Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 22:33 5 821 47

Ценови шок в Гърция: "В супермаркета се чувствам бедняк"

  • гърция-
  • икономика-
  • инфлация-
  • кириакос мицотакис

Опаковката кафе от 500 грама струва с поне две евро повече, отколкото само преди година, прясното и киселото мляко са с 50% по-скъпи отпреди

Ценови шок в Гърция: "В супермаркета се чувствам бедняк" - 1
Снимка: Shutterstock

Цените в Гърция са скочили главоломно - на млякото, хляба, яйцата и дори на зехтина. И семейства с добри доходи страдат от ценовия шок и се питат къде е "гръцката история на успеха", за която говори премиерът Мицотакис.

Анна Петрополу е отчаяна от нивото на цените в Гърция: "С парите, които харча за храната на семейството за три дни, миналата година можехме да се храним цяла седмица", споделя тя. Всяко посещение в супермаркета води до нова и неприятна изненада за гъркинята. По стандартите на страната 49-годишната майка на три деца и нейният съпруг печелят сравнително добре. Семейството има и собствен апартамент. Но тъй като храната и горивата са поскъпнали твърде много, те са принудени да пестят от всичко. Имат усещането, че кризата от 2010 година се е завърнала в Гърция.

Опаковката кафе от 500 грама струва с поне две евро повече, отколкото само преди година. Прясното и киселото мляко са с 50% по-скъпи от преди. Повечето видове хляб са скочили с 30%, а яйцата - с 28%. Дори и популярното гръцко сирене Фета струва над 12 евро за килограм – с 3 до 4 евро повече, отколкото преди половин година. "В супермаркета се чувствам като бедняк", казва Петрополу. Тя одобрява работата на премиера Кириакос Мицотакис,но когато чуе по телевизията лозунгите му за гръцките успехи, Анна се ядосва: "Явно живея в някоя друга държава", казва тя.

"Несъмнена история на успеха"?

Мицотакис, от своя страна, е убеден в икономическия успех на страната си: "Гърция в момента е една от най-бързо растящите икономики в Европа, с нарастваща заетост, по-ниско неравенство и подобрени обществени финанси", каза той на шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард в Атина миналата седмица. "Оставането ни в еврозоната не бе лесно, но развитието в Гърция несъмнено е една история на успеха", заяви Мицотакис.

Само че Анна Петрополу не може да усети тази история на успеха. Дълго време е чакала да получи увеличение на заплатата си, но допълнителните пари сега са изядени от гигантската инфлация. Според гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ през септември 2023 г. инфлацията при хранителните стоки е била от 9,4 процента. А според Евростат гръцката инфлация се е повишила с 3,9% през октомври 2023 г. - повече отколкото в цялата еврозона.

Омагьосаният кръг с цените

За учителката Катерина Кефала пазаруването се е превърнало в нещо много неприятно: "Купувах зеленчуци и плодове от седмичния пазар, защото всичко там е по-евтино и качеството е адекватно. Но сега дори на седмичния пазар има луксозни цени", оплаква се тя. А гръцката дума за седмичен пазар - "Laiki" - означава буквално "за хората".

Статистиката доказва, че Катерина е права. През септември 2023 г. инфлацията при зеленчуците е била от 17,7%, а при плодовете - 13,9 на сто. Учителката получава близо 1100 евро на месец, но не може да разчита на по-висок доход. Парите не ѝ стигат за нищо.

Оплакват се и самите търговци на пазара. Лятото бе твърде горещо, а през септември половината страна беше потопена от тежки наводнения. Това се отрази зле на реколтата. Много видове зеленчуци и плодове са станали дефицитни, а цените са скочили. Към всичко това се добавят високите цени на горивата – бензинът е скочил до 2 евро. Сега клиентите не могат да си позволят по-високите цени и купуват все по-малко. Търговците, от своя страна, не могат да си позволят повече да повишават цените и гледат как печалбите им се смаляват. Истински омагьосан кръг.

Нарастващи приходи на супермаркетите

От друга страна приходите на големите супермаркети растат, въпреки че клиентите се ориентират към по-евтини марки. Те обаче няма как да не купуват стоки от първа необходимост. Учителката Катерина Кефала непрекъснато следи за специални оферти. Често обаче дори и тези продукти са твърде скъпи или с много ниско качество.

"Преди не блестях с организационен талант, но сега съм принудена да планирам всичко внимателно", споделя жената. Междувременно успява да разпредели покупките си по такъв начин, че да не ѝ се налага да купува в един и същи месец и нови перилни препарати, и зехтин. Подобно нещо тя не може да си позволи.

Зехтинът като луксозна стока

Но най-големият ценови шок е при зехтина. В Гърция той е основен хранителен продукт и почти всичко се приготвя с него. От няколко месеца насам зехтинът се е превърнал в луксозна стока, а цените му скачат всяка седмица. Литър от средностатистическия зехтин, който преди година е бил 4,80 евро, сега се предлага за 10,60 евро. Или дори за 11,60 евро - в зависимост от магазина. При това става дума за зехтин от реколтата от 2022 г., а не от тазгодишната. За нея се предполага, че ще бъде още по-слаба. Затова се очакват и нови увеличения на цените до 15 евро за литър. Средностатистическото четиричленно гръцко домакинство употребява по около 60 литра зехтин на година.

Правителството знае, че гърците са сериозно разтревожени от растящите цени и се опитва да им противодейства - но с твърде скромен успех. За да помогне на потребителите, кабинетът въведе система за информация за цените на общо 51 основни продукта в т.нар. потребителска кошница – ориз, мляко, кисело мляко, спагети, брашно, тоалетна хартия, сапун и други. Гръцкото министерство на икономиката изпраща на супермаркетите списъка с въпросните стоки. След това магазините са длъжни да отбележат най-ниската цена за всеки един от тези продукти и да информират на видно място за нея.

Мярката е задължителна за всички вериги супермаркети с оборот от над 90 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоянката

    71 14 Отговор
    Явно гърците са дошли из нашите магазини.
    Понеже в Гърция като отида вече е по-евтино от тук, а заплатите им два пъти и половина по-високи
  • 2 Васил

    79 8 Отговор
    При тях поскъпването е 30% а при нас е 100% ние как да се чувстваме?

    Коментиран от #8

  • 3 Кво стааа бе?

    70 13 Отговор
    нали гърчолята са с евро у евро зоната, а?

    я напишете нещо и за Италия, която е пред тотален фалит..
  • 4 Русофил

    20 38 Отговор
    Аз пък в Масква пълня по две колички и правя по два курса до колата. Евтиния.
    По половин час разтоварвам. И това само с 1% от заплатата ми.

    Коментиран от #21

  • 5 Механик

    63 14 Отговор
    Няма се плашите! Може да сте гладни и некъпани, ама е важното да сте евро-атлантици и на Путин да му е зле!
    п.п.
    Опаааааа. ма той Путин май умре на неколко пъти предната година.

    Коментиран от #24

  • 6 икономист

    59 9 Отговор
    В Бълария е така от 30 години . Истинската България беше преди това .
  • 7 Загрижен

    39 6 Отговор
    Типична пропаганда на дойчезелИ!
    БЕЗ дадени хранителни стоки да са на промоция са на същата стойност като у нас. Разбира се, промоционалните са по-ниски от нашите. Два пъти за общи 20 и малко дни бях тази година в Гърция и не е нужно да ме лъжат дойчовците!!!
  • 8 де да беше 100

    57 6 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    на някои стоки е над 200 процента поскъпването.
    Киселото мляко беше 70 стотинки, маслото беше 2-3лв, хляба 80 стотинки, кило свинско на промоция беше 5-6лв сега виж кжлко са цените и направи калкулация. Инфлацията е над 200% мани какво ти разправят икономистите. В смисъл, за да живеем като преди ако си взимал 1500лв тогава сега трябва да вземеш 4500лв
    Това е суровата истина

    Коментиран от #10

  • 9 Соваж бейби

    60 11 Отговор
    Цяла Европа сме в потъващия Титаник!Спете и помагайте за оръжия на комика

    Коментиран от #11

  • 10 Русофил

    24 12 Отговор

    До коментар #8 от "де да беше 100":

    Ела в Масква на хубаво, топло и евтино!

    Коментиран от #27, #28

  • 11 Русофил

    18 9 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Спаси се от удавяне. Ела в расията.

    Коментиран от #14, #36

  • 12 QR Виза

    44 9 Отговор
    Навсякъде, където има инсталирани Кирчовци от Америка е така и гръцкия Кирчо Мицотака не прави изключение. През ковида свърши задачите, които му бяха поставени от господарите и сега гърците живеят с някакъв "стокхолмски синдром", демек харесват си душманина, но са заложници на собствената си глупост!
    Останалото е вярно цените са такива бензин А95 - средно 1,9Е/л а на островите и 2 и над 2Е, зехтина си е толкова 10-11Е обикновен фабричен в супермаркет, сирене12-13Е, хляба вече 2Е за 500гр. и т. н.
  • 13 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    18 11 Отговор
    Дивашкия неолиберален капитализъм е пред рухване и хапе жестоко като умиращата змия!
  • 14 Соваж бейби

    28 6 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    На думи е лесно,на практика ?Къща,работа ,училище от нашите само аз зная руски .Ако ми предложат дом и всичко нормално за живот защо да не в Москва изобщо не бих отказала.

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Кажете

    16 6 Отговор
    Тенкююю

    на зиленото шмъркало
  • 16 Херар Депръдльо

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Ами учете руски с тоя френски виж докъде сте го докарали да живеете у Африка в Европа😅

    Коментиран от #18

  • 17 Хот

    5 23 Отговор
    Гърция се пука по шевовете от Рускини по червените фенери, масово са болни от хив!!!!

    Коментиран от #22

  • 18 Соваж бейби

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Херар Депръдльо":

    Аз и децата учим,мъжо франсе никога не е изявявал желание да учи друг език .В чужбина когато ходим все търси фр.хотели или квартали Ню Орленънс ...островите да има едно лесно цял свят да им говори езика ама не става

    Коментиран от #25

  • 19 Инна

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Москва не резиновая
  • 20 Маляка

    29 4 Отговор
    Кво риват гърчолята. Да дойдат при нас. Всичко (говорим за млякото, маслото, месото, хляба и т.н.) е със сто и повече процента по скъпо отпреди две години.

    Коментиран от #38, #41

  • 21 Педофил?

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Ша мамиш ти гладните ученици/чки.

    Коментиран от #33

  • 22 QR Виза

    16 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хот":

    Я пак рускини или украинки, които се правят на рускини да си вдигат цената😉
  • 23 УдоМача

    12 2 Отговор
    А ние бантустанете какво да кажем???
  • 24 Четящ новините

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Тези дни Путин пак умря от сърдечен удар. Горкия човек. То умря от рак, застреля го охраната му, отровиха го, а сега и инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност. Сигурно е като котките с девет живота.
  • 25 Херар Депръдльо

    14 3 Отговор

    До коментар #18 от "Соваж бейби":

    Трудно, ще му е на твоя мъж, сал една френска Канада му остана, но там ще го ваксинират и джендъросат за "бонжур" 😅 Тежка е съдбата на бившите колоняги!

    Коментиран от #30

  • 26 Мамул

    14 5 Отговор
    Тихо, тихо! Трябва да подкрепяме Украйна.
  • 27 Хубаво и евтино

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Хубаво и топло ти е на теб, като седнеш на дивана след като си се н@сp@л.
  • 28 Нино

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Че то в Москва е много по-хубаво от тук нали си наясно?
  • 29 Гейсюзът се гърчи

    18 10 Отговор
    Нали искахте санкции срещу Русия. Нали не искате нищо руско.Нали работите за Украйна. Нали искахте евро. Сега що ревете!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нико

    9 7 Отговор
    Дори и в Северна Корея е по-хубаво от тук, поне има ред и дисциплина и хората си харесват управниците.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 То тоя

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Педофил?":

    Остави го че лъже постоянно - никой никога бе му връзва.. Толкова е бездарен
  • 34 кафе с вода

    13 1 Отговор
    И аз се шокирах навремето като за първи път отидох в Гърция от цените им, а сега ми се виждат ниски на база на нашите!
  • 35 Обикновени дойчевски номера

    9 6 Отговор
    В Германия също опъват каиша от "работещите санкции" но те пишат за Гърция за да успокоят германците, че има и по-лошо!:):)И да се "радват"! Плосък трик от DW. Дали в Германия движенито назад е по-малко, не знам, но обратен завой не се очертава!
  • 36 А дано де!

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    Златна ти уста! Дано те чуят повече, че тука умират от глад и тролят ли тролят за малко дребни копейки.
  • 37 мани беги

    13 0 Отговор
    инфлацията винаги започва от банките! покачванията на цените на стоки и услуги са въз основа на таксите на банките ... те започнаха да слагат такси на абсолютно всички операции и оттам започна всичко ... така е когато я няма държавността ... никой не им забранява и те си правят квото си искат ... после кат се добавят фактори кат външен дълг, вируса, войните, санкции, които възпират евтин внос на стоки и високите цени на горива, ток, вода, високи ставки на ддс и мита, нямане на собствено производство и т.н. = ей ви на висока инфлация!

    Коментиран от #39, #43

  • 38 Таралеж без бодли

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Маляка":

    Не съседите, а DW ревe, въпроса е ние защо не ревем????.....
  • 39 Джфоб

    8 0 Отговор

    До коментар #37 от "мани беги":

    Инфлацията е пране на държавно ниво, банките са само инструмент.
  • 40 Говедар

    15 3 Отговор
    Я па! Не вярвам аз, нали по телевизора казаха, че еврото е Пътят, и Истината и Животът; и никой не прави ала-бала с Урсулата (без да я цитираме) освен Кирцата... И че без еуро сме живи умрели! А то какво излаза, че еврото е Мизерията, и Инфлацията и Деиндустриализацията.
  • 41 Сатрапа

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Маляка":

    Ти кога си ял месо за последно, мисля че не си купувал от 2010г., защото преди ковида свински врат -8,80лв, -2019г.,а сега е 12лв/кг.

    Коментиран от #44

  • 42 Стефан Атанасов

    15 1 Отговор
    Аз сравнително често ходя до Солун и пазарувам оттам. Вярно, цените са по-високи в сравнение с една година, но пак са по-ниски оттук. По-евтини са козметика, сирене, кефалотири-кашкавал, месо, риба, зеленчуци, плодове, дрехи, обувки, козметика. Зехтинът е поскъпнал в световен мащаб поради реколтата, но след две години няма да е така. В Гърция е 10 евро, тук 25 лв, но е менте, правен у нас. И ресторантите са им по-евтини.Няма по-скъпа държава от България.
  • 43 Хамбарцумян

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "мани беги":

    Банките са измамници. Не повишават лихвите по влоговете и служат като ксаса, даже вземат пари за тия влогове, под формата на такса. Сега примамват мюшерии на банката да си вложели "свободни средства" в някакви фондове, за тия неща служителите в банката вземат комисиони, а банката печели. Трябва да определят лихва за влог примерно 4% и тогава още хора ще внасят пари, да е4% е малко-6-7 трябва да е.Така ще живне потреблението и икономиката.У нас богатите стават още по-богати, бедните още по-бедни. Това е политиката и на такива като Васко ДеСето- Терзиев и тия около него.
  • 44 И по-скъпо

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Сатрапа":

    Ами , 12 лв, отива къъм 14-15 лв. А към виждал месо от Япония по 600лв килото, някакво специално телешко.И пак го купуват, значи има хора с много пари-чиновници-рушветчии, такива с големи заплати- по 20 000лв на месец, "бизнесмени", измамници, контрабандисти, мутри, сутеньори, кръчмари. В Гърция на пазара месото е по 5-6 евро, но там заплатите са двойни и повече, в сравнение с тук.
  • 45 САЩ ....

    1 1 Отговор
    У Балхария е фного зле...
  • 46 Ком

    0 1 Отговор
    Евро - зона(
  • 47 Чудо голямо !

    1 3 Отговор
    Гърците са мързеливи.Работят от 10 сутрин до 14 ч.И после спят като порове.Вечерта излизат по таверни и така.Бачкат само чужденците там.
Новини по държави: