Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 13:01 4 499 45

Турция говори за дълбока историческа несправедливост

  • ивицата газа-
  • израел-
  • газа-
  • турция-
  • палестина

Срамно е, че незаконната обсада и нечовешките нападения в Газа все още продължават

Турция говори за дълбока историческа несправедливост - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция за пореден път обвини западните страни, че мълчат за безразборното избиване на цивилни в ивицата Газа от страна на израелската армия. Според Анкара тази ситуация може да ескалира и извън Газа.

Дълбока историческа несправедливост стои в основата на проблема в Близкия изток, заяви турският министър на външните работи Хакан Фидан, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

"Не е възможно да се прекъсне спиралата на насилието в региона, без да се компенсират дълбоките исторически несправедливости и незаконността, които са в основата на палестинския въпрос", каза днес турският първи дипломат по време на изказване в парламента.

Фидан критикува и западните държави за това, че "мълчат пред зверствата" на Израел. "Срамно е, че незаконната обсада и нечовешките нападения в Газа все още продължават. Още по-ужасно е, че западните държави, които имат влияние върху Израел, мълчат пред зверствата в Газа и безусловно подкрепят Израел. Тази ситуация може да открехне вратата за други кризи и да доведе до непредсказуеми съюзи", предупреди турският външен министър.

Фидан посочи, че досега Турция е изпратила 11 самолета с хуманитарна помощ в Египет, за да стигнат до Газа, както и голям кораб, натоварен с полеви болници, медицинско оборудване, лекарства и други хуманитарни доставки, който също вече е пристигнал в Египет.

По думите му Турция остава ангажирана с членството в ЕС и продължава да провежда конструктивни политики за подобряване на сътрудничеството и диалога във всички области. "Пред лицето на геополитическите предизвикателства е важно да се постигне напредък в отношенията между Турция и ЕС въз основа на конкретна и положителна програма", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ататюрк Несправедмивия

    32 25 Отговор
    Анкара за кюрдите да каже.

    Коментиран от #41

  • 2 Българин

    40 19 Отговор
    А, Турция ще поправя исторически несправедливости ли? Значи ще ни върне Мизия с Одрин, Люлебургас и Лозенград. А Истанбул ще се прекръсти на Константинопол и Синята джамия ще стане отново църква.
    Подкрепям!

    Коментиран от #12, #43

  • 3 Факт

    26 8 Отговор
    Хората са произлезли от мъймуните едва ли евреите ще да са нещо повече
  • 4 КОТарАК

    21 17 Отговор
    на Турция мястото и е около устието а СЪР Даря ,реката.съвременните турци сами не се знаят какви са.един приятел-турчин ми разправяше че оригиналите били руси , синеоки. самият той е такъв

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТрампЛин

    30 21 Отговор
    Най-голямата историческа несправедливост е, че Кюрдите нямат собствена държава! Най-голямата етническа общност лишена от Родина! Бай Реджеп ги преследва и убива дори в Сирия, а дали знае кой е цивилен и кой военен?

    Коментиран от #11

  • 8 наистина са руси и синеоки

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Много малко от оригиналното турско племе е останало. Мургавите са им били слугите.
    (знаете ли, че дори унгарците са тюркско племе?)

    Коментиран от #14, #35

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    2 9 Отговор
    боиико ти мои сар
  • 11 КОТарАК

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "ТрампЛин":

    абсолютно съм съгласен-Саладин , от небесно царство филма за незнаещите, е бил кюрд..най великият , благороден мюсюлманин
  • 12 Червен кхмер

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Хубаво подкрепяш, ама Мизия не е Одрин и одринско.
  • 13 22млн кюрди под турския ботуш?!?!

    27 16 Отговор
    22млн кюрди се избиват и преследват и все още се под турско робство, но иначе ислямистът се притеснил да не би да избият едни терористи в ГАЗА и техните семейства, които няма как да не знаят какви кланета и зверства извършват мъжете им, но ги подкрепят и им раждат по 100 деца. Пак ли западните държави са ви виновни на вас бе? А защо тия брадясали торбалани бягат в ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ, които МРАЗЯТ?! Що не си ги приемат ИРАН, Турция, ЕГИПЕТ и всичките там чаршафосани? Що бегат при нас? После като оня "палестинец" в София дето призовал за ДЖИХАД и клане на ЕВРЕИ, ама иначе 20 години в България БЕЗРАБОТЕН и без да знае БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Ето такива са тия - милчики и добри, как да не се загрижиш за тях.

    Коментиран от #17, #18, #28

  • 14 КОТарАК

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "наистина са руси и синеоки":

    уста миллет-занаятчии (като турските роми) са им били слуги./приемам че прабългарите ,унгарците може да имат тюрски корени, но специално тука сега в БГ никой не знае какъв е. най-добре да не се делим ,а като щатите-всичките американци..в случая тук-българи , на земята в която сме се родили..много бг турци , роми са загинали през войните..

    Коментиран от #16

  • 15 ...

    13 15 Отговор
    ако ще говорим за справедливост вие османите трябва да се върнете там от където сте дошли и да освободите местата по които живеете сега. само да ви напомня че не сте коренното население на тези земи по които сте в момента.

    Коментиран от #23

  • 16 така е

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "КОТарАК":

    3 Ноември 2023: 12 ключови документа бяха подписани на Срещата на върха на Организацията на тюркските държави

    На Срещата на върха се изказаха и действащият председател на Организацията – президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Киргизката Република Садир Жапаров, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Халк Маслахата на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, унгарският премиер Виктор Орбан, генералният секретар на Организацията на тюркските държави Кубаничбек Омуралиев.
  • 17 ТрампЛин

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "22млн кюрди под турския ботуш?!?!":

    Черния Септември! За един месец в Йордания са избити 25,000 палестински бежанци, които за отплата че са приети, се опитват да отстранят Крал Хюсеин. Затова днес Никой не ги иска, защото са потенциална заплаха за сигурноста на всяка страна, която ги приеме!

    Коментиран от #32

  • 18 Мхм

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "22млн кюрди под турския ботуш?!?!":

    Да видим в кои държави ПКК е обявена за Терористична.Турция Израел и Сащ

    Коментиран от #19

  • 19 ТрампЛин

    10 10 Отговор

    До коментар #18 от "Мхм":

    А Хамас не е ли огледалния образ на ПКК? Тук говорим за палестинци и кюрди, а не за терористични организации.

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Търновец

    9 4 Отговор
    Съжалявам за Палестинските цивилни жертви в Газа както и за Израелските цивилни жертви, но това не е причина примерно за Ислямизацията на Християнски Ливан през последните около 30 години - беше Швейцария на Близкия Изток. А град Газа както и Йерихон и Йерусалим и Ашдод и Ашкелон и Херон да всички основани от Кханаани.
  • 21 Мхм

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    ПКК се бори за да си върне Кмрдските според тях земи.Как иначе да стане да отидат при Ердоган и да го попитам сър Ердоган паша ще ни отпуснете ли тези земи за държава.Ти уред ли си?А това че Израел припознава Пкк с Хамас говори за не схващане на материята или признаване на това че Хамас и исканията им са правилни иначе няма друго обяснение защото Пкк си имат логически доводи за правотата си.А Израел като въоръжава Пешмерга да кажат с Какво Пешмерга подпомагат създаването на Кюрдска държава или може би са им удобни само щото са срещу Иран.Тоест да има Кюрдска държава само в неудобният Иран а не в Турция.А ми ако в Иран не беше Аятолаха а ми Шах какво тогава щяха да подкрепят Йерусалимците а?

    Коментиран от #25

  • 22 значи

    9 6 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    Не може да призоваваш Израел да не се защитава от Хамас, докато преследваш и бомбиш собствените си кюрди. Или кюрдите и палестинците не са огледален образ?
  • 23 А ти роме

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Да не би да си кореняк🤭
  • 24 наистина дълбока

    5 0 Отговор
    но тя започва още от малко след 600г. от рождението на Христос
  • 25 ТрампЛин

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мхм":

    Борбата за признаване на правото на Държава не се постига с атентати! Нито ПКК нито Хамас използват дипломацията за постигане на целите на двете общности!

    Коментиран от #27, #30

  • 26 Хамас

    12 4 Отговор
    Ся му е времето да се на исраел ясен знак , че или се прибира в границите си от 1948 и спира да тероризира ,граби и убива палестинците или Хамас и Хизбала с малце помощ ке разтурят тая юдейска сбирщина!! Да ,исраел е сбирщина оти нема дори конституция !! Принципите на които се гради е евреите да грабят и мародерстват палестинците ! Това се случва от 1948 , убиват или прогонват палестинците от родните им места и после ограбват всичко което са имали и анексират земите им!!! Всичко построено в Палестина е направено с робския палестински труд и пари на америчките данъкоплатци!!!!
  • 27 копи пейст

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТрампЛин":

    ............. е казал Бог, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО.......(Чудо ще бъде ако не ме изтрият).

    Коментиран от #40

  • 28 9373

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "22млн кюрди под турския ботуш?!?!":

    Кюрдите кога са били под турско робство ако кажеш ? Турците ,кюрдите и другите народи са образували и образуват една държава . Част от кюрдското население в Турция не подкрепят основаване на кюрдска държава, а вместо това си живеят като нормални граждани ,а другата част искат но само говорят и живеят . Като не знаеш нещо по темата не ми говори . Нямаш нито едно доказано нещо да подкрепя думите ти . ПКК и кюрдските граждани имат голяма разлика това трябва да проумееш.

    Коментиран от #29

  • 29 ТрампЛин

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "9373":

    Същото важи и за част от “палестинците” наричащи себе си израелски араби! Живеят и работят нормален живот в нормална Държава, а не по разни бежански лагери под контрола на терористи!

    Коментиран от #34

  • 30 Мхм

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "ТрампЛин":

    За Хамас не знам но Пкк ще го постигнат с утробите

    Коментиран от #31

  • 31 ТрампЛин

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мхм":

    Така се прави! Това е закона на Природата! Всичко друго е насилие и тероризъм! И никой няма право да се бърка в закона на Природата с милитаристични похвати!!!
  • 32 Търновец

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "ТрампЛин":

    Град Йерихон е основан преди повече от 10000 години от Кханаани - след това изклани - и сега Палестинците го преименуват нa Tell es Sultan - Хълмът на Султана. Аз не искам Царевец един ден да стане същото, аз съм разговарял с Християни беглеци от Ливан, Египет, Мароко - всички те напуснаха за да се спасят и отидоха в САЩ, но и в Израел има проблеми за Християните

    Коментиран от #33

  • 33 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Търновец":

    Не разбирам какво искаш да кажеш! Имаш нещо против Природата ли?
  • 34 Мхм

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "ТрампЛин":

    Това се нарича асимилация на населението още.малко и Юдаизъм ще ги накарат да приемат

    Коментиран от #36

  • 35 Анджо

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "наистина са руси и синеоки":

    Гледах едно предаване и се оказа , че Унгарците имат 95% съвпадение с Българите.
    Турците нямат нищо общо с тюрките. Ататюрк си измисля това прозвище турци.турция е държава от 1923 год. Преди това са османска империя.
    Сега пак правят магарии и се прекръсват на тюрки. Траките в Евразия ги применуват на тюрки. Въпреки, че Българите от древноста не са се наричали Траки. Мизи, Беси, ДАКИ . СКИТИ и т.н. Това го е написал Херодот. Въприки, че той ни нарича Траки. Нали направиха ДНК иследвания и се оказа, че имаме само 1,2% съвпадение с турците.

    Коментиран от #37, #44

  • 36 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Мхм":

    Не драги! Това се нарича интеграция! Даваш равно начало и равни възможности на всички!

    Коментиран от #38, #39

  • 37 ТрампЛин

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Анджо":

    Този знак за равенство межди Турция и Османската империя ми идва в повече. Италия по твоята логика ще да е Римската империя?
  • 38 Мхм

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ТрампЛин":

    Синонимът на една дума не променя значението и по дефиниция
  • 39 Мхм

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "ТрампЛин":

    Винаги началото и възможностите НЕ са равни
  • 40 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "копи пейст":

    Юдеизмът се появява в днешен Южен Ирак преди около 3500 години, там според Юдейски признания била и "Райската Градина" Областта Левант е била културно и икономически далеч напред, Джошуа нарекъл Йерихон " град от мед и масло ." и Бог на Юдеите казал на Абрахам да отидат на Левант че ще е им даде земята на Кханааните, а също им казал да се обрежат като знак за принадлежност към Бог. И след това Бог вменил вина на Кханааните в Йерихон "..били потънали в разврат - имали дом за платена любов.. И Бог казал на Юдеите да направят война и да убият....." - Книга на Джошуа, а след това дошъл ред на друг богат град - Йерусалем. И така с война и кланета се появила Юдея
  • 41 Разбира се

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ататюрк Несправедмивия":

    Хакан Фидан външния министър е кюрд,друго да питаш?
  • 42 РасБирА

    2 0 Отговор
    Ми то само този министър да охооо.

    Те дори министър председател са имали оня дето осинови Наим Сюлейманоглу.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Дурхан

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Анджо":

    А от какъв народ са били османците ?! Марсианци ли???
  • 45 Дурхан

    0 0 Отговор
    Факт е че 500 г по времето на османците в Близкия изток е имало мир и просперитет ..цели 500 г !!!
Новини по държави: