Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 18:40 2 228 36

"Молим се да останем живи": трагедията на хиляди в Газа

  • газа-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • цивилни жертви-
  • хамас-
  • палестинци

Отчаянието сред цивилното палестинско население расте

"Молим се да останем живи": трагедията на хиляди в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всеки ден Азиа Маткур чака телефонното обаждане, с което да ѝ съобщят, че може да напусне Газа и да замине за Египет през граничния пункт Рафах. Палестинката с канадски паспорт, която живее в Газа от 2014 г., е майка на две малки деца.

"Преди две седмици получих обаждане от Канада. Казаха ми, че граничният пункт Рафах ще бъде отворен и че трябва да отидем там на наша собствена отговорност", разказа жената на ДВ по телефона. Само няколко часа по-късно обаче надеждите ѝ били разбити: границата била затворена. Оттогава Маткур чака на границата. "Чувстваме се изоставени, никой не ни помага", споделя тя.

Няма измъкване от Газа

Азия Маткур не е единствената, която се чувства по този начин. Миналата сряда Белият дом съобщи, че американският президент Джо Байдън отново е разговорял с израелския премиер Бенямин Нетаняху, включително за това как чужденците и хората с двойно гражданство могат безопасно да напуснат конфликтния район. Досега обаче нито една страна не е успяла да изведе гражданите си или палестинците с двойно гражданство от Ивицата.

По официални данни в Газа има няколкостотин души с германски паспорти, повечето от които с двойно гражданство. Властите не съобщават по-точни данни.

Затворени граници, под непрестанен обстрел

В продължение на три седмици Израел държи границата си с Ивицата Газа затворена. Граничният контролно-пропускателен пункт Рафах към Египет също е предимно затворен. Само няколко камиона с помощи бяха допуснати да доставят спешно необходими хранителни и медицински продукти в южната част на Ивицата.

Затварянето на границата е реакцията на Израел на мащабната терористична атака, започнала на 7 октомври, при която бойци на Хамас навлязоха в Израел, убивайки над 1400 души и вземайки над 200 заложници. Хамас управлява палестинската територия на Средиземно море от 2007 година. Една от обявените ѝ цели е унищожаването на израелската държава. Не само западните сили и Европейският съюз, но и някои арабски държави също определят Хамас като терористична организация.

След терористичната атака на Хамас Израелските отбранителни сили всекидневно бомбардират и обстрелват предполагаеми позиции на Хамас, особено в северната част на ивицата Газа. Те многократно призоваха на цивилното население да напусне района и временно да се премести в южните части на ексклава. Въпреки това Хамас твърди, че над 7000 души са загинали при израелските атаки.

Този уикенд премиерът Нетаняху обяви, че е започнала "втората фаза" на войната срещу Хамас. С това се има предвид наземната офанзива, целяща освобождаването на заложниците, както и "смазването на Хамас".

"Танковете стреляха постоянно"

Азия Маткур и семейството ѝ живеят на север от град Газа, близо до границата с Израел. Когато подновената война между Израел и Хамас избухва, те бързо се местят в хотел в центъра на град Газа. При предишни сблъсъци районът е смятан за сравнително безопасен. Но този път израелските военни казали на хотелите, че трябва да бъдат евакуирани, а гостите им - да се преместят на юг, подобно на всички останали жители на северната част на ивицата Газа. Заедно с десетки хиляди други, Маткур и семейството ѝ се отправили към Рафах, където отседнали при роднини. Но не се почувствали там в по-голяма безопасност.

"Последната нощ беше ад. Това беше най-лошата нощ, откакто пристигнахме в Рафах", заяви Маткур пред ДВ. "Танковете стреляха постоянно, бомби се взривяваха край нас, целият район се тресеше. Можете да си представите колко голям бе страхът ни."

Но Маткур е обременена и от решението, което ѝ предстои да вземе при отваряне на границата. Списъците за евакуация включват само чужденци и хора с двойно гражданство, както и техните най-близки роднини. Много от роднините и приятелите на Маткур обаче не попадат сред тях. "Чувствам се зле, защото хората ме питат за двойното ми гражданство", обяснява тя и задава въпроса: "Ами останалите? Защо светът не гледа и тях?"

"Всичките ни сетива са насочени към това"

В Стария град на Източен Йерусалим палестинският готвач Иззелдин Букхари чака новини от сестра си и други свои роднини в Газа. Мегаполисът се намира само на около 100 километра от границата с ивицата. Въпреки това източната част на Йерусалим, която е анексирана от Израел, изглежда така, сякаш е част от друга планета.

"Всички сме много притеснени от това, което се случва в Газа. Всичките ни сетива са насочени към това", казва Букхари. Обяснява, че в 7 ч. сутринта е особено зле, защото тогава чака семейството да му се обади: "Това е страшно време. Толкова е изтощително и смазващо. И е невъзможно да не мислиш за това."

Повечето му роднини по майчина линия живеят в Газа. От 16 години той не успява да ги посети. Израел - и донякъде Египет - отдавна държат границите на управляваната от Хамас територия до голяма степен затворени. Трудно е за палестинците от Източен Йерусалим или от окупирания Западен бряг да получат разрешение от Израел за пътуване до Газа.

Интернет и мобилните мрежи не работят

Семейството на Иззелдин Букхари е живяло преди в Римал - престижен квартал в центъра на град Газа, който, според медийни публикации, е бил много силно засегнат от избухналата война. "Леля ми беше убита в Римал - след три неуспешни опити да избяга", разказва Бухкари. "Хората се местят от едно място на друго с надеждата да намерят по-сигурен подслон", добавя той.

Повечето от роднините на Букхари в Ивицата Газа са се преместили на юг. Но тревогите остават, тъй като връзката с тях остава трудна - заради напълно прекъснатите или работещи отчасти телефонни връзки и интернет.

"Всичко, на което сега можем да се надяваме, е да останем живи", ни казва накрая Азия Маткур.

Автор: Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    33 12 Отговор
    Какво прави НАТО по въпроса? Нали защитаваше слабите, битите и нападнатите?

    Коментиран от #7, #9, #35

  • 2 Молете се

    11 25 Отговор
    и издавайте всеки от хамас на 7зрсел. Тогава ще имате шанс за оцеляване.
  • 3 Трол

    15 28 Отговор
    ...ами да ги приемат мюсюлманските им братя от Египет!
    Никой не я иска тази сг@н,после защо умир@ли и нямало къде да се скрият...
  • 4 честен ционист

    7 2 Отговор
    Новият кмет на Кърджали затова е избран, за да покаже състрадание. Или си мислите, че Азис така ще опусне кокала.
  • 5 Ще има

    24 9 Отговор
    Отмъщението за децата на Газа.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 така е

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    но не и агресорите. Хамас е агресор.
  • 8 ЦРУ

    12 32 Отговор
    Палестина е създадена като буфер да отдели арабите от ИЗраел ИЗраел им създадаха същата държава от ООН която от 3000 г преди новата ера все още съществуваще като държава а Палестина дори не е имало такава държава, Арабите си имат достатъчно територия от Магреб Северна Африка АРабския полуостров че и дори цели общности в Турция и на други места но искат още една прокси арабска територия наречена Палестина да бъде открадната от изконните еврейски земи, нека да отидат в Синай но не те искат ИЗраел
  • 9 ...

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Нещо бъркаш организациите...
    НАТО е военен пакт,не е нито ООН,нито Червения кръст.
    Отвръща със сила на всеки,който го застраши!
  • 10 Фактолог

    13 19 Отговор
    Каквото повикало, такова се обадило!
    Палестинците да се сърдят на мръсниците от Хамас и техните кървави изстъпления ...
    От Факти остава да призовете местните нацисти да търсят и линчуват вреди като онези плъхове в Махачкала.
  • 11 Шаро

    28 6 Отговор
    ДВ - сега виждате ли разликата между пълномащабна война в която никой не брои цивилни жертви, прекъсват се всички комуникации, вериги за доставки, разрушава се цивилната инфраструктура и специална военна операция ???

    Коментиран от #19, #31

  • 12 Ционист

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "Отец Дионисий":

    Ей го живият нацизъм - тука тази мръсотия се насърчава обаче.
  • 13 Иркутск

    6 12 Отговор
    Единствено уахабитите от Дагестан застанаха зад палестинците и открито започнаха да търсят ционисти за да ги наказват
  • 14 Объркано Атлантиче

    17 5 Отговор
    Изтече информация за Израелски план за етническо прочистване на Газа:
    „Планът подкрепя принудителното преместване на населението от ивицата Газа в Синай за постоянно и призовава международната общност да бъде привлечена, за да подпомогне преместването“:
    „Израелското списание за култура Mekovit публикува на 28 октомври изтекъл документ, издаден от Министерството на разузнаването на Израел, препоръчващ окупирането на Газа и пълното прехвърляне на нейните 2,3 милиона жители на Синайския полуостров в Египет.
    Документът, издаден на 13 октомври, идентифицира план за прехвърляне на всички жители на ивицата Газа в Северен Синай като предпочитан вариант сред три алтернативи по отношение на бъдещето на палестинците в Газа в края на настоящата война между Израел и Хамас- ръководи палестинската съпротива.
    По документът Израел ще евакуира населението на Газа в Синай по време на войната, да създаде палаткови градове и нови градове в северен Синай, за да приюти депортираното население, и след това да създаде затворена зона за сигурност, простираща се на няколко километра в Египет. На депортираните палестинци няма да бъде позволено да се върнат в райони близо до израелската граница.
    -- Leaked: Israeli plan to ethnically cleanse Gaza --
  • 15 Объркано Атлантиче

    16 5 Отговор
    Сорос е дал над 15 милиона долара на про-Хамас организации чрез фондации "Отворено общество"
    -- Soros has funneled over $15M to pro-Hamas organizations through Open Society Foundations: report --

    Няма "война срещу Хамас", това е етническо прочистване и лидерите на Хамас присъстват на срещи в луксозния хотел Four Seasons в Катар, собственост на Бил Гейтс. Спрете да вярвате както на вашите държавни медии, така и на държавни служители.

    Коментиран от #32

  • 16 Да бе

    10 14 Отговор
    Тъжно ,на невярно . Когато строихте тунелите не мислихте ли за лели ,деца ,нормален живот и т.н ? Значи ,докато евреите превръщаха пустинята в рай ,вие копаехте тунели и купувахте калашници ... Еми сега яжте каквото сте си надробили и не чакайте съчувствие !
  • 17 ха ха

    9 10 Отговор
    Кофти. Като те застигне войната винаги е лошо. Тази да пише на народния си представител в Газа да го пита какво да прави. Отдел жалби на граждани в Хамас за всички палестинци. Там би трябвало да я насочат. Чувам, че имали две пътеки - доброволни мъченици и насила мъченици. Другите били недофинансирани.
  • 18 Рап

    12 13 Отговор
    А когато нападахте не мислехте....
  • 19 Хохохо

    9 17 Отговор

    До коментар #11 от "Шаро":

    Ами кой каквото може ... Ами не разбрах , Украйна ли нападна Русия или обратното ?

    Коментиран от #21

  • 20 амин

    3 1 Отговор
    акбар !
  • 21 и още пита

    18 9 Отговор

    До коментар #19 от "Хохохо":

    Украйна нападна, пали и убива руските деца на Донбас.

    Коментиран от #22, #29

  • 22 Хохохо

    8 14 Отговор

    До коментар #21 от "и още пита":

    Айде да спреш с глупостите ! Палели деца ... А яли ли са ги после ?

    Коментиран от #24

  • 23 Да се молят

    7 2 Отговор
    заложниците от фестивала да бъдат върнати по-скоро, че ще е зъб за цяло чене и то не едно.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТАКА ТРЯБВА

    9 12 Отговор
    Какво виждат хората на терен в Газа? - виждат ПОСЛЕДИЦИТЕ от варварското терористично нападение на ХАМАС срещу Държавата Израел на 7 октомври 2023 г, при което бяха избити 1 400 НЕВИННИ МИРНИ ГРАЖДАНИ, ранени 18 000 и отвлечени 230 заложници, това виждат. Израелската армия ПРЕДУПРЕЖДАВА преди да нанесе удар и дава възможност за евакуация. ХАМАС използват населението на Газа като жив щит, защото са терористи.С терористи не се преговаря, те се трепат
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този сайт

    4 1 Отговор
    Този сайт стана много про терористично Хамасовски, дано ДАНС гледа и тук а не само към ЦИК
  • 28 стоян

    4 6 Отговор
    То и руските орки всеки ден избиват украинци ама чак толкова реклама на реване няма - някой сигурно плаща за рекламата на терористите как реват и това сигурно са чекистите
  • 29 Въх

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "и още пита":

    Руските варвари не през 2022 а през 2014 вкараха оръдия и танкове в Украйна , докато уж ги нямаше там и ги разположиха в детски градини, до църкви и тнт
  • 30 Кавал

    4 6 Отговор
    ами тея които избихте на 7 ми също се молеха ама не оставихте живи.
  • 31 Ха-ха-ха... шматка,

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Шаро":

    бункерния дядка искаше точно това, но не му се получи в Украйна. Украинците го разконспирираха какъв лузър е в действителност.

    Коментиран от #34

  • 32 Смотано росначе

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Объркано Атлантиче":

    ГЕРГЕ , добре ли си бе ?!🤔
  • 33 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    0 0 Отговор
    АРАБИТЕ СИ СЕДЯТ В ...
    ДУБАЙ...САУДИТСКА АРАБИЯ
    КУВЕЙТ КАТАР ЕГИПЕТ.....
    ПИЯТ СИ ЧАЙ И БИЗНЕС..........ДА
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 АУУУУУ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    КОПЕЙКИ....ИЗРАЕЛ БЕШЕ НАПАДНАТ....ТОВА Е ОТГОВОРА 🤣🤣🤣🤣✌️✌️✌️✌️✌️
  • 36 на 7ми кючеци

    0 0 Отговор
    след 3 седмици се молят