Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Декември, 2023 08:28 2 385 153

Atlantic Council: Не спирайте помощта за Украйна, това е разумна инвестиция

  • сащ-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • русия

Общата помощ на Вашингтон за Киев след незаконното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. е скромните 75 милиарда долара

Atlantic Council: Не спирайте помощта за Украйна, това е разумна инвестиция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отпускането на американска военна помощ за Украйна е най-стратегическата инвестиция в отбраната от поне две десетилетия. Отказът на Конгреса досега да представи искането на президента Джо Байдън за допълнителен бюджет - което включва 61,4 милиарда долара допълнително финансиране за Украйна - е значителна грешка. Синергията на американската помощ с украинската смелост и издръжливост доведе до успех на множество фронтове. Отказването на допълнителна подкрепа за Киев в този критичен момент не само ще навреди на продължаващите военни усилия, но и ще намали глобалната репутация на САЩ, внасяйки несигурност в света, пише Майкъл Джон Уилямс за Atlantic Council.

Общата помощ на САЩ за Украйна след незаконното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. е скромните 75 милиарда долара. Съединените щати похарчиха трилиони долари за войните в Ирак и Афганистан, с много малко за показване като положително развитие в двете кампании. За разлика от това, Киев разумно използва американската и международната помощ, за да отслаби значително това, което Министерството на отбраната на САЩ нарича "почти равностоен конкурент".

Още новини от Украйна

От началото на конфликта Русия е претърпяла, според един доклад, загубата на 11 000 единици бойна техника, включително 1300 унищожени основни бойни танка и 548 пленени от Украйна. Освен това се съобщава, че Украйна е обезвредила 1600 бойни машини на пехотата, повече от 200 бронетранспортьора, 100 хеликоптера и 75 бойни самолета.

Въпреки липсата на значителен флот, Киев дори потопи осем руски военни кораба, включително флагмана "Москва", ракетен крайцер с управляеми ракети от клас "Слава", кръстен на руската столица. Освен материалните загуби, Кремъл претърпя значителни човешки загуби.

С приблизително 120 000 войници, убити в битка и 170 000 ранени, загубите на руския персонал са потресаващи. А загубите на Русия не се ограничават само до войниците - седем руски генерали са убити на бойното поле, включително Роман Кутузов, командир на Пета общовойскова армия, централна за атаката срещу Украйна. Също толкова критична е загубата на повече от осемстотин младши офицери, които са от съществено значение за изпълнението на тактически маневри в рамките на по-големи усилия на батальони и бригади.

Отсъствието на тези млади офицери отслабва бойната ефективност на Русия в краткосрочен план и застрашава способността ѝ да формира координирани, ефективни бойни единици, тъй като призовава повече личен състав. Въздействието на американската помощ за Украйна обаче се простира далеч отвъд бойното поле.

Първо, помощта подчертава ангажимента на Съединените щати да поддържат международното право и установения либерален световен ред, противопоставяйки се на възприятията за отстъпление от глобалното лидерство. Това изпраща мощен сигнал към тези, които искат да преразгледат международния ред, че ще има значителна цена, която трябва да платят, ако се опитат да го направят. В идеалния случай вярата на противниците в решимостта на САЩ ще направи позицията на Съединените щати за глобално възпиране по-правдоподобна и ефективна.

Второ, помощта за Украйна успокоява приятелите и съюзниците по целия свят, излъчвайки стабилност и сигурност. Усещането за ненадеждност на САЩ може да накара съюзниците да предприемат независими мерки за сигурност, рискувайки разпространението на ядрени оръжия и регионалната надпревара във въоръжаването - нито едно от двете не е в интерес на Съединените щати.

Прекратяването на помощта за Украйна, би подкопало непосредствените военни усилия в Европа и би намалило възпиращата сила на американската военна сила в световен мащаб. Солидни 61 процента от американците подкрепят помощта за Украйна, според проучване от септември 2023 г. на Чикагския съвет по глобални въпроси. Нито Съединените щати са сами в подкрепата си.

Европейските държави и институциите на Европейския съюз (ЕС) колективно са обещали повече от 145 милиарда долара помощ от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. През следващата година Съединените щати трябва да работят в тясно сътрудничество с европейските съюзници и ЕС, за да създадат по-дългосрочен план за украинското икономическо развитие, като европейците поемат голяма част от тези усилия.

Но такъв процес трябва да бъде планиран и рязкото отрязване на Киев в момента не е решение. Това би стимулирало Русия да запази курса и би предизвикало бъдещи проблеми. Ако руският президент Владимир Путин не бъде победен на бойното поле сега, на Съединените щати ще струва много повече възпирането и защитата срещу бъдеща руска агресия.

