Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Ноември, 2023 09:52 1 926 53

ISW: Украйна засилва атаките срещу руските военни

  • русия-
  • украйна-
  • войници

Украинските сили провеждат ударна кампания, специално насочена към окупирания Крим от лятото на 2023 година

ISW: Украйна засилва атаките срещу руските военни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изглежда Украйна засилва атаките срещу руски военни, логистични и други високопоставени активи в тиловите райони в окупирана Украйна и Русия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинското главно управление на военното разузнаване (ГУР) съобщи на 12 ноември, че украински партизани са атакували руски военен щаб в окупирания Мелитопол, Запорожка област на 11 ноември, убивайки най-малко трима офицери от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и Росгвардия. Съобщението следва украинска партизанска атака срещу бивш началник на народната милиция на Луганската народна република на 8 ноември; удари срещу руска военна база в окупирания Скадовск, Херсонска област и активи на Черноморския флот в Крим на 9 ноември; и три удара в тила и партизански атаки в Русия на 11 ноември.

Украинските сили провеждат ударна кампания, специално насочена към окупирания Крим от лятото на 2023 г.

Руското правителство се опитва да омаловажи мащаба на усилията си да засили контрола върху руското информационно пространство. Руското министерство на цифровото развитие заяви на 12 ноември, че ще блокира само конкретни виртуални частни мрежови услуги, които "експертна комисия" идентифицира като заплахи, вероятно с цел да попречи на руснаците да заобиколят усилията на руската цензура и да се анонимизират онлайн.

Министерството на цифровото развитие отговори на запитване от фракцията "Нови люди", изразяващо загриженост относно усилията на руското правителство да ограничи достъпа до информация в интернет и се опасява, че руското правителство просто ще идентифицира всички VPN услуги като заплахи и ще ги блокира.

Руското правителство наскоро обяви забрана на услуги, които предоставят виртуални и временни мобилни номера, считано от 1 септември 2024 г., и руснаците могат да използват тези мобилни номера във връзка с VPN услуги, за да формират анонимни онлайн личности, за да избегнат усилията на руската цензура.

Малко вероятно е руското правителство да позволи на VPN да работят в Русия, което би позволило на руснаците да заобиколят усилията на цензурата и да останат анонимни от руското правителство.

Русия продължава да се представя като виден гарант за сигурността на авторитарните страни в Африка. Руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин заяви по време на телевизионно интервю за програмата "Военная приемка" на 12 ноември, че Русия ще подпише споразумения за военно сътрудничество с още шест африкански държави в близко бъдеще.

Фомин заяви, че в момента Русия има военни споразумения с 30 от 54-те африкански държави и добави, че Русия е "много активна" на африканския континент. Фомин не уточни с кои африкански държави Русия ще подпише споразумения, въпреки че през последните месеци руският министър на отбраната Сергей Шойгу и заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров се срещнаха с делегации от Буркина Фасо, Нигер, Мали и Либия.

Френскоезичното издание Jeune Afrique съобщи на 11 ноември, че група руски военнослужещи са пристигнали в Буркина Фасо, за да защитят президента Ибрахим Траоре от бъдещи опити за преврат, което руски източници кредитират като резултат от срещата на Шойгу на 7 ноември с министъра на отбраната и по въпросите на ветераните на Буркина. Бригаден генерал Касум Кулибали.

Изглежда, че Кремъл използва военни споразумения със сахелските хунти, за да се вмъкне във властовия вакуум, създаден от оттеглянето на западните актьори от региона, като например оттеглянето на ООН от Мали.

Руските сили извършиха ограничена серия от ракетни удари, насочени към Южна Украйна на 12 ноември. Украински военни служители съобщиха, че руските сили са изстреляли две крилати ракети Kh-59 и балистична ракета Искандер по цели в Южна Украйна.

Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е прихванала крилата ракета Х-59 над Николаевска област и че втората ракета Х-59 и ракетата Искандер са поразили ненаселени райони.

Руското издание Известия съобщи на 8 и 12 ноември, че Русия създава стратосферен ударно-разузнавателен комплекс. Източници в руското МО и отбранителната индустриална база заявиха, че Русия ще спре RUK, състоящ се от няколко контейнера с радари, системи за електронно разузнаване и оптико-електронни станции, от неопределен самолет, който може да лети на големи височини, включително в стратосферата.

RUK ще има модулна конфигурация, позволяваща на военнослужещите да монтират и демонтират различни системи в зависимост от възложената мисия. RUK е в състояние да открива цели на бойното поле и в тила в реално време и да предоставя целеуказания на артилерията, авиацията и военноморските системи. Известия съобщиха, че Русия тества високопланинския свръхзвуков самолет М-55 "Геофизика" като потенциален самолет за РУК. Руският военен експерт Дмитрий Корнев каза пред "Известия", че RUK ще дава целеуказания предимно за ракетни системи MLRS и "Искандер", бомбардировачи Су-34 и Су-34М и хиперзвукови системи "Кинжал".

Корнев заяви, че руските сили могат също да използват RUK за целеуказване на крилати ракети "Калибър" и хиперзвукови ракети "Циркон" в бъдеще. Руските блогъри похвалиха RUK като бъдещето на войната.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава да угажда на собствената си националистическа база. Кадиров обяви откриването на базата на доброволческия батальон "Шейх Мансур" в Гудермес, Чеченска република на 11 ноември.

Кадиров заяви, че Чечня се гордее, че има батальон, носещ името на шейх Мансур, чеченски боец от 18 век, който се противопоставя на руското имперско управление. Кадиров заяви, че Мансур "само е искал да постигне справедливост, за да могат всички да живеят в мир и хармония" и свободно да практикуват своята религия. Кадиров обяви създаването на този батальон на 24 октомври, предизвиквайки възмущение от руските ултранационалисти.

ISW по-рано оцени, че Кадиров вероятно ще продължи да си навлича гнева на руските ултранационалисти, които все повече се противопоставят на мигрантите, които идват от предимно мюсюлмански страни от Централна Азия и други религиозни малцинства в Русия с продължаващите си усилия да се хареса на своите основни мюсюлмански избиратели.

Руските власти продължават информационни операции, насочени към обезсилване на украинската идентичност. Заместник-председателят на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитрий Медведев отрече съществуването на Украйна като суверенна държава и украинската културна идентичност в публикация в Telegram на 12 ноември.

Медведев също заяви, че украинското правителство е нелегитимно.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ти да видиш

    58 10 Отговор
    Надъхвайте се, но иде зимата на украинската капитулация!

    Коментиран от #3, #52

  • 2 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    45 11 Отговор
    Адеевка щее руски град,а вече 300 хиляди укри са груз 200 останалото е пропаганда
  • 3 404

    48 8 Отговор

    До коментар #1 от "ти да видиш":

    Чешкият депутат Вих заяви за приближаването на преломент момент в Украйна
    Украйна НЯМА ШАНС да победи в конфронтацията с Русия, заяви чешкият депутат Радован Вих в интервю за Parlamentní listy.
    «Украйна е оскубана като пиле, наближава преломен момент. Тя никога няма да успее да победи своя съсед, ядрената държава. Вярно е, за това говоря от самото начало», каза той.
    Според депутата, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни разбира, че боеспособността на неговата армия по същество е равна на нула.
    «Силите на Украйна са на изчерпване. Човешките, финансовите и материалните ресурси са към края си. Освен това желанието на Запада да помогне на въоръжената й борба отслабва», отбеляза Вих.
    Депутатът счита, че всички тези фактори са в полза на Русия.
    Западните средства за масова информация все по-често пишат, че Западът е започнал да се уморява от украинския конфликт, а подкрепата за режима на Зеленски отслабва.
    Според NBC, американски и европейски чиновници вече обсъждат с Киев възможните последици от мирните преговори с Русия, включително общите очертания на това, от което Украйна може да трябва да се откаже, за да постигне споразумение.
  • 4 ТаУмВзе

    30 6 Отговор
    Окраинското наци вече е превзело Москва да! Z
  • 5 Хахахаха

    37 8 Отговор
    Майтапчии! Така са се засилили, че вече не могат да предотвратят падането в пропастта!
  • 6 Демократ

    27 5 Отговор
    Единствените атаки на 00крите,са24/7 към най близките паркове за последен отдих ,но и там е препълнено вече.
  • 7 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    39 10 Отговор
    Украйна и Крим са Руска земя това го знаят дори ненормалните хора.Идва капитуляция за Киев
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дъвка за медиите

    31 4 Отговор
    да не е започнала прословутата контраофанзива или нещо подобно там дето го започват от година насам?
  • 10 БЕНЕТ

    33 5 Отговор
    Ръководителят на киевския режим Владимир Зеленски най-вероятно ще „изгуби напълно властта през следващите две или три седмици, без да получи подкрепата на обкръжението си“, казва американският политолог Скот Бенет.

    Според него Украйна е била обречена на поражение ОТ САМОТО НАЧАЛО на специалната военна операция. Резултатът от събитията беше ясен веднага, трябваше само да се погледнат икономическите показатели на Русия и общото състояние на Украйна.
  • 11 Сандо

    32 1 Отговор
    Анализи с използването на термини като изглежда,вероятно,може би и все от тоя род може да направи всяка ромска гледачка.
  • 12 Пак ли

    30 6 Отговор
    Пак прах в очите ни...Дори и западните медии открито говорят за укро провала на фронта...
  • 13 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    35 8 Отговор
    Слава на непобедимата Руска армия
  • 14 силат се и контранаступа

    20 2 Отговор
    зацикли . без опит не може . в израел, също зацикли ареста на хамас и освобождаването на взетите . осем думи на кръст , цял месец .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пърлени ватенки

    6 26 Отговор
    ОКУПАТОРИТЕ МАРШ ОБРАТНО В БЛАТОТО

    Коментиран от #19, #27

  • 18 Дедо ви....

    26 2 Отговор
    Руските армии удрят Авдифка с атака "фен": Влязоха в Степовое - Срина се северната отбранителна система на украинците. Ожесточени битки за последния път, водещ към града...
    Руските армии започнаха "ветрилообразна" атака, разбивайки украинската отбранителна линия северно от Авдифка на четири места, навлизайки по този начин в селището Степовое,
    Обективната цел на руснаците е да поставят под пълен оперативен и физически контрол последния снабдителен път на украинците в Авдифка, който започва от с. Орловка и пресича с. Ласточкино .
    Между двете руски армии, атакуващи от север и юг, избухва неофициално състезание кой пръв ще стигне до Орловка.
    Първата руска армия, която атакува от север, навлезе в Степовое и атакува три населени места: Бердичи, Семеновка и Орловка.
    Втора руска армия, действаща от юг, започва атака към населените места: Северное (руснаците са на 1 км), Тоненкое и оттам Орловка.
    Отбелязва се, че някои руски сили се опитват да достигнат директно до Ласточкино.
    Съдейки по картата, разстоянието им от магистралата е приблизително същото. Във всеки случай тунелът е затворен, докато пътят от Орловка през Ласточкино до Авдифка е под контрола на руската артилерия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сега да попитам НАТО

    28 2 Отговор
    Чии е Крим ?
  • 21 Двоен стандарт

    33 4 Отговор
    Ако Русия бомбардираше Киев както Изрел Газа.

    Всичко да е прикючило да месец.

    Коментиран от #24

  • 22 Ако не е ако, то изва -"изглежда"!?

    27 2 Отговор
    Нещо кривогледи изглеждате, Украйна загива, а някои виждат победи!?

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сесесере

    3 13 Отговор

    До коментар #21 от "Двоен стандарт":

    Бреййй че благородно от тяхна страна ццццЦъ
  • 25 Жириновски каза

    21 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ако не е ако, то изва -"изглежда"!?":

    2024г Украйна не будет !

    Просто план, съгласни или не.
  • 26 Политолог

    22 2 Отговор
    "Медведев също заяви, че украинското правителство е нелегитимно"

    Защо бе, от кога правителство дошло на власт след кървав преврат е легитимно или евроатлантическите ценности нещо са се изменили - зависи кой е организирал кървавия преврат и от там според пропагандата дали ще го пишем легитимно или не.

    Коментиран от #32

  • 27 Демократ

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пърлени ватенки":

    Марш обратно в qeнефа от който си изпълзял.
  • 28 Хихихихи

    14 0 Отговор
    Абе кой го чете това? Аз не знам толкова букви!
  • 29 Цели украински взводове и роти се предав

    16 2 Отговор
    В цяла Украйна има демонстрации на близките на военните на фронта които от февруари 2022 са там и не са ги пускали.
    Не знаят живи ли са или умрели

    Коментиран от #33

  • 30 Слава на рода Дуло IYI

    4 15 Отговор
    Славните украински братя мачкат блатните азиатци !!

    Коментиран от #34, #44, #45, #46

  • 31 Мишел

    12 0 Отговор
    Ройтерс винаги няма потвърждение на такива новини от независими източници .
  • 32 Ти знаеш

    4 10 Отговор

    До коментар #26 от "Политолог":

    Ли колко избори имаше от тогава и колко президента се смениха.А сега ми кажи нещо за разията.Медведев и ка Путин се менкаха ,докато не си гласува пожизнена власт ,като китаеца..Демокрация па руски и акъли раздават.

    Коментиран от #35

  • 33 Само около

    4 15 Отговор

    До коментар #29 от "Цели украински взводове и роти се предав":

    Авдеевка по един руски батальон на ден Фира.Амс ти войник не си ходил
    Не знаеш колко хора са в батальон.Чикитс.

    Коментиран от #36, #50

  • 34 Слава на рода Дуло IYI

    18 4 Отговор

    До коментар #30 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Ние братя бандери нацисти нямаме. Слава нашите руски братя. Рсботайте и мачкайте укрофашистките сви 🐷 не от блатната SS кочина.

    ХУНКО
  • 35 Демократ

    11 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ти знаеш":

    Ти па кат имаш "демокрация" па кво хубаво се случи и каква е па твоята роля? Нищо и никаква.

    Коментиран от #38

  • 36 Прав е

    13 4 Отговор

    До коментар #33 от "Само около":

    Предават се укрите на кг.
  • 37 Болна падльога

    6 11 Отговор
    Руски ратай,има ли още типофилтаци падльоги да квучат в прослава на руската тиня??!!

    Коментиран от #49

  • 38 🇺🇲 статуята на свободата

    5 11 Отговор

    До коментар #35 от "Демократ":

    Супер е!

    И ОЩЕ по добре ще става като се разпадне рашистан и фалира китайската комунделска пирамида

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Това е реалното

    8 3 Отговор
    за Голямата контраофанзива!
    90 хиляди военнослужеии убити и ранени, около 600 танка и почти две хиляди бронемашини са загубите на Украйна от началото на контранастъплението.
  • 41 ВСУ и АЗОВ

    6 12 Отговор
    Мачкат руската мечка 🐻 !
    Като гълъб с буболечка !
    Стопи се като сладолед на клечка !
    Капрал Хаймерсченко

    Коментиран от #42, #48, #51

  • 42 Бат Котьо

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "ВСУ и АЗОВ":

    Ела да тии намач кам леко дууу пенцето.Да те успокоя,виждам че си изпаднал в безпричинен екстаз.
  • 43 Демократ

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "🇺🇲 статуята на свободата":

    Чакай Лисо,да паднат на коча диса гите.Муууухахаха...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Центаджия

    7 4 Отговор

    До коментар #30 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Слава на Руските братя мачкат осраните укрохохлятски нагли дебили
  • 47 Е НЯМА ТАКАВА ТЪПНЯ

    7 6 Отговор
    В АВДЕЕВКА ГИ ИЗСТИСКВАТ КАТО МОКЪР ПАРЦАЛ А ТЕ АТАКУВАЛИ КРИМ И ПРАВЕЛИ ДЕСАНТ ПРЕЗ ДНЕПЪР

    ТОВА ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ ГО
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гнусна подльога

    10 1 Отговор

    До коментар #37 от "Болна падльога":

    Бандерска измет има ли още налоизмикяри да циркат на умрело в хор и продажна плач на укрохохлятската повърня а ??!!
  • 50 ТЪЙ ТЪЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Само около":

    СКОРО ТАМ ЩЕ ВОЮВАТ БИВШИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ НО ВЕЧЕ В РЕДОВЕТЕ НА РУСКАТА АРМИЯ
  • 51 ДО ПОЕТА

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "ВСУ и АЗОВ":

    СЕДЕМ ЧУКЧИ СЕ СЪБРАЛИ
    И ПОЕТА НАЕ.....АЛИ
    ЗАДН....КА МУ РАШИРИЛИ
    И ОСТАНАЛИ БЕЗ СИЛИ
    МЕТНАЛИ ГО В ПОЛЕТО
    С ПАТЛАДЖАНЧЕ В ДУ...ТО
    ПРИКАЗКАТА СВЪРШВА ТУКА
    ОЩЕ ТАМ ЛЕЖИ БОК...УКА
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 руски лизач

    0 0 Отговор
    Драги руски лизачи хайде да видим какво ще се случи ! Фактите са други ,а не какво ви се иска на вас-фенове на руската смрад,немотия и мизерия !
Новини по държави: