Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 10:38 2 313 20

"Те не се подчиняват": как измъчват затворници в Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • затворници

В Беларус произволно удължават присъдите на политическите затворници

"Те не се подчиняват": как измъчват затворници в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Змицер Дашкевич, бивш лидер на опозиционното движение "Млад фронт", който е политически затворник в Беларус, току-що получи със съдебно решение още една година лишаване от свобода. Той бе осъден на година и половина лагер през 2022 за участие в протести и трябваше да излезе на свобода през юли 2023. Но срещу него бе заведено наказателно дело за "злостно неподчинение на изискванията на администрацията на лагера".

Какво е новото провинение?

Както пише във Фейсбук съпругата на Дашкевич Наста, той бил осъден за това, че "не излязъл на разходка, веднъж поговорил с някого, лежал на пода в изолатора след борбата с нощния студ". Условията, в които се намира Дашкевич в лагера, са тежки - неведнъж са го настанявали в наказателния изолатор, вкарали са го и в списъка с "екстремисти", което налага редица ограничения. Дашкевич и преди е бил осъждан многократно, включително по вече споменатия параграф за "злостно неподчинение на изискванията на администрацията на лагера".

По думите на юристката Виктория Руденкова до 2020 година този параграф е бил прилаган два пъти: срещу Дашкевич и срещу анархиста Николай Дедок. Днес по това обвинение в затвора са 28 политически затворници, като вероятно това не е окончателният им брой.

"Изолаторът, строгият режим, лишаването от свиждания, от писма и пратки, санкциите - всичко това не са просто инструменти за политически репресии, но и предпоставки за увеличаване на срока за лишаване от свобода с още година или две", посочва правозащничката.

"Излизането на свобода изглежда невероятно"

Политическата затворничка Полина Шарендо-Панасюк също е получила допълнителна присъда по този параграф, и то вече на два пъти. Тя е задържана през януари 2021 година - била обвинена в насилие срещу сътрудник на милицията, в обида на президента и на представител на властта. Първо получила две години, след което присъдата била двукратно удължавана.

Съпругът на Шарендо казва, че почти веднага след връщането ѝ в лагера срещу нея започнали да подготвят ново дело: за нарушения на реда. Жената отказала да дава показания, заради което я пратили на съдебно-психиатрична експертиза. В крайна сметка издигнали обвиненията срещу нея точно три дни преди изтичането на присъдата ѝ.

"Не мога да кажа, че вярвахме в освобождаването на Полина, но естествено се надявахме - особено децата", разказва пред ДВ Андрей Шарендо. "Полина отново бе обвинена в няколко десетки нарушения на вътрешния ред, за които тя вече си бе излежала срока. Тя просто се сблъска със ситуация, в която срок за освобождаването ѝ няма. Нищо не пречи към нея постоянно да се отправят нови и нови обвинения по параграфа за неподчинение на изискванията на администрацията."

Фаталният параграф

"Чрез този параграф можеш отново и отново да съдиш някого, прибавяйки нови срокове към присъдата му", обяснява юристката Виктория Руденкова. Тя посочва, че той нарушава базовите права на човека и принципите на беларуското наказателно-изпълнително законодателство.

"Минималните стандартни правила на ООН за отношението към политическите затворници предполагат ограничения във връзка с нарушенията на дисциплината само за гарантиране на надеждния надзор и съблюдаване на правилата в лагера. Съществува забрана за повторно наказание за едно и също провинение", казва юристката.

"Никой от затворниците не е застрахован"

Руденкова посочва, че понякога от затворниците изискват да изпълняват правила за вътрешния ред, с които те въобще не са били запознати. "Нарушенията на изискванията на администрацията" могат да бъдат всякакви: спане на пода, незакопчано копче, отказ да поздравиш, неизпълнение на изискванията на служителя, което е унизително - например да избършеш от пода неговата плюнка."

"Често чуваме, че актовете за нарушения се фалшифицират, а затворниците не могат да се защитят - никой не ги слуша", допълва Руденкова. По нейните думи приложението на параграфа нерядко зависи от "прищявката на някой служител, от отмъщение или желание да се изтъкнеш пред началниците или пък да влошиш живота на затворника, като сломиш волята му".

Юристката е категорична, че това е класически репресивен параграф, който представлява заплаха за всички политически затворници. "Никой от затворниците не е застрахован, че присъдата му няма да бъде увеличена напълно произволно с година или две." По думите на Руденкова "изправителната система на министерството на вътрешните работи на Беларус поставя затворниците пред избор - или пълно покорство, или безсрочно лишаване от свобода".

Автор: Татяна Гаргалик


Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    12 18 Отговор
    Беларус по целия свят има тайни затвори и секретни следствени изолатори

    Коментиран от #10

  • 2 хъъъ

    42 6 Отговор
    А в САЩ как е?
  • 3 ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

    41 6 Отговор
    ГУАНТАНАМО
  • 4 ВКИСНАТО ДОЙЧОВО ЗЕЛЕ

    41 8 Отговор
    Пропагандата е смешна и пошла.
  • 5 Сстоилиян

    28 3 Отговор
    А в България как е положението в затворите.
    Вкарват те и вечерта ставаш жена на някой красив циганин
  • 6 добро решение

    18 3 Отговор
    Брайвик и на него да удължът , а онзи стрелец в Мейн пишат още се криел . Дългото живеене зад решетките си има своето място и в романтичните книги . от фбр в юта един опозиционер , довереник на Тръмп го атакуваха , след заплахи . В демокрацията водещите намират начини да премахват опозицията . И в бг е така .
  • 7 Ивелин Михайлов

    25 4 Отговор
    Най-големият Исторически парк в света до Варна пита гейче веле кога ще отрази как отнемат деца в Германия и ги дават на гейове и малцинства
  • 8 Вкисната боза

    29 3 Отговор
    Това го разправяйте на западналите, те се връзват на драсканиците ви.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не само това

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Има също така много военни бази по целия свят и финансира огромни армии на чужди държави..и тайни общества с милиарди беларуски рубли
  • 11 Боклукшенко

    6 21 Отговор
    Zдравейте задунайски приятели, защо ви е гнил евро съюз Zаповядайте и ОСТАНЕТЕ в развития ни тоталитариZъъъм!!🤩🤩
  • 12 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 2 Отговор
    ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА НА ДИЧО ЗЕЛЕ
  • 13 грух

    22 4 Отговор
    Много е лошо в Беларус, там не убиват внезапно и накуп 22 мирни гражданина, като в краварника оня ден..Значи, седиш си, хапваш си гмо-боклук, идва някой, вкарва ти 5, 10 куршума и всичко е точно..щот е демокрейшън, ба !
  • 14 Един от многото

    15 2 Отговор
    Кофти е в Гуантанамо. И Асандж сигурно тан ще свърши
  • 15 Име

    11 4 Отговор
    Това можеше да стане и в България - ГЕРБ биха като кучета младежи, които се върнаха покрай корона-вируса и - свикнали да протестират. Нищо не им пречеше и в затвора да вкарват, но паднаха от власт. Това е нормалното мислене на диктаторите.

    Бойко Борисов - той ни строи магистрали, болници, детски градини, той ги прави, ако не е той и така нататъка.

    Лукашенко е същата стока, ходи да ментосва бабите.
  • 16 Германец

    14 0 Отговор
    Беларус трябва да построи хотели и да настанява затворниците в тях като Норвегия!
  • 17 хихи

    10 1 Отговор
    Случайно да са кадри от Гуантанамо???
    Че и там ги галят с перце?!
  • 18 Дойче веле

    14 1 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 19 Аз.казах

    1 5 Отговор
    Тука е пълно с болни русороби.
    Щом им харесва защо не отиват в беларус и да кажат нещо политическо и да ги закарат в лагера за да поживеят малко на воля. Тука е пълно със садисти.

    Коментиран от #20

  • 20 Дърта деменция

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аз.казах":

    А в САЩ как е?!
Новини по държави: