Last news in Fakti

7 Декември, 2023 13:39 2 745 37

Кредитор в затруднение? Китай с лоши дългове за милиарди.

  • инфлация-
  • китай-
  • ес-
  • сащ-
  • икономика-
  • дългове-
  • кредити-
  • заеми

Възниква въпросът как Китай ще обезпечи погасяването на тези огромни дългове

Кредитор в затруднение? Китай с лоши дългове за милиарди. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Глобалната инициатива на Китай "Един пояс, един път", която включва около 21 000 инфраструктурни проекта по целия свят, повечето от които сама финансира, се счита за централен елемент от външната политика на китайския президент Си Дзинпин.

Китайската инициатива разтревожи САЩ и ЕС

В рамките на тази инициатива, която често е сравнявана с плана "Маршал" на САЩ за Европа след Втората световна война, през последното десетилетие Пекин е предоставил заеми за повече от 1,2 трилиона евро за изграждане на мостове, пристанища и магистрали в страни с ниски и средни доходи. Проектът "Един пояс, един път" спомогна за възстановяването на историческите търговски пътища между Китай и останалата част от света, поради което е известен и под името "Нов път на коприната". За голямо неудоволствие на Вашингтон и Брюксел, той допринесе и за нарастващото международно влияние на Пекин.

Критиците на инициативата твърдят, че участието в нея товари развиващите се страни с непосилни дългове. Затова някои от тях, като Филипините, отказват да участват в проекта. Знае се също така, че стратегията на Китай е да възлага изпълнението на инфраструктурните проекти на свои държавни компании, което често води до непрозрачни разходи за строителство и редица други проблеми за страните, участващи в проекта. Въпреки ангажимента си да инвестира милиарди в нови проекти, Китай вече е поискал изплащането на много от заемите, отпуснати през последните десет години.

Каква част от заемите на Пекин са „лоши кредити“?

Според доклад на базираната в САЩ консултантската компания AidData Китай е отпуснал 80% от заемите на развиващи се страни, изпитващи сериозни финансови затруднения. А невъзвръщаемите дългове без лихвите възлизат на най-малко 1,1 трилиона долара.

Авторите на доклада отбелязват, че 1693 проекта са рискови, а 94 са отменени или спрени. Според AidData повече от половината от заемите по инициативата "Един пояс, един път" вече са в падеж, а глобалните базови лихвени проценти междувременно са се повишили значително, което допълнително увеличава тежестта за длъжниците. Авторите на доклада са установили освен това, че в някои случаи Китай е увеличил повече от два пъти лихвата за просрочени плащания - от 3% на 8,7%.

Когато в началото на века Китай започна да отпуска заеми на развиващите се страни, по-малко от 20% от проектите бяха обезпечени. Днес този дял надхвърля 65%. В доклад на Световната банка се казва, че с нови заеми за милиарди Китай е трябвало да спасява страните, участващи в инициативата "Един пояс, един път". В момента Пекин разработва нова стратегия, с която да се освободи от рисковете, свързани с вълната от лоши кредити. Тази стратегия включва спасителни заеми, които да подпомогнат укрепването на финансите на правителствата, на които Китай е отпуснал заеми, а често и на техните централни банки, посочват от AidData.

Конкуренция от САЩ и Европа

Общо около 80 милиарда долара годишно харчи Пекин за кредитиране на страни с ниско и средно ниво на доходите. САЩ пък се опитват да настигнат Китай в тази област - Вашингтон изразходва около 60 млрд. долара годишно за подобно финансиране на развиващите се страни.

Преди две години страните от Г-7 стартираха инициативата "Да изградим един по-добър свят" (Build Back Better World), която беше поредният опит на САЩ и техните съюзници да създадат противовес на проекта "Един пояс, един път". А наскоро Европейският съюз проведе първата си среща на върха по собствената си програма "Глобален портал" (Global Gateway), която също се разглежда като алтернатива на китайския проект и се очаква да спомогне за запазване на европейското влияние, особено в глобалния Юг. С правителства в Европа, Азия и Африка бяха сключени сделки на стойност около 70 милиарда евро основно за зелени енергии и транспортни коридори, като обемът на договорите, подкрепяни от ЕС, може да достигне сумата от 300 милиарда евро.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен уверява, че "Глобален портал" дава на развиващите се страни "най-добрия избор" за финансиране на инфраструктурни проекти. Макар да не назовава изрично китайската инициатива "Един пояс, един път", Фон дер Лайен твърди, че другите възможности за финансиране често са свързани с "висока цена".

Редица страни се връщат обратно в сферата на влияние на Запада

Според AidData САЩ и техните съюзници едва ли ще могат да се конкурират трайно с Пекин - отчасти защото обещанията им надхвърлят финансовите им възможности. Освен това Пекин вече преминава от мащабни строителни проекти към събиране на дългове. Затова от консултантската компания съветват САЩ и техните съюзници да не влизат в конкуренция с китайската инициатива "Един пояс, един път". Според авторите на доклада неуспехът на много от проектите на Китай междувременно открива възможност пострадалите страни, а такива има не една и две, да се върнат обратно в орбитата на влияние на Запада.

Автор: Николас Мартин


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 4 Отговор
    Най лошите инвестиции на Китай са в САЩ.

    Коментиран от #5, #14

  • 2 КОТарАК

    7 18 Отговор
    ни мой да бъде тва!! БРИКС са нооомер 1 / догодина пак ще направят 1 софра

    Коментиран от #4, #12

  • 3 Делю Хайдутин

    18 3 Отговор
    Поне влагат пари в нещо материално а не за оръжия на чертежи

    Коментиран от #7

  • 4 Последния Софиянец

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Изобщо чете ли статията?

    Коментиран от #15

  • 5 бомж

    0 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    чок отворен си.да не ровиш в кофите на ресторант с Мишлен?
  • 6 Путин Не е Педофил вече!!

    9 15 Отговор
    Балона се пука във китай има ли Диктатор неизбежно идва Гладът!!

    Коментиран от #9, #10, #13, #16

  • 7 в тебе

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    ще вложа нещо материа.но
  • 8 Айде бе

    3 11 Отговор
    Излезе ли Брикс рублата това столетие или ще я чакаме следващия век?

    Коментиран от #32

  • 9 Гълтач на мечове от Москва

    1 10 Отговор

    До коментар #6 от "Путин Не е Педофил вече!!":

    ЕееЕ що бе нали ходи да се моли Във Америка на байдън, падаше му на колене

    Коментиран от #33

  • 10 Че те досега да не би да са яли

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Путин Не е Педофил вече!!":

    Нещо повече от шепа с ориз пред европейските или американските заводи в Китай ?
  • 11 Московска Дупка

    4 10 Отговор
    Търся КУРана,
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Наим Сюлейман Углу

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Путин Не е Педофил вече!!":

    То пореди 35-40 години е било това не се брои за Педофил вече
  • 14 Тодор Живков

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Но ако не бяха САЩ да инвестират в комунистически Китай 2 милярда китайци още щяха да си карат вело,велоси, абе колелетата бе както казваше другаря от портрета на стената

    Коментиран от #34

  • 15 КОТарАК

    1 9 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    не/ Китай е въздушен балон ,напомпан от запада и Кисинджър-писал съм много тук , знам че ще се спука рано или късно/ те лъжат и за БВПто си

    Коментиран от #28, #35

  • 16 Ми не е вече

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Путин Не е Педофил вече!!":

    Сега ги обича по големички, и ги могилизира в стотици хиляди
  • 17 Закривай

    4 12 Отговор
    Държавите с най голям дълг вътрешен и външен са Китай,Русия и бившите колониални придатъци на руспия Южна Америка ,затова и в тия бедни държави има олигарси,и хората работят за купа ориз на месец

    Коментиран от #20, #22, #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Китаеца

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "Сибир е КИТАЙСКИ":

    Крим ваш Сибир наш
  • 20 Много ясно

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Закривай":

    Те за това са бедни защото имат олигарси въпреки че са богати на ресурси, ум царува ум робува ум патки пасе е казал народа
  • 21 Хахаха

    8 0 Отговор
    И все пак лихвените проценти на Китай са по ниски от колкото на МЦБ все пак разликата си е голяма без значение че Китай са изисквали 8% при положение че е трябвало да е 4% допълнителните лихви означават че някой не плаща навреме така е навсякъде но защо не кажете каква е лихвата на запъда хахахаха а и не ги мислете китайците те имат едни американски дългове на стойност $800милярда така че ако ги ликвидират ще се оправят за сметка на копувачи хахаха

    Коментиран от #24

  • 22 Иво

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Закривай":

    Да ама олигарсите им имат най дългите яхти на света елон мъск и джеф бесос нищо нямат 😉 смот@няци 😁
  • 23 Р.К.И.

    3 9 Отговор
    КНР върви към катастрофа. От това как ще изгърми, ще зависи, наивниците, които са се вързали за Пекин , доколко ще ограничат загуби. Ако балонът гръмне изведнъж, много държави ще плачат.
  • 24 Ахахахахаха

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    Ми айде де какво чакат, защо не ги ликвидират? Кога, или май никога, БРИКС ли ще е новия съвет за икономическа взаимнопомощ?
  • 25 Като си прибере 3те трилиона

    9 1 Отговор
    дадени на фалирала Кравария

    Коментиран от #29

  • 26 ЕВРОНЮЗ

    10 1 Отговор
    Ало, ДАВОС НЮЗ защо си пишете автобиография.??????
  • 27 флипп

    6 3 Отговор
    Интересно как всички статии са насочени срещу Китай и Русия, при положение, че в България в момента най-много си патим от САЩ и ЕССР. Явно максимата ако искаш да видиш кой ти е шефа, провери кого не можеш да критикуваш важи с пълна сила.

    Коментиран от #30

  • 28 Да ти кажа..

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    Китай лека -полека се освобождава от щатски дългови книжа. Вече отдавна не е най-големния съдържател на Американски дългови книжа. А се говори под сурдинка, че дългът на Китай превишава с 340% БВП НА пОДНЕБЕСНАТА. щЕ СЕ ПУКА НЕКОЙ БАЛОН, МА ДА ВИДИМ КОГА ЩЕ Е..

    Коментиран от #36

  • 29 Да ти кажа..

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Като си прибере 3те трилиона":

    Това не става както ти се иска на тебе ..има падежи и срокове..Между другото- КИтай отдавна вече не най-големият кредитор на Щатите,,ма ти у Чапръчане нема как да знеш това..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глюпости дрънкаш

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Закривай":

    И го знаеш. Най-задлъжнелите държави са Западналите Кравария, Япония, Гърция, Италия. Опорката за олигарсите и купата ориз в Дойче зеле ли я видя, промит наркоман центаджийски
  • 32 Вече няма разплащания в долари

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Айде бе":

    Това и стига на кравата да вдигне копита, хахахах
  • 33 Точно обратното

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гълтач на мечове от Москва":

    Сенилният пада на колене на “диктатора” за отсрочка на трите трилиона дълг ве гълтач
  • 34 Късно е либе за китка

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тодор Живков":

    Преб@ният кравар си е преб@н кравар флиран
  • 35 Щото кравария не лъже за БВПто си

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    33 трилиона дълг, 130% от измисления си БВП. Вече и с печатане на зелени тапети не става
  • 36 Сурдинката

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Да ти кажа..":

    дългът на Китай превишава с 34000% БВП, жендaрче разкраченко за жълти центи
  • 37 еми

    1 0 Отговор
    Тая Престъпна сган говори за Китайските инвестиции от 1.1 Трилиона същите имат 34 Трилиона ( беше 33 наскоро още 1 трилион добави ) дълг , не мислят за своята съдба са тръгнали да проливат сълзи за чужди.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания