Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Декември, 2023 14:37 1 669 9

ФСБ задържа украински агент за терористична атака срещу критична руска инфраструктура

  • фсб-
  • русия-
  • украйна-
  • магистрала-
  • агент-
  • война-
  • беларус

Задържаният е признал, че работи за украинските спецслужби

ФСБ задържа украински агент за терористична атака срещу критична руска инфраструктура - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия задържаха заподозрян за атентата срещу два влака на участък от Байкало-Амурската магистрала (БАМ) в Бурятия, предаде Lenta.ru.

52-годишният заподозрян - гражданин на Беларус - е задържан в Омска област и вече е признал, че е работил под контрола на украинските специални служби. Той е получил инструкции от друг гражданин на Беларус, който живее в Литва и също действа под контрола на украинските разузнавателни служби. Терористът е взел бомбите от тайник, донесъл ги е в Бурятия и след това ги е поставил в резервоарите на товарни влакове. Целта на терористичната атака е била да се унищожи критична транспортна и енергийна инфраструктура. ФСБ показа оперативно видео с признание на украински агент за извършване на терористични атаки на БАМ.

Още новини от Украйна

Записът е публикуван от РИА Новости. На кадрите мъжът казва, че негов приятел го е помолил да донесе пакета срещу заплащане. Те му обяснили, че има магнитни мини, които трябва да бъдат инсталирани, за да взривят влакове и да спрат движението по БAM. Той отишъл с колата до Северобайкалск и поставил устройствата, които довели до експлозиите. На 1 декември следователи от Източното междурегионално следствено управление по транспорта образуваха наказателно дело по част 1 на член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (Терористично нападение) във връзка с експлозиите в БАМ. На 1 декември източник от американския телевизионен канал CNN в украинските специални служби призна, че експлозията в Северомуйския тунел на БАМ — най-дългият железопътен тунел в Русия — е организирано от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Според него офицерите от СБУ са избрали това съоръжение, защото са го смятали за „единствената голяма железопътна връзка между Русия и Китай“. Събеседникът на изданието уточни, че за саботаж са използвани четири взривни устройства, които са били взривени по време на движение на влака. Официално представители на СБУ не коментираха инцидента. Вечерта на 29 ноември на участъка Итикит — Окушикан от Източносибирската железница, вагон на товарен влак се запали, докато се движи през тунел. Общо влакът се състоеше от 41 цистерни с гориво, три цистерни с авиационно гориво и шест вагона с черни метали.

Тогава в същия участък избухна втора експлозия на товарен влак. Той се е движил по обходен маршрут — четири резервоара за гориво са изгорели, още два са повредени. Горивото се е разляло на площ от 150 квадратни метра. Пожарът беше потвърден от източносибирската транспортна прокуратура. По думите ѝ в ликвидирането на последствията от пожара са участвали възстановителни и противопожарни влакове, но няма пострадали. Трафикът по участъка Итикит — Окушикан се поднови на 2 декември — в 18:20 (московско време) товарен влак премина през Северомуйския тунел. Повече от 120 души, както и специална техника, участваха във възстановяването на железопътния трафик и ликвидирането на последствията от инцидента.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    9 3 Отговор
    Господ да ги благослови!
  • 2 Опорка

    21 4 Отговор
    Съдбата на терористите е незавидна. Тоя глупак си е мислил, че ще му се размине.

    Коментиран от #6, #9

  • 3 ДО СТЕНАТА

    16 2 Отговор
    ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВА
  • 4 Някой

    16 3 Отговор
    Ми, сега до живот в сибирски затвор. Да прави сутрешна физзарядка гол до кръста при минус 50 градуса.
    Който каквото си е заслужил...
  • 5 Ммм...да

    3 3 Отговор
    Айде сега в панделата в Сибир - Черният делфин,между каторжници и канибали.Честито !
  • 6 Ами сега

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Опорка":

    И след като е извършил терористичен акт под ръководството на украинското СБУ как следва да се нарича държава, която организира подобни дейности ?
  • 7 През ВСВ

    1 0 Отговор
    партизаните така са взривявали влакове с нацистки оръжия.
  • 8 Смелчага

    1 0 Отговор
    Един ден ще му издигнат паметник на борец срещу рашизма.
  • 9 Я кажи дали

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Опорка":

    вапцаров е терорист
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания