Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 19:05 1 299 0

Русия не е обещавала по-евтин газ за Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • договор-
  • газ-
  • асоцииране-
  • евросъюза

Украинският премиер Николай Азаров критикува ЕС за недостатъчната подкрепа в трудния момент

Русия не е обещавала по-евтин газ за Украйна - 1
Украинският премиер Николай Азаров. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумение да бъде преразгледан руско-украинският газов договор към днешна дата няма, призна украинският премиер Николай (Микола) Азаров, цитиран от украинската агенция „Униан“, руската РБК и украинската редакция на Би Би Си. Няма договореност и за нови руски кредити. По думите на Азаров, Украйна не иска да бъде „бойно поле“ между Европейския съюз и Русия.

Министър-председателят на Украйна съобщи, че още през декември страната му ще започне преговори с Русия за активизиране на икономическите отношения, изтъквайки също така, че в този труден за Киев момент Евросъюзът не е предоставил в достатъчна степен така необходимата им подкрепа.

По-рано премиерът Азаров беше казал, че позицията на Москва по преразглеждането на неизгодните за Украйна газови договори се е смекчила и че е обещано преразглеждане на цената на газа след като страната се отказа да подпише споразумение за асоцииране към ЕС. "До голяма степен такова обещание съществува“, бе намекнал тогава той.

На свой ред представителят на „Газпром“ Сергей Куприянов коментира, че не се готвят никакви промени, засягащи газовите контракти с Украйна и не знае какви договорености е имал предвид Николай Азаров.

Ден след преустановяването на процеса по евроинтеграцията на страната стана известно, че украинска делегация провежда в Русия преговори за цената на природния газ. Лидерът на фракцията „Баткивщина“ („Отечество“) Арсений Яценюк дори каза, че украинският президент Виктор Янукович в най-скоро време ще обяви, че е постигнал намаляването на цената на руския газ за Украйна до 150 долара за 1000 куб.м.

В течение на последните години Украйна безуспешно се опитва да постигне преразглеждане на условията по договора с Русия за доставките на газ. Според Янукович, заради клаузи в настоящия договор страната му губи по 6 млрд. долара годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: