Last news in Fakti

30 Ноември, 2013 15:32 933 0

В Киев разпръснаха със сила протестиращи в подкрепа на ЕС

  • украйна-
  • ес-
  • протест

Над 10 000 души се бяха събрали на площада с искането за оставката на президента Виктор Янукович

В Киев разпръснаха със сила протестиращи в подкрепа на ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки задържани и стотици ранени са резултатите от силовата акция на украинската полиция, при която беше освободен един от основните площади в столицата Киев.

Над 10 000 души се бяха събрали на площада с искането за оставката на президента Виктор Янукович. Срещу тях полицията е използвала сила и сълзотворен газ.

„Пребиваха ни с палки. Използваха сълзотворен газ. Чуваха се взривове. Много хора получиха наранявания. Като боклук ни изхвърлиха от Майдана”, заяви пред АП един от потърпевшите.

„Настояваме Янукович да подаде оставка", заявяват лидерите на опозицията в резолюция, прочетена на площад „Независимост" в Киев.

Хората скандираха „Революция!". Протестът е охраняван от неколкостотин служители на силите за борба с безредиците.

ИТАР-ТАСС предаде, че в момента на възникване на сблъсъците на площада малко след полунощ са се намирали около 1500 демонстранти.

Около 4:30 часа тази сутрин служителите на реда нахлули на площада, където се били събрали около 1 000 души, повечето от тях студенти, съобщи един от организаторите на протеста. Служителите на реда първоначално пуснали сълзотворен газ, за да дезориентират протестиращите, а след това започнали да ги бият с палки.

Ройтерс съобщи, че са пострадали неин оператор и фотограф, който е получил рана на главата.

Около 200-300 души от спецчастите „Беркут” са блокирали на площада. Достъпът до него е ограничен с метални заграждания.

Властите обясниха, че са решили да разчистят района заради плановете на столичната управа да започнат с монтирането на украсата за Нова година.

Междувременно ръководителят на президентската администрация в Украйна подаде оставка. Според украински медии причина за оставката е несъгласието на Сергей Левочкин със силовата акция срещу демонстрантите в центъра на Киев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: