Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 14:23 7 289 6

Нова тарифа! Обявиха актуализирани помощи за ток за битовите потребители

  • гърция-
  • електричество-
  • кириакос мицотакис

Новата единна тарифа за електроенергия ще се определя в началото на всеки месец на базата на математическа формула, определена с министерско постановление, заедно с нормата на печалба, определена от всеки доставчик

Нова тарифа! Обявиха актуализирани помощи за ток за битовите потребители - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис обяви поредица от мерки за регулиране на пазара на електроенергия, които имат за цел да защитят клиентите на дребно след спирането на хоризонталните субсидии на 1 януари 2024 г. Ще има също така субсидия за около 1,2 милиона уязвими потребители, каза Тодорос Скилакакис.

Той разкри, че ще бъде установена единна тарифа, в допълнение към помощи за отопление за уязвими потребители, които използват ток за отопление на домовете си и специална тарифа за домакинствата с четири и повече деца, заедно с мерки срещу системно лошите платци за ток.

Новата единна тарифа за електроенергия ще се определя в началото на всеки месец на базата на математическа формула, определена с министерско постановление, заедно с нормата на печалба, определена от всеки доставчик.

Курсът ще се променя всеки месец, като в този момент сметките ще бъдат коригирани нагоре или надолу въз основа на промяната в предишните цени и други фактори, включени във формулата. Цената ще бъде окончателна с включени отстъпки в обявената от всеки доставчик тарифа.

Всички потребители ще преминат автоматично към новата единна тарифа с изключение на тези с фиксирани тарифни договори и тези, които изрично изберат друга тарифа, избирайки един от алтернативните продукти, предлагани от доставчиците.

Тодорос Скилакакис потвърди, че всички потребители могат да преминат към единната тарифа, тъй като смяната на доставчика ще продължи да бъде без санкции.

"Основната слабост в момента е, че за потребителите е много трудно да решат кой е най-евтиният доставчик. Длъжни сме да защитаваме потребителите", обясни Скилакакис. Говорейки на пресконференция в министерството, Скилакакис също обяви държавна подкрепа за най-уязвимите потребители, чийто брой може да достигне 1,2 милиона.

Общите разходи възлизат на 120 милиона евро, като финансовата подкрепа е 60 евро на месец, равняваща се на парите за отопление. Минималната сума на тримесечие ще бъде €45, докато може да достигне до €480. Подаването на молби ще започне следващия януари и ще се прилага допълнителна субсидия от 20% за всяко дете на издръжка.

"Тези, които се отопляват на ток, са половината от потребителите", подчерта министърът и допълни, че "даваме спешна помощ на по-уязвимите. Правителството ще приложи мярката за тримесечието януари-март. Има 1,2 милиона потенциални бенефициенти въз основа на броя дни, изискващи отопление."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    25 0 Отговор
    Добре е да виждаме и чуваме какъв е ефектът от излизане на битовите абонати на пазара на енергия. И то това е за в пъти по-богатите ни съседи.
    Изводът е НЕ НА ИЗЛИЗАНЕ НА БИТОВИТЕ БЪЛГАРСКИ АБОНАТИ НА СВОБОДЕН/ АЙДУШКИ ПАЗАР ЗА ЕНЕРГИЯ
  • 2 ГЕРБ=БСП=ДПС

    23 0 Отговор
    Я напишете какви са цените на електричеството в Гърция и Европа. Та да видят бабите, че има нещо хубаво, по което България е на първо място в Европа. И това е ниската цена на електричеството у нас. Но за съжаление това скоро ще свърши.

    Коментиран от #4

  • 3 Кокорестият ще обяви ли?

    5 2 Отговор
    Започналата Евтъназиииия на Булгарос/Човекос....или То си се знае?
  • 4 Вярно е

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    но единствената причина да имаме най-ниската цена на тока е , че имаме най-ниските доходи в ЕС.
  • 5 Да така е!

    3 0 Отговор
    Какви помощи?Нали сме европейска държава членка на Европейския съюз,къде в съюза дават такива помощи,в държавата само управляващите гадове са в съюза!
  • 6 БПФ

    2 0 Отговор
    Супер. Ще субсидирате хъxpeците, които крадат ток !!! И с какви пари ще плащате тия субсидии?
Новини по държави: