Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 14:53 3 205 12

Корупция в името на ЕС? Скандали тресат Северна Македония

  • северна македония-
  • ес-
  • корупция-
  • никола груевски-
  • зоран заев-
  • лекарства

Ужасяващ скандал за злоупотреба с лекарства тресе Северна Македония

Корупция в името на ЕС? Скандали тресат Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Скандалът избухна още през август, а наскоро в парламента на Северна Македония беше сформирана и анкетна комисия по темата. Тя ще търси политическата отговорност за предполагаемите злоупотреби със скъпи лекарства в държавна онкологична клиника. По темата проверка започна и македонската прокуратурата.

Ужасяващи злоупотреби с онкоболни пациенти

Според журналистическо разследване в тази клиника систематично са били изнасяни скъпи лекарства и продавани на черния пазар. Онкоболните понякога получавали плацебо като физиологичен разтвор или пък близките им били принудени да купуват лекарствата на черно. Досега официално подозренията падат върху една медицинска сестра. Но македонската общественост дискутира дали корените на тази цинична практика не са по-дълбоки. В своя анализ по темата балканският наблюдател на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) Михаел Мартенс припомня, че министърът на здравеопазването, който е заемал поста, докато се е реализирала схемата, си е подал оставката заедно с премиера Зоран Заев още преди информацията за предполагаемите измами в клиниката да излезе в медиите.

Мартенс пише: "Последните разкрития навярно ще подсилят една тенденция, която и досега се наблюдаваше в Северна Македония: когато на човек му се налагат важни медицински процедури, тогава той по-скоро ще използва последните си спестявания или ще вземе заем, за да се лекува в чужбина, отколкото да разчита на домашната медицинска система."

"Корупция в името на ЕС"

По повод скандала с медикаментите Мартенс навлиза дълбоко в темата за корупцията в Северна Македония. Той припомня, че миналия месец мнозинството в парламента в Скопие по бързата процедура е приело промени в законите, за да намали наказанията за злоупотреба със служебното положение, както и сроковете на давност, а президентът Стево Пендаровски е подписал нормативните актове, без да налага вето. Управляващите твърдяха, че тези промени ще доведат до сближаване с Европейския съюз. Мартенс подчертава, че ЕС изрично се дистанцира и не желае правителството и президентът в Скопие да използват Брюксел като претекст за своите вътрешнополитически манипулации, които означават стъпка назад в борбата срещу корупцията. ФАЦ цитира говорителка на Еврокомисията, според която Брюксел е угрижен заради ефекта от последните решения върху борбата срещу корупцията. В края на статията си Михаел Мартенс пише:

"Говорителката разкритикува твърдението, че новите закони били приети уж заради необходимата хармонизация със стандартите на ЕС. При това били приети светкавично и без сериозно обсъждане и съгласуване с ЕС. Корупция в името на ЕС - така би могла да се обобщи политиката на македонския министър-председател Димитър Ковачевски и на неговия екип. Бившият македонски външен министър Никола Димитров, срещу когото няма подозрения в корупция, поставя акцента така: "Никола Груевски размахваше македонския флаг, за да прикрие корупцията и пленяването на всички държавни институции. Сегашното правителство размахва европейския флаг, за да върши същото."


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 1 Отговор
    Вето за Рсм

    Коментиран от #9

  • 2 Валерко

    14 1 Отговор
    Е то крушата не пада по-далеч от дървото... Една кръв сме все пак хахахахах
  • 3 Тези са бетер африканци

    15 0 Отговор
    Горди без никакво покритие! Продали се на гърци и албанци, сега търсят от България да ги измисли за македонци! А корупцията там, равна с тази в Украйна!
  • 4 е то е нормално

    3 0 Отговор
    това . те са малко кат румънци бившите сърби . БГ 2009 г беше така . от лидера до последния бг ец
  • 5 Мнение

    3 1 Отговор
    Ще набият някой българин и ще им мине
  • 6 въпросче

    3 0 Отговор
    И какво да направим по тоя щекотлив въпрос с тресенето?
  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    7 0 Отговор
    Същото е и Територията с лекарства на за онкоболни, които всъщност са продадени в чужбина а онкоболните тук им преливан физиологичен разтвор вместо Химио Терапия?
  • 8 еалиста

    6 1 Отговор
    Пълен обрат, тези от еврогейската сглобка ухажваха Македония, но в момента явно има отпор от тяхна страна и ще им измислят сценарии за корупция! Интересно защо не се замислят дойче леле коя е Урсула и съпруга и кои са Борел , Мишел и цялата клика престъпници! Не виждат корупция и престъпления в нашата мила родина, тези от сглобката на посолството слушкат и изпълняват и така всички престъпници от мутрата, ПП Кирчо, Д.Пеевски се оказаха чисти като сълзица начело с гламавият прокурор Сарафов! Ех тези медии, вече ни разсмиват с плоските си статии!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лафонтен

    10 2 Отговор
    Макетата ще излезнат по българи и от назе.
  • 11 НЯКОЙ

    7 1 Отговор
    И тези си мислят, че искаме да имаме нещо общо с тях? Ние си имаме достатъчно добре отгледана у нас корупция от ОПГ "ГЕРБ/ББ+ДПС/ДП"! Нямаме нужда от тяхната, да си я ползват спокойно и със здраве!
  • 12 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
Новини по държави: