Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 19:41 1 768 4

Оптимизъм във Варшава: Полша може да получи съвсем скоро блокираните от ЕС средства

  • доналд туск-
  • полша-
  • право и върховенство на закона-
  • ярослав качински

Доналд Туск е кандидат за премиер на проевропейска трипартийна коалиция, която на парламентарните избори на 15 октомври спечели мнозинство в полския парламент

Оптимизъм във Варшава: Полша може да получи съвсем скоро блокираните от ЕС средства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на полската опозиция Доналд Туск заяви, че Полша може да получи блокираните от Брюксел европейски средства от плана за възстановяване "още през декември", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Туск е кандидат за премиер на Полша на проевропейска трипартийна коалиция, която на парламентарните избори на 15 октомври спечели мнозинство в полския парламент.

"Аз съм кандидатът за премиер на опозицията и ако застана начело на правителство, много бързо ще вземем мерки, за да може първите плащания да бъдат направени още през декември", каза Туск пред полски журналисти в Брюксел.

Полша, която членува в Европейския съюз от 2004 г., неведнъж се конфронтира с Брюксел по време на управлението на националистическата партия "Право и справедливост", започнало през 2015 г.

На изборите на 15 октомври "Право и справедливост" загуби мнозинството си в парламента и сега разполага само със 194 депутати. Проевропейската опозиция, оглавявана от Туск, спечели 248 от общо 460 депутатски места.

По време на предизборната си кампания Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, пое ангажимент да възстанови връзките с Брюксел, за да бъдат деблокирани 35 милиарда евро европейски средства от плана за възстановяване след ковид. Тези средства бяха замразени от Европейския съюз заради съдебни реформи на Варшава.

Туск се срещна вчера в Брюксел с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Резултатите от парламентарните избори "ясно показаха на цяла Европа, че демокрацията, правовата държава, свободата на изразяването и европейското единство продължават да са наистина важни за нашите граждани", каза Туск, като изтъкна, че е горд от факта, че е "поляк и европеец".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Газовратник

    0 0 Отговор
    Накъде си завъртя з@дника полша този път?
  • 4 Стършели

    0 0 Отговор
    Подлушното кученце на Урсула се подмазва и ще бъде наградено! Бетер СССР Е ТОВА!
Новини по държави: