Last news in Fakti

4 Декември, 2023 17:20 6 482 43

Още нефт! "Лукойл" поема контрола над гигантско петролно находище

  • нефт-
  • русия-
  • опек-
  • петрол-
  • лукойл-
  • ериду-
  • ирак

Това съответства с целта на Москва и Пекин да държат Запада извън енергийните сделки в Ирак, за да задържат Багдад по-близо до новата ос Иран-Саудитска Арабия и да прекратят западната хегемония в Близкия изток

Още нефт! "Лукойл" поема контрола над гигантско петролно находище  - 1
Снимка: Shutterstock

Русия поема контрола над най-голямото петролно находище в Ирак от 20 години насам.

Предварителните оценки предполагат, че петролното поле "Ериду" в Ирак съдържа между 7-10 милиарда барела резерви. Високопоставени източници от руската петролна индустрия, с които OilPrice.com разговаря ексклузивно миналата седмица, казаха, че истинската цифра може да е с 50% повече.

И при двата случая находището "Ериду" - част от района за проучване и развитие на "Блок 10" на Ирак - е най-голямото петролно находище в Ирак през последните 20 години и Русия иска да контролира всичко, заедно с главния си геополитически съюзник Китай.

Това съответства с целта на Москва и Пекин да държат Запада извън енергийните сделки в Ирак, за да задържат Багдад по-близо до новата ос Иран-Саудитска Арабия и да "прекратят (западната) хегемония в Близкия изток, (която) ще стане решаваща глава в окончателната гибел на Запада", пише OilPrice.com.

Миналата седмица Министерството на петрола на Ирак одобри "Инпекс" - най-голямата петролна компания на ключовия съюзник на САЩ - Япония - да продаде своя дял от 40% в района на "Блок 10", който съдържа огромното откритие на "Ериду", на "Лукойл". С това решение пътят на руската компания остава свободен да поеме пълен контрол над цялата богата на петрол област.

Припомняме, че "Лукойл" притежаваше 60% от целия "Блок 10", а останалата част се държеше от японската фирма. През март Държавната иракска петролна компания Dhi Qar (DQOC) официално одобри разработването на резервите на "Блок 10", включително за цялото находище "Ериду".

"Блок 10" се намира в югоизточната част на Ирак, приблизително на 120 км западно от ключовия маршрут за износ на петрол от Басра и точно на юг от огромните нефтени полета в и около Насирия. Договорът за "Блок 10", възложен на "Лукойл" и "Инпекс" през 2012 г. в четвъртия лицензионен кръг на Ирак, дава относително високо възнаграждение за барел от 5,99 щатски долара, въпреки че в този момент огромното находище "Ериду" не е било открито.

През 2021 г., след някои предварителни тестове, Министерството на петрола на Ирак заяви, че очаква пиково производство от минимум 250 000 барела на ден (bpd) от "Ериду". Високопоставени руски източници от петролната индустрия, с които OilPrice.com разговаря ексклузивно последно седмица, вярват, че пиковият добив може да бъде с поне 100 000 барела на ден по-висок, в зависимост от това дали новите оценки на резервите са правилни, въпреки че като се имат предвид забавяния в развитието от 2021 г., датата, на която това ще бъде постигнато, сега е към края на 2029 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    74 7 Отговор
    Нал петрола в иракските пясъщи бе краварски ?

    Що така бре Миме ?

    Коментиран от #19, #31

  • 2 къде сте джендъри да

    79 9 Отговор
    пискате като ощипани момииии

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    60 5 Отговор
    Ирак нали е окупиран от САЩ?

    Коментиран от #6

  • 4 Дааа

    77 7 Отговор
    И без това на гейдържавите петрол не им е необходим за тротинетките и вятърните мелници!
  • 5 Сандо

    77 9 Отговор
    Лоша новина за Хегемона-световен крадец!Защото освен експлоатацията от Лукойл ще има и охрана от хората на Шойгу,а това вече е нещо много сериозно.

    Коментиран от #35

  • 6 Сандо

    68 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Явно там нещо се променя,след като преди два дни янките молеха иракската власт да им опази военните бази.

    Коментиран от #36

  • 7 Знайко

    41 2 Отговор
    ...ами явно другите си нямат Вагнер, който да ги пази от талибаните и са преценили , че добива идва малко скъпичък и айде на лукойл!
    Сега ще питате ли откъде, как и защо?
  • 8 Объркано Атлантиче

    65 6 Отговор
    И друго:

    Златните резерви на страните от БРИКС и ШОС за първи път надвишиха количеството злато в резервите на САЩ.

    Западният свят неохотно започва да живее в многополюсен свят, въпреки че "фантомните болки за световното господство" подлудяват много политици)))

    Коментиран от #32

  • 9 Може.

    10 15 Отговор
    След 50 години.
  • 10 гост

    11 49 Отговор

    До коментар #2 от "къде сте джендъри да":

    Лукойл от години не е руска , а холандска собственост , на "малката " финансова група ING Group , така че всички операции с неруски петрол нямат никакво отношение към Раша и от тях в руския бюджет не влиза и цент !!! Дори в България никой не им пречи да работят , ако го правят с НЕРУСКИ нефт !! И също нито от рафинерията , нито от другите и дейности НИЩО няма да отива в Раша , там отива само износното мито за РУСКИ петрол и толкоз !!! И точно затова е допусната да работи в Ирак , за ужас на русоробите !!

    Коментиран от #17, #20, #24, #25, #29, #42, #43

  • 11 Р.К.И.

    10 36 Отговор
    Москва, Пекин Техеран в един момент ща станат орел, рак и щука. Това са много различни държави.
  • 12 Реалист

    10 31 Отговор
    Руския петрол се изчерпа.
  • 13 Аз съм z

    32 6 Отговор
    Краварите нема да могат скоро да освободят Ирак .

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Слово пацана. Кровь на асфальте

    2 9 Отговор
    Тук е скучно. Едни стари дядовци. Чакам новия епизод на филма да излезе в четвъртък. Като Бригада! "Слово пацана - кровь на асфальте".
  • 16 ПОСЛЕДНИЯТ КОЗЛОДУЕЦ

    33 6 Отговор
    Петков,Василев, Дянков и Тагарев газ изпускат.
  • 17 Само питам

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    А защо е под санкции?Или опорната днес е такава?

    Коментиран от #23, #34

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мадуро

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Те и нашият петрол си го брояха за свой.
  • 20 уйко калеко

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Само нашите главанаци дето постоянни реват срещу ЛКОЙЛ НЕ РАЗБРАХА ,ЧЕ РУСКАТА КОМПАНИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ТАКАВА.Затова и летящите холандци не ни пускат в ШЕНГЕН,
  • 21 ЕКСТРА

    22 3 Отговор
    никакъв петрол за краварите да си точат само от мексиканският залив ама канада ще им клекне те са дабили и имат амнезия кой им спретна рецесията заради горивата
  • 22 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    11 4 Отговор
    Ний ги освободихме . А какъв нож ни забиха в гърба . Кеф ви демокрация, кеф ви чупещи полуоски, кеф ви ИНФЛАЦИЯ. ЗАЩО НИКОЙ НЕ НИ ОБИЧА .
  • 23 гост

    2 24 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Под санкции са РУСКИТЕ операции на Лукойл , тоест разплащанията и операциите с РУСКИ петрол !!! Които все още са съществена част от всичките ! Образовайте се малко и не ръсете глупости !!! Същата е историята с любимия ви Ямал и още по-любимата ви Новатек !!! Оттам също в руския бюджет не постъпва и цент , а консорциума държи над 80 % от "руския " износ на втечнен газ !!! Ама от тоя газ Раша не вижда НИЩО !!! Първо защото по една трета в консорциума имат Тотал и две китайски държавни компании и те си взимат дела като газ и си го карат където си искат !! И второ целия консорциум е НАПЪЛНО ОСВОБОДЕН от данъци лично от Путлер със специален указ за 25 години !!! Така че "руския" втечнен газ , който идва е Европа и на който толкоз се радвате идва като собственост на Тотал и на една частна руска фирма , която не връща и цент в Раша , всичките и сметки са в западни банки и всички пари от тоя газ си остават в тях !!

    Коментиран от #26

  • 24 Жмуц

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Точно така е! Хищниците спорят за квоти от стадото. Но никой не иска стадото да отхвърли хищниците!
  • 25 факуса

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    що тогаз не спазва санкциите, а делянчо реве кански против лукойл

    Коментиран от #33

  • 26 Иван

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    НАТО-ОТАН да създаде "учебни центрове" в Русия и тя да стане като България.

    Коментиран от #40

  • 27 Как

    8 3 Отговор
    Това не е руски а иракски петрол. За него няма санкции. Сега да направят бензина 0.5 лева литъра и ще гласувам за радев.

    Коментиран от #30

  • 28 Иво Джоков Ozon bg

    19 4 Отговор
    Русия е велика сила! Измисти краварника за по-малко от 2 години - военно и икономически!
  • 29 инджи е ИНВЕСТИТИОР И ПРЕДПЛАЩА

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    НЕФТА.ЦЕЛТА Е СЛЕД ДОБИВА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ДА МИНАВА ПРЕЗ ТЯК КАТО ПОСРЕДНИЦИ ПРЕКУПВАЧИ.ДЪРЖАТ ВИСОКИ ЦЕНИ ВИНАГИ.ВИЖТЕ ЦЕНАТА НА ТОКА ( 1 ЛВ) КВ.Ч В ХОЛАНДИЯ ВИЖТЕ СКЪПОТО ИМ ГОРИВО .ДА ТА ПИТАМ В ТВОЯ РЕД МИСЛИ РОСАТОМ ГАЗПОРОМ НА КОГО СА СОБТВЕНИЦИ. АКО ТВОЙТА ЛОГИКА Е ВЯРНА СА РЪСНАЦИТЕ ЩЯХА ДА СА НА СТАНДАРТ БЪЛГАРИЯ ОКРАДЕНИ И СМИЛИАРДИ ЗАЕМИ СЕКИ МЕСЕЦ.
  • 30 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Как":

    Пет евро звучи по-гордо.
  • 31 Калпазанин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Да питаме mara prostoto или анатоли с техния бесарабски фронт ще знаят най добре
  • 32 Калпазанин

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    Затова и тези войни и геноцид не са случайни, Африка укрия Палестина
  • 33 гост

    1 10 Отговор

    До коментар #25 от "факуса":

    Кой не спазва санкциите и кой е казал , че Лукойл не може да работи в България с НЕРУСКИ петрол ???? Напротив , точно това се иска от него , да започне да работи с НЕРУСКИ ПЕТРОЛ !!! ИЗЦЯЛО !!! И точно това ще стане точно след месец , вече са сключили договор с рафинерията на СОКАР в северна Турция руския петрол на Лукойл ще отива в нея , а Лукойл ще взима азерския и казахстанския , който се доставят за нея !! И всичко това ще става без да се напуска Черно Море !

    Коментиран от #39

  • 34 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    За да приключим с репликите , макар че всеки може да провери в гугъл !!
    Лукойл Нефтохим-Бургас“ АД е собственост на Lukoil Europe Holdings B.V.
    А, Lukoil Europe Holdings B.V. е 100% собственост на компанията – майка Lukoil Oil Company (Company Overview of Lukoil Europe Holdings B.V).
    Изясняването на собствеността на компанията-майка ОАО „Лукойл“ показва интересни неща: почти 77 % от акциите принадлежат на гигантската, базирана в Холандия банкова ING Group, притежавани през нейното руско поделение ИНГ банк „Евразия“, което притежава на 100 %.
  • 35 МаДа

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    По-скоро хубава новина от/за световният крадец", щото от японците ирак все щяха да получат нещо, но от "световният крадец" ще получат само един ой - също като бегето.
  • 36 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Верно ли молеха?хахахах хооооо и окупираните иракчани кво?та нека взема лукойл полета.така ще пада цената на нефта а и не е ясно до кога ще ги държат.налинвсе пак ирак е окупиран...ххахахаха

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Как така?

    5 2 Отговор
    Нали САЩ откраднаха петрола на Ирак? Сега пък бил руска собственост.
  • 39 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Проблемът не е дали ще е руски или не,проблемът е в качествата на самия петрол.Но това е тема за разбиращи хора,а не за такива от агитките.
  • 40 Е,тогава

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    ще има какво да научат от своите "ученици". Даже може и да "повтарят".
  • 41 Така, значи...

    3 0 Отговор
    Пък аз си мислех, че като премахнем дерогацията, ще попречим на Лукойл , Русия и техните съюзници да си продават нефта и то - след като вече им показахме, че са зависими от нас и в областта на газовия бизнес... Впрочем - днес една духовита мома разказва познатия виц, че някога руският газ , който ползвахме, бил по-скъп от сегашния руски, дето го обявиха за турски и не знам какъв си, а американския втечнен пък го подарявали... Само че аз съм на газ и помня и колко плащах под руската зависимост за отопление и колко плащам сега...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания