Last news in Fakti

15 Декември, 2013 16:50 1 003 0

ЕС прекъсва работата по търговското споразумение с Украйна

  • украйна-
  • ес-
  • протест-
  • споразумение

Стотици хиляди украинци се събраха в Киев на протест

ЕС прекъсва работата по търговското споразумение с Украйна - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейският съюз обяви, че прекъсва работата по подписване на търговско споразумение с Украйна, след като не получи "ясен ангажимент" от президента Виктор Янукович да го подпише. В същото време на централния площад "Независимост" в украинската столица се събраха 200 000 души, за да отбележат Деня на достойнството, предаде БНР.

Прекратяването на разговорите обяви в "Туитър" еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. "Работата е прекратена", пише той и добавя, че е нужно Украйна да покаже "ясна решимост да подпише" договора за асоцииране.

Думите и делата на президента и правителството все повече се разминават. Техните аргументи не се основават на реалността, отбелязва Фюле.

Преди дни президентът Виктор Янукович обеща пред върховния представител на съюза Катрин Аштън, че договорът ще бъде подписан, но без да конкретизира дата. Янукович настоя страната му да получи 20 милиарда евро, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Еврокомисията обяви, че няма да преразглежда текста на документа.

В същото време десетки хиляди хора продължават да протестират близо месец в центъра на Киев срещу това решение на президента.

Днес лидерите на опозицията организират в Киев поредното "народно вече" (събрание) под наслов "Ден на достойнството", съобщи ИТАР-ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА