Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Декември, 2023 07:47 1 986 33

ISW: Войната изсмуква квалифицираната работна ръка в Русия

  • русия-
  • украйна-
  • работна ръка-
  • война

РБК цитира руски икономически експерти, които заявяват, че този проблем може да бъде решен само чрез подобряване на взаимодействието между руския бизнес и държавата

ISW: Войната изсмуква квалифицираната работна ръка в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия продължава да се сблъсква с икономическите последици от недостига на работна ръка, който отчасти е резултат от войната в Украйна. На 4 декември руските държавни медии съобщиха, че руската консултантска компания "Яков и партньори" е регистрирала увеличен недостиг на работна ръка в националното производство, който вероятно ще нарасне до дефицит от два до четири милиона работници до 2030 г., като 90 % от тях вероятно ще бъдат полуквалифицирани работници в критични отрасли.

Това посочва в дневния си анализ за ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

От "Яков и партньори" отбелязват, че този недостиг на предлагане ще окаже натиск за повишаване на заплатите на работниците, който ще изпревари растежа на БВП и ще направи руските компании още по-малко привлекателни за чуждестранни инвестиции.

Руската медия РБК цитира руски икономически експерти, които заявяват, че този проблем може да бъде решен само чрез подобряване на взаимодействието между руския бизнес и държавата, включително чрез специални програми за репатриране на руснаци, които са напуснали страната поради войната, и програми за привличане на "висококвалифицирани" мигранти от други държави.

ISW вече оцени, че Русия продължава да изпитва недостиг както на квалифицирана, така и на неквалифицирана работна ръка - проблем, който допълнително се усложнява от непоследователните и често подстрекателски послания на Кремъл по отношение на руснаците, избягали от Русия заради войната, и срещу работниците мигранти в Русия.

Руската икономика вероятно ще продължи да се бори с конкуриращите се желания на Кремъл да засили генерирането на работна сила и индустриалния капацитет на Русия, като същевременно лиши от права ключови групи работници, което вероятно ще доведе до продължаваща загриженост за руското икономическо производство и потенциални произтичащи от това социални недоволства.

Руските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари по Украйна през нощта на 3 срещу 4 декември. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 23 ракети Шахед-131/136 от нос Чауда в окупирания Крим и една крилата ракета Х-59 от окупираната Херсонска област, и заявиха, че украинските сили са свалили 18 Шахеда и ракетата Х-59.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че руските военни са увеличили производството си на безпилотни летателни апарати "Шахед", които вероятно ще бъдат основните системи, които руските сили ще използват за насочване към украинската енергийна инфраструктура през зимата на 2023-2024 г.

Ихнат също така съобщи, че руските сили увеличават "стратегическите си запаси" от ракети.

Западните партньори на Украйна продължават да полагат усилия за предоставяне на военна и икономическа подкрепа на Украйна. На 3 декември германският производител на оръжие Rheinmetall обяви, че е спечелил договор за предоставяне на Украйна на 155-милиметрови артилерийски снаряди на стойност 142 млн. евро, които Германия ще достави на Украйна през 2025 г.

Rheinmetall заяви, че ще достави около 40 000 снаряда на Украйна от отделна поръчка през 2024 г. Британският вестник The Times изтъкна използването от Украйна на предоставените от Великобритания леки ракети Martlet за възпиране на мащабен руски безпилотен удар по град Киев в края на ноември 2023 г.

The Times отбеляза, че британската армия е обучила украински оператори на системите Martlet в Обединеното кралство по-рано тази година. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров се срещна допълнително с белгийския си колега Лудивин Дедондер, за да продължи да развива двустранните украинско-белгийски отношения, особено по отношение на изграждането на отбранителната индустриална база на Украйна с белгийска подкрепа.

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак разговаря със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан относно предстоящата украинско-американска конференция за производството на оръжие, която ще се проведе на 6 и 7 декември във Вашингтон.

Подкрепяните от Кремъл депутати от Държавната дума и сенатори от Съвета на федерацията на "Единна Русия" предложиха законопроект за въвеждане на наказателни санкции за изтичане на лични данни, вероятно като част от продължаващите усилия за контрол на руското информационно пространство преди президентските избори в Русия през март 2024 г.

Законодателите от "Единна Русия" предложиха законопроект, който ще позволи на руските власти да осъждат физически лица на до четири години затвор за съхраняване, прехвърляне или събиране на лични данни, "получени по незаконен начин", и до пет години, ако информацията съдържа неуточнени "специални категории данни" или лични биометрични данни.

Законопроектът също така предвижда, че руските власти могат да накажат някого с до шест години затвор за "незаконно използване на лични данни в егоистичен интерес" и могат да накажат някого с до осем години затвор и глоба от два милиона рубли (около 21 850 долара) за прехвърляне на "незаконно придобити" лични данни в чужбина.

Руската опозиционна медия Агенция "Новости" съобщи, че определението за лични данни в законопроекта включва името, фамилията, бащиното име, адреса, телефонния номер, адреса и електронната поща на дадено лице.

Агенция "Новости" отбеляза, че прилагането на законопроекта ще криминализира анализа на бази данни - един от малкото инструменти, останали на независимите руски разследващи журналисти.

Руското правителство преследва руските компании за интернет услуги "Яндекс" и "Гугъл" по силата на закони за незаконно съхраняване на лични данни на руски потребители, които вероятно ще получат допълнителен контрол върху интернет компаниите, работещи в Русия, с цел по-добро проследяване на личната информация и онлайн данните на руснаците преди президентските избори в Русия през 2024 г.

Законопроектът вероятно е и част от продължаващите усилия на руското правителство да ограничи достъпа на руските граждани до информация в интернет и дейността на опозиционни фигури и медии.

Кремъл вероятно продължава да полага усилия да се вмъкне във властовите вакууми в няколко африкански държави, тъй като в Централноафриканската република (ЦАР) продължават да действат елементи от групата "Вагнер".

Нигерийските държавни медии заявиха, че руският заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юнусбек Евкуров и министърът на отбраната на нигерийската хунта генерал-лейтенант Салифу Моди са подписали документ за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната на 4 декември след среща на 3 декември в Ниамей, Нигер.

На 4 декември Ройтерс съобщи, че нигерийската хунта е отменила и военното си партньорство с Европейския съюз (ЕС), с което допълнително е изолирала Нигер от ЕС след преврата.

Преди това Евкуров се срещна с ръководителя на малийската хунта Асими Гойта, министъра на отбраната на малийската хунта Садио Камара и Моди на 16 септември и с ръководителя на буркинавската хунта Ибрахим Траоре на 1 септември.

Преди това Нигер, Буркина Фасо и Мали създадоха Алианса на държавите от Сахел - пакт за колективна отбрана - на 16 септември, след посещенията на Евкуров с ръководителите на хунтата през септември.

Френски разузнавателен проект с отворен източник оцени на 4 декември, че Русия използва две структури - контролирания от руското министерство на отбраната (МО) "Африкански корпус" и новосъздадената псевдоместна медия, наречена "Африканска инициатива", в която работят бивши бойци от групата "Вагнер" - за установяване на опора в Буркина Фасо.

ISW вече съобщи, че руското МО е започнало публично да набира кадри за "Африканския корпус", който има за цел да подчини операциите на "Вагнер" в Африка.

ISW вече съобщи, че руското МО е започнало публично набиране на кадри за "Африканския корпус", който има за цел да поеме операциите на "Вагнер" в Африка, след като МО е направило неуспешни опити да наеме директно бивши служители на "Вагнер".

На 26 ноември "Ню Йорк Таймс" също така съобщи, че "Вагнер" поддържа значително присъствие в Централноафриканската република (ЦАР) и контролира най-голямата златна мина и над 1000 души персонал в страната, включително персонал, който вероятно работи като охрана на президента на ЦАР Фаустин-Аршанж Туадера и друг висш персонал, управляващ културния център "Руски дом" в Банги.

Кремъл вероятно се опитва да разшири контролираните от руското МО операции на "Африканския корпус" в Нигер, Буркина Фасо и Мали, както и да разшири руските информационни операции на континента, отчасти за да противодейства на операциите на Вагнер в ЦАР.

Губернаторът на Воронежка област Александър Гусев потвърди на 4 декември смъртта на заместник-командира на руския 14-ти армейски корпус генерал-майор Владимир Завадски в Украйна.

На 28 и 29 ноември различни руски и украински източници твърдяха, че Завадски е починал, след като на 28 ноември е стъпил на мина в Херсонска област.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    12 5 Отговор
    Ха ха ха
  • 2 Ветеринарен психолог

    14 6 Отговор
    Корейци и китайци ,квалифицирани ,колкото щеш. И работят,като пчелички.
  • 3 Дън Бай

    26 6 Отговор
    Важното е, че работната ръка за производство на лопати е достатъчна и лопатите вършат работа.
  • 4 Калинките от ISW...

    23 7 Отговор
    ...,пак са ми се загрижили за Русия...?!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Безмозъчен институт

    19 8 Отговор
    А в Украйна- бол руботна ръка.
  • 7 456

    20 5 Отговор
    А вземете и се разберете: в едната статия пише, че руската армия е от наемници, а в тази, че няма работници защото са в руската армия. 😄 Аман от пр0п@ганда.
  • 8 Мозъци

    21 5 Отговор
    Значи имат икономика. Санкциите им увеличиха икономиката.😂😂🤣😂🤣😂
  • 9 Западни .едалски джендъри, стига

    15 5 Отговор
    сте ревали за Русия, тя си има хора за всичко, мислете за своите .адници, защото ще ядете х..!
  • 10 Ццц

    4 15 Отговор
    Това е поредната стратегическа победа на Дрогимир! След като обяви, че сменя тактиката и ще строи стена, милиони руски работници кандидатстват за виза, за да идат да работят на строежа. Всички искат в ЕС и НАТО да избягат нали? За това руснаците бягат в Украйна. Що не си седят у блатото, а? Що купуват немски бетонобъркачки, а не си ходят с руските? А копейки? 🤣🤣🤣

    Коментиран от #15

  • 11 Миризлив пор

    8 1 Отговор
    Тук няма война, а все "няма хора" и все се търсят.

    Коментиран от #13

  • 12 дайте да дадем

    12 4 Отговор
    Нали на фронта пращат само затворници, каква икономическа сила? Освен това, там се бият около 600 хиляди, на договор. При 140 милиона население, това ли "изсмуква" квалифицираната работна ръка?
  • 13 внос от Виетнам

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Защото търсят "роби", на минимална заплата и да работят по 16 часа на ден!
  • 14 Реалист

    11 4 Отговор
    У Британия добре, че са индийците иначе щяха англосаксонците да са изчезнали отдавна от картата на Европа
  • 15 Кух долар

    19 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ццц":

    30% от младите украинци са избягали във „вражеската“ Русия от февруари 2022 г

    Въпреки военния конфликт, около 30% от младите украинци са се преместили или са били изпратени от родителите си във „вражеската“ Русия от февруари 2022 г., според анонимни проучвания на повече от 6 хиляди украинци от Global Service и Euporean Migration Support Bureau.
    Мнозинството от преместилите се в Русия, която ръководи Североизточен военен окръг на територията на Украйна и вече е анексирала Крим и част от южната територия на бившата Украинска ССР в резултат на референдуми, цитират следните причини:
    -по-добра икономика (въпреки санкциите), инфраструктура, образование;
    — в Руската федерация можете да работите не само в тежка (на полето, служба и т.н.) работа;
    - по-малък шанс да бъдете мобилизирани и да се окажете на фронта;
    — животът и наемът са по-евтини отколкото в Полша, Германия, по-малко бюрокрация;
    — няма негативизъм и преследване по подразбиране, както се случва с тези, които заминаха на запад от Украйна.
    В същото време около 94% ​​от преместилите се в Руската федерация казват, че им е „комфортно“


    — най-лесният начин да стигнете до Руската федерация беше да избягате от война и мобилизация;
    — липса на езикова бариера за обучение, работа, комуникация, липса на владеене на езици на ЕС;
    — роднини живеят в Русия (от времето на СССР, 90-те години или които са се преместили наскоро);
    - по-лесно е да получите разрешение за пребиваване и паспорт, ако Руската фе

    Коментиран от #18, #27, #28, #30

  • 16 Българин

    7 4 Отговор
    Не знаех, че НПО на Сорос са станали институти.
  • 17 фен

    5 4 Отговор
    Не само войната, а най - вече санкциите. Преди изнасяха газ, и купуваха всичко от Германия. Сега пак изнасят газ (за Китай), но произвежда все повече. За разлика от Германия, която системно затваря индустрии, и започва да купува всичко от Китай, произведено с руски газ...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НА СНИМКАТА

    3 0 Отговор
    ТРИМА ЯДРЕНИ ФИЗИЦИ
  • 20 Име

    6 3 Отговор
    Дават по Ютуб клипове - като репортажи - ми - магазините в Русия им пращят от стоки, освен това са крайно евтини. Не става въпрос за 1 магазин - а навсякъде. Живеят много добре. Ние да му мислим, все още има хора у нас с ниски доходи.
  • 21 Механик

    7 2 Отговор
    "ISW: Войната изсмуква квалифицираната работна ръка в Русия"
    Чакай сега! За каква квалифицирана работна ръка говорим? Нали в Русия са пияни, мързеливи, неграмотни.....??
    Аз ли нещо се обърках, или някои други са се тотално сбъркали????
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гастарбайтеров Таджик Узбечкин

    2 0 Отговор
    Изсмука ни Русия ...
  • 25 Ха, Ха,

    0 2 Отговор
    Сталин на времето и ги квалифицира и ги въоръжи и нацитата разпердушини и половин Европа прегази, въпреки че комунистическият СССР беше в изолация. Така че, поживем-увидим
  • 26 Алексбг

    1 1 Отговор
    Кой м го е,за трудовия пазар в Русия?Каква ни е на нас тая Русия ,че "другарите" журналисти ,толкова ,повтарят и предъвкат? Русия ни е неприятел и винаги ни е пречила, да бъдем самостоятелни.Явно такива хора , като Копейкин ,Нинова ,Р.Радев,Р.Петков и си е ,дето са материално заинтересовани от Русия ,те "дават тон" ,в чопленето на подобни теми ,с руски уклон
    . Иначе,реално погледнато ,колкото по-зле за Русия ,толкова по-добре за България. Е , може да има и несъгласни но...какво от това?
  • 27 Алексбг

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кух долар":

    Доларът братле не е кух! Запомни това ако ти се отдаде на главицата! Кухо е явно пространството над раменете ти.
  • 28 Алексбг

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кух долар":

    Доларът братле не е кух! Запомни това ако ти се отдаде на главицата! Кухо е явно пространството над раменете ти.
  • 29 Алексбг

    1 0 Отговор
    Доларът братле не е кух! Запомни това ако ти се отдаде на главицата! Кухо е явно пространството над раменете ти.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    Русия се скапва.скапването ще доведе до трагедия там.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Р.К.И.

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Напълно съм съгласен. Но по темата: как е по сектори в държавата им. По сектори, по образование, по възраст, по професионална подготовка. Една фирма може да функционира и с 80% от щата (винаги има резерви), но тези проценти трябва да са на съответното професионално и като опит ниво. При руснаците точно това ще бъде големият проблем. Не работещи като абсолютна бройка, а качеството на работната ръка. На фронта са младите, в чужбина са образованите. И това ще се отрази и на войната - боеприпасите произведени от неопитни работници (опитните са мобилизирани), какво качество ще имат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания