Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Ноември, 2023 11:52 2 041 19

Турция с актуална информация за членството на Швеция в НАТО

  • швеция-
  • турция-
  • нато-
  • пкк-
  • украйна-
  • реджеп ердоган

Турция настоява Швеция да предприеме повече мерки срещу членовете на ПКК

Турция с актуална информация за членството на Швеция в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Все още няма изгледи за непосредствено присъединяване на Швеция към НАТО. Турция е страната, която до момента е твърдо против.

Турция е информирала НАТО, че няма да приключи ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в алианса навреме, така че церемонията по присъединяването да се проведе на срещата на външните министри на организацията следващата седмица, съобщиха пред Ройтерс двама източници, запознати с въпроса, предаде БТА.

Още новини от Украйна

Миналата седмица комисията по външни работи на турския парламент отложи гласуването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, за да проведе допълнителни дискусии по темата. Комисията вероятно ще възобнови дебатите си по въпроса във вторник или сряда, каза един от източниците. Външните министри на страните членки на НАТО ще се срещнат в Брюксел точно тези дни - 28-29 ноември, като някои от страните членки се надяваха, че на срещата ще бъде отбелязано присъединяването на Швеция. Турското външно министерство все още не е коментирало.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу молбите им, тъй като според него двете страни защитават тези, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху търговия на оръжие с Турция. По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака. Турция настоява Швеция да предприеме повече мерки срещу членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична организация от Европейския съюз и Съединените щати.

В отговор Стокхолм представи законопроект за борба с тероризма, като същевременно премахна ограниченията за износ на оръжия за Турция. За да бъде ратифицирана кандидатурата на Швеция, тя трябва да бъде одобрена от турската парламентарна комисия по външните работи, преди да бъде подложена на гласуване в парламента, което може да стане дни или седмици по-късно, и след това Ердоган трябва да я подпише. Макар членката на НАТО Унгария също да не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 21 Отговор
    кво правят тия в НАТО? искам 1 пример кога мюсюлмани са побеждавали християни с равна по численост войска! 1 пример и си режа и 2те глави

    Коментиран от #8, #12

  • 2 Дмитрий 🐶-ков 🐾

    5 4 Отговор
    А американското дроги Зеленски (разновидност на порадата корги), какво измънка по този въпрос? Ще я бъде ли тази работа, или трябват още оръжия?
  • 3 Не случайно шведите

    13 6 Отговор
    правят провокации с изгарянето на Корана.Хората не искат да влизат в СА ТА НА ТО.Нас,българите да не би да са ни п и т а л и–и с к а м е ли НАТО
  • 4 Ей проскубан

    19 3 Отговор
    Какви две глави ще режеш Ти нямаш нито една

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Те го оперираха

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ей проскубан":

    Сега е с шуша
  • 6 КОТарАК

    2 6 Отговор
    чакам инфо и за арабите как ще залеят Израел
  • 7 Бонговец

    13 5 Отговор
    Турците си гледат държавата.А ние си гледаме Украина.
  • 8 ТопУзи

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Пример :Да турците винаги е била сами срещу доста.

    Един пример битката при Дарданелите. Учили сте го по история но едва ли занете къде се намира и срещу колко е воювала.

    Галиполската операция или още Дарданелска операция, битка при Галиполи или битка при Чанаккале е изключително важно сражение през Първата световна война между силите на Антантата и Османската империя, протекло на полуостров Галиполи (Gelibolu в съвременна Турция) в Османската империя между 25 април 1915 и 9 януари 1916 г. Полуостровът образува северния бряг на пролива Дарданели, морски път към Руската империя, една от участничките в Антантата по време на войната. Великобритания и Франция започват атака по море с намерението да завладеят пролива, последвана от десант на полуострова, с крайна цел завладяване на османската столица Константинопол (днес Истанбул). Атаката по море е отблъсната и след 8-месечни боеве с много жертви и от двете страни операцията е прекратена и десантните войски са евакуирани в Египет.


    Нещо се бъркате коя от главата ще си харизате.

    Коментиран от #9, #15

  • 9 КОТарАК

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "ТопУзи":

    я пак!!! кога турците са били малцина срещу доста?

    Коментиран от #13, #14

  • 10 А нашите марийки

    6 3 Отговор
    В парламента на всичко са съгласни
  • 11 Калпазанин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ей проскубан":

    Е па и ти, има писаната ама празни
  • 12 Ами съдейки по писанията ти

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Едната не ти върши никаква работа, а съдейки по това, че си 24/7 тук, значи и другата ти е неизползваема.
  • 13 ТопУзи

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Руско-Турската воина 1877-1878 хаиде да не ви ги изреждам.
    Достатъчное е да видите на Укипедия (Руско-турска война (1877 – 1878) сама срещу 5.
    Пък навярно знаете и Балканската икак съюзниците дето бяха срещу нея се изядоха един със друг. От същия източник Укипедя (Балканска война 1912-1913). Сама срещу 4 а после тези 4 се изядохте по между си.
    Да ви ги изреждам ли
  • 14 ТопУзи

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Дори когато спряха китайската армия през 1952 година в Корея пак бяха изоставени сами и то при толкова много съюзници. Корейска война 1950-1953.

    Хайде на работа съм.
    Толкова е достатъчно за осъзнаващите се.
    Оставайте със здраве.
  • 15 Да ти кажа..

    0 9 Отговор

    До коментар #8 от "ТопУзи":

    МНого си зле бе, пич. Знаеш ли какво даваш за пример? Знаеш ли откъде идват мераците на Чърчил да сади картофена нива на мястото на София? Знаеш ли каква е ролята на българската армия за победата при Чанакккале? Май не знаеш, иначе нямаш да се изплющиш от толкова високо по гол корем. От къде ви събират такива неграмотни екземпляри тука бе..

    Коментиран от #16

  • 16 ТопУзи

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да ти кажа..":

    Да от 14 октомври 1915 година отварят железопътната линия за германците и толкова.

    Но турците са воювали сами това ми е думата срещу Франция, Великобритания, Австралия, Нова зеландия, Норвегия и други такива от английските колонии.

    Коментиран от #17

  • 17 КОТарАК

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "ТопУзи":

    абе кога ЕК ЕК 1 срещу 100 са се били и победили срещу християни бе?на бойното поле?

    Коментиран от #18

  • 18 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "КОТарАК":

    Селджуците са огузки тюрки и тази битка е дата на окончателното настаняване на турците в Мала азия !Манцикерт е арменското име на Малазгирт и на тази дата битката не е между турци и арменци както лекичко се пробутва тук...Битката е част от Великото преселение на Тюркските племена от Памиро Алтайските планински вериги и степите на Подбайкалието и Монголия! Не много популярна но приета за една от най достоверните версии за битката е твърдението че Роман IV Диоген е набрал 100 хилядна Византийска армия благодарение на тюркски племена заселили Балканските земи на Византия (-кумани , печенеги, авари плюс и прабългари).Срещу тази армия Алп Арслан е само с 10 хилядна войска ...
    Прословутата турска стратегия на полумесеца е приложена и при тази битка...но едва ли тя колкото и прехвалена да е , е причината 10 пъти по малка войска да победят 100 хилядна армия... Всички тюрколози в академичния свят са единодушни във факта че езикът на сражаващите се един срещу друг в тогавашните стандарти за воюване се оказва решаващият фактор за края на битката !!!...Има още много подобни , като започнеш от Мете Хан преди Великата китайска стена , докато стигнеш до Корейската война , Кипърския десант и Акциите в Сирия,,Карабах, Ирак и Либия !...

    Коментиран от #19

  • 19 КОТарАК

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българските турци":

    цитат-На 24 август 1071 г. Силите на Роман IV влизат в първо съприкосновение с турците. Императорът все още не вярва, че това са главните сили на Алп Арслан и изпраща срещу тях малки разузнавателни отряди, които Селджуците разгромяват без проблем. Това отслабва значително възможностите на византийската кавалерия. Загубите не биха били фатални, ако армията е запазила своята цялост, но сега василевсът командва една наполовина смалена войска, която е и по-малочислена от опонентите си. /Аслан е имал 30хилядна войска , Роман разделя войските си на 2 преди битката! но ЕВАЛЛА за знанията ти , и за вашата победа тогава
Новини по държави: