Last news in Fakti

3 Декември, 2023 10:47 2 343 29

Мерки за сигурност! Не разрешиха на Петро Порошенко да пътува в чужбина

  • украйна-
  • петро порошенко-
  • володимир зеленски-
  • русия

Съгласно украинското законодателство за военното положение украинските представители имат нужда от специално разрешение за пътуване зад граница, отбелязва Ройтерс

Мерки за сигурност! Не разрешиха на Петро Порошенко да пътува в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководството на украинския парламент не е дало разрешение за командировка в чужбина на депутата и бивш президент на Украйна Петро Порошенко, тъй като е имало планове тя да се превърне в инструмент в ръцете на руските специални служби, заяви Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от украинската новинарска агенция УНИАН, пише БТА.

В изявление на ССУ се казва, че ССУ и разузнавателните органи на Украйна са получили информация за готвеща се провокация на международната арена от страна руските специални служби, насочена срещу Украйна.

"Основната цел на врага е да намали подкрепата на чуждестранните партньори и да се опита да посее разделение в украинското общество", се пояснява в изявлението на ССУ.

ССУ отбелязва, че руските специални служби планират широкомащабна информационно-психологическа операция, имаща за цел промяна на настроенията в страните, които са партньори на Украйна, и подбуждане на украински политици да говорят за необходимостта от преговори с Русия при условията на замразяване на войната в Украйна. Според ССУ руските служби планирали изявления в подобен дух да бъдат съпроводени от одобрението им от страна на проруски политически сили в чужди страни. Планирало се също към информационно-психологическата операция да бъдат привличани отделни украински политици при посещенията им в трети страни, отбелязва УНИАН.

"Съгласно получените контраразузнавателни данни именно в този контекст може да се разглежда информацията за планираната среща на председателя на партията "Европейска солидарност" Петро Порошенко с премиера Виктор Орбан, който системно изразява антиукраинска позиция, е "приятел на Путин" и призовава за отмяната на санкциите срещу Русия. Тази среща (както и други "работни срещи" на отечествени политици с представители на държави, които са проводници на проруски наративи) Русия планираше да използва в своите информационно-психологически специални операции против Украйна", съобщава ССУ, цитирана от УНИАН.

ССУ отбелязва, че се е обърнала към президентската канцелария, към правителството и към украинския парламент с предложение да бъдат взети предвид тези планове на Русия при организирането и съгласуването на командировките в чужбина на украински делегации.

"Това е причината Върховната Рада да не даде разрешение за командировка в чужбина на украинския депутат, за когото се е планирало да стане инструмент в ръцете на руските специални служби", изтъква ССУ.

Както съобщи УНИАН, на 1 декември депутатът и бивш президент на Украйна Петро Порошенко публикува видео, на което се вижда как служители на украинската погранична служба отказват да го пуснат на чуждестранна командировка до Полша и САЩ.

Служителите на пограничната служба заявиха, че командировката на Порошенко е била отменена от Върховната Рада.

По-късно бе съобщено, че командировката е била подписана от председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук и че е била отменена от неговия първи заместник Олександър Корниенко.

Корниенко заяви, че е отменил командировката на Порошенко, след като е получил писмо с гриф "За служебно ползване", чието съдържание не може да разгласява, отбелязва УНИАН.

Партията на Петро Порошенко "Европейска солидарност" заяви, че в рамките на командировката на бившия президент са били предвидени срещи само в Полша и САЩ, предаде Ройтерс. Политическата сила призова ССУ да не се меси в политиката, отбелязва агенцията.

Съгласно украинското законодателство за военното положение украинските представители имат нужда от специално разрешение за пътуване в чужбина, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къде бе рязано петро

    42 1 Отговор
    Генералният секретар на НАТО призова да се подготвим за лоши новини от Украйна
    Днес, 11:28
  • 2 тази новина я прочетох

    40 1 Отговор
    преди 3 дни.Абе,Факти,вие подигравате ли се с нас.
  • 3 Тоя не се ли заканваше от трибуната

    51 0 Отговор
    Нашите деца ще ходят свободно на училище,
    а вашите/донбаските/
    ще се крият в подвалите/мазетата/ ❗
  • 4 Вашето Мнение

    45 3 Отговор
    Зеления наркоман търси с кого да сподели бесилото.

    Коментиран от #20

  • 5 Но турските танкове пътуват към Украйна.

    4 40 Отговор
    Докато руският външен министър и отявлен антисемит Сергей Лавров хулеше в Скопие НАТО, че губи влияние и отношенията с Турция, например, са в криза, стана известно, че 370 турски танка отиват в украинската армия. Става дума за американските М48 и М60, които са на въоръжение в турските въоръжени сили. Те ще попълнят редиците на вече изпратените към Киев американски Abrams, британски Сhallenger 2 и немски Leopard 2.

    Местните русофили дали ще продължават да обичат Ердоган?

    Коментиран от #8, #15, #16

  • 6 Ернесто Гевара🚩

    31 1 Отговор
    Страх ги е вече фашистите да пътуват
  • 7 Българка

    4 41 Отговор
    Явно от Кремъл ще използват всички лостове и всякакви средства, за да узаконят кървавото заграбване на украински територии. А как си представят путинистите, че ще властват безпрепятствено на окупираните украински земи?....

    Коментиран от #21, #23, #24

  • 8 Хахаха

    37 2 Отговор

    До коментар #5 от "Но турските танкове пътуват към Украйна.":

    Руснак с танкове ще плашиш. Той налита на тях, като бик на червено. Ще горят като Леопардчетата. Хахаха. Смешник!!!
  • 9 Параной Патологин

    32 0 Отговор
    Дали не е параноично? Някой се е притеснил да не стане като с Арестович. Тоя шмекер обърна палачинката. До вчера ги ближеше на Зеленски. Сега ги ближе на Путин. Може да има биполярно разстройство.
  • 10 Петър

    37 2 Отговор
    Нали в Украйна е демокрация? Защо не са дали на Порошенко открит лист за пътуване в чужбина?

    Коментиран от #26, #28

  • 11 Мдааа

    32 1 Отговор
    Зеленски го страх..както Арестович се усети и избяга от 404, така и Порошенко се стреми.
    Усетил е че укра е потъващ кораб и бягат от народната любов. Зелю ще изяде попарата
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе

    26 0 Отговор
    Направо си пише в Украинските сайтове, че Зеленски е наредил да не го допускат да минава границата. Има видео Порошенко се оплаква от властта на Зеленски. И пита защо е спрян от "жизненоважна" конференция.
  • 14 Петроооо

    21 0 Отговор
    Ела си вземи отровните шоколади и ги прати във Вашингтон при другите боклуци......
  • 15 дядо поп

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Но турските танкове пътуват към Украйна.":

    А дали не е изпратено и името на кораба с който пътуват?
  • 16 Голям смях

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Но турските танкове пътуват към Украйна.":

    Дефектните ли , супер старите? Те на украинците какво да пратят. Вече се бъзикат с тях. Станаха кошче за боклук. Етдо е хитър. Хем ръка дит. Хем агнето цяло.
  • 17 Вражалец

    27 0 Отговор
    Артистът - евреин вече се страхува и от сянката си! Разбира,че тези,които му ръкопляскаха,вече дистанцират,след което ще се и отрекат от него.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 А стига , бе !

    26 1 Отговор
    Голям страх , бе ! Киевската хунта няма доверие вече и на бившия си главатар Потрошенко .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мак лайн

    22 0 Отговор
    По времето на Порошенко укрите избиваха деца в Донбас.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А50

    14 1 Отговор
    Всеки конкурент на Зеленски е репресиран. Порушенко не го пускат евентуално да не се свърже с западни лидери. Убиха двама заместника на Залужни, отровиха жената на Будонов и това в рамките на 2 месеца
  • 26 Ник.а

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Петър":

    Ами просто е-
    Как се случват подобни неща във военно положение е различно от представите в главата ти... 🤷
  • 27 падналия ангел

    12 0 Отговор
    Напоследък темите за Покрайнината стават все по-дълги и в обяснителен режим! Видиш ли пазят Потрошенко от Баширов и Петров! Да, ама не! Зеленката го е страх да не изпусне от поглед евентуалните си противници! Това е истината, другото е за 80% на Винету!
  • 28 Не е още цялостна демокрация,

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петър":

    сега я засаждат още, донесоха им зърна от през океана, монсанто им ги модифицира с генно инженерство, хубаво да я полеят и чакат да поникне.
  • 29 Върховната Пена

    3 0 Отговор
    Е въз мутена!
Новини по държави: