Last news in Fakti

3 Декември, 2013 12:43 1 057 0

Завършва председателството на Украйна на ОССЕ

  • киев-
  • оссе

Участие в него ще вземат представители на 57 страни, сред които ще и външният министър на България Кристиан Вигенин

През декември Украйна завършва своето председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Резултатите от Срещата на върха във Вилнюс на „Източното партньорство“ показаха, че Украйна запазва своя курс на подписване на Споразумението за асоциация, но в същото време взема тайм-аут (почивка), за да реши нерешените въпроси от икономически характер с Русия, надявайки се на активното участие в диалога от Москва и Европа.

На 5-6 декември в Киев ще се проведе 20-то министерско заседание на ОССЕ,с което ще завърши председателството на Украйна на ОССЕ. Участие в него ще вземат представители на 57 страни, сред които ще и външният министър на България Кристиан Вигенин.

Резултатите от киевското председателство са балансирани и конкретни в трите измерения на дейност на ОССЕ: военно-политически, икономически-екологични и хуманитарни.

Киев успя да активизира процеса на регулиране на Приднестровския конфликт, използвайки своите познания за региона, така и контактите си с Кишинев и Тираспол.

Украйна беше домакин на пет рунда на официални преговори във формата „5+2“ като последния се състоя на 26 ноември в Киев.

Практическите резултатите от преговорите са:

договореност между Кишинев и Тираспол за демонтажа на незаконен кабинков лифт над река Днестър между преднестровските градове Рибница и Резина.

протоколни решения за свободно движение, пенсионно осигуряване и социални помощи

реконструкция на мощностите по утилизация на боклук

Между страните в конфликта беше възстановен прекия диалог, укрепена беше степента на доверия, направени бяха конкретни стъпки за решаването на проблемите на хората и създадени бяха предпоставки за започването на преговори по политическите аспекти на регулиране на конфликта.

Постоянната конференция във формат 5+2 ще се проведе през февруари 2014 г. в Кишинев и Тираспол.

Украйна заедно с представители на ЕС и ООН съпредседателства два раунда на Женевските международни дискусии, които са единственият механизъм за преговори по регулиране на конфликтите в Грузия. Представители на Украйна редовно са посещавали района на Кавказ и са посредничили за началото на разговорите между Грузия и Южна Осетия.

Киев внимателно наблюдава развитието на ситуацията около Нагорни-Карабах резултат на това беше срещата на държавните глави на Армения и Азербайджан Серж Саркисян и Илхам Алиев на 19 ноември във Виена.

През юли Киев успешно завърши процеса на избиране на нов Върховен комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства. На постта беше избрана Астрид Торс от Финландия.

Постигнат беше консенсус за продължаване на мандата на представителя на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуни Миятович, така и за изглаждане на спорните точки по механизма за наблюдение на провежданите в страните-членки избори.

Като успех на председателството на Украйна се отчита проведения на 11-13 септември в Прага Икономико - екологичен форум, на който бяха обсъдени важните проблеми на влиянието на енергетиката върху околната среда, така и съсредоточаване на вниманието на международната общност върху енергийната ефективност.

Способността на Украйна да намери общите точки сред противоположни позиции беше високо оценена от държавите-участници и преди всичко от ЕС и САЩ. Висока оценка беше дадена на проведената на 10-11 юни в Киев на Международна конференция за засилване на ролята на ОССЕ в борбата с търговията с хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: