Last news in Fakti

2 Декември, 2013 07:00 1 240 0

В Киев опитаха да разрушат паметник на Ленин

  • киев-
  • протест

Около 150 протестиращи опитаха да разрушат паметника на Ленин, намиращ се бул. Тарас Шевченко в столицата Киев, предаде РБК.

Дори и през изминалата нощ няколко десетки хиляди души останаха на улицата с искане за оставката на президента Виктор Янукович и правителството му заради отказа му да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС.

Основната част от демонстрантите е разположена на площад Независимост и в така наречения „правителствен квартал“, където са сградите на президентството и правителството. Протестиращите дори успяха да овладеят сградата на кметството и тази на профсъюзите. Властите успяха да отхвърлят щурма от неделя срещу президентската администрация, който беше воден от булдозер.

От здравните служби на Киев съобщиха, че 165 от протестиращите и 120 души от милицията са потърсили медицинска помощ. През изминалата нощ имаше няколко сблъсъка между протестиращи и силите на реда, при които беше използван сълзотворен газ.

В опит да успокои напрежението генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отправи призив властта и опозицията в Украйна да избягват употребата на сила и да проявяват сдържаност. Бившият полски президент Александър Квашневски предупреди, че управляващите не трябва да се блазнят от мисълта със сила да разпръснат демонстрациите, защото това ще хвърли страната във вихъра на спиралата на растящото насилие. 

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле написа профила си в „Туитър“, че управляващите и опозицията трябва да седнат на масата на преговорите, за да разрешат спорните въпроси.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: