Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 13:31 1 289 33

Блокирани: раково болните пациенти от ивицата Газа

  • газа-
  • ивицата газа-
  • пациенти-
  • лечение-
  • израел-
  • болници-
  • хамас-
  • сзо

Повечето болници в Газа са затворени

Блокирани: раково болните пациенти от ивицата Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Те са палестинци с онкологични заболявания. Насядали са на пластмасови столове в болницата „Аугуста Виктория“ в Източен Йерусалим. Напуснали са Газа броени дни преди терористичното нападение на Хамас срещу Израел.

Днес те се борят не само срещу коварната болест, но и срещу гузната си съвест. Гузна съвест, защото не могат да се приберат у дома и да подкрепят близките си, когато в Газа бушува война.

„Те са много притеснени и нервни и имат нужда от доста повече – не само от покрив над главата си и от храна. Имат нужда да разговарят за това, което преживяват в момента“, разказва един социален работник, пожелал анонимност. „Мнозина от тях се чувстват виновни, защото тук има електричество, вода, храна и всичко останало, а децата им там понякога гладуват. Това направо ги съсипва“, добавя той.

Около 100 палестински пациенти и техните придружители са блокирани в болницата „Аугуста Виктория“. Тази болница на един хълм с изглед към Стария град на Йерусалим е кръстена на съпругата на германския кайзер Вилхелм Втори. Императрица Аугуста посещава Йерусалим през 1898, а днес болницата на нейно име осигурява специално лечение на рак – например с лъчева терапия, каквото няма в Газа или на окупирания Западен бряг.

Разделени семейства

Абу Джамал, който не желае да се публикува истинското му име, всъщност трябвало да остане в болницата само няколко дни и да се прибере в Газа на 8 октомври. Тук е със съпругата си, а седемте им деца са останали при роднини в Газа. Този пациент е от един заможен квартал в центъра на град Газа, който според новините е бил сериозно засегнат по време на сраженията. Израелските военни своевременно предупреждават населението да се придвижи на юг, а семейството на Абу Джамал решава да последва тази препоръка. „Те отидоха на юг, но и там не се чувстваха добре, така че се върнаха обратно. Обаче там вече няма нищо, няма дори хлебарница, да не говорим за сигурност. Просто няма нищо", обяснява той.

"Няма къде да се върна"

Друг пациент, 70-годишен мъж, който също не иска да си каже името, споделя през сълзи: „Понякога нямам връзка с близките си 2-3 дни. Те се пръснаха на различни места.“ Вече го е страх от всяко обаждане, защото се опасява, че ще чуе лоши новини. Преди няколко дни научил, че една от дъщерите му и нейният съпруг са загинали при израелски въздушен удар. „От къщата не е останало нищо, просто няма къде да се върна“, казва възрастният пациент.

В детското отделение Ум Ахмед е приседнала до внучката си Самар, която е закачена на система за химиотерапия. Самар все още е прекалено малка, за да разбира какво се случва наоколо ѝ. Родителите на момиченцето живеят в бежански лагер в град Газа и не получили разрешение да дойдат в болницата – затова със Самар тръгнала баба ѝ.

Всъщност за палестинските пациенти в болницата „Аугуста Виктория“ винаги им е било трудно да излизат от Газа, защото от 16 години насам Израел и Египет стриктно контролират придвижването на хора извън територията, която е под управление на Хамас. Такива пациенти, които се нуждаят от специално лечение в Израел, което е недостъпно в Газа, трябваше да искат разрешение от израелските власти, за да влязат през граничния пункт Ерез – единственият пешеходен КПП между ивицата и Израел. Процедурата е дълга и бюрократична, а когато все пак се издаде разрешение, то важи както за пациента, така и за един придружаващ роднина.

Невъзможно лечение

След терористичното нападение на 7 октомври Израел затвори двата гранични пункта към ивицата Газа – вторият от тях Керем Шалом е за стоки. Не е ясно дали и кога те ще бъдат отворени отново. Междувременно трима от пациентите от Газа починаха, а придружителите им бяха депортирани обратно в ивицата. Депортирани бяха и няколко хиляди работници от Газа, които на 7 октомври се оказаха в Израел. Ситуацията предизвиква голяма загриженост сред медицинския персонал. Притеснителна е не само съдбата пациентите, блокирани в момента в Източен Йерусалим, но и на онези болни от Газа, които няма да могат да дойдат за бъдещо лечение.

„Нашите пациенти са хронично болни, те се нуждаят от непрекъснати и дългосрочни грижи“, казва д-р Фиди Мизиед Атраш, изпълнителен директор на болницата „Аугуста Виктория“. От 7 октомври досега най-малко 39 пациенти от ивицата Газа са пропуснали лъчетерапия в болницата, понеже пътуването е невъзможно. 180 пациенти са били принудени да се откажат от химиотерапия – по същата причина. „Дори не знаем дали са живи или мъртви“, казва Атраш.

Повечето болници в Газа са затворени

Според последния доклад на СЗО 25 от 36-те болници в ивицата Газа в момента не функционират. Поради тежките сражения около болниците и недостига на консумативи, електричество и вода здравните заведения не могат да оказват помощ на ранените, да не говорим пък за пациентите с хронични заболявания. Пациентите от Газа, които в момента са блокирани в болницата „Аугуста Виктория“, въпреки рисковете и разклатеното си здраве, искат да се върнат у дома колкото може по-бързо, казва Абу Джамал. „Ние сме истински благодарни за това как се грижат за нас тук. Но въпреки това аз искам да се прибера при семейството си“, добавя той.

Автор: Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    7 3 Отговор
    Снимката е покъртителна ... :(
  • 2 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    МОШЕ БИЧИ ГЕНОЦИД БРЕ!
  • 3 Сила

    8 10 Отговор
    "7 те си деца"....... преди 50 години палестинците в Газа са били 500 000,днес са над 2 МИЛИОНА И 600 000.......... не знам, но не ми прилича на геноцид

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Харон

    11 0 Отговор
    Сърцето ми се къса. Но навярно са на ясно палестинците на кого да са "благодарни" за това ужасно положение?
  • 6 ...

    9 8 Отговор
    Сега рИват, ама празнуваха деня на убийствата на израелци. Що така бе?
    Гадния запад ви прави лекарствата и налива пари за изследвания. Аман от двойни аршини и късогледство.

    Коментиран от #10

  • 7 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Ми че то е било също и през "робството" или нещо греша...?
  • 8 Не трябва

    9 3 Отговор
    Убиват невинни хора и деца!

    Коментиран от #11

  • 9 трябва

    6 5 Отговор
    да се забрани на евреите да пътуват по света в името на безопастността на гражданите на държавите в които евреите пътуват,тая еврейска"хуманност"няма да остане ненаказана
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не трябва":

    Ако съм борец за свобода - няма да копаят тунел под детска градина, а ще изляза ПРЕД ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА И ЩЕ ДАМ ЖИВОТА СИ ЗА ТЯХ.
    Тези за СТРАХЛИВЦИ. Аман от СССРски номера от ВСВ.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Сила

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Така, така, обаче "геройте" от ХУМУС не го разбират така.....
    жените и децата са ПРЕД тях, а те мишкуват ЗАД тях

    Коментиран от #16

  • 13 КОТарАК

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    Ти си борец за паради с шарени знамена, само тогава излизаш пред жените и децата, отивай в тунелите да те видим колко си отворенПалячо.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 ...

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Толкова ти е акъла, толкова си можеш да измислиш дженди.

    Коментиран от #19

  • 15 Анонимен

    7 2 Отговор
    Да, заслужават си съдбата. 2006г., тия същите индивиди избраха с пълно болшинството терористите от ХАМАЗ за управляващи. На 10 октомври убийците на ХАМАЗ рано сутринта нападнаха Израел и избиха 1400 души. Изнасилваха и отвлякоха деца. Ужас.
  • 16 ТрампЛин

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Сила":

    Сигурно са го видяли от украинските плъхове, които се криеха зад цивилни в азовстал и жилищните сгради!

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Хе хе

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Такива страхливци като тебе го считат за геройство да нападат други хора докато се крият зад гърбовете на жени и дец,а а после да позират с тях ако са убити или ранени. Типичен русороб.
    Като лко си приличате с чалмите...

    Коментиран от #22

  • 18 ...

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТрампЛин":

    От вчера ли имаше житили в азовстал? Аре бе.. вЕрно ли. Щото мога да ти посоча блокадата на Сталинград където имаше РЕДОВЕН ВЛАКОВ ТРАНСПОРТ, ма не изведоха жените и децата от там. От др ли са видели?
  • 19 КОТарАК

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "...":

    Като те гледам какви простотии си написал, си ми ясен какво кухо пе ... растче си...

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "КОТарАК":

    Простотии за страхливеца изповядваш, че жените и децата трябва да се ползват за щит и да се оплакваш пред света от тия дето ти бият канчето с право щото си избил на фестивал ЦИВИЛНИ ДЕЦА.

    Коментиран от #24

  • 22 КОТарАК

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хе хе":

    Ама и вие си приличате с евреите, нали сте нагли шабес гои.🤭🤭

    Коментиран от #23

  • 23 Хе хе

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "КОТарАК":

    Безсилието в спора види до ползване на тъпи епитети. Няма да падна на нивото ти.
  • 24 Швейк

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "...":

    А евреите колко невинни жени и деца избиха за 75 години или това е демокрация и е позволено?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 ...

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Швейк":

    Колко. Кажи. Колко влязоха и заклаха в Газа? Колко отвлякоха. Хайде. Кажи ни. Колко?

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "...":

    Много са. Отвлечените са и40 и нагоре. Мъже, жени, деца и старци. Натикаха ги в тунелите като животни. Ужас.ХАМАЗ трябва да бъде унищожена.

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Поправка: Отвлечените ка 240.
  • 29 недоумявам

    2 0 Отговор
    Защо ще ходиш да се лекуваш при врага си? На Западния бряг, където не командва ХАМАС, също има палестински болници.
  • 30 ...

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Анонимен":

    Прочети пак въпроса и поста към който е адресиран. По-бавничко с писанията.
  • 31 Дон Козъ

    1 1 Отговор
    Хазарите не са като нормалните хора. Не може от десетилетия да са ги затворили тия клетници в концентрационния лагер Газа и да очакват от вътре да ги замерят с цветя и рози. И на мене систематично да са ми избивали близки и роднини в продължение на дълги години, няма да им желая доброто на Израел. Вика му се логика ... да не говорим, че Нетаняху си ги остави да влязат Хамас необезпокоявани за да остане на власт и също да не казваме, че голяма част от загиналите на 7 Октомври са от приятелски огън от хеликоптери по тълпата. Прочетете какво е доктрината Ханибалл и кои армии я ползват и тогава говорете добро за държавата на ци0нистите.

    Коментиран от #32

  • 32 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дон Козъ":

    Тука не говорим сега за руските племена, а за народа на Исус. Аман от тия хазари. Виж историята ни и ще разбереш че хазарите винаги са ни нападали от североизток. Седни чети бе.
  • 33 Наблюдател

    4 0 Отговор
    ХАМАЗ са терористи. Нямасъмнение,че те трябва да бъдат изцяло унищожени. В този смисъл, палестинците, които през 2006г., безотговорно избраха ХАМАЗ за управляващи, сега нямат право да се жалват. Те трябва да си понесат последствията.