Въпреки че фискалната отговорност е похвална, неуспехът да се предоставят на Киев допълнителни 61,4 милиарда долара за поддържане на либералния световен ред и значително влошаване на руската армия е недалновидно решение с далечни последици за националната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    95 4 Отговор
    За една разумна инвестиция винаги трябват милиони неразумни балъци.
  • 2 Хахахаха

    86 6 Отговор
    Процесът на присъединяване на бивша Украйна към РФ е необратим!

    Коментиран от #17

  • 3 Реалист

    76 6 Отговор
    ФАЩ в Афганистан и Ирак дадоха 1,2 милона жертви и фалираха само в Афганистан похарчиха над 10 трилиона
  • 4 Мдаа

    96 4 Отговор
    Дааа ,наглост без предел!!!!"Прекратяването на помощта за Украйна, би подкопало непосредствените военни усилия в Европа и би намалило възпиращата сила на американската военна сила в световен мащаб"
    Плащайте за да ви мачкаме !!!
  • 5 Ювиги

    71 5 Отговор
    Май краварите забравиха, че загубиха в Афганистан след като похарчиха Трилиони
  • 6 горски

    77 5 Отговор
    В цялата карманела имаше и едни украинци,които загубиха живота си,семействата си ,домовете си....
    Ееее,това са съпътстващи загуби....Нали не са американци....
  • 7 оценка

    64 5 Отговор
    Не спирайте помощта за Украйна, това е разумна инвестиция,защото можете да си купите цялата украинска земя. А руснаците няма да я пипат.
  • 8 БЕЗСМИСЛЕНА СТАТИЯ

    8 49 Отговор
    Кой е казал че помощта на Украйна ще спре.....

    Коментиран от #11, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мишел

    44 3 Отговор
    Бломберг, в новините преди няколко дни: " Помощта на САЩ за Украйна за месец ноември 2023 е с 81.6% по малка от тази през ноември 2022."
  • 11 Ами вчера

    34 2 Отговор

    До коментар #8 от "БЕЗСМИСЛЕНА СТАТИЯ":

    тук писаха ,че я спират!
  • 12 ДОБРОЖЕЛАТЕЛ

    48 2 Отговор
    Пратете морската пехота да защитава Авдеевка - тогава ще видите разумна ли е инвестицията.
  • 13 Мдаа

    41 1 Отговор
    Да се бият, докато ни изплатят инвестициите. Кой го каза? Снежинката!?!
  • 14 Калифорнийски орел 🦅

    9 37 Отговор
    Помощ ще има докрая на Путин!
    Това трябва да се знае !!!
  • 15 Ден

    45 1 Отговор
    Много глупости на едно място !
  • 16 Как кой

    33 2 Отговор

    До коментар #8 от "БЕЗСМИСЛЕНА СТАТИЯ":

    Много хора от запад се изказаха, вкл. САЩ. Навсякъде го написаха.

    Коментиран от #33

  • 17 аааааа

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    алелуя
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 обедняване

    35 3 Отговор
    Уж америка дава на Украйна, а се оказва, че страните от ЕС дават много повече! И то не без натиск от Вашингтон! Но, постепенно европейските държави разбират на къде води това безсмислено изливане на милиарди.....
  • 20 НЯМА ДА СПРЕ !

    4 21 Отговор
    А ще има ОЩЕ и ОЩЕ и ОЩЕ и ОЩЕ и ОЩЕ....
  • 21 Реплика

    29 2 Отговор
    Корпорациите с интереси в Украина имат ресурса и за оръжия ,и за създаването на частна армия.До кога ще се плаща обществен ресурс в защита на частни интереси???!
  • 22 стоян георгиев

    34 3 Отговор
    слава на русия, слава на нашите освободители слава на руската армия която е освободила нас от турско робство

    Коментиран от #153

  • 23 Ццц

    34 1 Отговор
    За бога братя не спирайте! Помислете за репутацията на САЩ! Няма ли война по света какво ще си помислят хората? Че САЩ вече не могат да разпалват войни? Никога не са предавали своите съюзници. Това ще е прецедент! И от къде после ще намерят друг гений, който знае, че няма да победи, но да не му пречи да опита? Такива са рядкост.
  • 24 геобразен соросоид

    23 4 Отговор
    05.12.2023 - 1:00ч
    САЩ разкриха, че Русия ще се противопостави на F-16 в Украйна | Руска пролет

    Руските въздушно-космически сили ще използват изтребители пето поколение Су-57 срещу американски F-16 в Украйна, пише военният наблюдател Мая Карлин за The National Interest.

    „След като Украйна започне да използва F-16, които се очаква да бъдат доставени през следващите месеци, Русия най-вероятно ще отговори със своите Су-57“, се казва в материала.

    Както посочи журналистът, руският Су-57 може да носи на борда си до осем ракети въздух-въздух К-77М, а благодарение на синхронизацията с наземните радари изтребителят ще има предимство пред американския изтребител.

    Холандия и Дания първи се съгласиха да предоставят на Украйна изтребители F-16. Белият дом потвърди, че Украйна ще получи бойни самолети от трети страни след приключване на обучението на своите пилоти. Холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че Хага очаква да изпрати първите изтребители F-16 в Киев през 2024 г.

    Коментиран от #38

  • 25 Атлантист+

    5 16 Отговор
    Прибавям гласа си към този на Атлантическият Съвет. 74 млрд долара са нищо при положение, че можем да воюваме срещу Русия без наша жива сила и жертви. С още 62 млрд бихме могли да воюваме с Русия още почти година при същите благоприятни условия. Такава възможност не се предоставя често и в никакъв случай не е за изпускане.

    Коментиран от #32, #36

  • 26 Ццц

    25 2 Отговор
    Америко, за тебе те умряха. Една бе ти достойна зарад тях. Но те недостойни за тебе майко бяха, че всеки беше женен за жена!
  • 27 няма значение , дай и дай

    20 1 Отговор
    05.12.2023 г. - 6:30 ч
    Украйна поиска от САЩ 17 милиона снаряда по време на посещението на шефа на Пентагона в Киев | Руска пролет

    Украйна поиска 17 милиона снаряда от САЩ по време на посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в Киев.

    Това пише "Украинская правда", позовавайки се на свои източници.

    Според изданието, в същото време Остин, „меко казано, беше изненадан, защото толкова много снаряди не могат да бъдат събрани в целия свят“.

    Както пише Украинска правда, общо украинските военни заявиха, че за да се достигнат границите на Украйна от 1991 г., са необходими 350-400 милиарда долара военна помощ.
  • 28 От страни

    19 2 Отговор
    Много разумна инвестиция - няма що. Кой ще ви връща тия пари ве? Жената на Зе? Та тя няма да изкара толкова ако ще да кара няколко живота в "Паша"-та.
  • 29 не всички са фашаги

    18 2 Отговор
    05.12.2023 г. - 9:05 ч
    Новият премиер на Словакия отказа да доставя оръжие на Украйна | Руска пролет

    Наскоро избраният министър-председател на Словакия Роберт Фицо, след телефонен разговор с украинския премиер Шмигал, отказа да достави на режима в Киев оръжия и боеприпаси, заявявайки, че Братислава не вярва във военно решение на конфликта.

    Според него това може да доведе само до „ненужни, безплодни кръвопролития“.

    Той също така изключи доставката на оръжия и боеприпаси от военни и други държавни складове и складове.

    „Нашите национални интереси понякога не съвпадат с интересите на Украйна, затова потвърдих, че ще продължим да забраняваме вноса на украинска селскостопанска продукция на словашка територия, защото в противен случай ще тръгнем срещу собствените си фермери“, добави политикът.

    В същото време той декларира готовност да окаже хуманитарна помощ на Киев и да достави оборудване за разминиране.

    Припомняме, че в момента Украйна се смята за най-минираната територия в света.
  • 30 Ти да видиш

    21 1 Отговор
    Разумна инвестиция било да се хвърлят милиарди и да загиват хора, за да се продължава една безсмислена война с ясен край от преди да започне! Не ви е срам с тия жалки пропаганди!

    Коментиран от #41

  • 31 КовидманЯк

    12 1 Отговор
    Биха шута на Украйна.
  • 32 От страни

    17 0 Отговор

    До коментар #25 от "Атлантист+":

    Помисли кой ще е следващия след укрите, че са на привършване? Българи или поляци? Румънци или германци? Или това беше сарказъм?

    Коментиран от #34, #72

  • 33 ВАЖНО Е ТИЯ ДЕТО ДАВАТ ПАРИТЕ

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "Как кой":

    Кво казват....УКРАЙНА Е ПЕЧАТНИЦА НА ПАРИ ЗА ЗАПАДА.....ЕЛДОРАДО
  • 34 НАТО

    2 16 Отговор

    До коментар #32 от "От страни":

    Чакаме Путин да се тества с нас....ако му стиска де

    Коментиран от #42, #48

  • 35 Механик

    17 2 Отговор
    От статията излиза, че Украйна вече е разгромила Русия и я е оставила без войници, бойна техника и генерали.
    От друга страна, др. Солтенберг вчера ни предуперди да "очкаваме лоши новини от Украйна".
    От трета страна, хора от партията на Зеленски искат да отсранят Залужни, понеже не се е справил с контрата.

    Коментиран от #74

  • 36 1948

    15 1 Отговор

    До коментар #25 от "Атлантист+":

    Ти като укрсинките в соц. мрежата. Едните искат да върнат мъжете им, които от 2 год. са там и не знаят живи ли са...а другите им викат- да, бе ако върнат вашите, ще вземат нашите. Нека вашите продължат да се бият. И без това са свикнали.
  • 37 Перо

    12 1 Отговор
    Украинският ционист с белото си засекрети сметките! Може да “усвои” и тройно по-големи суми! На фронта сметки не се водят!
  • 38 От страни

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "геобразен соросоид":

    Заслужен военен летец на РФ Владимир Попов в беседа с iRector отбелезал че, да води въздушен бой със истребител F-16 е способен практически всеки руски самолет, както Су-35, така и МиГ-29 и МиГ-35.
    Краварите бленуват с тия стари щайги като мислят че могат да ги противопоставят на Су-57.
  • 39 Коментар

    11 1 Отговор
    Кръвожадните всъвсем изперкаха!Нима е инвестиция да страдат невинни от тази война?!Спирайте я!
  • 40 мача приключи

    14 0 Отговор
    РИАМО - 5 дек. Украинската артилерия унищожи група свои войници, които искаха да се предадат на руските въоръжени сили, съобщи за РИА заместник-командирът на 1-ва стрелкова рота от 1-ви стрелкови батальон на 110-и полк на руските въоръжени сили с позивна „Купол“. Новости.

    „Военнослужещите (ВСУ – ред.) се свързаха на честота 149.200 и изразиха желание да останат живи и да се върнат при семействата си. Установена е връзка и е определено място, където да дойдат предалите се военнослужещи. Но явно това не е изгодно за киевския режим, а киевският режим унищожи своя военен персонал“, каза събеседникът.

    Купол добави, че всички 25 украинци, които са искали да се предадат, са били убити от собствената им артилерия.
  • 41 От страни

    17 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ти да видиш":

    Тия са счетоводители а не хора. За тях дебита и кредита е само баланс даже да се изчислява с човешки животи. Нали загиват некви "недочовеци" от рода на укрите. А после като свършат укрите ще набутат в огъня нас, поляците, германци и прочая.... Важното че не са те на фронта и тогава баланса е в тяхна полза. А парите? Печатницата е в тяхните ръце и ще си напечатят толкова колкото им трябва щото инфлацията отива на "износ". Както некога имае отличителен белег на капитализма - износ на капитали, така и днес отличителния белег на капитализъма е износ на инфлация, износ на отбрана и износ на нападане. Днес го виждате как им плащаме версиите, как се браним вместо тях и как нападаме Русия вместо тях.
  • 42 От страни

    12 1 Отговор

    До коментар #34 от "НАТО":

    Боже.....Ти да нямаш мания "величие"? Че нема да знам в кои храсти да те търсим....Ама тръгнал той срещу Русия да се тества. Аман от глупаци... Господи прибери си версиите.

    Коментиран от #47

  • 43 фен на сидеров

    6 1 Отговор
    даааа, убийствата на украинци е "добра инвестиция" !
  • 44 Днеска излезе новина,

    14 3 Отговор
    защо Авдеевка е толкова важна позиция. Там НАТО са инвестирали милиарди средства за укрепления, имало е бункери три етажа под земята. За какво са се подготвяли НАТО, как няма Русия да ги нападне, да чакат краварите да ги унищожат ли? Затова сега краварите реват, защото номерът им не мина!?
  • 45 Гай Турий

    12 1 Отговор
    За жидоянките няма друго бръмчене в главите им освен долари, печалби, инвестиции. Да се убива в жидоянкиния речник, това е инвестиция. Самото заселване на Америка преди векове е поради инвестиции в бъдещето на завоевателите, поне половината от първите от тях - жидове. Избиването на т.н. украински народ в окопите срещу Русия с американски пари, избиването на палестинския народ в Газа с американски пари, това са все инвестиции в бъдещето на жидоянките и ционистите, техните началници.

    Коментиран от #49

  • 46 НИЕ СМЕ НАТО

    3 7 Отговор
    Путин още не ни е забърсал, именно че сме в НАТО.....Кремъл го е шубе от алианса....
  • 47 ЧАКАМЕ ПУТИН ДА СЕ ТЕСТВА С НАТО

    4 6 Отговор

    До коментар #42 от "От страни":

    Ако му стиска де......така Финландия и Швеция се "скатаха" от посегателствата на Путлер.
  • 48 .едалче, НАТО от много години се опитва

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "НАТО":

    да се тества с Русия, но няма топки да го стори. Затова само бута фитили на подлогите си, в това число и България да джавкат против Русия, защото знаят, че нямат сила сами да се изправят. За Сърбия не се замислиха и се направиха на бабаити, но срещу Русия не им стиска!?

    Коментиран от #50, #51

  • 49 ПУРИН САМ СЕ НАВРЯ В ШАМАРИТЕ

    0 5 Отговор

    До коментар #45 от "Гай Турий":

    Лее се руска кръв, САЩ трупат милиардни печалби....
  • 50 НАТО СЕ ТЕСТВА С СССР

    0 7 Отговор

    До коментар #48 от ".едалче, НАТО от много години се опитва":

    Спечели без нито един изстрел СТУДЕНАТА ВОЙНА.....смаза икономически соца.
  • 51 ЧУДНО...ЩО РУСИЯ

    0 6 Отговор

    До коментар #48 от ".едалче, НАТО от много години се опитва":

    Не спаси Сърбия от натовските бомбандировачи....

    Коментиран от #54

  • 52 САЩ ШЕ ДАВАТ ОЩЕ МИЛИАРДИ НА УКРАЙНА

    5 0 Отговор
    Златна кокошка не се изпуска......
  • 53 НИЕ СМЕ НАТО

    2 10 Отговор
    И силно подкрепяме Украйна с оръжия и боеприпаси....агресор като Путин, не се жали....

    Коментиран от #58

  • 54 Може да е чуднно

    9 1 Отговор

    До коментар #51 от "ЧУДНО...ЩО РУСИЯ":

    само за глупаво дете! А на нас ни е чудно, що децата не си играят с куклите, а се опростачват от оня боклук зад океана?

    Коментиран от #56

  • 55 Яков

    11 1 Отговор
    СМЪРТТА Е ВИНАГИ Е БИЛ ДОХОДЕН БИЗНЕС ЗА ЕВРЕИТЕ,НАРЕКЛИ СЕ ДНЕС АТЛАНТИЦИ.

    Коментиран от #59

  • 56 ЩО РУСИЯ НЕ СПРЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Може да е чуднно":

    Натовските бомбандировачи над Сърбия....само НАТО прати комуниста Милошевич в Хага....

    Коментиран от #60

  • 57 Натопорченко

    1 2 Отговор
    Повече Хаймерси и Джавелини!
  • 58 Ние сме България

    8 0 Отговор

    До коментар #53 от "НИЕ СМЕ НАТО":

    И българите подкрепяме България! А тя не е за продан и ползване за интриги!

    Коментиран от #61

  • 59 СТИГА БЕ

    0 4 Отговор

    До коментар #55 от "Яков":

    300 000 руски трупа.....смъртта е доходен бизнес и за ...Путин.
  • 60 Що оня боклук зад океана

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "ЩО РУСИЯ НЕ СПРЯ":

    опростачва деца?

    Коментиран от #62

  • 61 НИЕ СМЕ БЪЛГАРИЯ И НАТО И ЕС

    0 5 Отговор

    До коментар #58 от "Ние сме България":

    А не руска губерния......

    Коментиран от #64

  • 62 РУСИЯ НЕ СПРЯ САЩ

    1 5 Отговор

    До коментар #60 от "Що оня боклук зад океана":

    Да пратят комуниста Милошевич в Хага....дали същото чака и Путин????

    Коментиран от #65

  • 63 Всички сме за УКРАЙНА !

    1 7 Отговор
    99.9 % от българите !
    Миглена от Тервел

    Коментиран от #67, #70

  • 64 Ние сме България

    7 1 Отговор

    До коментар #61 от "НИЕ СМЕ БЪЛГАРИЯ И НАТО И ЕС":

    и не сме НАТО и ЕС, а сме членове на НАТО и ЕС! България не е за продан и васал на оня боклук зад океана!
  • 65 Що оня боклук зад океана

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "РУСИЯ НЕ СПРЯ САЩ":

    опростачва деца?

    Коментиран от #68

  • 66 НАТОВСКО ОРЪЖИЕ

    0 2 Отговор
    Спря русия в Украйна......и лее руска кръв, не натовска.....
  • 67 Всички не

    7 0 Отговор

    До коментар #63 от "Всички сме за УКРАЙНА !":

    Само продажник и глупак, може да е за фашисткият режим в Украйна!

    Коментиран от #75

  • 68 САЩ ШИТКАТ ОРЪЖИЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Що оня боклук зад океана":

    За милиарди.....с парите правят нови оръжия...и трупат милиардни печалби....

    Коментиран от #69

  • 69 И това прави САЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "САЩ ШИТКАТ ОРЪЖИЯ":

    пълен боклук и вреден за сверта, да прави пари от убийства!

    Коментиран от #71

  • 70 ИЗБОРИТЕ ПРАТИХА

    0 3 Отговор

    До коментар #63 от "Всички сме за УКРАЙНА !":

    Проруските подлоги в забвение в парламента....що ли?????
  • 71 ПУТИН ДАДЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ НА САЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "И това прави САЩ":

    Сега да не плаче че Америка трупа милиарди от смъртта на руския мужик....

    Коментиран от #73

  • 72 Атлантист-

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "От страни":

    Които са балъци и си избират атлантисти да ги управляват, винаги могат да "гризнат дървото", т.е. да ги изпратят на Източния Фронт. Първо снаряди, после бронирани машини, после доброволци, и на края - Мобилизация
  • 73 Путин не е давал нищо

    4 0 Отговор

    До коментар #71 от "ПУТИН ДАДЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ НА САЩ":

    А оня боклук зад океана, сее зло по света и печели от убийства!

    Коментиран от #76

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 РЕЖИМА В УКРАЙНА Е ИЗБРАН

    0 5 Отговор

    До коментар #67 от "Всички не":

    От украинците....които биха шута на путиноваското протеже

    Коментиран от #78

  • 76 ПУТИН САМО ВЗИМА....МИЛИАРДИ

    0 1 Отговор

    До коментар #73 от "Путин не е давал нищо":

    От руския народ за войната в Украйна.....

    Коментиран от #80

  • 77 Има неща, които са ясни

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И няма нужда от хрумване! Ф16 може да се сравнява с МИГ 29, но не и с СУ 35 и по нови!
  • 78 Режима в Украйна

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "РЕЖИМА В УКРАЙНА Е ИЗБРАН":

    е плод на преврат и пропаганда спонсорирана от злото на света САЩ!

    Коментиран от #82

  • 79 САЩ СИ ВЪРТЯТ БИЗНЕСА С ОРЪЖИЯ

    0 2 Отговор
    И тия оръжия пратиха 300 000 руски трупа в небитието, пратени от Путин в Украйна.

    Коментиран от #81

  • 80 Тези милиарди

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "ПУТИН САМО ВЗИМА....МИЛИАРДИ":

    са за защита на риуският народ! Каквото и да взима, си е тяхно, а не на глупаво и опростачено дете от оня боклук зад океана!

    Коментиран от #85

  • 81 САЩ са злото на света

    2 0 Отговор

    До коментар #79 от "САЩ СИ ВЪРТЯТ БИЗНЕСА С ОРЪЖИЯ":

    сещо смърт и войни по света!

    Коментиран от #83

  • 82 ЧЕ КАК ПУТИН ДОПУСНА

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Режима в Украйна":

    САЩ да бият шута на руското протеже ЯНУКОВИЧ.....от украйна

    Коментиран от #84

  • 83 ЩО БЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "САЩ са злото на света":

    Путин да не сее мир в Украйна......

    Коментиран от #87

  • 84 Просто

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "ЧЕ КАК ПУТИН ДОПУСНА":

    като не се занимава с интриги и финансиране на зло по света като САЩ!

    Коментиран от #86

  • 85 ЧЕ КОЙ Е НАПАДНАЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "Тези милиарди":

    Русия.....НАТО, САЩ,БЪЛГАРИЯ......

    Коментиран от #91

  • 86 ЗАТОВА ЛИ ПУТИН ИЗСМУКВА МИЛИАРДИ

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Просто":

    От руския народ за войната в Украйна....

    Коментиран от #89

  • 87 Путин не е в Украйна

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "ЩО БЕ":

    А къде е? Казвали злото САЩ на децата които опростачва! Що за дъно на света, опростачва деца?
  • 88 НАТО ДАВА МИЛИАРДИ НА УКРАЙНА

    2 0 Отговор
    Щото има финансова и политическа изгода....
  • 89 Що злото САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "ЗАТОВА ЛИ ПУТИН ИЗСМУКВА МИЛИАРДИ":

    е ударило дъно да опростачва деца!

    Коментиран от #92

  • 90 И НИЕ ДАВАМЕ ОРЪЖИЯ НА УКРАЙНА

    0 2 Отговор
    Български боеприпаси трепят руските войни в Украйна....Боже, до къде ги докара Путин....

    Коментиран от #93

  • 91 Че кой трепеше

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "ЧЕ КОЙ Е НАПАДНАЛ":

    руският народ в Донбас, с парите на злото САЩ?

    Коментиран от #94

  • 92 И ПИТИН ЛИ Е ДЕТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Що злото САЩ":

    Че го...ОПРОСТОЧАВАТ......

    Коментиран от #95

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 КАК ПРЕДИ 2014 В ДОНБАС

    0 3 Отговор

    До коментар #91 от "Че кой трепеше":

    Бе тихо и мирно...после дойдоха паравоенните на Путин и
    патакламата стана

    Коментиран от #98

  • 95 Питин, митин не знам

    2 0 Отговор

    До коментар #92 от "И ПИТИН ЛИ Е ДЕТЕ":

    Ама защо САЩ е злото на света, ударило дъното да опростачва глупави деца и да сее смърт и войни? Време е света да промени това!
  • 96 КВО ДА КАЖЕМ ЗА РОДИТЕЛИТЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #93 от "Жалко за някой":

    На руснаците....трепещи мирни украинци....
  • 97 САЩ ИЗСИПВАТ МИЛИАРДИ

    0 2 Отговор
    В Украйна.....и спряха Путин......
  • 98 Просто

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "КАК ПРЕДИ 2014 В ДОНБАС":

    Като не се беше намесило злото на сверта САЩ!

    Коментиран от #100

  • 99 ПУТИН НАПАДНА УКРАЙНА

    0 3 Отговор
    Кой ли е злото на света, опросточаващо руснаците?
  • 100 ЧЕ САЩ СЕ НАМЕСИ

    0 3 Отговор

    До коментар #98 от "Просто":

    В цяла източна Европа....Русия беше навряна в кьошето и не смееше да гъкне

    Коментиран от #102

  • 101 САЩ ИЗРИТАХА ЯНУКОВИЧ

    0 2 Отговор
    Протежето на Путин в Украйна....Путин бе...матиран
  • 102 Е затова

    4 0 Отговор

    До коментар #100 от "ЧЕ САЩ СЕ НАМЕСИ":

    И САЩ е злото на света, правещо войни и смърт! Браво!

    Коментиран от #104, #106

  • 103 НАТО ДАВА МИЛИАРДИ ЗА УКРАЙНА

    0 1 Отговор
    Лее се руска кръв, а натовските заводи трупат милиарди, благодарение на Путин.
  • 104 НЕ ЗНАМ САЩ ДА СА НАПАДНАЛИ

    0 3 Отговор

    До коментар #102 от "Е затова":

    Някоя от бившите соц страни.....просто народните маси, пометоха комунистическите диктатори.
  • 105 ЯНУКОВИЧ ИЗБЯГА ПОЗОРНО В РУСИЯ

    0 4 Отговор
    При своя благодетел ..Путин....
  • 106 ЩО РУСИЯ НЕ СПРЯ САШ

    0 1 Отговор

    До коментар #102 от "Е затова":

    В източна Европа.....

    Коментиран от #110

  • 107 Ленин

    2 0 Отговор
    Много ги боли евроатлантическата, че няма с какво да се похвалят на фронта и затова така яростно лаят тука. Ама то тя цялостната концепция им е такава No Action Talking Only

    Коментиран от #108

  • 108 СТИГА БЕ

    0 3 Отговор

    До коментар #107 от "Ленин":

    Спряха Путин.....не евроатлантиците, а ..Украйна....с натовско оръжие....

    Коментиран от #111

  • 109 КОМИКА С ПОМОЩТА НА ДЖО

    0 2 Отговор
    Стопира имперските амбиции на Путин.
  • 110 Щото не е

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "ЩО РУСИЯ НЕ СПРЯ САШ":

    агресивно зло като САЩ!

    Коментиран от #115

  • 111 Та къде е тръгнал Путин

    1 0 Отговор

    До коментар #108 от "СТИГА БЕ":

    че някой да го спира! Казва ли злото на света САЩ, докато опростачва деца?

    Коментиран от #113

  • 112 И НИЕ ДАВАМЕ БТРи НА УКРАЙНА

    1 0 Отговор
    Не сме ги ползвали 30 години......само разходи по запазването им....
  • 113 ПУТИН ТРЪГНА В УКРАЙНА

    0 1 Отговор

    До коментар #111 от "Та къде е тръгнал Путин":

    И Джо го спря......

    Коментиран от #116

  • 114 ДЖО СПРЯ ПУТИН

    0 1 Отговор
    Без да пролива капка американска кръв
  • 115 ЩОТО РУСИЯ

    0 2 Отговор

    До коментар #110 от "Щото не е":

    Е безсилна пред САЩ....затова не можа да спаси протежето си Янукович в Украйна....

    Коментиран от #117

  • 116 Не е бе

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "ПУТИН ТРЪГНА В УКРАЙНА":

    Що злото САЩ е ударило дъно да лъже и да опростачва деца! Затова и света ще го спре!
  • 117 Що злото на света САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #115 от "ЩОТО РУСИЯ":

    опростачва деца? Това е дъно на едно общество!

    Коментиран от #118

  • 118 Що ли Путин ИЗБИВА ДЕЦА

    0 1 Отговор

    До коментар #117 от "Що злото на света САЩ":

    В Украйна......

    Коментиран от #119

  • 119 Как що

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "Що ли Путин ИЗБИВА ДЕЦА":

    Щото злото на света САЩ направи война! Защо САЩ е такъв боклук да опростачва глупави деца без морал?

    Коментиран от #121

  • 120 САЩ ШЕ ДАВАТ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА

    0 3 Отговор
    До пълният разгром на пълчищата путинови.....няма прошка за кремълския агресор....
  • 121 КОЙ ЛИ НАПАДНА УКРАЙНА

    0 3 Отговор

    До коментар #119 от "Как що":

    И изби хиляди беззащитни мирни жители и. ДЕЦА ????

    Коментиран от #123

  • 122 И БГ ОРЪЖИЕ ТРЕПЕ

    0 2 Отговор
    Руските агресори.....и инпекса с удоволствие шиткаше оръжие за Украйна.
  • 123 Как кой

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "КОЙ ЛИ НАПАДНА УКРАЙНА":

    Злото на света САЩ, орпставащо глупави деца без морал!

    Коментиран от #125

  • 124 РУСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ

    0 5 Отговор
    Нахлуха в Украйна с танкове и самолети....избиха мирни жители и деца....само с помощта на НАТО бяха спряни да вършат чудовищните си престъпления.
  • 125 НЕ ПОЗНА

    0 6 Отговор

    До коментар #123 от "Как кой":

    Руски орки нахлуха в Украйна....затова Сащ помага на зеленски

    Коментиран от #127

  • 126 ИНПЕКСА ШИТКАШЕ БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ

    0 1 Отговор
    С което се трепаха руснаци.......браво на другарката
  • 127 Обърка се май

    0 1 Отговор

    До коментар #125 от "НЕ ПОЗНА":

    Русия не е в Украйна.

    Коментиран от #130

  • 128 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    Помощта е приета следва само да се одобри чисто технически.
  • 129 Журналист

    4 1 Отговор
    Атлантическият съвет са абсолютни военнопрестъпници. На тяхната съвест лежат милиони жертви.
    Но всъщност са...прави за себе си и за САЩ! Въпросът е, че не са прави за Европа и за света. Отвратително войнолюбство и подклаждане на конфликти с цел обслужване на политически и икономически интереси.
  • 130 И УКРАЙНА

    0 3 Отговор

    До коментар #127 от "Обърка се май":

    Не е в Русия

    Коментиран от #132

  • 131 ДЖО ДАВА ОРЪЖИЯ НА ЗЕ

    0 1 Отговор
    СИ дава оръжия на ПУ....Лее се руска кръв, не китайска и американска.....
  • 132 От как

    2 0 Отговор

    До коментар #130 от "И УКРАЙНА":

    я създадоха изкуствено, не е!

    Коментиран от #134

  • 133 ДЖО СИ ТЕСТВА

    2 0 Отговор
    Оръжията в Украйна.....тоя шанс не е за изпускане....

    Коментиран от #135

  • 134 ПУТИН ИМА ПОСОЛСТВО В УКРАЙНА

    1 0 Отговор

    До коментар #132 от "От как":

    Посолство в "изкуствена страна"....да не верваш
  • 135 Какво друго да прави

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "ДЖО СИ ТЕСТВА":

    злото на света САЩ, освен смърт и войни. Затова света ще ги изолира

    Коментиран от #137

  • 136 Шитнахме и БТРите....

    1 0 Отговор
    Поне да ги бяха използвали при свалянето на комунистите в БГ.
  • 137 РУСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ

    0 2 Отговор

    До коментар #135 от "Какво друго да прави":

    Нападнаха Украйна.....руско зло......

    Коментиран от #140, #144

  • 138 ИНПЕКСА

    0 1 Отговор
    Виден БСП НАТОВЕЦ.......шитна оръжие за Украйна, въпреки че не искаше....комисионите са дебели.....
  • 139 с данъците на БСП другарите

    0 3 Отговор
    Правим оръжие за Украйна.....дават своята скромна лепта в разгрома на пълчищата путинови.

    Коментиран от #143

  • 140 Обърка се май

    1 0 Отговор

    До коментар #137 от "РУСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ":

    Не са!
  • 141 Всичко върви както реши Русия

    3 0 Отговор
    Скоро в руската украинска област всичко ще бъде нормално.

    Коментиран от #145

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 другар е

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "с данъците на БСП другарите":

    твоята мъжка половинка ,апропо вие не бяхте ли един пол? май се запознахте на прайда ако не се бъркам
  • 144 най голямото зло на 21 век е

    2 0 Отговор

    До коментар #137 от "РУСКИТЕ ГЛАВОРЕЗИ":

    да си неосъзнат млад джендър като теб
  • 145 Така де...Русия

    0 2 Отговор

    До коментар #141 от "Всичко върви както реши Русия":

    Брани завзетите области с кръвта на руския мужик, и бавно ни сигурно Путин отстъпва на изток....

    Коментиран от #146, #147

  • 146 ох на батко

    2 0 Отговор

    До коментар #145 от "Така де...Русия":

    ела мила да седнеш в скута ми хайде
  • 147 РУСИЯ СА НАПИНЯ

    0 1 Отговор

    До коментар #145 от "Така де...Русия":

    Да задържи "завоеванията"...ама нещо не и се отдава....
  • 148 22 месеца война

    0 0 Отговор
    И Путин още брани Донбас......
  • 149 РАМБО СЪМ

    0 0 Отговор
    Пращат мъ в Донбас...имал съм опитна руските главорези
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 По-голяма

    0 0 Отговор
    Пропаганда не бях чел. Тия от САЩ, че са същите като фашистите го знаех, но сега разбрах, че са същите и като комунистите.
  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 русофоба

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Предатели русофили, по лошо от руснака е само русофила, събувайте гащите руснаците да ви го нахакат, вие сте срам и позор