Last news in Fakti

5 Декември, 2013 10:30 1 034 0

Протестите продължават на фона на срещата на ОССЕ в Киев

  • киев

Опозицията продължава да твърди, че десетки студенти и граждани са изчезнали безследно

В разгара на протестите срещу решението на властите да се откажат от подписването на Споразумение за асоцииране с ЕС в Киев започна заключителното 20 министерско заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Във форума участие ще вземат делегации от 57 страни-участнички, 11 държави-партньори, ООН, Съвета на Европа, НАТО, ОНД и други, съобщиха от министерството на външните работи на Украйна.

Сред основните въпроси на форума ще бъдат спазването на принципа за върховенство на закона, защитата на основните права и свободи на човека, утвърждаването на толерантността и недискриминация, но и защита на правата на журналистите.

И през изминалата нощ продължиха протестите в Киев. Опозицията продължава да твърди, че десетки студенти и граждани са изчезнали безследно след боя през нощта на 30 ноември. Излъчени от нея депутати с почуда установиха, че не могат да се видят с ранените протестиращи, защото са под милиционерска охрана като особено опасни.

Един от лидерите на протеста Виталий Кличко от „Удар“ призова украинците да продължат с протестите. „Украйна е на първо място в международните медии. Всички ни виждат. И само от нас зависи дали ще успеем да принудим правителството да подаде оставката. И да презаредим системата“, заяви пред протестиращите Виталий Кличко.

Междувременно правителството предложи на опозицията сформирането на кръгла маса, за да се намери изход от кризисната ситуация.

Междувременно тримата бивш президенти на Украйна Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко излязоха с обща декларация за бъдещето на ЕС.

Най-високата сграда в полската столица – 42-етажният Дворец на културата и науката вчера беше осветено с цветовете на украинското знаме в знак на подкрепа на протестите в Киев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: