Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 18:05 4 809 27

Тези държави осъждат Израел заради войната

  • израел-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • палестина-
  • бахрейн-
  • чили-
  • турция-
  • йордания-
  • война

Правителства, не само от мюсюлманския свят, вече предприемат дипломатически и икономически стъпки срещу Израел

Тези държави осъждат Израел заради войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След терористичното нападение от 7 октомври, при което палестинската ислямистка организация Хамас уби над 1400 души в Израел, Израел предприе действия срещу военизираната групировка. Според собствената ѝ информация израелската армия е атакувала от въздуха няколкостотин позиции на Хамас. От няколко дни се провежда и сухопътна офанзива. По данни на Хамас са убити общо над 9000 палестинци, предимно цивилни граждани.

Хамас контролира ивицата Газа от 2007 г. и е обявена за терористична организация, особено от западните страни, но също и от някои арабски държави.

Докато Европа и Северна Америка критикуват действията на израелската армия в ивицата Газа в най-добрия случай умерено, други правителства - не само от мюсюлманския свят - са по-малко сдържани. Някои обявиха, а други вече предприеха конкретни дипломатически и икономически мерки срещу Израел.

Йордания остава без посланик до края на войната

Дълго време Йордания беше смятана за важен посредник между Израел и палестинците. В сряда съседната държава отзова посланика си от Израел в отговор на "израелската война срещу ивицата Газа". На израелския посланик в Аман, който в момента не е там, също не е позволено да се върне в Йордания, докато не приключи войната и "безпрецедентната хуманитарна катастрофа" в Ивицата Газа. До 2020 г. Йордания и Египет бяха единствените арабски държави, които изобщо поддържаха дипломатически отношения с Израел.

Бахрейн прекъсва икономическите си отношения с Израел

Бахрейн и Обединените арабски емирства бяха първите държави от Персийския залив, които установиха дипломатически отношения с Израел през 2020 година. Този четвъртък парламентът в Манама обяви, че е отзовал посланика си от Израел и че израелският посланик е напуснал Бахрейн. Освен това кралството ще преустанови икономическите си отношения с Израел.

Израел незабавно отрече тези съобщения, като заяви, че отношенията с Бахрейн остават непроменени. Външното министерство на Бахрейн не направи коментар.

Напрежението между Тел Авив и Анкара

След като турският президент Реджеп Тайип Ердоган първоначално предложи безрезултатно медиаторство между Хамас и Израел, той застана на страната на палестинците. Ердоган определи Хамас като борци за свобода, а Израел - като военнопрестъпници. В резултат на това Израел изтегли всички свои дипломати от Анкара.

Но не само в Близкия изток държавите се обръщат срещу Израел. В Латинска Америка Боливия заема ясна позиция.

Боливия прекъсва дипломатическите си отношения

След като първоначално правителството на Боливия призова за "деескалация на насилието", без да осъди терористичните атаки, сега бяха прекъснати и дипломатическите отношения с Израел. Според бившия президент и лидер на управляващата партия Ево Моралес това не е достатъчно. В сряда той призова боливийското правителство да обяви Израел за "терористична държава" и да "подаде жалба в Международния наказателен съд" срещу израелското правителство. Израел обвини правителството на южноамериканската държава, че "капитулира пред тероризма".

Голяма палестинска общност в Чили

Чили още в самото начало осъди терористичната атака на Хамас, но също така призова "да се избегне ескалация, която би причинила допълнителни вреди и страдания на цивилното население". Тази седмица правителството определи израелските бомбардировки като "колективно наказание срещу палестинското цивилно население в Газа" и отзова посланика си в Израел обратно в Чили за консултации. Палестинската общност в Чили е най-голямата в Южна Америка и наброява половин милион души.

Колумбия къса икономическите си отношения с Израел?

В първоначално изявление на Министерството на външните работи колумбийското правителство също осъжда "тероризма и нападенията срещу цивилни граждани в Израел". От друга страна президентът Густаво Петро многократно настояваше в публични изявления за "пълно признаване на палестинската държава" и се срещна с палестинския посланик в Колумбия. През 2018 г. Колумбия призна Палестина за държава. Сравнението на израелската реторика с тази на нацистите от страна на президента Петро беше последното, което предизвика ожесточена полемика между Колумбия и Израел.

След това Израел заплаши да спре целия износ на технологии за сигурност за Колумбия, с които подкрепя южноамериканската страна в борбата ѝ срещу въоръжените групировки. Петро пък заплаши да преустанови търговските си отношения с Израел и отзова посланика на Колумбия в Израел за консултации.

Автори: Луис Гарсия Касас | Ян Валтер


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папуняк

    14 83 Отговор
    Като гледам все топ икономики късат икономически отношения. Ще им накривят шапката на евреите. Плъховете от Хамас в тунелите вече пищят.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Нане Вутев

    16 64 Отговор
    Те, евреите, доста и търпяха! Арабите са много нагло племе. От личен опит.

    Коментиран от #13, #27

  • 3 789

    54 7 Отговор

    До коментар #1 от "Папуняк":

    Рядко тъп коментар!!! Става въпрос за човешки животи, хиляди, хиляди съдби. И от двете страни на фронтовата линия. Напрежение, поддържано и и в интерес на "великите" задокеански носители на демокрация.

    Коментиран от #6

  • 4 Димитров

    38 10 Отговор

    До коментар #1 от "Папуняк":

    Папунчо, наясно ли си, че Европа и България са пълни с радикализирани ислямисти? Като почнат да мъстят на подкрепящите Израел ще пееш друга песен. Ама ще е късно и пак ние, европейците, ще го отнесем!

    Коментиран от #18

  • 5 Родител 6

    46 7 Отговор
    Израсраел е подкрепян само от държавите които казват,че имало 3-4-5-6......пола.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петричката леля

    12 51 Отговор
    Съчувствам на Израелците, щото в случая са прави, а толкова много са против тях.

    Коментиран от #9

  • 8 Папуняк

    7 25 Отговор

    До коментар #5 от "Родител 6":

    Ама искаш децата ти да отидат в тези държави, не ги пращаш в рашистан например. Аман от лицемерни ганчовци.

    Коментиран от #14

  • 9 Калпазанин

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "Петричката леля":

    Ами поплачи си, като ти е толкова акъла

    Коментиран от #16

  • 10 123

    36 2 Отговор
    Само не разбрах защо ми изтрихте коментара? Може би, защото не одобрявам избиванети на хиляди, хиляди в Близкия изток? Евреи, араби, юдеи, мюсюлмани. Или защото не креща "Смърт за палестинците"
  • 11 Остап Бендер

    5 3 Отговор
    Пак ще останат сами, но този път и Русия няма да им помогне
  • 12 войната

    25 5 Отговор
    Все едно пеленаче срещу едно военно поделение.. Евреите постоянно бомбят с десетки изтребители,а отсрещната страна даже един изтребител нямат

    Коментиран от #25

  • 13 С вЪзелин ли та...

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Нане Вутев":

    Или без вЪзелин ...?
  • 14 Мек Член

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Папуняк":

    Чаровнико искам с теб да палуваме на Палма Де Майорка.Там ще те забременя и ще си гледаш децата на воля.

    Коментиран от #15

  • 15 ха-ха-ха

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мек Член":

    Те жена му други оплождат,той на мен се кани 😂😂😂
  • 16 Петричката леля

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Калпазанин":

    Много сълзи ще са нужни, та да се наводнят тунелите на терористите.
  • 17 Къде бе

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Папуняк":

    пиняк, да седят мирни? В концлагера Газа ли, бе? И теб да та родят там и ти на 12 години ще си готов за Хамас.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джовани

    9 4 Отговор
    Време е израелците да си ходят и да махат Нетаняу
  • 21 Димитров

    3 2 Отговор
    Мишки защо ми премахнахте коментара?
  • 22 АУУУУУ

    5 5 Отговор
    КАК ПЪК САМО НАЙ-ХУБАВИТЕ "ДЪРЖАВИ" КЪСАТ ОТНОШЕНИЯТА СИ С ИЗРАЕЛ........ПЪК ДРУГИТЕ....ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ .....ЛОШИТЕ ИЗПРАЩАТ....ПОМОЩИ НА НАПАДНАТАТА СТРАНА ИЗРАЕЛ .......ЕРДОГАН СИ ПОМИСЛИ ЧЕ ЩЕ ВПЕЧАТЛИ ВСИЧКИ КАТО СКЪСА ДИРЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ..........СЕГА ПЪК СЕ САМОПРЕДЛАГА ЗА МИРОНВОРЕЦ .....ОТНОВО НЕУСПЕШНА ТАКТИКА .....ХАРЕСА МИ ЧИЛИ......ХАМАС УБИВАТ ЦИВИЛНИ .....НО ВИЕ НЯМА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТЕ , ЗА ДА НЕ ЕСКАЛИРА КОНФЛИКТА ........🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 23 Лумпен

    9 6 Отговор
    Браво!
    Бой по Израел!
    Нямат място там евреите!
    Американците като толкова ги обичат да си ги вземат !
    Ама не искат !
    Защо ли ?

    Коментиран от #26

  • 24 Тези държави

    2 4 Отговор
    Да го усетят същото и тогава да съдят
  • 25 И що ли бомбят

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "войната":

    Да не е за кеф или от скука, причина има ли, ей да не се правите че не разбирате, ония гадове не спират с изпълненията, но всичко си има край
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Минус

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Нане Вутев":

    Щото пък евреите са омили зорите. Аз лично не познавам по-гадни и в душите си хора, все недоволни от всичко.