Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Ноември, 2023 21:33 8 815 66

Лошите новини за Киев продължават и нямат нищо общо със събитията на фронта

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • нато

Украйна разчита до голяма степен на западната помощ, откакто Русия постави началото на война, която продължи много по-дълго, отколкото мнозина очакваха

Лошите новини за Киев продължават и нямат нищо общо със събитията на фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последният месец донесе поредица от лоши новини за Украйна, които нямат нищо общо със загубите на бойното поле – а на хоризонта се очертават още, коментират в редакцията на изданието Insider.

Украйна разчита до голяма степен на западната помощ, откакто Русия постави началото на война, която продължи много по-дълго, отколкото мнозина очакваха. Украинската контраофанзива, започнала през юни, също напредва по-бавно, отколкото мнозина се надяваха, въпреки доставките на оръжия от Запада.

В началото на октомври социологическите проучвания показаха, че подкрепата за предоставяне на оръжия на Украйна е намаляла сред американците и от двете политически партии - тревожен знак за Киев. Перспективите за бъдеща помощ на САЩ за Украйна станаха още по-лоши на 7 октомври, когато ХАМАС започна вълна от атаки срещу Израел, което предизвика бърз ответен удар и контраудари в Ивицата Газа.

Оттогава насам конфликтът в Близкия Изток доминира в американските медии и държи вниманието на мнозина във Вашингтон. Нора Бенсахел, професор в Училището за напреднали международни изследвания на "Джон Хопкинс“ и експерт по отбранителната политика на САЩ подчертава пред Insider, че украинците и техните съюзници са загрижени, че фокусът върху Ивицата Газа може да отвлече ресурси, иначе предназначени за Киев.

"Това съсредоточаване върху Газа стана още по-интензивно, когато Израел започне сухопътна инвазия, отчасти, но не само поради огромната хуманитарна криза, която настъпи“, уверена е Бенсахел.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да приеме пакет от военна помощ от 105 милиарда долара, основно за Израел и Украйна, но не е ясно дали ще бъде приет, до голяма степен поради другата лоша новина, която Киев получи наскоро: новият председател на Камарата - Майк Джонсън от Републиканската партия.

"Ако бях на мястото на украинците, също щях да се притеснявам от новия председател на Камарата, тъй като Джонсън бе един от крайнодесните републиканци, които гласуваха за ограничаване на помощта за Украйна“, припомня Бенсахел.

Джонсън, който беше избран за поста на 25 октомври след свалянето на Кевин Маккарти, даде знак, че все още е отворен за допълнително финансиране за Киев, въпреки колебанието на някои в неговата партия.

В миналото обаче той гласува с малцинство от републиканците в Камарата на представителите срещу допълнителна помощ. Застъпническата група "Републиканци за Украйна" му даде оценка "слаб“ за подкрепата за Украйна.

Докато искането на Байдън за финансиране изглежда имаше широка подкрепа в Сената тази седмица, съдбата му остана несигурна в Камарата, където някои републиканци се притесняват от допълнителна подкрепа за Украйна. За да успокои тези членове, Джонсън пусна законопроект в понеделник, който предвижда намаляване на помощта от 14 милиарда долара за Израел, отделяйки средствата от по-широкия пакет, поискан от Байдън.

Другата потенциално лоша новина за Киев е, че Конгресът ще се стреми да избегне предстоящото спиране на работата на правителството на 17 ноември. Законодателите избегнаха т.нар. шътдаун в края на миналия месец отчасти чрез премахване на новата помощ за Украйна от споразумението за разходи.

Тъй като войната продължава, може да има още проблеми за Киев в бъдеще. Саймън Майлс, асистент в Училището по публична политика към университета "Дюк“ и специалист по история на СССР и американо-съветските отношения, предупреждава, че Украйна може да се изправи пред по-голямо предизвикателство след година, на президентските избори през 2024 г.

"Президентството на Тръмп ще бъде лоша новина за Украйна и мисля, че трябва да приемем сериозно вероятността този конфликт да не бъде решен дотогава“, казва Майлс.

В допълнение към прекратяването на помощта, САЩ могат също така да наложат ограничения върху произведените в страната оръжия, които европейските държави биха могли да предоставят на Украйна от собствените си запаси.

"Мисля, че в момента планът на Путин е да изчака тези избори и вероятно да се опита да използва руския капацитет, за да им повлияе, с надеждата, че това ще доведе до спиране на украинските военни усилия“, обяснява Майлс. "Не мисля, че това ще бъде краят на способността на Украйна да се съпротивлява, но несъмнено ще промени характера на конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    42 5 Отговор
    Земя няма да краде повече, няма от къде....
  • 2 путин активира арабите

    66 7 Отговор
    Хитър ход. Сега кинтите от Америка ще отиват в Израел.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 УкраИнски гамбит

    100 10 Отговор
    Блудницата УкраИна няма да може да се оправи поне две поколения след заигравката и с колективния западНАЛ. А просячето може и да не изкара и до МериТ0 КристмесТ.....украинците се пробуждат след цялото това комедийно шоу в стил Zеленски.
  • 5 Кондуктора 👮

    92 6 Отговор
    Осрайна приключи . Нема такава държава!
  • 6 Пич

    103 6 Отговор
    Всички западни анализатори предричат пълен погром над Киев ! Всички паветници малоумно не чуват господарите си !!!
  • 7 Някой

    94 6 Отговор
    "Украинската контраофанзива, започнала през юни, също напредва по-бавно, отколкото мнозина се надяваха" Напредва ама на запад. И то не толкова бавно.

    Коментиран от #47

  • 8 Герасим

    16 98 Отговор
    Трябва да целувате ръка на Байдън, понеже ако не е той да ви помага, няма да се намери друг.
    Бадън е голям човеколюбец и винаги ако има възможност би помогнал на онеправданите и малтретираните.
    Тако е редно силния да помага на слабия, поругания, ограбения и бития.
    Браво Байдън голямо сърце имаш да си жив и здрав да помагаш още дълго!

    Коментиран от #12

  • 9 Объркано Атлантиче

    113 6 Отговор
    Говорителят на китайското министерство на националната отбрана У Чиан:

    Съединените щати са пристрастени към войната. Не са воювали само 16 от над 240-те години на съществуването си. Те са изградили повече от 800 задгранични военни бази в повече от 80 страни и региони по света. Американската военна машина пътува от Афганистан до Ирак, от Сирия до Либия. Където и да отиде американската военна машина, хората се оказват в отчайваща ситуация. САЩ изпратиха боеприпаси с обеднен уран и касетъчни бомби в Украйна, изпратиха бойни групи самолетоносачи в Средиземно море и изпратиха оръжия и боеприпаси в Израел. Фактите доказват, че САЩ са основният източник на хаос в международния ред, задкулисният манипулатор на глобалните вълнения и най-големият разрушител на регионалния мир и стабилност.

    Коментиран от #51

  • 10 Емо

    77 8 Отговор
    Ами киевските фашисти, наркомани и черноборсаджии, продават оръжията, които Западът им даде на арабските държави. Зеленски вече е милиардер.
  • 11 Мдааа

    87 6 Отговор
    Едно самоповярвало си клоунче дребно зелено еврейче съсипа многомилионна държава, каква ирония!

    Коментиран от #52

  • 12 ТУРЧИНА АЛИ

    62 6 Отговор

    До коментар #8 от "Герасим":

    Този е ОЛИГОФРЕН бай дън ,нищо от това където си го писал не е истина
  • 13 Мими

    55 4 Отговор
    Хора , нали знаете че САЩ се пъхат навсякъде където има сфери на влияние и интереси - финансови, на това в БГ му викаме мошенници и и нас още им казват политици , цццц, а България е държава с история но … преди 9-ти 44-та!!!!!
  • 14 Анджо

    15 10 Отговор

    До коментар #3 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Турчин аз затова пиша , че последната религия след християнствот е исляма и тя е дяволска религия.

    Коментиран от #15

  • 15 ТУРЧИНА АЛИ

    6 33 Отговор

    До коментар #14 от "Анджо":

    Обратното е Християнството и Православието са в немилост и в основите на всички човешки ограничения и мъки ,Аз съм САТАНИСТ АСКЕТ И не харесвам исляма ,но исляма е пет пъти по добра от дяволското православие и псевдо постмодерното християнство

    Коментиран от #61

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.П.

    14 3 Отговор
    София и шопото са подготвени за НОВИЯ РЕД..Ще ги пребият ,съюзниците ..Както през 44 та ..Ахаха ..Радвайте се селиндури!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Порно

    28 2 Отговор
    И що трябва да се бъркаме за 404, досега достатъчно ни бръкнаха в джоба.
  • 20 В.В.П.

    10 6 Отговор
    Два залпа и шопото ще събуе гащите ..Ахаха
  • 21 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 48 Отговор
    Украинците пратиха на едно по добро място 300 хиляди блатни..И още ще пращат! Така че трепането на ватенка и орки ще продължи ...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рашка с чашка

    9 47 Отговор
    Тънкия момент е че Израел много добре знае кой насъска Хамаз. След операцията в Газа, евреите ще доставят на Украйна стотици бойни дронове и технологии за производство на дронове и други високоточни оръжия. Те го казват, не аз. А Русия все така разчита на снаряди от Северна Корея и Иран.

    Коментиран от #62

  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 48 Отговор
    Изгонения рашистки шпионин от държавната им телеграфна агенция -
    Човека е писал за Коцето като национален герой! За генерал Шивиков който на 12 март 2022 година ( 16 дни след началото на 3 дневната военна операция на Путин) каза - "До няколко дни Украинската армия ще капитулира и Руските военни части ще са на парад в Киев"..Точно във времето когато 67 километровата руска военна колона достигна предградията на Киев Буча и Ирпин! Там бяха изгорени ,а оцелялата руска техника наистина направи парад в Киев 🤣😅😆 Стотици повредени руски военни машини и пленени руски танкове дефилираха в Киев и кореспондентите отразиха мероприятието -" Парада на руската армия в Киев все пак се състоя", жителите на Киев във възторг снимаха парада с телефони и фотоапарати и приветстваха армията освободителка😅😂 Как няма да пишат за Шивика който бе и в листите на Марешки 🤣😂

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хааа хааа хааа

    42 3 Отговор
    А, че как тЪй. Ма нали украинците всеки ден побеждаваха, а сега ква стана тя. Барабар с неспиращата помощ на запада с оръжия и пари и пак са на никъде.
  • 27 Последния Софиянец

    7 36 Отговор

    До коментар #24 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Полудях на стари години като гледах парада на руската армия в Киев🦝🐃🐷 Бе незабравим парад когато с влекачи бяха качили наша разбита руска техника а Украинците танцуваха и снимаха 🐐
  • 28 Путин матиран...

    8 40 Отговор
    Докато гражданите на САЩ и НАТО лятото бяха по плажовете ...рашките измираха в окопите...
  • 29 среднощен

    46 4 Отговор
    Логичното се случва... Украйна пострада много заради своята неадекватност в заеманата прекалено активна позиция в голямата политика... Всичко опира до природните и ресурси и пазарите...

    Коментиран от #46

  • 30 Путин до стената...

    10 40 Отговор
    Войната била НАТО -Русия...Само че не бива денацифициран нито един натовец...само 300 хилядарки орки...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Путин го млатят

    9 35 Отговор
    Натовци и Европейци си живеят животите...Рашките мрат в окопите...
  • 33 Разберете го накрая

    15 15 Отговор
    Ако го нямаше Байдън и вас нямаше да ви има.

    Коментиран от #48

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Путин колабира в бункера

    7 36 Отговор
    Щатски ракети трепят руски момчета...Лее се руска кръв...За кефа на един сатрап...
  • 36 Анджо

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Лапам Хуища всякакви,но не гъл:там.Можеш да свършиш на лицето ми,полезно е ,за кожата.Жената и тя се интересува.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 ТУРЧИНА АЛИ

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Анджо":

    Ти какво си мъж или жена ?

    Коментиран от #39, #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Анджо

    14 1 Отговор

    До коментар #37 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    По документи съм мъж,но дълбоко вътре в мен стои заключена нежна и наранима мъжка душа.А съм женен за пред хората,политик съм,знаеш как е..

    Коментиран от #40

  • 40 Анджо

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "Анджо":

    Омотах се вече бе муцка,имах предвид нежна и ранима женска душа.
  • 41 Анджо

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Омотах се вече бе муцка,имах предвид нежна и ранима женска душа.
  • 42 Буквоядец

    28 4 Отговор
    Да се твърди,че украинската офанзива напредва е меко казано лъжа. Няма смисъл да се анализира другия текст. Ясна е поръчката
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А50

    25 3 Отговор
    Укрите стигнаха ли до другата табела на село Работино или там яко ги работят
  • 45 УКРИЯ Е КОРАБА ТИТАНИК КОЙТО СЕ УДАРИ В

    28 4 Отговор
    АЙСБЕРГА БАЙДЪН И ПОТЪВА БАВНО НО СИГУРНО В ОКЕАНА НА РФ !
  • 46 Киев за три дни

    8 29 Отговор

    До коментар #29 от "среднощен":

    Украйна е страдала достатъчно дълго под руския ботуш, мизерия и дори ,,Гладомор,,. Сега украинците искат свобода и независимост и европейско бъдеще. За това се бият толкова успешно срещу робите на ,,Златната орда,, които незнайно защо се наричат Русия , уж че са Киевска Рус!

    Коментиран от #53

  • 47 Е как така през юни ве...?!

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Украинската Контраофанзива започна ...пролетта...!
    Затова и се нарича -
    ,,Пролетна Контраофанзива"...!
  • 48 Ами ДА...!

    22 1 Отговор

    До коментар #33 от "Разберете го накрая":

    Така е...!Ако го няма Байдън и нас няма да ни има да му гледаме сеира,с безкрайните си комични излагации...!
    Молим се да стои ,колкото се може повече на власт,че иначе ,дори и ,,Комиците" не могат да го заместят...!
  • 49 Гого

    34 4 Отговор
    Малка корекция във фактите. Украинска контра офанзива вече няма. В момента се наблюдава руска офанзива по целия фронт. Бавно и внимателно, с малко жертви. Докато украинската армия губи състава си със стотици бойци на ден. Безсмислени жертви пренесени за угода на неофашиста Зеленски. Но останалото от статията е вярно. Украйна вече е камък на шията на чичо Сам и на Европа. Милиардите налети в Украйна не дадоха резултат. Ширещата се корупция в невероятни мащаби в Украйна отблъскват запада и в момента те са в патова ситуация. Как да се отърват най безболезнено от зеления. Все повече лошите новини за него ще се увеличават. А в САЩ манджата Украйна ще се подгрява с половин уста до изборите догодина и без значение кой ще е победителя ще пресъхне след това. А какво значи това за нацистите всеки може да се досети. Това не е важно толкова, а какво ще стане след това. Русия ще излезе победител. Запада - губещ. Големите държави ще помъркат на килимчето в Кремъл. Путин ще ги погали по главичките благосклонно и бавно ще започне възстановяване на отношенията. Въпроса е какво ще правим ние, които позволихме да се шири безумна русофобска политика. Какво ще трябва да направим с ПП-ДБ, които изакаха всичките тези мръсотии. Гилотината за тях ще е най лекото избавление. Толкова недалновидност и слугинско поведение не съм виждал. По добре да изчезват там откъдето са дошли. И без това Асен явно си има едно наум, че ще трябва аварийно да напусне страната и затова не си е промени
  • 50 Пак дезинформация...

    6 25 Отговор
    Какви са лошите новини за киев? Че ВСУ напредва? Че ВСУ ще получи нови американски самолети и Долари,за да си хапват пилотите хог-дог? Че руските войници се предават масово от глад и мизерия? Че Кремъл ще изплаща стотици милиарди долари на САЩ и Украйна репарации и дългове?
    Все ще се намери някой русофил да усмърди нета с глупостите си...

    Коментиран от #55

  • 51 АРГОН

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    Прав си, но не баш.

    САЩ са просто една от многото марионетки (инструменти) на 4иfyтската мафия. ЕС е същата стока - послушни слуги на 4иfyтската Дълбoкa държава.

    Никой не пита нациите дали са съгласни с политиката.
  • 52 АРГОН

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Всички министри в Уcpaйнa с евpейcки caтaниcти. Какво очакваш.
  • 53 артишок

    21 4 Отговор

    До коментар #46 от "Киев за три дни":

    Тридневният вземи прочети/ама надали/ Гладът заради калпава реколта и решения е бил в много области на Русия не само в покрайна..Най-големият Гладомор е спретнат от британците спрямо Индия над 10 милиона/още не е признат/, бил е на три етапа, като последният е спретнат от "великият" Чърчил, същият който бомби и София.
  • 54 ехаа

    12 3 Отговор
    Лошите новини за Киев продължават и нямат нищо общо със събитията на фронта" ..да, ама де ще имат.
  • 55 КОНТАКТА

    7 2 Отговор

    До коментар #50 от "Пак дезинформация...":

    ИЗВАДИ СИ ПРЪСТИТЕ ОТ КОНТАКТА
  • 56 Просвeтен!

    9 5 Отговор
    Работата на всички политици е да заблуждават масите докато правят точно обратното... Украйна ще получи всичко необходимо за да постигне резултата който търси...
  • 57 Брат ДАНКО

    2 14 Отговор
    Много тъпи коментари бе Защо упреквате Украйна ами тя е 5 пъти по малка от Раша И там имат проблеми но поне достойно се защищтават Докато вие тук си чешете езиците Много рев за Путин и шайката му фашаги
  • 58 Българин

    10 2 Отговор
    Зеленски да цулува ръка на Путин и да моли за прошка.

    Коментиран от #64

  • 59 Студопор

    9 1 Отговор
    "До голяма степен"??? Украйна разчита ИЗЦЯЛО на ФАЩ за войната.
  • 60 Констатираща

    6 0 Отговор
    Както се вижда, хегемоните започнаха да се отказват от стръвта си - Украйна, защото разбраха, че е недостижима, затова започнаха да насочват усилията си към други "горещи" точки, където ще опитат късмета си. Дано само не съжаляват!

    Коментиран от #63

  • 61 Али прегледай 4 и 6 сури от Корана

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    За жената и За кравата
    Там пише: неверниците ще се изтребват до крак.
    Покажи в Евангелието къде пише подобно нещо.
    След това се окачи на първия клон
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 УКРАЙНА...ЕЛДОРАДОТО ЗА САЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Констатираща":

    Това Америка няма да го изпусне....
  • 64 СТИГА БЕ

    0 5 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Комика спря Путин......сега го и нагазва.....ВСУ са пред Донецк...
  • 65 Уса

    3 0 Отговор
    Спирам да работя и моите данъци няма да отидат за Зеленски.До края на годината ще си харча от спестяванията,които се обезценяват
  • 66 Ццц

    0 0 Отговор
    Американците са чисти хиени ,натовска глудница като бесни кучета тръгнали из света да превземат държави . Киро мас тията и то тръгнало да краде българите.
Новини по държави: