Last news in Fakti

18 Декември, 2013 13:04 1 027 0

Азаров: Споразумението с Русия ни спаси от банкрут

  • украйна

Владимир Путин изрично подчерта, че днес не са водени разговори за присъединяването на Украйна към Митническия съюз

Азаров: Споразумението с Русия ни спаси от банкрут - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споразумението с Русия за газовите доставки и отпуснатия заем от $ 15 млрд. са спасили Украйна от банкрут.

Това заяви премиерът Николай Азаров от парламентраната трибуна в Киев, цитиран от Би Би Си.

Той не пропусна да отбележи, че ако президентът Виктор Янукович не се е бил договорил със своя руски колега Владимир Путин, то в Украйна би настъпил социален колапс и банкрут.

На среща във вторник в Кремъл Русия предостави на Украйна финансова помощ от $15 млрд. и намали цената на природния газ с 34 % от $410 на $268,5 за хиляда куб. м., съобщава РБК-Украйна. Експерти пресметнаха, че това ще доведе до ползи от $7 млрд. за бюджета.

В опит да разсее съмненията за натиск над Киев Владимир Путин изрично подчерта, че днес не са водени разговори за присъединяването на Украйна към Митническия съюз.

Руският външен министър Сергей Лавров пък изрази днес "учудването" на Москва от "неприкрития натиск върху правителството на Украйна" - "безапелационните искания да направи избор в полза на Европа", съобщи ИТАР-ТАСС.

„Самият призив съдържа вътрешно противоречие - същевременно на една суверенна държава се отказва правото да обмисли положението самостоятелно и да действа според своите закони и националните интереси”, заяви Лавров по време на парламентарния контрол в Държавната дума.

Опозицията в Украйна разкритикува сключената сделка с Русия.

„Сиренето е безплатно само в капана за мишки“, заяви лидерът на опозиционната партия "Отечество" Арсений Яценюк.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: