Last news in Fakti

3 Декември, 2023 12:23 1 445 8

Следизборен хаос във Варшава! И Доналд Туск планира ново правителство

  • полша-
  • доналд туск-
  • право и справедливост-
  • матеуш моравецки-
  • ярослав качински

Лидерът на Полската гражданска коалиция обяви, че коалиционното правителство от трите опозиционни групи, което той ще ръководи, ще бъде съставено на 11 или най-късно на 12 декември

Следизборен хаос във Варшава! И Доналд Туск планира ново правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Туск и Шимон Холовня (Полша 2050) се споразумяха и обявиха, че "имат план" за съставянето на ново коалиционно правителство, пише полското издание Рolityka.

Лидерът на Полската гражданска коалиция Доналд Туск обяви, че коалиционното правителство от трите опозиционни групи, което той ще ръководи, ще бъде съставено на 11 или най-късно на 12 декември.

"Срещнахме се, за да поговорим главно за това какво ще се случи в Сеймата на 11 и 12 декември, какво може да направи тя, така че процесът на изпълнение на волята на избирателите на 15 октомври най-накрая да влезе в сила", е коментирал Туск.

"Имаме план. Надявам се, че ще успеем да го приложим", е допълнил Холовня.

Полският президент Анджей Дуда даде мандата на Матеуш Моравецки, който положи клетва на 27 ноември и ръководи новото правителство на "Партията на правото и справедливостта" (PiS), въпреки факта, че PiS не успя да осигури парламентарно мнозинство на изборите на 15 октомври, съобщи по-рано PAP.

Правителството на PiS има много малък шанс за оцеляване поради факта, че трябва да се изправи пред вот на доверие в Сеймата, долната камара на парламента, доминирана от опозицията, в рамките на 14 дни след полагането на клетва.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    18 4 Отговор
    Полша не я мисля ,защото е с десетки години пред нашата кочина !!! Тук никога няма да мръднем напред ,докато боко и пеевски коват законите , вместо да лежат в затвора !

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Димитър

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Сори брат, тия вече са изпрати, с любезното съдействие на Промяната. И баце Лорер вече го каза официално, Пеевски се е преобразил тотално и е голем Евроатлант и Натовец. Важното е да се подмазваме на колонизаторите, народа да го дха.
  • 3 първи коментар

    10 3 Отговор
    В заблуда си чадо мое.Точно полските......не са толко напреднали.Имат два мощни съседа-Русия и Германия.И с двата не са в добри отношения.Полша иска от Германия репарации в размер на 1,3 трилиона долара за втората световна.Наистина ли смятат,че при един евентуален конфликт Лудият Джо ще дойде от Ващингон,за да ги спасява
  • 4 ЕВРОФЕН

    9 2 Отговор
    Мирише на еврогейски преврат. На Урсулата ценностите.
  • 5 Сеймата

    8 1 Отговор
    Питам аФтора: Какво е това Сеймата?Някакво ТВ състезание като "Фермата" ли?Личи си ,че всички във Факти сте с конкурс набирани.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Точен

    0 0 Отговор
    Не знам за поляците, но имах сериозни контакти с полякините.
  • 8 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Стига глупости. Как да не са в парламента, като Боко печели избори с 26 процента, с Пеевски с 14 процента. По-добре с тях, отколкото с Корнела и Копейкин.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания