Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 03:13 1 741 29

30 ноември 1939 г. Червената армия нахлува във Финландия (СНИМКИ + ВИДЕО)

  • финландия-
  • зимна война-
  • ссср-
  • военна агресия-
  • червена армия

Пирова победа за Сталин

30 ноември 1939 г. Червената армия нахлува във Финландия (СНИМКИ + ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Зимната война е война между Съветския съюз и Финландия. Тя започва със съветска офанзива на 30 ноември 1939 г. - три месеца след началото на Втората световна война и съветската инвазия в Полша. Военните действия приключват на 13 март 1940 г. с Московският мирен договор. Атаката се счита за незаконна от Обществото на народите и Съветския съюз бива изгонен на 14 декември 1939 г.

Съветските сили са с три пъти повече войници от финландците, тридесет пъти повече самолети и сто пъти, повече танкове. Но Червената армия обаче е била посечена от съветския лидер Йосиф Сталин по време на Голямата чистка през 1937 г. Над 30 000 офицери са екзекутирани или са били изпратени в затвора, включително и тези от най-висок ранг.

В Червената армия през 1939 г. има и много неопитни висши офицери. Поради тези факти, както и високата ангажираност и морал във финландските сили, Финландия е в състояние да устои на съветската инвазия много по-дълго, отколкото са очаквали руснаците. Финландските сили нанасят зашеметяващи загуби на Червената армия през първите 3 - 4 месеца. Военните действия са прекратени през март 1940 г. с подписването на мирен договор в Москва.

Докато финландците дават 22 800 убити и 43 500 ранени, жертвите от съветска страна са много повече - 200 000 убити и изчезнали и 260 000 ранени. Трудностите, които изпитва Червената армия при преодоляването на съперник, който очевидно ѝ отстъпва, дават на Хитлер силен коз и мотив за атака срещу СССР, макар и по това време двете държави да са все още съюзници. Планирането на операция "Барбароса", която започва на 22 юни 1941 г., е в ход още от началото на 1940 г.

За добрата съпротива на финландците значение има и фактът, че техният главнокомандващ Карл Густаф Емил Манерхайм до 1917 г., когато Финландия получава независимост, е бил действащ военен от руската армия. Избраната тактика на партизанска война, познаването на местните условия и лютата зима също работят в полза на финландците, които макар и да губят войната, запазват независимостта си и отстъпват на СССР едва 10 процента от територията си.

Финландия отстъпва 11% от територията си от преди войната и 30% от икономическите си активи на Съветския съюз. Съветските загуби на фронта били тежки и международната репутация на страната е пострадала.

Съветските войски не изпълнили своята цел за цялостно завладяване на Финландия, но завладели достатъчно територия, включително Ладожкото езеро, Петсамо и Сала.

Финландците обаче запазват суверенитета си и подобряват международната си репутация .


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Айде бе

    20 22 Отговор
    Незнам колко е "пирова победа"...- ама и до днес земите завоювани от Ч Армия са руски.А фините губят завинаги земите си и след това Финландия подписва капитулация-а не СССР.Значението на тези области са да имат буферна зона и сигурност за портовете си в района на Сталинград...

    Коментиран от #24

  • 3 Я пак

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "ЯМБОЛИЯ":

    А Мюнхенското Съглашение с Запада?..? що удобно го забравяш? или козяк не дава за него да се споменава....?????

    Коментиран от #6

  • 4 Историк

    23 21 Отговор
    Руския фашизъм се вихри от близо 100 години.

    Войната срещу Финландия е само пореден епизод от него.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 100

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Я пак":

    Какво за Мюнхенското съглашение? То не вкарва западните сили в съюз с Германия.
  • 7 Гориил

    15 17 Отговор
    Финландия, насърчавана от Лондон и Париж, активно подготвяше съюз с нацистка Германия през 1939 г. Това устройваше Москва не повече от днешното присъединяване на Украйна към НАТО. През 1939 г. Западът арогантно игнорира червените линии, превръщайки Финландия в плацдарм за агресия срещу СССР. Това се случва през 1941-1944 г. по време на обсадата на Ленинград и окупацията на Карелия, когато повече от 1 милион руснаци загинаха от зверствата на финландската армия.Руснаците се оказаха милостиви и великодушни и не окачиха Манерхайм на първия стълб. Странни и неразбираеми хора.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бате Гойко

    14 15 Отговор
    А бе какви ги приказвате?!? Ама ватниците са отишли да освобождават финландците бе хора, защо така неглижирате чугуните, “освободителите” на света. Ами ще разсърдите президента “миротворец”, другаря ф@шист Путин
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХаХаХа

    10 6 Отговор
    Хора, които не знаят историята на България, тръгнали да се правят, че познават световната история......ганчовци с дисаги гюлова вода 😂
  • 12 Гориил

    10 10 Отговор
    След Втората световна война Финландия става необвързана страна и дълго време се радва на просперитет и комфорт. Съветският съюз никога не е правил опити да приеме Хелзинки в социалистическия лагер. Освен това Финландия остава коридор за свободна търговия със Запада в продължение на много десетилетия. Цялата финландска икономика беше затрупана със съветски поръчки. На практика нямаше безработица в малка страна без ресурси.Какво можеш да направиш. Старите обиди никога не умират. Въпреки че Москва беше снизходителна и милостива и никога не прекрачи финландските червени линии.

    Коментиран от #20

  • 13 Гориил

    10 11 Отговор
    Руснаците са царе на провокациите и фалшивите инциденти и имат огромен опит в тяхното фабрикуване. Така например на 26 ноември 1939 година артилерия обстрелва руското село Майнила на границата с Финландия, при който загиват 4 руски военни а 9 са ранени. Руснаците обвиняват фините за обстрела и той служи за формален повод да нападнат Финландия. Но истината е, че обстрела е извършен от самите руснаци.
  • 14 Гориил

    11 6 Отговор
    Заради нападението си над Финландия и бомбардирането на жилищни квартали в Хелзинки и други финландски градове СССР е изключен от Лигата на нациите. А руският външен министър Вячеслав Молотов лъже най-безобразно че руските пилоти не хвърляли бомби а кошници с хляб на гладуващите финландски трудещи се. Финландците оценили подобаващо наглите руски лъжи и кръстили коктейла, с който посрещали руските танкове на името на руският външен министър. външен министър коктейл "Молотов". Над 3500 руски танка са унищожени или пленени по време на войната продължила от 30.11.1939 до 13.03.1940 година.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 007

    10 8 Отговор
    Монголо татарската агресивна империя не е спирала никога да заграбва територии от съседите си!!! Няма да спре и с Украйна ако не бъде поставена на мястото си, а именно в Азия, отритната от цивилизования свят!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 17 Финландски водопроводчик

    10 0 Отговор
    Интерпретирането на добре известни исторически факти, съобразно настоящата пропагандна линия е много смешно и жалко.
  • 18 бай Симмо

    5 3 Отговор
    ги пращаше бързо в оркския рай
  • 19 Едните печелят

    7 4 Отговор
    територия ама не са храбрите финландци.
    Другите си запазват суверенитета, не че някой им го е искал, и печелят репутация.
    Коннза кокошка.
  • 20 Не са стари обиди Ами са

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Ново поколение соросоиди политици, като оная купонджийката.
    Но малките хитри човечета ще разберат ще разберат къде зимуват раците и то скоро, като им тръгне икономиката надолу.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Руските ZV. иne

    6 5 Отговор
    И техните задунайски лакеи да си зададат въпроса защо Финландия, която над 75 години беше неутрална днес е в НАТО. И колко голям гений трябва да бъдеш, че борейки се Украйна да не влезе в НАТО, да увеличиш границите на Русия със страните членки с още 1269 километра
  • 23 Пловдив

    7 5 Отговор
    Иначе, малоумните жопуруки монголоиди ,много обичат да обясняват на Света,че те никога не са нападали други държави....!
  • 24 Ай, ай, ай

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе":

    нерде Финландия, нерде Сталинрад с неговите портове. Чети, бре младежо, чети.
  • 25 факт

    4 4 Отговор
    Започва на 30 Ноември и приключва след четири месеца на 6 март следващата година в полза на руснаците.
  • 26 Кой колко тежи?

    4 3 Отговор
    Брутен вътрешен продукт на глава от населението:
    Финландия - $54 507
    Русия - $13 006
    съотношение 4.19:1 в полза на Финладия
  • 27 Мишел

    1 5 Отговор
    Победата на СССР и преместването на границата със 120км.на север, заедно с победата при Сталинград осигу има победата на СССР срещу хитлеристка Германия.

    Коментиран от #28

  • 28 Не става така, Мишенце,

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мишел":

    Германия започна да затъва като и отрязаха енергийните и суровинните доставки. Това се случи с напредването на съюзническите войски на западния фронт и системното бомбардиране на германските заводи, рафинерии, складове и ЖП линии от английската и американската авиации.

    Коментиран от #29

  • 29 Ахъ

    0 2 Отговор

    До коментар #28 от "Не става така, Мишенце,":

    И кога се отваря западния фронт, коя година? ВСВ започва, например, с анексията от Германия на Судетите-в Чехословакия, в която анексия участват с малка част от областта и Полша. Германия и Полша започват ВСВ, но този факт не е удобен и полит-коректен.
Новини по държави: