Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 16:51 2 032 16

Колко радикални са палестинските групировки в Германия?

  • израел-
  • хамас-
  • германия-
  • сигурност-
  • палестина-
  • палестинци-
  • араби-
  • ивицата газа

Няколко палестински групировки попадат в полезрението на германските служби за сигурност

Колко радикални са палестинските групировки в Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Жестокостите на палестинската терористична организация Хамас в Израел предизвикаха истинско възмущение в Германия. Но отделни пропалестински кръгове приветстваха извършените атаки. А това би могло да повлияе на млади мюсюлмани, у които събитията в Газа могат да събудят силни умоции, опасяват се от германските служби по сигурността.

Поради това федералното министерство на вътрешните работи е на мнението, че съществува повишена заплаха за сигурността в страната. Охраната на еврейските сгради и организации вече е засилена, пише по този повод германската обществено-правна медия АРД.

Освен това службите за сигурност засилват вниманието си към множеството пропалестински групировки и обединения, които са активни в Германия. Наложените забрани на някои от тях трябва да бъдат приложени незабавно, обяви вътрешното министерство. Предпоставка за налагане на забраната е определянето на съответната група като "доказано екстремистка". Какви са групировките от този тип, които съществуват в Германия? И каква е актуалната оценка за дейността им?

Хамас

От 2001 година Хамас е определена като терористична организация от ЕС и е забранена в Германия. Тя няма организирани структури във Федералната република, сочат данните на службите за сигурност. От 2021 година е забранено и показването на символи или знамена на Хамас, както и финансовата подкрепа за групировката.

Миналата седмица канцлерът Олаф Шолц също обяви забрана на Хамас в Германия, но така той най-вече подчерта вече съществуващите условия, обяснява АРД. Тя се отнася до отделни личности, които подкрепят Хамас от Германия.

Самидун

Канцлерът обяви забрана и за групировката Самидун. Тя също няма твърди структури в Германия - по данни на службите за сигурност. Групировката представлява мрежа за подкрепа на арестувани палестинци и произхожда от марксистко-ленинисткия Народен фронт за освобождение на Палестина.

Непосредствено след нападението на Хамас срещу Израел поддръжниците на Самидун в берлинския квартал Нойкьолн отпразнуваха извършените жестокости. Федералната служба за защита на конституцията започна формално наблюдение на групировката само дни по-рано и вече я е определила като "доказано екстремистка", сочат проучванията на АРД. Тази групировка е активна предимно в Берлин.

Самидун реагира "възмутено" на наложената забрана. На сайта си мрежата говори за "расистка кампания на омраза" от страна на германската преса срещу палестинските и арабските младежи в Германия и особено - срещу Самидун. Германия била партньор в оклеветяването и дехуманизирането на палестинския народ и в "убийствените военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от окупационния режим".

Народен фронт за освобождение на Палестина (НФОП)

Народният фронт за освобождение на Палестина съществува от 1967-а година и до 70-те години на миналия век будеше страх и ужас с организираните от него множество отвличания на самолети. Неговите членове и до днес предприемат нападения срещу Израел. Фронтът е определен за терористична организация от ЕС от 2002 година, припомня АРД.

До момента НФОП не бе под забрана в Германия, тъй като по преценка на Федералната служба за защита на конституцията "не се занимава с тероризъм" в страната. Но пък бивши негови терористи се радват на голямо признание сред поддръжниците на НФОП в Германия и "биват канени в страната специално за индоктринация".

Смята се, че членовете на НФОП в Германия са около 100. Те следват марксистко-ленинистката идеология, искат социалистическа палестинска държава и отричат правото на съществуване на Израел, обяснява АРД.

"Бойкот, деинвестиции и санкции" (БДС)

Организацията БДС представлява международно палестинско движение, което съществува от 2005 година и има активни привърженици и в Германия. То призовава учените и студентите да не сътрудничат с израелски университети. Културните иституции в Израел също трябвало да бъдат бойкотирани.

БДС е и против компаниите, за които смята, че подкрепят "политиката на Израел на окупация, колонизация и апартейд" и настоява за международни санкции срещу Израел. Разследванията на АРД са показали, че движението е под наблюдението на Федералната служба за защита на конституцията и е смятано за "вероятен екстремистки случай".

В момента БДС организира из цяла Германия демонстрации и "Бдения за Палестина", някои от които бяха забранени.

Автори: Михаел Гьотшенберг ард | Холгер Шмид свр


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    10 1 Отговор
    Хехе и що само за Хамас не сте писали от кога съществува и кой и защо ги създаде. То ясно, че не е много удобно, но като сте казали А карайте до края.
  • 2 Аспарух

    14 3 Отговор
    Колко са радикални видяхме ги по улиците на Германия, в други европейски градове пред Капитолия ......Ако на арабухите им се даде възможност да унищожат Израел, следващата е Европа и няма го спасителят на Европа светеца великият Кан Тервел и всички вие днеска които поддържате Хамас, Хизбула утре те ще дойдат при вас на свещен джихад

    Коментиран от #5

  • 3 Оги

    12 8 Отговор
    А колко страни унищожиха американците ? А колко милиони хора избиха по света? Не пишете лъжи,че руснаците са агресори ! Истината е ,че украинците с чужди наемници унищожаваха болници, училища ,домове и само бият по мирни граждани ,кукловодите са американците ,същите които са зад израелците ! Истината е ,че Русия атакува военни складове , не и хората !!!

    Коментиран от #8

  • 4 Хм...

    11 3 Отговор
    Все още нищо не е започнало. В Германия най доброто тепърва предстои! И далеч не само в Германия...
    Запасявайте се с храна, дрехи, гориво и лекарства.
  • 5 Баце,

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аспарух":

    Тоя дето яде баницата е луд, така ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хан Тервел

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "деб или сте":

    Абе както е тръгнало и тая ше стане.. май че е време да поизметем тарамбуките ...с огън и меч..

    Коментиран от #11

  • 10 Ее, колко да са радикални?

    8 1 Отговор
    Ами нормално са си радикални, още малко бомбардировки и ще си покаже! За всеки случай запалете Корана, да ги пробвате!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 късно чадо,стягайте се за халифат натам

    3 0 Отговор
    у които събитията в Газа могат да събудят силни умоции ерекции, опасяват се от германските служби по сигурността.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вирус

    0 0 Отговор
    Хахаха триете вярно сте смешници
  • 16 Меркел

    1 0 Отговор
    Заповядайте при нас мили хора Германия ви очаква
Новини по държави: