Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 19:42 2 657 22

В град, досущ като Газа: къде тренират израелските военни?

  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • град-
  • израелска армия-
  • войници-
  • палестина-
  • баладия

Израелските войници тренират за боеве в градски условия в специално изграден град

В град, досущ като Газа: къде тренират израелските военни? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На един час път с кола от ивицата Газа израелската армия вече две десетилетия тренира за водене на война в градски условия. Военната база край кибуца Це'елим в пустинята Негев включва и съоръжение, представляващо изкуствен град от декори. На снимки и сателитни изображения се виждат гъсто застроени площи с бели сгради, обособени в отделни квартали, подобни на тези в ивицата Газа.

Тренировъчният град е известен като "Баладия" и включва джамия, болница и напълно обзаведени апартаменти. Изписаните с антиизраелски графити стени придават още по-реалистичен вид на изкуствения град. Той е изграден през 2004 година с помощта на американската армия. Сините каски на ООН, американските пехотинци, както и сили на германския Бундесвер също са тренирали в него.

"Жертвите не могат да бъдат избегнати чрез тренировки"

Израелските военни се смятат за едни от най-добре обучените в света части за водене на бой в градски условия, потвърждава за ДВ Франк Ледуидж, експерт по военна стратегия от британския университет в Портсмут.

И все пак това са само сухи тренировки, които може да се окажат далеч по-различни от това, което наистина очаква израелските войници в северната част на ивицата Газа. За това предупреждава германският експерт по въпросите на сигурността Кристиан Мьолинг. Пред ДВ той казва следното:

"Да, това може да бъде тренирано, но жертвите от едната или другата страна не могат да бъдат избегнати чрез тренировки. Мисля, че в рамките на тези тренировки се научава, че точно това не е възможно", казва Мьолинг. Той добавя още един важен щрих: в Газа бойците на организацията Хамас, обявена за терористична от Израел, САЩ и ЕС, трудно могат да бъдат различени от цивилните граждани.

Ракети, изстрелвани от подземни тунели

Гъстата мрежа от подземни тунели, които Хамас е изградил в ивицата Газа, също са предизвикателство. Смята се, че общата им дължина надхвърля 500 километра. На някои места тези подземни съоръжения достигат 30 метра на дълбочина и са толкова широки, че по част от тях могат да се движат дори автомобили.

Израелските военни са открили тайни капаци в този подземен лабиринт, от които бойците на Хамас могат да стрелят с гранатомети и бързо след това да изчезват отново под земята. Освен това тунелите позволяват на терористите да се появяват ненадейно на различни места, включително в сгради, в които се водят сражения. А под земята притежаваната от израелските военни модерна техника за разузнаване остава до голяма степен безполезна - освен ако те не съумеят да шпионират с помощта на високотехнологични миниатюрни дронове.

Цивилните често биват използвани като жив щит

Израелската армия ще се стреми да открие колкото се може по-голяма част от тази подземна инфраструктура на Хамас и да локализира местата, на които се укриват ръководителите на терористичната организация, подчертава Мьолинг. Възможно е в последните години военните да разчитат и на информатори вътре в Газа.

"Но стигаме до основния проблем: да знаеш къде се намира някой, не означава, че си го хванал, защото преди това трябва да си проправяш път през много хора, използвани като жив щит. Не можеш просто да стреляш по хората", казва експертът. Когато битките се водят в градски условия, на войниците ще се наложи да вземат решения за части от секундата, а така се допускат много грешки, допълва той. Това просто не може да бъде избегнато.

Американският експерт по водене на война в градски условия Джон Спенсър потвърждава трудността на задачата, пред която ще бъдат изправени израелските части в Газа. "Човешките щитове и заложниците правят напредването много трудно", казва бившият майор от американската армия в интервю за германския "Шпигел".

Паралели с Мариупол и Мосул

Спенсър не си спомня друга война, в която да са били използвани толкова много заложници като жив щит. Затова той предполага, че битката ще се води за всяка къща, всеки блок и от тунел на тунел. Предстоящите битки в Газа могат да се сравнят най-вече с боевете в южния украински град Мариупол миналата година или с битката на ираксите сили срещу "Ислямска държава" в Мосул през 2016 и 2017 година.

В Газа същинските боеве ще бъдат последвани от битката за общественото мнение: доколко Израел ще съумее да избегне смъртта на невинни хора и как ще реши проблема с държаните от Хамас близо 200 заложници? Те са основно от Израел, но също така има и граждани на други държави.

"Израел ще спечели тактическата битка", убеден е Франк Ледуидж. Той смята, че израелската армия има добри шансове да превземе Газа и да победи Хамас - и над, и под земята. От решаващо значение ще бъде работата на разузнаването. "Това, което ни показват по телевизията, е само една малка част огромния обем подготвителна работа, която се извършва в момента", добавя експертът от Портсмут.

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 6 Отговор
    Погледнете на снимката каква сг@н?

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Отец Дионисий

    23 5 Отговор
    Господ да ги убие!Поганци!
  • 3 Майна

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Висша сган..
  • 4 Естествен Интелект

    24 2 Отговор
    Сухи тренировки, докато не почнат да те гърмят.... После стават МОКРИ тренировки....
  • 5 Майна

    26 1 Отговор
    Преди часове министърът на отбраната на Израел обяви да са готови за влизане в Газа..
    ,,Сега я гледате отвън, ще я видите и отвътре,,..
    Ройтерс на база изказвания на правителството обяви ,че са заявили ,,НЕВИЖДАНО ДОСЕГА УНИЩОЖЕНИЕ..

    Е, май вече официално се започна..
    Бог да е с нас.

    Коментиран от #7

  • 6 Прав си

    22 5 Отговор
    Изроди!
  • 7 Българин

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Не бързай да се връзваш на еврейската пропаганда. Ройтерс също са зависима от иудеите медия. Един от бившите шефове на ШАБАК (Шин Бет) правилно отбеляза в началото на войната, че евреите не могат да избият 2.5 милиона, защото веднага ще бъдат обвинени в арабски холокост. Израел вече загуби войната заради некадърността и глупостта на Нетаняху.

    Коментиран от #9

  • 8 Прав си

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Изроди !
  • 9 Майна

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Не че им вярвам, но ония малоумник Нетаняху се бори за ,,живота,, си щото е като скот( той си е такъв) в скотобойна.., ако не изтрие палестинците от Газа, евреите ще го изтрият като са опомнят.

    Наистина е направено днес изказване за нахлуване
    Дано нещо попречи, ДАНО
  • 10 Йоан откровение

    18 5 Отговор
    Тренират убийства на деца
  • 11 Торент

    15 3 Отговор
    Сиг.ани
  • 12 Майна

    17 1 Отговор
    А са влезнали, а не са излезнали..
    Но колко хора ще затрият..
    Има ли невинен в Израел..
    Скот Ритър казва -ме..
    Те всички са били съучастници, всички са знаели какво се случва в ГАЗА..
  • 13 Само да питам

    19 3 Отговор
    Какви са тези наркомани на снимката?
  • 14 Професор

    21 2 Отговор
    Тези на снимката са "деца". Така твърдят по БТВ. Били деца които защитавали Израел.
  • 15 Шайка

    20 3 Отговор
    Ивицата Газа е най ГОЛЯМИЯ КОНЦЛАГЕР НА СВЕТА превърнат от ционистите убиййци.
  • 16 Руснак

    14 2 Отговор
    Тия гащници на снимката нямат разлика с арабите.
  • 17 Курд Околянов

    9 2 Отговор
    И все пак Путин направи света многополюсен.
  • 18 Хорхе Сантер

    7 2 Отговор
    Приличат на стриптизьори.
  • 19 А ПО ЛЕКО

    14 1 Отговор
    С ХВАЛБИТЕ , ЧЕ АРАБИТЕ ИМ НАПРАВИХА НА РЕШЕТО ПРОСЛОВУТИЯ ЖЕЛЕЗЕН КУПУЛ.
  • 20 Без име

    5 0 Отговор
    А че то,ако снимаме български младежи ще е същото,че и плюс татуси. В днешно време всички са като по калъп!
  • 21 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    1 0 Отговор
    НЯКЪДЕ ИМАЛИ БУКМЕЙКЪРСКА КЪЩА
    ДА ПРИЕМА ЗАЛОЗИ....
    КОЙ..КОГО!?
    КОЛКО НА КОЛКО!?
    КОЛКО ДНИ!?
    КОЙ НА КОГО ЩЕ ПОМАГА!?........и т.н..👍
  • 22 геноцид

    0 0 Отговор
    "Спенсър не си спомня друга война, в която да са били използвани толкова много заложници като жив щит. Затова той предполага, че битката ще се води за всяка къща, всеки блок и от тунел на тунел. Предстоящите битки в Газа могат да се сравнят най-вече с боевете в южния украински град Мариупол миналата година или с битката на ираксите сили срещу "Ислямска държава" в Мосул през 2016 и 2017 година." Хер Флик , политически некоректно е да се казва , че всУ е използвала хора за жив щит ! Как сега умнокрасивитета ще обясни демокрацията в крайнА !