Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Октомври, 2023 17:35 2 683 58

Мария Захарова обвини Украйна: Режимът в Киев предизвика безредиците в Махачкала

  • мария захарова-
  • дагестан-
  • израел-
  • евреи-
  • самолет-
  • русия-
  • махачкала

Масовите безредици в Дагестан са следствие от планирана и осъществена провокация отвън, насочена към подкопаване на хармоничното развитие и етноконфесионалното единство на народа на Руската федерация

Мария Захарова обвини Украйна: Режимът в Киев предизвика безредиците в Махачкала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ключова роля в безредиците на летището в Махачкала изигра киевският режим, който своевременно реагира на събитията. Това се казва в разпространен коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"В осъществяването на поредната деструктивна акция пряка и ключова роля беше отредена на престъпния киевски режим, който от своя страна действаше с ръцете на настанилите се там известни русофоби", подчерта дипломатът. "Бързината на изявленията на (украинския президент) Володимир Зеленски, както и тяхното съдържание, са пряко доказателство, че информационният саботаж, предприет от киевските специални служби, има координиран характер. Показателно е, че в призивите за размирици се използват ресурси, свързани с укриващия се провокатор Иля Пономарьов (признат в Руската федерация за чуждестранен агент), който преди това многократно демонстративно е заявявал желанието си да нанесе щети на Руската федерация".

Още новини от Украйна

Както посочи Захарова, масовите безредици в Дагестан са следствие от "планирана и осъществена провокация отвън, насочена към подкопаване на хармоничното развитие и етноконфесионалното единство на народа на Руската федерация". "Те бяха вдъхновени от онези, които многократно прибягваха до открито екстремистки и терористични методи, за да дестабилизират вътрешнополитическата ситуация в Русия", се отбелязва в коментара.

"Засилването на саботажно-подривната работа на украинските спецслужби в руско направление е съвсем разбираемо. Киевският режим в момента е най-заинтересован от дестабилизирането на ситуацията в Русия и нейното дискредитиране на международната арена на фона на замирането у световната общност на вниманието към кризата около Украйна", добави дипломатът.

Според официалния представител на руското външно министерство, Москва ще продължи да играе стабилизираща роля в международните отношения, включително в близкоизточния конфликт, разчитайки на взаимно уважителни отношения с всички държави от региона, и ще търси разрешаване на спорове и конфликти по в основата на цивилизования диалог.

Събитията на летището в Махачкала до голяма степен са резултат от външна намеса, те са свързани и с външно информационно влияние, каза пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Добре известно и очевидно е, че вчерашните събития около летището в Махачкала до голяма степен са резултат от външна намеса, включително външно информационно влияние", каза той.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че "за недоброжелатели е много лесно да злоупотребяват със ситуацията, да я провокират, да вълнуват хората" на фона на кадри от Ивицата Газа, показващи ужаса на случващото се там - смъртта на лекари, деца и възрастни хора.

Песков отбеляза, че руският президент Владимир Путин винаги е обръщал и продължава да обръща голямо внимание на тези въпроси. "Само миналата седмица той проведе подробна среща с лидерите на руските изповедания, на която беше обсъдена тази тема", припомни прессекретарят.

На 29 октомври на летището в Махачкала избухнаха масови безредици във връзка с пристигането на редовен полет от Тел Авив на фона на влошаващата се ситуация в Близкия изток. Няколкостотин души влязоха в сградата на летището и дори излязоха на полосата, а по-късно бяха изгонени от служителите на реда. По последни данни над 20 души са ранени, включително полицаи, а 60 участници в безредиците са били задържани. Дагестанските власти и религиозни лидери осъдиха инцидента, определяйки го като провокация.

Ден преди това жителите на Хасавюрт организираха събиране близо до хотел "Фламинго" поради слухове, че там уж са настанени бежанци от Израел. Събралите се хвърляли камъни по сградата и влезли вътре, за да се уверят, че там няма евреи.

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов обвини за инцидента "екстремистки ресурси", които разпространяват "фалшификати" в "Телеграм"

През последните няколко дни еврейски център в процес на изграждане в Налчик, столицата на близката руска република Кабардино-Балкария, беше подпален, съобщиха служители на извънредните ситуации.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СЛАВА

    60 10 Отговор
    Алкохолу
  • 3 МАЛЕЙЙЙЙЙ

    55 14 Отговор
    От злоба ша са пръсне....
  • 4 Русофил

    53 14 Отговор
    И Захарова призна руското участие там.
  • 5 Поп Кръстьо!

    13 39 Отговор
    Права е жената! Бог да я богослови!

    Коментиран от #10, #15

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    53 13 Отговор
    Това е Пролетта на разпадаща се русия!Трий,ушанке трий!

    Коментиран от #20

  • 7 Много силна таз Украйна

    57 7 Отговор
    контролира чак мюсюлмансия народ в Дагестан
  • 8 Наздраве

    42 6 Отговор
    Пияндур
  • 9 Калмук

    43 5 Отговор
    И мармотите, Захарова, и мармотите ...
  • 10 оня с коня

    40 8 Отговор

    До коментар #5 от "Поп Кръстьо!":

    Е как да я благослови Бог,след като тя е Безбожник?!
  • 11 Моше

    50 9 Отговор
    Е, щом и тая се показа, вече не остават съмнения, че всичко е дело на Москва..крадецът вика- дръжте крадеца. Изучили са добре правилата на Гьобелс..ако една лъжа се повтори 200 пъти, става истина..аз не виждам разлика от Русия сега и Германия от 30 тте години..а Вие? / спомнете си изцепките на Лавров за евреите/
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 123456

    28 0 Отговор
    Това дето направиха тия. Е едно към едно с това дето стана в Турция. Когато някакви правеха преврат. Добре организирана група от брадати мъже на средна възраст. Нахлуха на летището и го превзеха. Това не са спонтани неща. Те са си подготвени и си чакат. На арабски се организират тия работи. И ги има на много места. Но още не го знаем.
  • 14 Механик

    42 8 Отговор
    Тая Украйна тотално ошашави мурзилажа! Вече им се привиждат навсякъде а алкохола ги докарва до лудост!
    Глей Маша АЛКАША, глей Медвежонката,..съвсем са си...ушле
  • 15 !!!?

    21 8 Отговор

    До коментар #5 от "Поп Кръстьо!":

    Прияна е жената! Бог да и прости !!!?
  • 16 Някой си...

    41 7 Отговор
    Абе..тия у Кремъл..у ред ли са... Киев контролирал Дагестан, руска република..тия не са у ред..не са уред верно..
  • 17 Пени

    35 5 Отговор
    Пак е обърнала някой стакан водка
  • 18 академик кадиров

    31 1 Отговор
    сотни украинцев и американцев проникли в Россию, замаскировались под дагестанцев и с криками "аллаху акбар" штурмовали гостиницы и аэропорты в поисках евреев, я правильно понял?
  • 19 Цял свят слуша Анти-Еврейските изцепки

    35 8 Отговор
    На Кремльовския Фашистки режим,...от путлер до Ска-беева, Сала-вьов, Маша ПИЯНГУРА и цялото Маскалско гестапо,...така че не е необходимо да се обясняват повече защото нещата стават все по зле.
    Само Израел ше ги оправи

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тодоров

    31 7 Отговор
    Маша Водката пак се възмущава. Выйпий ищо раз Маша, успакойся!
  • 23 Иркутск

    22 4 Отговор
    Уахабитите от Махачкала дадоха начало на гонения на ционисти в Русия само обаче половината антураж на Владимир Владимирович са евреи какво ще прави с Ротенбергите олиигарси какъв си го нахака хаяско с тез хаймас
  • 24 а ъъъ

    3 3 Отговор
    Ниесъ ма. Бяа НАТОфските жинирали ма.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кой ми такова на гащите??

    24 5 Отговор
    Ма Марийке те другия път може да гръмнат самолета вашите "руснаци" там
    какво пазите в туй ващо блато с таз голямата милиция ми е интересно
  • 27 Швейк

    15 9 Отговор
    Другарко, Захарова,
    Вие сте много мила и красива млада дама и ако спрете да говорите глупости по поръчка на Кремъл, Вашият чар ще е направо неотразим !
  • 28 Свободен

    21 4 Отговор
    Чеченското ръководство коварно използва руската слабост, за да усложни и без това окаяното положение на Русия.
    Ще й забият нож в гърба при първото намаляване на финансовите потоци от федерацията.
    Това е рекет в невъобразими мащаби в който жертвите - руснаците изпитват мазохистично удоволствие да се радват на добре екипираните си насилници в Тик Ток!
    Или пък просто са много глупави!

    Коментиран от #48

  • 29 Кой ми ДРА у гащите

    26 3 Отговор
    Хахахахаха рушистите пак станаха за смях с тия изцепки. Колкото и да се накъкат по гърба - Киев е виновен за кафявата суспензия по задните им части хаахха
  • 30 ПЕШО МАСТИКАТА

    20 2 Отговор
    Тия пияндета наистина ма кефат. Ем не могат а пият, Ем се усмъртяват денонощно!
    Оная дропла скабейката първа влезна в списъка със мъртъвците! После сальовия смачканяк, грузинката симонян,и т..н.
    Скоро ще са при пирожката
    ))))
  • 31 шмара zaхэрова

    18 1 Отговор
    сапуна и вода предизвикват безредици!
  • 32 Странно смешно путинофилско

    24 2 Отговор
    Украйнците виновни че дегестанците искали да колят евреи
  • 33 Руснак

    20 2 Отговор
    Вече не е националност, а диагноза!
  • 34 Хахахаха

    14 3 Отговор
    Тия са по-зле и от Байдън.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахахаха

    20 2 Отговор
    Сигурно и Украйна бяха поканили Хамас в Москва?
  • 37 Медведцев

    18 1 Отговор
    Маро, викай пияндето Мечков да натиска копчетата, ама го хвани трезвен, че да не улучи Спаската кула.
  • 38 Какви Мотиви

    3 11 Отговор
    има Русия да организира безредици , да руши инфраструктура , да има ранени
    цивилни и полицаи . Кой защити пътниците и спря тълпата ? Русия

    Всички провокации по границите й Чечня , Грузия , Украйна и Казахстан имат характерен
    почерк . На тези с мотиви .
  • 39 Какви Мотиви

    3 14 Отговор
    има Русия да организира безредици , да руши инфраструктура , да има ранени
    цивилни и полицаи . Кой защити пътниците и спря тълпата ? Русия

    Всички провокации по границите й Чечня , Грузия , Украйна и Казахстан имат характерен
    почерк . На тези с мотиви .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 бхаха

    12 2 Отговор
    В социалните мрежи се появи документ на ФСБ за провеждането на активно мероприятие в Махачкала, наречено „Пейсы“ (или еврейски бакенбарди), съобщава Телеграм каналът „Черные очки".

    Можем да предположим, че вчерашните безредици на летището в Махачкала са били планирани от руските специални служби. Сега е ясно защо първоначално протестиращите не са били особено възпрепятствани да предизвикват безредици на летището, докато това не излезе извън границите на приемливо активно мероприятие.
  • 42 Ха ха ха

    14 2 Отговор
    Виновна ви е пропагандата по руските телевизии, които бълват против Израел. Това е истината, колкото и да не понася на пресалкашето захарова.
  • 43 Марийка все си плаче за курабийка!

    9 3 Отговор
    Изпи една водка и стана сейбийка!
    Ренета Инджова
  • 44 Шугър бейби

    7 2 Отговор
    Пълно крейзи
    Паралелепипедчо
  • 45 Също така

    14 2 Отговор
    Режимът в Киев сложи Путин за президент на Русия, за да я съсипе и да я изолира от останалия свят.
  • 46 Фанфан

    12 2 Отговор
    Тия направо ме застреляха...има една българска приказка по този повод - КОЙ МИ СРА В ГАЩИТЕ?
  • 47 Коментар

    3 12 Отговор
    Не се учудвам.И тук в България от укро пропагандата се пробват да разпалват безредици.
  • 48 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Свободен":

    До 28 ком - браво - много точно
  • 49 стоян георгиев

    0 6 Отговор
    Картината на конфликта зависи от това кого слушаме – генерал Залужни или президента Зеленски. Генерал Залужни се радва на голямо уважение в армията, имам впечатлението, че той е единствената фигура в пантеона на украинските политици, която е уважавана в армията, защото за другите политици - за всички без изключение - нямам други думи от войниците, освен ругатни, не съм чувал“, отговори писателят.
    „И за президента също?“ – попита Гелзак.
    "И за президента, разбира се, също. Те го мразят", потвърди Твърдох
  • 50 Мария Атанасова

    2 4 Отговор
    Пиша всякакви лъжи за Русия, защото ми плащат толкова добре! Мога да измисля лъжи по всякакви теми. свържете се с нас!!! Парите не мириша
  • 51 Роза

    1 8 Отговор
    Украинските войници, а аз все още поддържам връзка с много, имат някакво парадоксално мислене. От една страна, всички войници, с които говоря, твърдят, че за тях единственият приемлив край на този конфликт е пълна победа и връщане към границите до 2014 г. Но от друга страна, когато ги питам как смятат да постигнат това, украинците отговарят, че нямат представа.“
  • 52 стоян георгиев

    0 8 Отговор
    Войнишкият фатализъм цари в редиците на украинската армия. Там има много войници, които не искат да се бият, защото сега има много новобранци в армията. Офицери, които познавам, ми показаха снимки на войници, убиващи своите офицери защото им заповядаха да отидат в атака, на сигурна смърт.А Зеленски продължава да иска и иска нови жертви, нови смъртни случаи
  • 53 Ово

    0 0 Отговор
    е ебаноумозакот!!!!
  • 54 Захарова, много рано се е

    11 0 Отговор
    НАСМУКАЛА СЪС СТОЛИЧНАЯ!
  • 55 Говорителката от Еврейски произход се

    9 0 Отговор
    изходи, като в градска тоалетна. Толкова е абсурдна тезата и, особенно като знаем, че Дагестанските мюсулмани, заедно с чеченските мюслита, бяха първите мобилизирани от Путин и пратени да избиват украинските православни славяни, затова и дагестанците и чеченците имат най-голям процент жертви във войната!
  • 56 дегестанска пословица

    4 0 Отговор
    Дегестанец + рускиня = шампион!
  • 57 тази е пълна бутафория

    3 0 Отговор
    тя даже не може да говори нормално, проста, без чужди езици!!! Украина е ударила Атом централа в Курск!!!!!
  • 58 ГанЯ

    2 0 Отговор
    Другари и другари..... Обасрались. Как всегда... Бухаха!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания