защато живеем много по-добре от бае ти тошово време.

    Коментиран от #72

  • 65 СОВАЖ НА ДИОР

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "Соваж бейби":

    МИРИШЕ ВЪЗДУХА ОКОЛО ТЕБ. АМА МНОГО ЛОШО ,НА ЛЕШ МИРИШЕ .УЖАС НЕ СЕ ТЪРПИ.

    Коментиран от #67

  • 66 аааахахахааа

    6 2 Отговор
    Че то в русия има ли свещеници бе? Там има само сътрудници на КГБ.
  • 67 Адолф

    2 1 Отговор

    До коментар #65 от "СОВАЖ НА ДИОР":

    И на алкохолни пари мирише, не само на леш.
  • 68 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    Да четат другарите.ейнтва е руското православие другари.забраненоне да се молиш за мир а за победа ...да се даде тази статия на другаря радев ,когато реши следващия път да се моли за мир .
  • 69 Диамантената ръка

    7 2 Отговор
    Каква църква у тия примитивни безбожници, айде стига с тия измишльотини, милиционери нареждат на свещеници какви молитви да четат...
  • 70 пРосия -една наистина талибанска държава

    6 3 Отговор
    Азиатски диктатор използва религията за завоевателна война. Каква изненада :)
    ПутайХан с нищо не е по-различен от който и да е варварин преди него. Същите амбиции, същата омраза към нас, същото желание да ни унищожи.
    Нищо ново под слънцето :)
  • 71 ти да видиш

    3 4 Отговор
    Ами те ако се молят за мир веднага ще ги наричат за ПУТИНИСТИ!!!
    Аз не виждам някой, освен Путин, да иска мирно решение... да не би ФАЩ и пyдели да са за мир с това ръчкане на yкрите да се бият и това наливане на джепанета нон стоп!!!

    Коментиран от #77

  • 72 Соваж бейби

    2 6 Отговор

    До коментар #64 от "Ами":

    Ами след като мислиш че повечето хора са доволни като теб,защо се страхуваш и ми се караш ?Деца имаш ли?в училищата знаеш ли какво е -учителите ги е страх от учениците,бият се не могат да ги разтърве като диви животни децата.За цигарите и пудрата не ми се мисли дали няма ги излъже някой дилър?Инфлацията брей то това не е проблем казваш ок!А забравих най веселото да се прибере дъщеря/ син ти примерно с приятелка и ти каже че ще женят двете ?или не и ясно от кой пол е ???Еееее всяко търпение си има граница !изгнилата демокрация е на финала си,и още други проблеми да не продължавам .
  • 73 Р.К.И.

    0 3 Отговор
    И най-забутаното в джунглите племе спазва каноните на своята религия.
  • 74 Р.К.И.

    2 4 Отговор

    До коментар #62 от "Те такова животно нЕма":

    Знаеш ли какви секти имат ,обявени за "Християнски"? Проповядват изнасилвания ,убииства, самоубииства! Няма такава религия. Сатанизъм някакъв.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Иван.

    4 0 Отговор
    Ами то в Русия, вече повече от 100 години, от 1918 г.. църква и свещеници няма.
    Те всички до един бяха от КГБ, а сега не знам там как се казва.
    У нас беше почти същото след 1944 г.. Дори и сега повече от половината попска пасмина са бивши аганенти на ДС.
  • 77 Анатема

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "ти да видиш":

    Ние гледаме и този който вижда всичко и той гледа и тебе също
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания