Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 07:15 2 105 7

Вашингтон: "Хамас" постави много условия, за да позволи на хората да напуснат Газа

  • хамас-
  • сащ-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Телефонната и интернет връзката беше частично възстановена в Газа след продължило повече от ден прекъсване, което сериозно засегна спасителните операции, посочва Ройтерс

Вашингтон: "Хамас" постави много условия, за да позволи на хората да напуснат Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Хамас" поставя редица условия, за да позволи на хората да напуснат Газа, заяви днес Държавният департамент на САЩ на фона на усилията на Вашингтон да осигури безопасен коридор за пожелали да напуснат територията американски граждани и да бъдат освободени държаните от групировката заложници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Хамас поставя редица условия, за да позволи на хората да напуснат Газа. Точно както смятаме, че те трябва да освободят всички заложници, които държат, смятаме, че те трябва да позволят на всички американски граждани и другите чужденци да напуснат Газа, тъй като те на практика са принудени да останат там против волята си, защото "Хамас" не изпълнява своята отговорност да управлява своята страна на граничния пункт "Рафах", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Милър каза още, че вчера в Газа са влезли 45 камиона с помощи, като с това общият им брой достига 150. По думите му има напредък по осигуряването на жизненоважни доставки с гориво за територията. Говорителят каза ,че САЩ ясно са казали на Израел този уикенд, че комуникационните мрежи в Газа трябва да бъдат възстановени.

Телефонната и интернет връзката беше частично възстановена в Газа след продължило повече от ден прекъсване, което сериозно засегна спасителните операции, посочва Ройтерс.

САЩ също така осъдиха насилствените антисемитски прояви, за които беше съобщено в Русия. В населената преобладаващо с мюсюлмани руска република Дагестан млади мъже, развяващи палестински флагове, разбиха стъклени врати и тичаха из летището в столицата Махачкала, опитвайки се "да хванат" еврейски пътници от полет от Тел Авив.

Милър заяви, че Вашингтон осъжда случилото се и добави, че е видял видеозаписи, които по думите му изглеждали "като погром". "Призоваваме руските власти публично да осъдят тези насилствени протести, да потърсят отговорност от всички замесени и да гарантират безопасността на израелците и евреите в Русия", каза той.

Ройтерс отбелязва, че руското посолство във Вашингтон за момента не е отговорило на запитване за коментар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че насилието е било предизвикано от "външно влияние" и че "зложелатели" са се възползвали от насилието в Газа, за да разпалят страстите на хората. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Украйна в "директна и ключова роля" в подготовката на "провокацията". Украйна отрича да има каквато и да била роля в безредиците.

Милър каза, че твърдението, че Украйна е виновна за случилото се е "абсурдно, очевидно".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русофил

    12 14 Отговор
    Осъденият на смърт Хамас поставял условия. Много нагли бе.
  • 3 Русофил

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Евреите нямат бърза работа. На никой не му пука за арабите в Газа. Така че яваш, яваш.
  • 4 Руските ZV. иne

    11 10 Отговор
    Стават все по неадекватни.
  • 5 С терористи

    9 9 Отговор
    Не се преговаря
  • 6 Българин

    6 7 Отговор
    Хамас са Терористи и убийци

    Коментиран от #7

  • 7 Дааа

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    A Америка и Израел какви са