Last news in Fakti

7 Декември, 2023 07:40 4 579 17

Доход от 38 700 паунда, за да работим във Великобритания?

  • инфлация-
  • руанда-
  • мигранти-
  • великобритания-
  • работа-
  • лондон-
  • труд-
  • заплата-
  • риши сунак

Тази драстична мярка предлага британското правителство

Доход от 38 700 паунда, за да работим във Великобритания? - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания иска драстично да ограничи миграцията към страната и да усложни пристигането на чуждестранни работници. Вътрешният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли обяви, че занапред чуждестранните квалифицирани работници ще трябва да отговарят на по-строги критерии, за да могат да работят във Великобритания.

Досега те трябваше да са подписали договор за годишна заплата в размер на минимум 26 200 британски паунда, припомня АРД. Според промените, които Клевърли обяви в парламента в понеделник, те ще трябва да имат сигурен доход от 38 700 паунда (или 45 150 евро), за да могат да имигрират в страната. Болногледачите няма да се налага да отговарят на този критерий, но и те, както и студентите, няма да имат право да вземат семействата си със себе си при преместването във Великобритания.

Правителството срещу бизнеса?

Клевърли обяви, че нетната миграция в страната е отбелязала най-големия си спад в историята на Обединеното кралство. По думите му в страната ще влязат около 300 хиляди мигранти по-малко, пише АРД. "Стига толкова", написа премиерът Риши Сунак в гост публикация за таблоида "Сън". Хардлайнери като бившата министърка на външните работи Суела Брейвърман дори настояват за по-строги мерки. Същото важи и за представителите на най-дясното крило на консервативната партия.

Експерти критикуват плана на британското правителство. Европейски дипломат, цитиран от АРД, казва, че сигналът, който се дава на квалифицираните работници, е, че просто не ги искат. В същото време Великобритания страда от недостиг на кадри. Нийл Карбъри от Конфедерацията за заетост и набиране на персонал REC коментира пред "Файненшъл таймс”, че интересите на бизнеса и икономиката на страната остават на заден план заради вътрешните проблеми на консервативната партия.

Лондон все пак ще изпраща мигранти в Руанда

В същото време Клевърли и външният министър на Руанда Винсент Бирута подписаха споразумение, според което нелегално влезлите във Великобритания мигранти ще бъдат изпращани в африканската държава. В замяна Руана ще получи първо плащане в размер на 163 милиона евро и обещанието, че Лондон ще предостави средства за грижата за депортираните мигранти.

Миналият месец британският върховен съд отхвърли въвеждането на подобна практика, припомня АРД. Според съдебното решение подобна политика би била в разрез с международното право. Властите в Лондон обаче искат да заобиколят решението чрез новото споразумение с властите в Руанда. Според него авторитарните власти в африканската държава се ангажират да не депортират търсещите убежище в държавите, от които идват. В случай че това се наложи, решението трябва да бъде вземано съвместно с британските съдебни власти, обяснява АРД.

Сигурна страна ли е Руанда?

Британският парламент сега трябва да обяви Руанда за безопасна трета страна. Наблюдателите се опасяват, че британският премиер Риши Сунак може да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека, за да избегне противопоставяне от страна на Страсбург. Дясното крило на партията на консерваторите оказва силен натиск върху Сунак да намали значително нетната имиграция, пише АРД.

Британският съд също не е категоризирал Руанда като сигурна трета страна. Поради това той счита, че споразумението е несъвместимо с международните задължения на Обединеното кралство, тъй като е възможно Руанда да депортира хора в региони, където те биха били подложени на преследване.

Правителството подчертава, че иска да депортира първите кандидати за убежище в Руанда преди следващите избори. Все още не е ясно кога ще се случи това. Спекулациите са за май или октомври 2024 г., но все още не е ясно дали самолетът с депортирани лица за Руанда някога ще излети, обяснява АРД. Дори министърът на вътрешните работи Клевърли не пожела да се ангажира с конкретна дата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    27 4 Отговор
    Тия индийски фашаги искат да пращат бели хора в Руанда.. откпченяци!!
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    23 4 Отговор
    АГЛО КОЛОНИЗАТОРИТЕ НАБИРАТ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАГЛАВИЕТО
  • 3 айде чао

    41 4 Отговор
    Умрял съм да ходя да слугувам на тъпите, нечистоплътни и високомерни англичани.

    Коментиран от #5

  • 4 "Стига толкова"

    20 3 Отговор
    И кой го е написал? Мигранта от Индия. Браво.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Студопор

    35 2 Отговор
    Че те едно 90% от англичаните не изкарват тия пари, дето искат от имигрантите. Пък и аз ако имам договор за 45 000 евро, дали изобщо ще се занимавам да ходя в Англия?
    А що се отнася за Сунак - ако на времето някой беше казал "стига толкова", сега той щеше да се къпе на брега на Ганг, дето всички си хвърлят боклука.
  • 7 Ха ха

    5 12 Отговор
    На некадърниците им потекоха лигите, но си казаха че гроздето е кисело.
  • 8 Гордостта на Тара

    18 1 Отговор
    Новина на часа Мале вие да не се с 24 часа назад .. това го четях вчера следобеда в днес.бг Уверявам се в България журнала е на много много много ниск8оооо ниво

    Коментиран от #15

  • 9 Ице

    16 2 Отговор
    Тоя гнил остров не ми пука има ли го ама въобще.
  • 10 геландеваген

    16 0 Отговор
    Трябва и Западна Европа да започне депортация. Навсякъде се напълни с мързеливи кърлежи, които не работят и чакат на социалните помощи. Правят неграмотни чавета в несвяст, а ние баламите да работим за да ги издържаме...
  • 11 Русороб

    4 4 Отговор
    Некви си 90 000 лева годишно. Тука ще си ги изкарам за 10 години без проблем без да им плувам до скапания остров.
  • 12 Голяма

    1 6 Отговор
    част от русофилистичната мафия, която ще емигрира на острова при първа възможност, даже не разбират текста от статията. Това е най-неграмотната част от населението ни.
  • 13 Търся

    0 6 Отговор
    идио..ти, които работят за рубли. Плащам по ценрания курс на Сбербанк.
  • 14 Поредното доказателство

    5 4 Отговор
    Че светът като цяло и в частност Великобритания не вървят към добро! Не можеш да депортираш хора против волята им и то там където те никога не биха искали да се озоват! Тия английски консерватори направиха Гьобелс изостанал ученик спрямо тях. А дали това ще спре емиграцията на острова и ще реши проблемите им с работната ръка - много се съмнявам! Ако няма емигранти някой местен трябва да запрята ръкави за работа, която по принцип огромното мнозинство англичани не желае по никакъв начин да работи!
  • 15 Баш Батка

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гордостта на Тара":

    Фафли е само за коментарите, ако четеш нещо тука е художествена измислица или гугъл транслейт.
  • 16 Факт

    4 0 Отговор
    В лондон има повече чужденци отколкото англичани! Англия е завладяна !
  • 17 Според

    3 0 Отговор
    мен, те трябва да депортират в Руанда и местното население, което с поколения живее на помощи.
Новини по държави: