Last news in Fakti

3 Декември, 2023 16:25 2 869 27

Защо наричат България "бяло петно" в ЕС?

  • мигранти-
  • шенген-
  • бежанци

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще се обсъжда отново - този път на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел в началото на следващата седмица

Защо наричат България "бяло петно" в ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС

Стигналите до България бежанци не могат да разчитат нито на безопасност, нито на добри условия за живот, казват от "Лекари без граници". Затова те определят България като "бяло петно" в ЕС.

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще се обсъжда отново - този път на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел в началото на следващата седмица. Засега Австрия отхвърля влизането на България в Шенген заради нелегалната миграция по Балканския маршрут, припомня австрийската обществена медия ОRF. Същевременно тя изтъква новопоявили се съобщения за смъртни случаи, "изтласквания" на мигранти и насилие по българо-турската граница.

От Фронтекс - Европейската агенция за гранична и брегова охрана - са потвърдили пред ОRF, че разследват потенциални нарушения на основни права, а неправителствената организация "Лекари без граници" е установила "бяло петно" по външните граници на ЕС.

В Европейската агенция за гранична и брегова охрана тази година са работили по седем вътрешно докладвани случая на възможни нарушения. Всички те са свързани с твърдения за "изтласквания" от България към Турция, съобщава говорител на Фронтекс. Четири случая все още се разследват.

"Изтласквания" и насилие на българо-турската граница

През юли няколко международни медии, сред които и ORF, съобщиха за насилие и от страна на трафикантите, и от страна на полицията, както и за "изтласквания" от България към Турция. Тогава твърденията бяха документирани от български неправителствени организации като "Мисия Криле" и Българския хелзинкски комитет.

За подобни случаи се знае и в неправителствената организация "Лекари без граници", която от лятото работи в Харманли, където недалеч от българо-турската граница има Регистрационно-приемателен център. Експертите от организацията предоставят медицинска и психологическа помощ на търсещите убежище.

"Много бежанци разказват, че са били заловени на българска територия или докато са се опитвали да напуснат България към Западните Балкани. След това са били върнати (в Турция - б. ред.), т.е. станали са обект на "изтласквания", разказва Маркус Бахман от "Лекари без граници" пред ОRF. Българското МВР не е отговорило на журналистическите въпроси за "изтласкванията", посочва австрийската медия.

Броят на засегнатите се е удвоил

Според Българския хелзинкски комитет (БХК) само през 2022-а година от "изтласквания" са били засегнати около 88 000 души. Международното право определя това като незаконно при почти всички случаи. От БХК за заявили пред специализираното издание Infomigrants по-рано през годината, че през 2022-а година на българо-турската граница са били извършени около 5270 "изтласквания", което е двойно повече от броя им през 2021-а година, когато са били регистрирани около 2510 "изтласквания" и около 45 000 засегнати. През 2020-а година броят на засегнатите е бил около 15 170.

От "Лекари без граница" са загрижени и за предстоящата зима. В понеделник българските власти съобщиха за смъртта на бежанец в София, уточнявайки, че вероятната причина е измръзване, посочва ORF. Мъжът бил част от група от десет бежанци, които са намерени на открито в покрайнините на града. Двама други мъже са били откарани в болница.

Нерядко подобни инциденти остават скрити, твърдят неправителствени организации. "Само през последните две години поне 93-ма души са загинали по пътя си, минаващ през България", обяви в петък АРД. По данни на медията в България има немалко анонимни гробове с мигранти.

"Опасно бяло петно"

"България е опасно бяло петно, особено що се отнася до безопасността и до доброто състояние на хората, с други думи - до тяхното право на физическа и психологическа неприкосновеност", коментира Маркус Бахман от "Лекари без граници". Той споделя още, че бил "шокиран" от неспазването на Хартата на основните права на ЕС и на Всеобщата декларация за правата на човека в страната.

В това отношение условията в най-големия в България Регистрационно-приемателен център в Харманли изглеждат емблематични, отбелязва ОRF. При посещението на Бахман там почти всички 1500 места били заети. Между 100 и 250 души били принудени да споделят един санитарен възел, 40 процента от обитателите страдали от краста, разказва той. Имало хлебарки и дървеници, много от стъклата на прозорците липсвали. Маркус Бахман отбелязва, че "при тези условия хората не могат да останат нито физически, нито психически здрави".

Говорител на министерството на вътрешните работи във Виена е заявил пред австрийската обществена медия следното: "Виждаме, че България става все по-важна като точка за влизане в Балканския регион". Същевременно българският финансов министър Асен Василев подчертава пред "Ди Велт", че влизащите мигранти от България в ЕС са под три процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    6 15 Отговор
    Защото си немаха работа и ни приеха там, но са културни и възпитани, все още, а сега за да не покажат, че са сгрешили и са приели една "черна дупка" ни слагат друг, по-ненатрапчив ефемизъм.
    Виж един поляк преди години ни сложи една тоалетна, щото макар и с претенции и той е от нашта черга.

    Коментиран от #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Няма такава държава !

    44 2 Отговор
    Лилавите трябвало да ги посрещаме с погача след като са нарушили държавната граница,преминавайки нелегално.Трябвало да ги храним като барони и настаняваме в мезонети.Сега роазбрахте ли защо Орбан забрани всички такива еврейски неправителствени малоумници.За Путин да не споменавам.Отдавна ги приключи.

    Коментиран от #8

  • 4 някой

    25 2 Отговор
    Сега изясни ли ви се, че Дойче Веле работи против България?
  • 5 Сандо

    23 2 Отговор
    Колкото повече ни плюят и обвиняват,толкова е по-добре за бъдещето на държавата ни.

    Коментиран от #20

  • 6 Бъгъ требва да бъде изритана от европа

    4 18 Отговор
    Като някакво болно образувание и да се наложат жестоки санкцийй и територията да се насели с хора а не с примати
  • 7 13675

    21 3 Отговор
    Така, не ни приемате във Шенген. Спираме доставката на оръжие за Украйна, слагаме вето на Македония... Да Видим щом извиват ръце на България, България да извива ръцете на ЕС

    Коментиран от #23

  • 8 еми

    5 24 Отговор

    До коментар #3 от "Няма такава държава !":

    всички бягат от война - трява да се проявява човещина.
    Както посрещнахме украинците в 5 звездни хотели, сигурно така трябва да посрещаме и останалите, иначе е дискриминация.

    Коментиран от #11, #24

  • 9 БЯЛО ПЕТНО

    10 0 Отговор
    ВЪРХУ ПОЛЗВАНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ

    АМИ СЛАВА БОГУ
  • 10 Малчо

    11 1 Отговор
    България е бяло петно за всички, даже за гражданите й
  • 11 Кои всички бе Еми?

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "еми":

    Освен в Украйна и северозападна Сирия къде видя дългосрочна и голяма война? Афганистанците победиха всички възможни световни сили, в Африка няма война, някои правят преврати само, в Азия няма война. Оня ден имаше статия за един от Шри Ланка дето спял пред белгийското посолство да получи документ. Почти всички са млади мъже, мюсюлмани (90%), а бягат в християнска Европа при неверниците. ЕС е 500 мил., не може да храни 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.
  • 12 Живков

    3 6 Отговор
    Не говорете така за 16 та република / Не е черно а червено петно Мръсни фашисти и капиталисти
  • 13 стоян

    18 0 Отговор
    Защо си мисля че тези ,,лекари без граници ,, са от мюслюмански братя ,, и желанието им е да няма граници

    Коментиран от #25

  • 14 АМИ СИИИЧКО Е МНОГО ПРОСТО

    18 1 Отговор
    АКО БЯХА ОСТАВИЛИ ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ И ГРАНИЦАТА С ОРГАНИЗАЦИЯТА НА СИЦИАЛУЗЬМА И ПТИЧЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА ПРЕХВРЪКНЕ.....СЯ ДА НИ РЕВЪТ КЪТ УБОДЕНИ МЕЧЕТА И КЪТ НЕЗАДОВОЛЕНА КОВРА...
  • 15 незнайко

    16 2 Отговор
    Дай боже никога да не влизаме в шенганското пространство и ако може да излезем от НАТО ! Какво е НАТО - военен пакт който не е предпазил никой от ВОЙНА, но съумява да прави такива по света ! Какво значи европеец някой може ли да го дифинира ТОЧНО ? Има италианец, има французин , има португалец и така нататък, но ЕВРОПЕЕЦ НЯМА !!! Същото е като ДЕМОКРАЦИЯТА - думата я има, но съдържание няма ! ХОРА ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ С МОЗЪЦИТЕ СИ защото губим ДЪРЖАВАТА СИ !!!
  • 16 СЗО

    16 0 Отговор
    Имало краста и хлебарки....ами уважаемите бежанци да започнат да си чистят, и да се къпят....и това ли ние да им правим?

    Коментиран от #17

  • 17 Българските турци

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "СЗО":

    А ние тука ги гледаме от 12 години и не са въшлясали като вашите транзитни бежанци !...Ама Вие сте хуманисти и знаете само да плюете по Турция и турците !

    Коментиран от #19

  • 18 Алиса

    7 2 Отговор
    Това между другото с тези бежанци е много опасно, така се създават терористични клетки от мюсюлманските народи срещу християнските, мюсюлмански братя, ислямска държава и всякакви такива може да си се разпространяват и да правят пакости.Те са много такива.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шопо

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Не беше

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    поляк а чех
  • 23 Бъгария

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "13675":

    В момента може само да слушка но не и да извива ръце!
  • 24 Защо ли

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "еми":

    Не ги приемеш в твоята къща/апартамент и не ги храниш? Не е забранено, ще те хвалим и ще рекламираме човещината ти сред мигрантите.
    Слава на тебе!!!
  • 25 АРГОН

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян":

    Всички НПО-та са еврейски. Провери в нета за повече инфо.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Циник

    0 0 Отговор
    Че ние сме куче влачи диря няма е ясно ама и Евросъюза трябва да реши, какви са им приоритетите. Хем да не даваме на емигранти да влизат, хем да сме мили и гостоприемни към тях. Няма как да е и двете. А че нас за нито едно от двете не ни бива е друг въпрос...