Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 03:12 1 658 30

16 ноември 1940 г. – Холокост: Третият райх създава Варшавското гето в окупирана Полша

  • холокост-
  • варшава-
  • гето-
  • варшавско гето-
  • третия райх-
  • нацистка германия-
  • свят

През есента на 1939 година, когато Вермахтът напада Полша, в страната живеят общо 3,5 милиона евреи – около 10% от цялото население

16 ноември 1940 г. – Холокост: Третият райх създава Варшавското гето в окупирана Полша - 1
Снимка: Shutterstock

На 16 ноември 1940 еврейският квартал във Варшава е опасан с ограда от бодлива тел, висока 3,5 метра, с която неговите жители окончателно са откъснати от заобикалящия ги свят, припомня "Дойче веле".

На 2 октомври 1940 г. нацисткият губернатор на Варшава Лудвиг Фишер подписва заповед за създаването на изолиран „еврейски жилищен квартал" в окупираната полска столица. Скоро след това градът с най-голямата еврейска общност в довоенна Европа се превръща в най-голямото гето на Стария континент.

През есента на 1939 година, когато Вермахтът напада Полша, в страната живеят общо 3,5 милиона евреи – около 10% от цялото население. Окупаторите конфискуват цялата им собственост и ги затварят в 400 гета.

Всеки, който бъде открит извън гетото без разрешително, го грози смърт. Варшавското гето на моменти е било населявано от близо 450 000 души, затворени на площ от едва 4 квадратни километра.

„Хигиената беше катастрофална, тиф и туберкулоза се разпространяваха безпрепятствено из гетото. Всяка сутрин виждахме пред вратите трупове на починали хора. Заравяха ги в масови гробове", спомня си покойният литературен критик Марсел Райх-Раницки, оцелял от Холокоста. За германските окупатори еврейският квартал представлявал нещо като туристическа атракция: нацистката организация KdF („Сила чрез радост") организирала екскурзии с автобуси до гетото.

Хората там умирали основно от глад. Според тогавашните разпоредби на нацистките окупатори, евреите в гетото получавали по 184 килокалории дневно, докато „нормата" за поляците била по 634 килокалории, а за германците - средно по 2 310 килокалории на ден.

Начало на масовите депортации

Гетата били замислени от нацистите като междинна спирка по пътя към лагерите за унищожение. Конференцията във Ванзее през януари 1942 година взима курс към „окончателно решаване на еврейския въпрос", след което нацистите започват да ликвидират гетата и да изпращат техните обитатели в газовите камери.

От юли 1942 само в рамките на 7 седмици от Варшава са депортирани 300 000 евреи, които по-късно са избити в концлагера Треблинка. В гетото остават около 35 000 души – основно млади мъже, които е трябвало да работят за германски предприятия.

Общо двайсет и пет хиляди обитатели на Варшавското гето успяват да се укрият от властите преди депортациите, повечето от тях се присъединяват към съпротивата.

Когато на 19 април 1943 в гетото нахлуват части от СС, за да депортират последните останали там хора, ги очаквала изненада: обитателите на гетото оказали яростна съпротива. Общо 750 въстаници, въоръжени само с пистолети и ръчни гранати, успяват да възпират близо две хиляди тежко въоръжени германски войници, части от СС и полицаи в продължение на 3 седмици. Но в крайна сметка въстаниците са победени. На 16 май 1943 германците сриват до основи голямата синагога, а СС-групенфюрер Юрген Щроп пише в доклада си, че във Варшава вече няма еврейски квартал.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 00014

    37 2 Отговор
    Там евреите се научиха как се прави гето и създадоха Газа.
  • 4 ТрампЛин

    7 38 Отговор
    Ада през който премина еврейския народ ги научи да ценят и пазят мира! Няма народ на този свят изпатил си повече от тях, и клетвата която са дали пред себе си, този Ад Никога да не се повтори, те ще го спазят! Хамас и останалите чалмати примати просто нагазиха този път Лука много здраво! Аллах да им е на помощ!

    Коментиран от #11, #15, #26

  • 5 Булпсихопатъ

    2 20 Отговор
    Всичко щеше да е прекрасно ако не беше Путин. Той е виновен ,че историята е такава каквато е.

    Коментиран от #6

  • 6 ТрампЛин

    4 14 Отговор

    До коментар #5 от "Булпсихопатъ":

    Лудия Полковник ще бъде съден в Хага, или ще завърши пътя си увит в персийски килим и полят с бензин…..

    Коментиран от #8

  • 7 Жалко

    20 3 Отговор
    Жалко, че не са успели да довършат започнатото
  • 8 Хааа хааааахаааа

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "ТрампЛин":

    Ейййй тоя Путин ви взе акъла бе--вече и без да спите бълнувате и треперите ..... Направо ви спря тока...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реплика

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Евреите патили през 2-та СВ и сегашните отмъстителни ционисти ще да са различни хора
  • 12 ТрампЛин

    3 14 Отговор

    До коментар #10 от "Я па тоя":

    Сталин? Защо не останаха паметници на Сталин в русия? Нещо за Култа към личността да си чел?
  • 13 Всъщност,

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "ТрампЛин":

    Времето е показало, че братските ни чувства към руския народ не се влияят от лидери и обществен строй. Те са аднакво силни и при Царизма, и при Социализма, и при Атлантизма. Просто казано, няма тояга, която може да избие любовта на българите към Русия.
  • 14 В.В.П.

    26 1 Отговор
    И 10 год по късно ,евреите сътвориха гетото газа ..Едно към едно ..Днес ,за един месец изтрепаха 15000 цивилни ,жени деца ..Това е чафута..И целия свят им се радва ..и приветства ...

    Коментиран от #16

  • 15 Абе

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Трябва да си много прост и ограничен за да драскаш тези глупотевини!!

    Коментиран от #30

  • 16 Реплика

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "В.В.П.":

    Не е целия свят дето ги приветства, но атлантистите - да.
  • 17 В.В.П.

    18 2 Отговор
    Американските евреи ,склониха Хитлер да изтреби европейските евреи..Парите им заминаха за еврейски банки зад океана ..Злато ,ценности също ..ТОВА Е ЧАФУТА ..И ПОСЛЕ ДАДОХА 200 ХЕКТАРА ЗЕМЯ НА АДОЛФ И ОХРАНА В АРЖЕНТИНА ..ПРИ ДРУГИЯ ФАШИСТ ПЕРОН .ТАМ УМРЯ ПРЕЗ 1978..Един евреиски грабеж .
  • 18 В.В.П.

    14 1 Отговор
    Хитлер е чафут ,майка еврейка ..Тива обяснява цялата злоба към обществото ..Делано ,също ,Опенхаймер .също ..Три върховни боклука .
  • 19 Пръц

    12 4 Отговор
    Ще престанете ли с измислените убити-оцелели от лайнокоста и мръсните лъжи.Ако искаш да убиеш някого просто го правиш .Не го ограничаваш в гето или резерват (справка сащ).
  • 20 В.В.П.

    14 1 Отговор
    Истината е че,,евреите се примъкват към властта и парите .методично и упорито .Тудорите са Чафути ,,Сара Теодора ,френска еврейка ,причината за неразбирателството между синовете си , Шишман и Страцимир .И упадъка на България...След евреите е само пустиня..
  • 21 Калъчев

    21 2 Отговор
    Тия които реват за холокост, са по-долни юроди от ония на Менгеле.
    Днес нацизмът се е възродил в най-зловещия си сатана, наречен ОПГ Натаняху циониста. Бруталнаат война в Газа са повече от десет Аушвица. Избити над 12 хиляди души за един месец, 1/3 деца, ранените над 25 хиляди. Пеленачета умират от липса на поддръжка с кувьози, ранените реват от липсата на лекарства, операции, лекари и мрат... Измрелите са хиляди и няма кой де ги погребе, всеобща воня като чумава епидемия. И един въоръжени до зъби марсианци с антени газят с танкове и булдозери всичко , което са разбили преди това с ракети колкото атомни бомби. Тия изроди да бъдат изправени пред Международен наказателен съд.

    Коментиран от #24

  • 22 ДДД

    12 0 Отговор
    В общи линии като гледаме какви ги вършат в момента май фашагите правилно са си палили печките с тях.А пък сега им се пишат защитници
  • 23 Мдаа

    8 2 Отговор
    Аз не вярвам че е имало холокост! Еврейски измислици! До преди 30 години казваха, че убитите в холокоста са 3 милиона, сега казват че се 6 милиона! Тия ни правят на луди
  • 24 какъв ти съд

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Калъчев":

    направо да се заличават от планетата заедно с кучето си зад океана!!!
  • 25 какво е холокост?

    8 1 Отговор
    една от най-големите измами в света !!! ако има нирмален и умен човек да изчисли жертвите описани от ционистите и времето за изгаряне на човешко тяло колко дена и колко хора са “изгорени” ще лъсне една холяма измама…
  • 26 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТрампЛин":

    Според теб има ли разлика между фашизма и ционизма, от дистанцията на времето! Май вторите са възприели всичко и само от първите.
  • 27 12345

    3 1 Отговор
    Всички войни са били замислени и провокирани от евреите,холокоста е една измислица с цел на прикриване на техните пъклени планове срещу човечеството.
  • 28 Австрийски художник с мустачки

    4 0 Отговор
    Май бях прав,а? И освен това по мое време нямаше транс деца и хормонална терапия.
  • 29 Факт

    0 0 Отговор
    Като гледам има доста оцелели и от гетото и след това от "лагерите" - значи въобще не са били чак такива условията каквито ги описват! Отново пропаганда! 1923 Планът Калерги и ще разберете защо са били тикани в гета и лагери !
  • 30 Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    Не е нужно да му го казваш, защото той си се потвърждава , доказва и е диагноза. Така се е родил и така ще си замине.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания