Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 11:25 1 985 4

Тайван е изпратил военнослужещи да наблюдават китайския самолетоносач "Шандонг" в Тайванския проток

  • тайван-
  • самолетоносач-
  • шандонг-
  • китай-
  • тайвански проток

"Шандонг" е участвал във военни учения на Китай през април и е навлязъл отново в Тихия океан миналия месец

Тайван е изпратил военнослужещи да наблюдават китайския самолетоносач "Шандонг" в Тайванския проток - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната на Тайван е изпратило свои военнослужещи, които да наблюдават китайска военноморска формация, водена от самолетоносача "Шандонг", плаваща във водите на Тайванския проток, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Шандонг" е участвал във военни учения на Китай през април и е навлязъл отново в Тихия океан миналия месец.

Министерството на отбраната на Тайван заяви в изявление, че формацията, водена от самолетоносач, е навлязла в Тайванския проток вчера следобед и плава на север, но охранява китайската страна на централната разделителна линия (неофициалната граница между Китай и Тайван) в Тайванския проток.

Пекин смята, че Тайванският проток не е международен воден път и че само той има суверенитет, което Тайпе и Вашингтон оспорват. Съединените щати често изпращат военни кораби в пролива, като за последно миналата седмица те бяха ескортирани от фрегатата "Отава" на канадските военноморски сили.

Тайванското министерство заяви тази сутрин, че китайският военен кораб е продължил да плава на север. Тайпе е изпратило "подходящи" части, които да наблюдават движението на кораба.

Китайското министерство на отбраната досега не е отговорило на молбата на Ройтерс за коментар.

В понеделник японското министерство на отбраната съобщи, че самолетоносачът "Шандонг" е навлязъл в Южнокитайско море след деветдневни учения за десант в Тихия океан с други китайски кораби.

Тайван многократно се е оплаквал, че самолети на китайските военновъздушни сили често преминават над пролива. Китай, който не се е отказал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, засили военната си дейност в близост до демократично управлявания остров в отговор на това, което нарече "тайно споразумение" между Тайпе и Вашингтон. Според Ройтерс тайванското правителство категорично отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 машаля

    9 2 Отговор
    тази лодка ще събере целия 6 американски флот
  • 2 Кондуктора

    13 2 Отговор
    Нека наблюдават и да кажат на краварите да не се навъртат повече по крайбрежията на Китайско море и въобще.
  • 3 Така така

    11 0 Отговор
    Tайван е Китай
  • 4 Факт

    12 0 Отговор
    Китай в момента е първа военна сила, дано не го разберете по трудния начин, Русия е втора, а НАТО е трета