Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 13:46 1 525 27

Израел: Хамас искат да има жертви и разрушения

  • хамас-
  • джабалия-
  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа

Израел подчертава, че боевете не се водят срещу цивилни - Хамас се барикадира зад цивилната инфраструктура

Израел: Хамас искат да има жертви и разрушения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските военни още не могат да обявят колко цивилни граждани са били убити след тяхното нападение срещу бежанския лагер Джабалия. Там Хамас умишлено се крие зад цивилната инфраструктура, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от АРД. "Те искат тези разрушения."

По неговите думи - армията е изправена пред дилема. От една страна се знае, че в района има много цивилни граждани, макар заради присъствието на Хамас там той да се явява "червена зона". Същевременно активността на Хамас в бежанския лагер е заплаха за израелската армия, на която тя трябва да реагира.

Ще има "сигурни коридори" за евакуация

Хагари подчерта, че боевете в ивицата Газа не са насочени срещу тамошното цивилно население. Затова отново апелира към хората в Джабалия и в другите области в северната част на крайбрежието да се преместят на юг. Армията щяла да създаде "сигурни коридори" за целта.

Кадрите показва ужасяващите поражения от нападението във вторник, при което по данни на армията са рухнали тунели и се е отворил кратер. От израелската армия казват, че въздушното нападение е било насочено срещу една от водещите фигури на атаката срещу израелски цивилни граждани на седми октомври. При нападението срещу Джабалия били убити 50 терористи. Контролираното от Хамас здравно министерство в ивицата Газа от своя страна заявява, че сред жертвите имало много цивилни, пише АРД.

Извършено ли е военно престъпление?

Множество представители на ООН отправиха критики към подхода на Израел в ивицата Газа. Генералният секретар Антониу Гутериш бил "ужасен" от ескалиращото насилие - особено във връзка с "израелските въздушни нападения в жилищни райони на гъсто населения бежански лагер Джабалия". Координаторът на ООН по спешната помощ Мартин Грифитс определи нападенията като "жестокост", засегнала населението в ивицата Газа.

Службата на Върховния комисар на ООН по човешките права не изключва нападението срещу Джабалия да представлява военно престъпление. "От гледна точка на големия брой жертви и мащабите на разрушенията сме загрижени сериозно, че това може да представлява военно престъпление", обяви службата на платформата Х.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зозо

    8 3 Отговор
    Вий пък щот не искате ама най-хубавото е че ционисти и камилари с чалми се избивате взаимно радост за окото
  • 2 ТаУмВзе

    17 5 Отговор
    Австриецът беше ПРАВ ПО ТЕМАТА МОШЕ!
  • 3 ТУРЧИНА АЛИ

    10 7 Отговор
    Американските боклуци и олигофрени нещастни сащ да не забравят сериозният опонент ГЪРЦИЯ ТУРЦИЯ ИЗРАЕЛ И АНГЛИЯ там ги ненавиждат най много 😉
  • 4 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    5 0 Отговор
    КУЛТОВАТА РЕПЛИКА:
    „НАЙ ДОБРЕ ДА ДОЙДАТ....БАГЕРИТЕ ”☝
  • 5 Гавроша

    8 15 Отговор
    Отдавна съм казал че кой е от Хамас е пеерасс
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ами

    20 4 Отговор
    Това което некьоравия заслепен от американска "демокрация" Свят вижда е че евреите упражняват нериципрочно отмъщение и избивания на хора оправдавайки се с "ответни мерки"! Това което те твърдят, че са им причинявали в миналото го упражняват същото сега, така че не са нищо по-различно и най-малкото което заслужават е съжаление, симпатии, съчувствие пр. !

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бонд

    24 5 Отговор
    Единица за безпределна наглост - ИЗРАЕЛ !!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 10 Айййй

    4 1 Отговор
    Как на лошо ухае новата колекция от сапуни
  • 11 той бенямин обяснява

    2 6 Отговор
    тия деца на 20 години с пушки срещу самолети . масовия гроб , геноцида, 5 000 избити мохамедани . евреите юдейсти са убиици на цивилни . от ЛНР и ДНР така избиват болници, църкви, бежански центрове , щото азов и гестапо се крият зад цивилни . скоро ще има развитие или срутена цяла газа или терор и стачки по света . Месните мохамедани и те се чустват гонени и избивани от юдеистите .
  • 12 За протокола

    16 1 Отговор
    Новините, които няма да прочетете тук и няма да бъдат коментирани от НПО "медии", като DW:
    "Международната правозащитна организация Amnesty International потвърди използването на фосфорни боеприпаси от израелската армия в ивицата Газа и Ливан.
    Старшият кризисен съветник на организацията Донатела Ровера в интервю за британския телевизионен канал Sky News каза, че са проверени видеоклипове, които показват моменти на експлозии на фосфорни боеприпаси над Газа и Ливан. Освен това правозащитници разговаряха с лекари, лекували девет жертви в Южен Ливан. Организацията разполага с неопровержими доказателства, каза Ровера."
  • 13 Йосарян

    13 4 Отговор
    Значи според мошетата Хамас трябва да копае окопи в пустинята, за да няма жертви сред цивилните.Ей, много хитри тия, само дето ги хванаха по бели гащи.
  • 14 Майкъл Чеп

    7 12 Отговор
    Ако ги нямаше евреите нямаше да имате една стотинка, нямаше да има банкова система и още щяхте да търгувате с кожи на разменни начала.
  • 15 Aлфа Вълкът

    11 0 Отговор
    Джабалия - 400 убити, според Хамас.
    Според Ройтерс: 195 убити, 777 ранени, 120 безследно изчезнали (вероятно някои мъртви, други избягали). От тези 777 ранени, колко са осакатени за цял живот, само ще предполагаме.
    Бг Медиите - "над 50 убити", "поне 50 убити" 🤬🤬🤬
  • 16 Калпазанин

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    Заслужават концлагери и един нов като оня със малките мустачки с по модерни китайски кремсториуми
  • 17 Бъдеще

    10 5 Отговор
    Хамас се барикадира зад цивилната инфраструктура...

    Същото правят и ВСУ, но както виждате, цивилните жертви в Украйна несъизмеримо по малко от жертвите на Израел...

    Просто не мога да си представя, народ, който е преживял Холокоста, сега да подлага друга етническа група на същото!!! ИЗРОДИ!!!
  • 18 щом си уреждат с война нещата

    3 2 Отговор
    не им се меся . сутринта един каза там убили с бомба 40 негови роднини . Те са като турските кланове . Да се трепят . Юдеистите са същите и те . всяко чудо за 3 дни . ООН ги обвинява за избиването на десетки хиляди цивилни, а евреина го обвини него . хахахаха сега са си партия зелиски, бадън и бенямин . Сигурно ги мъчи избиването, защото бадън предложи пиш пауза .
  • 19 денонощно слушаме

    6 3 Отговор
    само приказки в полза на Украйна и Израел и обвинения срещу Русия и арабите като цяло. Да не говорим, че определени кръгови се правят на три и половина и не решават въпроса да дадат граници на Палестина - всеки от вас се сеща защо. В този дух вчера говори и папата от Ватикана.
  • 20 дядото

    6 3 Отговор
    и така няма да стане.разберете с палестинците,помогнете им да имат собствена държава и още.и тогава движения като хамас няма да имат почва.и тогава хората по света няма да ви плюят и псуват.а при тези условия,вие евреите сте чисти агресори и терористи,използващи хамас да воювате с мирен народ и да завладявате вековните им земи
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Трогнахте ме

    4 5 Отговор
    Тези снимки на разрушения , са от туските удари по сирия! Айде моля ви се , проверявайте какво публикувате !
  • 23 Джеймс

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Бонд":

    Ква наглост бе мен имаш ли сиво знаеш ли какво правят твоите любими чалми от 30г.от бебета ги обучават на терор.Израел трябва да направи всичко равно и да заличи и последното ДНК от тези хлебарки.Като не си наясно замълчи чашата преля.
  • 24 ха-ха-ха

    4 0 Отговор
    Ама Израел не убива палестинци,те ракетите ги убиват
  • 25 Асан

    1 0 Отговор
    А кой ги прави Израел
  • 26 Улф Блицър

    1 1 Отговор
    Дори Улф Блицър е шокиран от израелските зверства!
    Дългогодишният водещ на CNN Улф Блицър, чието готино име опровергава неговата скучна, като цяло лишена от емоции и празна личност пред камерата, винаги е бил напълно щастлив да се съгласява с каквито и кръвожадни войни да мечтае американският военно-промишлен комплекс. Но дори Блицър беше изненадан от безочливо ужасяващата неотдавнашна атака на Израел срещу бежански лагер в Газа, която според съобщенията уби 400 цивилни, повечето от които жени и деца.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.