Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 19:50 2 791 3

Споразумението на Италия с Албания за мигрантите е изправено пред препятствия и бюрокрация

  • италия-
  • миграция-
  • албания-
  • препятствия-
  • бюрокрация-
  • мелони-
  • еди рама

Този ход е част от усилията на целия ЕС за ограничаване на незаконната имиграция

Споразумението на Италия с Албания за мигрантите е изправено пред препятствия и бюрокрация - 1
Снимка: Shutterstock

Италианското правителство приветства като "исторически" план за изпращане на морски мигранти в Албания, но експерти и опозиционни политици предупреждават, че то може да се сблъска със значителни бюрократични пречки и пречки пред правата на човека.

Този ход е част от усилията на целия ЕС за ограничаване на незаконната имиграция. Други страни, включително Германия, затягат политиките си на фона на преговорите в рамките на блока за преразглеждане на правилата за предоставяне на убежище и намаляване на пристигащите.

Италианският премиер Джорджа Мелони обяви инициативата в понеделник заедно с албанския си колега Еди Рама, като заяви, че страната ѝ ще изгради два центъра, които да приемат до 36 000 мигранти годишно на албанска земя.

Центровете, един на брега за идентификация и друг във вътрешността на страната за задържане, ще бъдат платени изцяло от Италия и ще работят под нейна юрисдикция, което означава, че те ще бъдат обхванати от правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище.

"Големи въпроси са надвиснали над прилагането на италианската юрисдикция в Албания, тъй като остава неясно как хората в движение биха могли да получат достъп до убежище и да упражняват основните си права на територия извън ЕС", каза Сузана Занфрини от хуманитарната група Международен спасителен комитет.

Източник от канцеларията на Мелони заяви, че сделката е била сключена по време на лятната ѝ почивка в Албания и е имала за цел да възпре мигрантите по море, на които вече няма да бъде гарантиран достъп до територията на ЕС, след като тръгнат от Северна Африка.

"Това е историческо постижение. За първи път държава извън ЕС ще помогне на държава-членка в справянето с незаконните потоци", заяви високопоставеният помощник на Мелони и заместник-секретар на правителството Джованбатиста Фацолари пред всекидневника Corriere della Sera.

Експертите предупреждават, че за италианските съдилища може да е трудно бързо да обработват молби за убежище или жалби срещу заповеди за задържане от хора, настанени в друга държава, а дългите процедури могат да поставят неоправдана тежест върху мигрантите.

"Ако трябва да се спазват правата на хората, този (план) изглежда много сложен и длъжен да доведе до доста скромни резултати", каза пред Ройтерс Енио Кодини, експерт по законодателството във фондация "Исму", мозъчен тръст, специализиран в въпросите на миграцията.

Той каза, че въпреки усилията за рационализиране на процедурите, молбите за убежище в Италия остават обхванати от бюрокрация и предупреди, че неуспелите кандидати ще бъдат трудни за репатриране предвид липсата на сделки за връщане с родните страни на мигрантите.

"Страните (на произход) не желаят да ги приемат обратно", каза Кодини.

През годината до момента Италия е репатрирала малко под 4000 мигранти, докато над 145 000 са пристигнали по море на бреговете ѝ. Рама заяви, че мигрантите ще трябва да отидат в Италия, ако не могат да бъдат репатрирани директно от страната му.

Киара Кардолети, ръководител на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) в Италия, заяви, че албанската схема може да бъде приемлива, стига напълно да спазва Конвенцията на ООН за бежанците и да не доведе до прехвърляне на отговорностите на Италия за предоставяне на убежище на Албания.

"Не казваме, че тези трансферни договорености не могат да се случат, това, което казваме, е, че те са подходящи само ако са изпълнени определени стандарти", каза тя пред Ройтерс.

Мелони каза, че албанските съоръжения трябва да заработят през пролетта на 2024 г., но Европейската комисия все още не е казала дали инициативата е в съответствие с правото на ЕС. Говорител заяви, че Брюксел иска повече подробности, преди да се произнесе.

Говорителят добави, че въз основа на първата информация италианският план изглежда е различен от опита на британското правителство да изпрати хиляди кандидати за убежище в Руанда, която е затънала в съдилищата, откакто е договорена.

Кристофър Хайн, експерт по миграционно право в римския университет "Луис", заяви, че основната разлика между Албания и Руанда е, че хората в Албания са защитени от Европейската конвенция за правата на човека.

"Мигрантите ще бъдат докарани направо в Албания, без да слизат в Италия, докато британският план се прилага за хора, които вече са на нейна земя", отбеляза Хайн.

Италианските опозиционни партии осъдиха плановете на Мелони като депортиране, като Рикардо Маги, депутат от центристката група "+Европа", припомни прословутите извънсъдебни лагери, използвани от САЩ в Куба за задържане на заподозрени в тероризъм.

"Произведеното в Гуантанамо в Италия, което Джорджа Мелони иска да построи в Албания, е просто още един жесток пропаганден ход", каза Маги.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТУРЧИНА АЛИ

    4 0 Отговор
    Шиптърското знаме символизира Червеното е на Янките и териториите им а ЧЕРНОТО Е НА Англобилизацията ,Британският Глобализъм
  • 2 няма да е учудващо и тук да ни

    3 0 Отговор
    пратят пришълци от италия и запада за някакви парици буди кировци да приемат
  • 3 Дернев

    2 0 Отговор
    Това е историческо постижение. За първи път държава извън ЕС ще помогне на държава-членка в справянето с незаконните потоци", ... По-скоро историческа глупост. Албания не е в ЕС, но е в Европа, не Африка. Затваряне на външните граници и премахване на вътрешните. Това ще е историческо. И трябва по-бързо го направим, за да оцелеем
Новини по държави: