Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 11:06 2 168 31

Израелската кампания на изпепелената земя може да доведе до появата на "Хамас 2.0"

  • газа-
  • израел-
  • хамас-
  • ивицата газа-
  • ислямска държава-
  • палестина-
  • тероризъм

Водената от Израел война в Газа заплашва да доведе до появата на "Хамас 2.0" и до разпространяване на тероризма в Европа

Израелската кампания на изпепелената земя може да доведе до появата на "Хамас 2.0" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските удари срещу бежанския лагер "Джабалия" в Газа "може да представляват военно престъпление" според ООН, гласи заглавие на френския в. "Либерасион", пише БТА в преглед на печата.

Изданието отбелязва също, че вчера за пръв път беше позволено на чужденци и лица с двойно гражданство да напуснат ивицата Газа. Евакуирани бяха над 500 чужденци и лица с двойно гражданство, както и 90 ранени.

Двадесет и двамата международни служители на неправителствената организация "Лекари без граница" в ивицата Газа също са я напуснали, отбелязва швейцарският вестник "Тан". Организацията е готова да изпрати нов международен екип в палестинския анклав "веднага щом ситуацията го позволи".

Водената от Израел война в Газа заплашва да доведе до появата на "Хамас 2.0" и до разпространяване на тероризма в Европа, предупреждава от своя страна британският в. "Телеграф", според който има опасност израелските удари да докаже това, което "Хамас" твърди - че въоръжената съпротива е единственият реален метод.

"Телеграф" отбелязва, че бруталното нападение на "Хамас" в Израел на 7 октомври разбираемо е било окачествено като израелския 11 септември - терористичните атаки на Ал Кайда в САЩ през 2001 г., след които САЩ нахлуха в Афганистан, а после и в Ирак. Тези войни доведоха до смъртта на най-малко 400 000 души, припомня вестникът. В същото време терористичната заплаха по цял свят увеличи мащабите, обхвата и комплексността си, допълва той.

След нападението на "Хамас" за шест дни върху Газа, най-гъсто населения регион в света, бяха хвърлени 6000 бомби. За сравнение, в най-интензивните моменти от кампанията за борба с Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак през 2015 и 2016 г. бяха хвърляни средно по 2500 бомби на месец, на територия, 100 пъти по-голяма от ивицата Газа. Три седмици по-късно, по данни на контролираното от "Хамас" здравни служби в ивицата, загиналите са над 8000, 40 % от тях са деца и 30 % жени. 63% от населението е разселено, а 15% от всички жилищни сгради са разрушени, според ООН.

"Телеграф" отбелязва, че макар целта на Израел да е да "изкорени" "Хамас", тази кампания на изпепелената земя може да доведе до появата на "Хамас 2.0", много по-крайна организация. Въпреки твърденията, че "Хамас" са същите като Ислямска държава, "Хамас" е политическо ислямистко движение, чиито дейности се самоопределят като "съпротива" и се основават на ясно изразена националистическа програма. За ИД "Хамас" са вероотстъпници, достойни за смърт - просто и ясно. В ивицата Газа "Хамас" редовно се разправя с джихадистки клетки, чиято идеология е по-крайна и глобална по характер, включително ИД. В съседна Сирия ИД открито ликвидира опозиционни групи, ползващи се с подкрепата на "Хамас", като ги нарича неверници. Мащабите на насилието на двете организации са сходни, но като движения те са кардинално различни, пише всекидневникът.

Тероризмът като цяло не може да бъде "изкоренен", особено когато една терористична група има корени в кауза, която се възприема от по-широк кръг хора като истинна и справедлива. ИД нямаше такова преимущество - идеологическата ѝ основа беше единодушно осъдена и светът се мобилизира за борба с нея. Но израелската кампания в Газа рискува да легитимира твърденията на "Хамас", че въоръжената съпротива е единственият реален път. Жители от целия мюсюлмански свят излязоха на улиците, осъждайки опустошенията в Газа - нещо, което отдавна не е виждано в такъв мащаб в региона.

Сухопътното нашествие на Израел вероятно ще нанесе силен удар на "Хамас", но групировката ще оцелее и може да стане ще по-жестока от преди. Още по-лошо е, че интензивният израелски отговор в Газа и дълбокото чувство на международна незаинтересованост от цената му за цивилното население рискуват да доведат до ново поколение тероризъм в Близкия изток и извън него, включително САЩ и Европа, предупреждава британското издание, като припомня, че палестинският въпрос някога беше мощен лозунг за сплотяване на джихадистите по света, но значението му отслабна през последните години. Настоящите събития рискуват да го поставят отново на преден план и да го глобализират.

Високопоставеният лидер на "Хамас" Гази Хамад приветства нападението, извършено от организацията в Израел на 7 октомври и подчерта, че ако получи възможността за това, терористичната група ще го повтори отново и отново, докато Израел не бъде унищожен, гласи акцентът на "Таймс ъф Индия".

Палестинският лидер, член на политическото бюро на "Хамас", е направил това изявление в интервю за ливанския телевизионен канал Ел Би Си и то е било преведено и разпространено от Института за проучване на Близкия изток. Според него "Израел е страна, която няма място на нашите земи", а съществуването ѝ е катастрофа за арабските и ислямските страни.

"Не се притесняваме да кажем това", отбелязва Гази Хамад, като обещава, че нападението ще бъде повторено "втори, трети и четвърти път". "Хамас" е готов да плати цената - "наричат ни нация на мъченици и ние сме горди да жертваме мъченици", добавя той.

Той заявява също, че "Хамас" не е имал намерение да наранява цивилни, но "е имало усложнения на терен". Освен това "ние сме жертви на окупация. Точка. Следователно, никой не трябва да ни обвинява за нещата, които правим. 7 октомври, 10 октомври, 1 000 000 октомври - всичко, което правим, е оправдано", подчертава членът на политическото ръководство на управляващото в Газа движение.

Повечето от жертвите на нападението на "Хамас" бяха мирни граждани, включително пеленачета, деца и старци, припомня "Таймс ъф Индия". Изданието цитира и изказването на американската кандидатка за президент Ники Хейли, че "затова не трябва да има примирие, докато "Хамас" не бъде унищожен".

Лидери на Демократическата партия се опасяват, че позицията на президента Джо Байдън по отношение на войната между Израел и "Хамас" може да му попречи да спечели гласовете на щата Мичиган на президентските избори догодина, пише в. "Вашингтон пост".

През 2020 г. 64% от мюсюлманските избиратели в САЩ са подкрепили Байдън. Но лидери на американците от арабски произход са предупредили Белия дом, че позицията му може да има последствия, отбелязва вестникът. Щатът Мичиган има една от най-големите групи от избиратели от арабски и северноафрикански произход и много от тях обещават да се обединят срещу Байдън на предстоящите президентски избори, освен ако президентът не призове Израел към примирие.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То може да доведе

    18 6 Отговор
    До световна война, вие за ХАМАС сте се загрижили...

    Коментиран от #27

  • 2 Кондуктора 👮

    22 5 Отговор
    Обединение на арабските държави, сваляне на марионетките монархии на някои от тях и затягащ обръч около чи фути те, това ще е решението за окончателното им ликвидиране изобщо от лицето на земята въобще!

    Коментиран от #7, #10, #30

  • 3 Много ясно

    19 1 Отговор
    Не може, а ще доведе.
  • 4 Мирните палестинците

    9 32 Отговор
    отдавна се изнесоха от севетната част на Газа. В момента 100% от жертвите са на Хамас. Стига сте плакали за тези кръвожадни убийци, изчадия на Иран и путлер. Аман от арабо-руски номера.
  • 5 Здрасти

    16 3 Отговор
    Ако ционистите успеят да намерят един влиятелен палестинец сребролюбец тип Кадиров за 10 г са си оправили отношенията с Палестина както Чечня от основен враг на Русия сега е основен защитник на православието
  • 6 Кинта

    2 6 Отговор
    Леви говорещи глави има и във Франция , и във ФАЩ.
  • 7 Не се

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "Кондуктора 👮":

    безпокой за тези уроди. По-скоро се огледай за нови спонсори. Аробо-руските варвари ще спарт субсидийте на българските нацисти.
  • 8 Механик

    26 1 Отговор
    Не е "може", а е "ЩЕ" доведе до това.
    Нали не мислите, че арабите и изобщо, мюсюлманите, които сега гледат жестокостите на Израел, ще оставят нещата така?
    Ако така мислите, значи не познавате арабите. Джихада ви е в кърпа вързан направо. За тия които се наричат евреи, вече няма безопасно място на тоя свят. Тоя път прекалиха тотално и вече ще се крият и ще живеят оглеждайки се.

    Коментиран от #12, #13, #23

  • 9 Двойни стандарти

    26 2 Отговор
    "цивилизованият", "хуманен" западен свят си затваря очите за безумията, които се извършват там и от това няма да последва нищо добро!
  • 10 Защото

    7 10 Отговор

    До коментар #2 от "Кондуктора 👮":

    Подчти няма арабска държава която да не е на нож с дрга арабска така че тези мечти няма скоро да се реализират

    Коментиран от #15

  • 11 Ице

    12 3 Отговор
    Абе, то руснаците в Украйна дето зверствали и изнасилвали - абе те били сърнички в сравнение с евреите, а?

    Коментиран от #17

  • 12 Който сее ветрове..

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Да израел дълги години, ще бере "плодовете" от това което засява сега?

    Коментиран от #14

  • 13 Ти се

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    грижи са собствената си нещастна персона. Арабите и евреите ще се оправят без троите "мъдри" напътствя.

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мдааа

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Защото":

    Явно не си чул за "врагът на моя враг..." По-добре не "разсъждавай" , атлантическите опорки няма да ти помогнат, тези неща се учат от малък, а и изисквст интелект все неща, които ти липсват! Бъди си Кондуктор на някой лорд ватман да му дупчиш "билетчето" с мисли за сглобката, това ти е капацитета!

    Коментиран от #16, #19, #31

  • 16 Мдааа

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа":

    За "Киндуктора" се отнася!
  • 17 Защото

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Ице":

    В Украйна изнасилващи зварстващи руснаци няма там такива работи ги правят чеченци дагестанци буряти тувийци чуваши
  • 18 Християнин

    10 2 Отговор
    Май идва отново времето в което израелтяните ще се лутат още 40 години в пустинята.
  • 19 Защото

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа":

    Явно русофилохаймаската ти душа е много наранена и размечтана та чак включваш некви скоропоговорки враг та друг враг
  • 20 ИНЖ

    3 6 Отговор
    Ами за да няма Хамас 2.0, евреите да се оставят да ги изколят - и готово!!! За да няма Путин(Путлер) 2.0, украинците да се оставят да ги избият - и готово!!! Звучи много лесно!!! А кои са следващите????

    Коментиран от #22

  • 21 па съм я бе

    3 2 Отговор
    Хамас 2 ще бъде безмилостна.Астраган бате.
  • 22 Ханджар.

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "ИНЖ":

    Астраган-скоро.
  • 23 ремарк

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Искрица живот на живо,Моше.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кочан

    4 3 Отговор
    Жидовете са най-бесните кучета на света. Хитлер се обръща в гроба, че не си е свършил работата докрай. Търси се нов фюрер.

    Коментиран от #28

  • 26 руzcлямистите

    2 1 Отговор
    квииииииииичат
  • 27 Факт си е

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "То може да доведе":

    Кое може да доведе до световна война. Хамас или Израел. Аз съм останал с впечатлението че Израел. Не е голям фен на световна война. Ислямистите от друга страна. Се опитват да я палят от много време. Нещо в великата им книга било написано.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Котис

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кондуктора 👮":

    мечтай си , безплатно е
  • 31 М Илиев

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа":

    врага на твоя враг ......В кой свят живееш ти бе