Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 12:14 1 479 2

Литва: Украйна изпуска златен шанс

  • украйна-
  • ес
Литва: Украйна изпуска златен шанс - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предложението за сключване на споразумение за асоцииране на Украйна с Европейския съюз продължава да е в сила. Това заявиха в съвместна декларация външните министри на Полша и Германия.

„Ние обявяваме нашата решителна подкрепа за украинския народ”, е общата позиция на Радослав Шикорски и Гидо Вестервеле. Изявлението идва на фона на масовите протести в Украйна срещу решението на правителството за замразяване на преговорите за членство в Евросъюза.

Шикорски и Вестервеле все пак уточняват, че за подписване на споразумение за асоцииране - украинските власти трябва да покажат напредък в изпълнението на условията, поставени през декември миналата година.

Дни след като на 21 ноември Украйна обяви, че временно замразява подготовката си за подписването на Споразумението за асоциация с ЕС и предлага тристраннни преговори между Брюксел и Москва, делегация на парламента на Литва кацна в Киев. Украинските медии отбелязват, че гостите от Прибалтика недвусмислено заявили, че Украйна е изпуснала златен шанс и трябва да се сбогува с илюзията, че през пролетта на 2014 г. няма да има нов форум за Източното партньорство.

„Ние смятаме, че подписването не трябва да се отлага, това е златен шанс. Вие ме питате за предстоящ форум през февруари Украйна - ЕС през февруари следващата година. През февруари няма да има среща“, заяви пред медиите заместник-председателят на Сейма на Литва и бивш премиер Гедиминас Киркилас.

Президентът Виктор Янукович определи условията на предложената от ЕС финансова помощ като унизителни и посочи, че страната му ще изчака най-добрите условия, за да обмисли възможността за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.

Във вторник в митинга срещу отказа от евроинтеграция се включи и председателят на парламента на Литва Лорета Граужинене. Тя призова хората да „следват трудния път към Европа с гордост“.

Икономическият експерт Александър Охрименко обаче прогнозира, че до провеждането на Срещата на върха Киев може да предоговори с ЕС нови и по-изгодни заеми. От своя страна експертът Валерий Чалий предупреждава, че подобна политика на търговия с Брюксел, може да затвори вратите към Европа за дълго.

В началото на месеца изпълнителният директор на Международния фонд „Блейзер“ Олег Устенко прогнозира ръст на инвестициите през 2014 г. в размер на $1 млрд., ако Украйна подпише споразумението с ЕС.

От своя страна украинският сайт „Севодня“ писа, че тримата участници в преговорите – украинският президент Виктор Янукович, германският канцлер Ангела Меркел и руският държавен глава Владимир Путин не са направили специално изявление, че няма да има подписване на споразумението. Самият Янукович увери, че ще присъства на форума във Вилнюс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dian Gospodinov

    1 0 Отговор
    правилно са се ориентирали политиците im,евросъюза налага изисквания като да се замразят пенсии, заплати,да се прекъснат пове4ето отно6ения с русия що се отнася до износа пак те решават къде и какво да се изнася и внася - в замяна на това ше ви дадем свободно придвижване на украинците в евросъюза да работят.ще ви дадем заем и дори пари безвъзмездно,но ще инвестираме в страната-разбирай инвестиция от типа на РПТ-tata мерси ве4е си търсят бели роби-европейски арабите и негрите май ве4е не вършат работа
  • 2 alex xela

    0 0 Отговор
    Златен шанс но за кого????Украинците не щат да стават пак бели роби