Last news in Fakti

3 Декември, 2023 18:06 2 222 15

Бизнесът с бежанците: как действат трафикантите

  • бежанци-
  • мигранти-
  • германия

Би било илюзия да се смята, че борбата с трафикантите може да бъде спечелена само с по-строги наказания

Бизнесът с бежанците: как действат трафикантите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кои са престъпниците, които печелят милиони от отчаянието на бежанците? Германската телевизия ZDF разкрива механизма.

Тамер Бакинер е следовател под прикритие, успял да проникне в престъпната мрежа от каналджии, печелеща огромни пари от трафика на бежанци. От месеци той успешно разследва каналите за нелегално прехвърляне на мигранти през границата. Резултатите от неговите проучвания бяха излъчени от германската обществена телевизия ZDF в документалния филм "Следата: под прикритие сред каналджийската мафия".

"Проверяват даже в чорапите"

Разследването започва от Мюнхен, където Бакинер успява да си създаде важни контакти, които в крайна сметка го отвеждат до "големия бос", както е наречен във филма на ZDF човекът, който дърпа конците. За целта агентът под прикритие се представил за брокер на недвижими имоти, търсещ партньор за нелегалното прехвърляне на 60 мигранти от Турция в Германия.

Бакинер се запознал в района на мюнхенската централна гара с млад мъж от Югоизточна Европа, който повярвал на версията му и го свързал с други хора нататък по веригата. В крайна сметка той го отвел и до шефа, за когото от години прекарвал хора през границата.

Първата среща с "големия бос" се провела в Сърбия, уточнява ZDF. Изданието го описва като изключително предпазлив човек, който допускал непознати до себе си само след препоръка, правел сделките си лично и на няколко седмици сменял картата на мобилния си телефон.

Следователят под прикритие му казал, че иска да го заведе на границата, за да види как работят. А шефът го уверил, че разполагал с перфектна организация. Посъветвал го още да не носи у себе си повече от 50 евро, които му били нужни за подкупи на граничните полицаи. "Проверяват даже в чорапите", предупредил го той. Освен това му казал, че ако го полицията в Унгария го спипа, може да влезе в затвора. "Но не се притеснявай - срещу 800 до 1000 евро ще те пуснат", допълнил той.

Към границата - с автомати, камъни и стълби

Когато се мръкнало, групата тръгнала към унгарската граница с таксита, които ги закарали до царевична нива. Оттам продължили пеша, като внимавали по пътя до "базовия лагер" да избягват сръбските гранични патрули. Когато пристигнали, Бакинер видял въоръжени с автомати "Калашников" мъже, вероятно афганистанци, както и други групи бежанци и мигранти. От каналджиите разбрал, че в тази нощ около 700 души чакали в гората да бъдат прехвърлени през границата. Видял и как хората, които трябвало да придружават бежанците, събирали камъни, които по-късно да използват срещу унгарските гранични патрули, става ясно още от излъчения филм по ZDF.

Първият опит за прехвърляне на унгарска територия се провалил: след като срещу унгарските патрулни коли полетели камъни, каналджиите извадили алуминиеви стълби, с помощта на които мигрантите трябвало да се прехвърлят от другата страна на двойната телена ограда. Но граничарите се върнали и атакували нашествениците със сълзотворен газ.

На месец се печелят по 90 000 евро

"Големият бос" обаче държал непременно да покаже на новия си "клиент" успешни прехвърляния, затова ходили още няколко пъти до границата. От другата ѝ страна ги чакали превозни средства за по-нататъшния им път до Германия.

"Карам без да спирам, не спя", доверил на човека под прикритие един от шофьорите. Месечно той изкарвал между 80 000 и 90 000 евро, научаваме още от разследването. Още при товаренето на нелегалните мигранти от другата страна на унгарската ограда той получавал 3500 евро. През четирите години, откакто се занимава с каналджийство, досега не е бил хващан нито веднъж от полицията, допълва ZDF.

С наказания няма да стане

Би било илюзия да се смята, че борбата с трафикантите може да бъде спечелена с по-строги наказания, коментира на свой ред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Докато европейската система за предоставяне на убежище функционира по такъв начин, че всеки, добрал се до Европа може да остане, докато не приключат процедурите, а депортациите са по-скоро изключение, бизнес моделът на бандите ще продължи да работи, посочва изданието. А щом някъде падат пари, винаги ще се намери кой да се възползва от това - каквито и строги санкции да съществуват.

Каналджиите могат да бъдат спрени само, ако процедурите за предоставяне на убежище наистина се осъществяват извън ЕС. Тогава вече не престъпниците ще са тези, които решават кой да стигне до Европа и кой не, се казва още в публикацията на ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кондуктора

    11 6 Отговор
    Нека пълнят страните на Запад, само те може да разрушат тоя ЕС - от местните не може да се надяваме на такива дела!
  • 2 Сандо

    18 1 Отговор
    Трафикантите е ясно как действат,кажете ни защо властите бездействат?
  • 3 и нищо друго

    16 1 Отговор
    Само миниране на границите ще спре дивите ислямисти !!!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Моряка

    10 7 Отговор
    Мигрантите се борят за живот,не са виновни.Нашите трафиканти трябва да се трепят на място,да не стигат до съдружниците си от съдебната система.Надявам се да одобрите иновативното ми предложение.

    Коментиран от #6

  • 5 Най лесното е да

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "и нищо друго":

    да не се дава никаво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на украйна, Израел-Хамас на територията на Газа. Другаде в света няматакива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа!
  • 6 Ето за какъв живот се

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Моряка":

    борят: Ами добре бяха в уредените европейски държави - джамията, дюнерджийнцата, кафенето, магазините, алкохол, жени, социал, квартира, мед. обслужване, безплатни кухни...айде отивайте в Саудитска Арабия, джамии бол.

    Коментиран от #11

  • 7 Моряка

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "и нищо друго":

    Ха,наивник,ти мина виждал ли си?
    Та нали ислямистите с радост ще се самовзривяват.Правят го по целия свят,и при нас ли искаш.

    Коментиран от #12

  • 8 Най-лесно е

    8 1 Отговор
    като спрете да ги обгрижвате в ЕС тия навлеци дошли на наготово да ги хранят, обличат и доставят удоволствия. "Там ще ви дават пари всеки месец, ще имате дом, кола и бяла робиня" - така ги агитират трафикантите.
  • 9 ЕСсам си е виновен.

    8 1 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 10 Министърката на вътрешните

    6 0 Отговор
    работи на Великобритания защо я махнаха? Уволнената британска министърка на вътрешните работи Сюела Бравърман(емигрантка) обвини днес премиера Риши Сунак(също емигрант), че няма резервен план за мигрантската политика, който да бъде задействан, в случай че Върховният съд блокира политика за депортиране в Руанда на кандидати за убежище. Едно гениално решение се проваля - вижте къде на картата се намира тази гостоприемна и мила страна. Племето Хуту ще охранява кандидатите за убежище от евентуални скинхедс.
  • 11 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ето за какъв живот се":

    Ами тя Меркелица си разтвори европейските крака за мигрантите като ефтина работна ръка за кукловодите и.И се почна.Първи се изрепчи оня пудел,Плевлю:"Да си отворим сърцата и границите".Е,отворихме ги.Сега Плевлю да ги затвори.
  • 12 Юнгата

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Моряка":

    Ми да се самовзривяват - кой освен тях ще щъка из минното поле до границата?

    Коментиран от #13

  • 13 Моряка

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Юнгата":

    А бе Юнга,да минират ама кой ще минира?Тези едераси от ПП ДБ по им приляга да си отварят за.....ниците,отколкото да пазят границите.Освен това Кирчо и Кокорчо си имат канадска граница- река Сан Лоренцо( св Лавренти) Плавал съм много пъти по нея ,от край до край.Много е широка и дълбока,сама се пази.А пък Тагаренко си пази Украинските граници-менте,както е менте цялата му менте Украйна.Та съгласен съм,но го няма бай Тошо пак да ни изгради разрушената ни непреминаема гранична система Кльон.Дето я разтури Желю Желев и парвенюто Луджев.
  • 14 Не ни занимавайте

    7 1 Отговор
    с кокошкарски истории!

    Дойче Веле да разкаже за големия бизнес с кораби на Сорос дето ни ги доставя франко от бреговете на Африка. Без проблем. С благословията на политиците от ЕС които сам е назначил.
  • 15 Харон

    1 0 Отговор
    Само от шофйорите има около 3000 в унгарските затвори. Осъдени от 2-5 години. Средно прекарват 1-2. Но на Орбан му омръзна да ги храни затова смениха присъдите им на домашен арест и ги пуснаха ей-така на улицата, да отиват където искат...Навярно редица от тях са се върнали към бизниса....
Новини по държави: