Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Ноември, 2023 11:16 3 653 60

"Убивали са за удоволствие": Изюм след руската окупация

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • изюм-
  • войници-
  • донбас

Изюм, северната порта към индустриалния регион Донбас, е един от най-бомбардираните градове в Украйна

"Убивали са за удоволствие": Изюм след руската окупация - 1
Снимка: DW

Цели шест месеца украинският град Изюм бе под руска окупация, преди украинската армия да го освободи преди повече от година. Но и до днес разрушенията, мините и взаимното недоверие маркират делника на местните, пише АРД.

Германската медия е говорила с украинските сапьори Серхий и Денис. С металотърсачи двамата разчистват от мини един от пътищата, водещи към града. Тяхната задача е важна и е част от работата по възстановяването на електрозахранващата мрежа.

Денис обяснява ситуацията: "Руснаците са минирали всичко - гробища, гори, реките, дори земеделските земи. Тук навсякъде има капани. Поставили са и взривни устройства, които се задействат с опъната тел. Това е забранено от Женевската конвенция." Разчистването на всичко представлява огромна по своя обем работа, добавя той.

Един от най-бомбардираните градове в Украйна

Изюм, северната порта към индустриалния регион Донбас, е един от най-бомбардираните градове в Украйна, обяснява пред АРД зам.-кметът Володимир Мацокин от своя импровизиран кабинет. Ситуацията на място е следната: 80 процента от сградите са разрушени, самото кметство също е в руини.

Въпреки това почти всички обитаеми къщи отново имат ток и вода. Градът е закупил и мобилни съоръжения за отопление на пелети.

Преди началото на войната срещу Украйна в Изюм е имало 11 училища. След това почти всички са били повредени, а шест от тях – и изцяло унищожени. Мицокин казва, че средства за възстановяването им няма. "Повечето от магазините в града са затворени. Руснаците са взели всичко, което могат да използват: трактори, булдозери и камиони за боклук", разказва той.

Невидимите щети на войната

Според кмета на града обаче това са само видимите щети от войната. Недоверието между хората е по-притеснително, подчертава Мацокин. През своята половингодишна окупация на града руснаците са управлявали с терор.

"Знаехме какво са правили руснаците в окупираните територии, тъй като Русия е окупирала части на Украйна още от 2014 година. В продължение на години сме документирали разкази на бежанци", посочва кметът. Оцелели съобщават за действителен лов на цивилни хора, както и за изнасилвания.

Мнозина сътрудничат на руснаците, защото се страхуват от окупаторите. "Хора са убивани просто за удоволствие - за демонстрация на сила от руснаците. Или пък просто защото са искали да получат обратно мобилните си телефони", казва Мацокин, цитиран от АРД.

Болезненият процес на правосъдието

По стените сред развалините на града със спрей са изписани призиви за предаване на информация за украинци, помагали на руснаците. В кабинета си Мацокин събира доказателства срещу учители и държавни служители. "Това не е лесен процес. Много е болезнен", обяснява той. Но много документи са били и изгорени. "Затова трябва да разчитаме на показанията на свидетели", казва кметът.

АРД коментира, че този процес ще отнеме години - точно както в Германия, където самоличността на хората, сътрудничили на нацистите, е била установявана в продължение на десетилетия. Кметът на Изюм е категоричен: "Но онези, които са извършили тези престъпления срещу нашия народ, ще трябва един ден да бъдат изправени пред правосъдието".

"Ще построим нова Украйна"

Записки от дневника на 50-годишния тогава писател и автор на детски книги Володимир Вакуленко разкриват ужаса на шестте месеца под руска окупация.

Вакуленко е заровил в градината си своя дневник. В него писателят описва как той и съседите му са били провокирани от руснаците, докато стояли заедно около огъня. "Ще построим нова Украйна", крещели им те.

"Подиграват се с нас", пише Вакуленко в записките си. "Разрушават къщите ни и се преструват, че са защитници. И сплашват хората, които след това им сътрудничат". На няколко места в записките си Вакуленко казва, че се страхува, че може да бъде предаден.

На 24 март 2022 г. руски войници го извеждат от къщата му. По-късно тялото му е открито в масов гроб с повече от 400 тела в него. Вакуленко е идентифициран чрез ДНК анализ. Дневникът му се намира в Харковския литературен музей.

Кафене на 60 километра от фронта

В освободения Изюм вече са се завърнали 11 000 души. Сред тях са Хана и Иван Овчаренко - млади хора на малко над 20 години. На 60 километра фронтовата от линия двамата са отворили кафене. "Искаме да окуражим хората да разговарят помежду си", обяснява Иван. И допълва: "Да им дадем надежда за по-добро бъдеще".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    61 35 Отговор
    Руската армия ще освободи източна Европа от фашизма
  • 2 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    56 34 Отговор
    Изюм щее руски град

    Коментиран от #18

  • 3 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    54 33 Отговор
    Украйна щее част от РФ
  • 4 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    46 33 Отговор
    Слава на непобедимата Руска Федерация
  • 5 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    34 34 Отговор
    Обичам Руската армия
  • 6 Ясно

    49 20 Отговор
    Дойче веле, лъжевеле!
  • 7 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    32 31 Отговор
    Руската армия ще проведе военна операция в източна Европа
  • 8 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    33 25 Отговор
    Руските войници никога нема убивали за удоволствие

    Коментиран от #49

  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    58 28 Отговор
    КОГАТО БАНДЕРОВЦИТЕ ИЗБИХА НАД 20000 РЪСКОГОВОРЯЩИ ГРАЖДАНИ НА ДОНБАС КЪДЕ БЯХТЕ БЕ О ЛИ ГО ФРЕ НИ ОТ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ

    Коментиран от #30

  • 10 Точен

    18 9 Отговор
    Нашите печелят.
  • 11 Дойче Гьобелс

    37 9 Отговор
    Грантове за Русия - бол, за геноцида в Газа - йок

    Защо такъв двоен стандарт?
  • 12 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    22 24 Отговор
    Руската армия е най-честна
  • 13 Руският свят

    28 36 Отговор
    мина през Изюм.
    Скоро го очаквайте и у нас.
    Така солдатите се развличат, малко убиване, насилие, блудства, просто така, от душа.
  • 14 стоян георгиев

    26 40 Отговор
    След подобни статии бг ватника се чуди кво да напише и отключва шизофренията си.та другари вие сте до един за там.да си станете доносници и да помагате за избиването на своите.познато нали другари.през комунизма у нас доносниците бяха повече от милиционерите .сега много им липсва онова време.

    Коментиран от #26, #60

  • 15 Червен кхмер

    21 35 Отговор
    Я си призная къде си скрил чуждото руско знаме русоробе???Ще има да чакаш пред Орлов мост, но освен НАТО вска войска друго няма да видиш.
    По добре чомодан, вокзал Сибирското блато.
  • 16 кому

    42 16 Отговор
    е нужна тая нискокачествена пропаганда. Единственият разумен извод, до който стигнах е, че украинците са действително 100% готованци и хрантутници. Да не искат някой да им оправи кочината, в която сами се забъркаха! Явно навика им от едно време, когато руснаците им строяха, подреждаха градовете и развиваха индустрията не си е отишъл. Тия никога няма да се оправят, ако някой не го направи.
    Пита се защо в градовете, дето се присъединиха към Русия се строят нови сгради и се оправят пътищата. Там също се проведе голяма операция по разминирване и отстраняване на наследството от украинците. Да, ама руснаците не ревяха какво са оставили украинците - просто се хванаха и оправяха.
    Ма какво се чудя, като гледам как бежанците тук се интегрираха - дори арабите не са такива търтеи.

    Коментиран от #21, #22, #23, #41

  • 17 Делю Хайдутин

    23 16 Отговор
    Да убиваш Бандеровци е удоволствие.

    Коментиран от #27

  • 18 НЕГРАМОТЕН ТРОЛ

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ":

    Прав си колега! БРАВО!!!
  • 19 Умирам от смях

    31 14 Отговор
    ДВ как са нещата в Германистан? Върви ли ученето на арабски? Как се интегрират немците в новото мултикултурно общество?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 стоян георгиев

    14 26 Отговор

    До коментар #16 от "кому":

    Аман от лъжи бе.строи се грънци всичко е на нула.освен това ти пожелавам кавказки мюсулмани и сибирски алкохолици да ти строят и да ти подреждат.руснаците правят на кайма всеки град до който достигнат.украинците напротив ,въпреки рева ви донецк и горловка дето са от десет години на фронтовата линия са си абсолютно цели.
  • 24 Злелето е тук

    26 10 Отговор
    С поредната порция фейкове....стига лъжи бе...никой почти вече не ви вярва...само ядящите ларви дженури....
  • 25 Мата на Хари

    20 15 Отговор
    Като знаем,че затворници и каторжници са изпращани на фронта и ми става ясно ,че зверствата са били жестоки на окупатора.
  • 26 другарите са у вас бе

    18 5 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    ватник пребядисан..виж си новия кмет от дс, и маките демократи с дс доноснически и комунистически книжки...евтина пропаганда за малко грантове дали краварска подлога

    Коментиран от #57

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 росия най-мразена

    20 18 Отговор
    В момента росия е най-мразената страна в целия свят!

    Коментиран от #36, #37

  • 30 национални предатели

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    В Донбас са убивани националните предатели! Нормално е !
  • 31 абе

    17 11 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    а какво ще кажеш за обещанията на САЩ и НАТО, че алианса няма да доближава границите на Русия?
    Защо си решил, че едната страна може да нарушава ангажиментите си, а другата трябва да търпи и мълчи!

    Само за миг си представи какво би се случило, ако Русия разположи свои бази в Мексико или в Куба. Имаш късмет, че не се налага да си пънеш въображението - подобни събития е имало в историята с Куба и знаем как реагираха американците. И сега Русия даде не един или два шанса на САЩ, но Блинкен си пита ушите в Женева в края на 2021. Е, да не се пита никой какво и защо се случи в началото на 2022.

    При стеклия се развой на събитията, ако този конфликт си остане локален ще сме големи късметлии. Някак изглежда, че НАТО го сърби и се пъне да бъде почесан, ама дали ще е готов да поеме чесалката!

    Коментиран от #45

  • 32 Блатен мир

    15 6 Отговор
    НЕ ВИ ЩЕМЕ АСВАБАЖДЕНИЕТО СТОЙТЕ СИ В БЛАТОТО МАТРЙОШКИ БЛАТНИ!!!
  • 33 аз мисля

    14 11 Отговор
    че трябва да обърнем внимание на следната новина: "Германската армия (Бундесверът) може да издържи едва два дни военни действия. Това пише изданието Rheinische Post, като се позовава на официални данни." В тази връзка ДВ трябва да бъдат по-смирени в антируската си пропаганда, защото Русия е наблизо и вече е влизала в Берлин, няма нужда да го прави втори път.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 КОГАТО РУСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИ ИЗЮМ

    13 15 Отговор
    ще покаже на света цялата лъжа на нацисткия режим в Киев

    Коментиран от #39

  • 36 Човек от народа

    14 9 Отговор

    До коментар #29 от "росия най-мразена":

    Най мразени в света сте българските лгбт национални предатели, и фашревашисти
  • 37 имаш предвид

    11 10 Отговор

    До коментар #29 от "росия най-мразена":

    в някъде около 1/3 от света, и то не е баш сигурно, защото населението в тези страни е също доста резервирано към собственото си управление и отношение към Русия.

    Другите 2/3 дори на официално ниво или са неутрални, или подкрепят руснаците. Народа в тези 2/3 от света отдавна стиска палци на руснаците. Не е съвсем ясно дали го правят, защото харесват Русия или защото мразят САЩ.

    Оценката ти е повече от несъстоятелна. Мнението на САЩ вече не струва в 2/3 от света. Хегемона е история
  • 38 НАЦИСТИТЕ В КИЕВ

    17 12 Отговор
    отказаха да дадат достъп на експерти да изследват ДНК то на телата в БУЧА. ЗАЩО.... Защото това са телата на проруски симпатизанти от цяла Украйна, докарани специално там. И хората от Буча, които са посрещнали с радост руските войски. Всички, които са носили бели ленти в знак на подкрепа на рускката армия са стреляни като дивеч по улиците и къщите
  • 39 Когато руската армия се върне в Русия

    10 6 Отговор

    До коментар #35 от "КОГАТО РУСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИ ИЗЮМ":

    Ще стане ясно какви са ги дробили в окупираните райони на Украйна.
  • 40 Аман от Пиринска демагогия

    9 5 Отговор

    До коментар #34 от "Аман от фаш пропаганда":

    Ако бяхте си стояли в блатата на Русия нямаше да фолософствате,кой как се е държал с руснаците в чуждите страни😝

    Коментиран от #43

  • 41 Антифашист Z

    11 7 Отговор

    До коментар #16 от "кому":

    Бежанците им колкото са противни десет пъти са по нагли. Освиниха и намазана с лай.. Ната си всички хотели по морето дето ги приютиха... братушките явно добре знаят скоиМерзавци си имат работа щом се наложи да ги подпукат сериозно...
  • 42 Червеноокупеец

    11 12 Отговор
    Днешните нацисти са в Москва, а фюрер им е Путлер.
  • 43 Негър от Алабама

    8 8 Отговор

    До коментар #40 от "Аман от Пиринска демагогия":

    Разбирам, че те боли за укро фашистан, но ще трябва да свикваш с реалността. На първо време за по безболезнена преход, спри халюциногените и четенето на комикси
  • 44 Немско Зеле

    7 4 Отговор
    Не разбрахте ли, че само 2-3 с по-здрави нерви ви четат глупостите тук?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Истината

    14 10 Отговор
    НЕ ТРИЙТЕ ИСТИНАТА, МОЛЯ , БЪДЕТЕ РОДОЛЮБЦИ, НЕ РЕСУРОБИ ! На 5 ноември 1994 г. с акта от Будапеща Москва, Вашингтон и Лондон са се заявили като гаранти за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна и са се ангажирали да не бъдат използвани срещу нея оръжие, заплахи или друга сила. Украйна се задължава да предаде на Москва ядрения си арсенал от 1900 бойни глави и така става част от международното споразумение за неразпространение на ядрено въоръжение, а е била трета ядрена сила в света. За Русия обаче не важат никакви международни договори и споразумения и никога не трябва да се разчита на подписите й, тя действа винаги подло и разбира само от сила, защото е империя на злото,лъжата и насилието.Ако Украйна беше останала ядрена сила и ако беше член на НАТО, нямаше да има тази ужасна война срещу нея и нямаше сега да разпалва нови огнища на война в Близкия изток и да е основата на оста на злото- Северна.Корея,Иран, Китай. Тя е заплаха за целия свят освен с убийства и разруха с всички средства на тероризма. Девизът на Путин е " Терористи от всички страни, обединявайте се". Няма как с цивилизационни методи да бъде победено варварството, то разбира само от насилие.
  • 47 Тра-ла-ла

    4 4 Отговор
    Тоя за един месец успя да напише дневник, да създаде обществено мнение за "рашистите" и да го разстрелят. Как още не са му вдигнали паметник поне в Изюм.
  • 48 грух

    5 3 Отговор
    киселото зеле засмърдя отново.. ама нищо, те братушките ще го претакат скоро..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Браво

    8 7 Отговор
    Браво "българи"! Старшни руски подлоги сте! Хайде на фронта да мрете за Руските бутуши! Само в нета смеете да се правите на мъже! Да ви видя в окошите - щв ревете и ще се криете като плъхове! Защото сте плъхове!

    Коментиран от #58

  • 51 Олга

    8 4 Отговор
    Тези сочинения е компания по дискредитация на руска армия. Украина, която ще бъде съдена рано или късно за военните си престъпления, а сега губи война и залива инфо пространство с чудовищни лъжи за престъпните си действия, но ги преписва на руски войска, които по определение имат принципна морална позиция да пази мирно население и да не разрушава мирни страни. При това военните имат нареждания от властта да се помага доколкото възможно на гражданско население.

    Коментиран от #55, #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Изз

    1 1 Отговор
    Роди !
  • 54 Тити

    2 2 Отговор
    Това е ралискивт мир все пак са дружки на Хамас.
  • 55 Учуден

    4 5 Отговор

    До коментар #51 от "Олга":

    "Да не разрушава мирни страни", думаш. Ти вярваш ли си или сляпо разпространяваш опорките на руската пропаганда?
    Защото действителността е коренно различна! И това се доказва от десетките разрушени от руснаците градове и населени места в Украйна!
  • 56 Вън

    5 5 Отговор

    До коментар #51 от "Олга":

    Вън руснаците от България, какво правите тук, вървете в "прекрасният" си мордор, нямане място тук.
  • 57 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "другарите са у вас бе":

    Новия кмет стария премиер...все доносници...ама шо реши че са мои? Не гласувам на избори поради липса на достойни бг политици .
  • 58 СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Браво":

    Хайде твоята м….. сега
  • 59 Знайко

    1 0 Отговор
    Притопляме претоплена манджа от миналата година ли?
    Браво на вас.
    Аз пък ви давам оценка 0 за статията. Кмета бил казал на някой си , че някой си друг убивал за удоволствие. Аз ако убивам всеки ден, за мен ще е удовоствие 2 часа без да се налага да убивам никого.
    Тинтири-минтири!
  • 60 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Човече.не случайно ползвам умалителното...огледай се!
    Вече няма даже кой да приема доносите , а българи докладват други българи в европарламента , че са закъснели с усвояването на евросрестдства, който всъщност са наши!
    Малко не си ли изостанал от събитията?
    Аре сверявай часовника , че минусите ти са два пъти плюсовете!
    ...едвам се сдържам и аз да не последвам примера на някои колеги и да ти пожелая нещо гадно!
Новини по държави: