Last news in Fakti

19 Декември, 2023 17:25 3 523 35

Реджеп Ердоган: Турция отдавна заслужи да е в ЕС, Украйна и Молдова да не се надяват на успех

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • европейски съюз-
  • молдова-
  • украйна

Лидерите на ЕС се съгласиха миналата седмица да започнат преговори с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори срещу руската инвазия, както и със съседна Молдова

Реджеп Ердоган: Турция отдавна заслужи да е в ЕС, Украйна и Молдова да не се надяват на успех - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европейският съюз ще блокира присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС, като добави, че Анкара отдавна е заслужила правото да се присъедини към блока, но е оставена да чака по "политически причини", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите на ЕС се съгласиха миналата седмица да започнат преговори с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори срещу руската инвазия, както и със съседна Молдова. ЕС обаче не може да постигне споразумение за пакет финансова помощ на стойност 50 милиарда евро за Киев заради противопоставяне от страна на Унгария, напомня агенцията.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението за начало на преговори с ЕС като "победа" за Украйна и европейския континент.

Говорейки пред журналисти на връщане от посещение в Унгария, Ердоган заяви, че Турция, която е кандидатка за членство в ЕС от 2005 г., е заслужила правото да се присъедини към блока, но процесът според него е блокиран заради политически пречки.

"Даването на статут на кандидат не означава, че те ще станат членки на ЕС. Ще започне един процес с тях и те също ще бъдат блокирани. Нито една от тези страни не е Турция", посочи Ердоган, цитиран от пресслужбата му.

"Неправилно е Турция, която е по-готова да се присъедини към ЕС от някои страни членки, да бъде държана на вратата в продължение на години заради политически пречки", добави турският президент.

Кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС е замразена от години заради безпокойства на ЕС във връзка със спазването на правата на човека в Турция и разногласия по отношение на регионалната политика, по-специално в Източното Средиземноморие и етнически разделения остров Кипър. ЕС зависи от помощта на членката на НАТО Турция, особено по въпроса за миграцията, отбелязва Ройтерс.

Ердоган заяви, че "стратегическият и икономически" потенциал на Турция отдавна ѝ е дал правото да се присъедини към ЕС - което Анкара казва, че е нейна стратегическа цел - и добави, че напредък в този процес може да бъде постигнат по време на председателството на Унгария, с която Турция има близки отношения.

"ЕС трябва да се откаже от тази грешка сега", отбеляза той, според неговата пресслужба.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    34 24 Отговор
    Прав е
  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    33 12 Отговор
    Според новата Българска конституция скоро ще си назначите турчин за министър председател на България и тогава вече наистина ще сте в Европа.
  • 3 Ммм...да

    46 10 Отговор
    Ердо да ходи в БРИКС не му трябва ЕС !
  • 4 факуса

    20 7 Отговор
    ама играеш с русия,затуй не ви вземат,а онез са послушни пудели и направо влизат и на фронта
  • 5 КОТарАК

    22 5 Отговор
    БРИКС не му ли харесва? там е рая

    Коментиран от #7

  • 6 Кондуктора

    19 12 Отговор
    Новите ни "братя" къде насила нашите марионетки и подлоги ни ги навират пак да сме под турско. Ако оставят приетото днес с двойно гражданство да ставаш депутат, министър и какво ли не, тия ще са пълните късметлии и отново ще ни управляват турци, говедари и всякаква еврогейска пасмина!
  • 7 ВЕТЕРИНАР

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Котарак който не лови мишки е ненужен.
  • 8 Експерт от народа

    21 13 Отговор
    ЕС или те иска или не те уска. В ЕС не те приемат по заслуги. Ако приемаха по заслуги, и България, и Полша, и Унгароя, и Гърция, и Италия, и Португалия ... все още трябваше да са извън ЕС. Много държави не са готови да са в ЕС, но са ги приели.

    Да Турция е икономическа сила, някъде около 27 - 20 място по големина на икономиката. Но финансовата и система и манталитета и, са много далеч от Европа. Манталитета на Турция е на светлинни години от Европа. Харесвам турската кухня, турското средиземноморие, турското гостоприемство и суфистите и толкова, другото не харесвам.

    С този манталитет Турция няма да влезне в Европа. За промяна на този манталитет, ба турция ще у трябват хилядолетия. В Европа полудиктатори и войнолюбци като Ердоган никой не иска.

    Коментиран от #16, #19

  • 9 Кондуктора

    22 8 Отговор
    Националните предатели днес приеха хора с двойно гражданство да стават депутати и министри, ако се допусне това да влезе в сила, много хора от цяла Западна България ще почнат да се отказват от българско гражданство и приемане на сръбско, след това и референдум за присъединяване към Сърбия! Няма да позволим втори път пак ди ни връщат под турско.

    Коментиран от #21

  • 10 ЦРУ

    7 16 Отговор
    Според мен на ЕС и трябва дабъде присъединен към Турция с столица Анкара и да се възроди третия Рим в лецето на новата Турска империя която САЩ Русия Китай Индия Бразилия Африка Арабския свят Латино свята да не посмеят да се бъркат с новата турска територия включително и Украйна
  • 11 незнайко

    6 3 Отговор
    Гледам снимката и не вярвам на очите си ! Пак ли започват с маските или това е стара снимка ?
  • 12 ЦРУ

    14 7 Отговор
    Хитлер с 300 000 срещу 600 000 пак би победил въпросът че тогава играеше пушечното месо и войната на територията на Германия а сега дори няма война на територията на Русия и дори има огромен ядрен арсенал плюс 90% от света извън Запада е към Русия просто Украйна няма шанс срещу твърде вече изгладнелия беден и изтощен Запад
  • 13 реzряк

    11 3 Отговор
    отивай на анна си в анадола
  • 14 Турците са путинофили

    15 4 Отговор
    фурнаджийски лопати.
  • 15 Наблюдател

    18 8 Отговор
    Не е грешка Ердогане. Християнството и мюсюлманството оказа се, са несъвместими . Исляма е изостанала религия, ретроградна и пречка на прогреса. Създава радикални елементи и икой няма да търпи простотията, в името на Алах Акбар да се задействат бомби и умират невинни хора. В момента в ЕС има стотици спящи ислямски клетки. При активиране, 11 септември 2001г., ще бъде малка приказка пред това което ще се случи. С погрешната мигрантска политика, сега ЕС да го мисли.
  • 16 Наблюдател

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "Експерт от народа":

    Може един ден Турция да влезе в ЕС. За целта, трябва да се откаже от исляма и приеме християнството. Иначе, няма как да стане.
  • 17 007

    11 13 Отговор
    Интересно как си представя пожизнения диктатор на ислямистка агресивна туркия да стане член на най демократичната световна общност!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 18 Герт Вилдерс

    12 4 Отговор
    Тоя не разбра ли че Европа не ще мюсюли Германия връща 1000 моли обратно в турция
  • 19 Дгх

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Експерт от народа":

    Щом като е виновен Ердоган, защо не ги приеха преди той да дойде на власт. Тогава според теб след него вече да очакваме да ги приемат.

    Коментиран от #28

  • 20 Бай Хюсеин

    7 5 Отговор
    Диктат@рска държаву няма прав@ в Европейския съюз.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 122333

    9 1 Отговор
    Турция да се върне във времето на управление на Кемал Ататюрк и да започне от там да извърви пътя на прогрес и демокрация. В този си вид дори да не мечтае, това е химера!
  • 23 Българин EU NATO

    5 6 Отговор
    Нищо против комшиите нямам. Но Ердоган се заиграва с маджарската ку.ва Орбан. Лиже и задника на Путлер.. Нищо не прави за Крим. Черно море трябва да се освободи от руския черноморски флот.
  • 24 ананимен

    10 2 Отговор
    Турция и ЕС през крив макарон !!!
  • 25 Никога

    9 2 Отговор
    Заслужи ?!? Нима са станали християни ? Това е християнски съюз с християнски нрави нямащи нищо общо с исляма. Вода и масло никога не се смесват.

    Коментиран от #27

  • 26 хххх

    3 3 Отговор
    Сега е ред на Урсула да те сложи на ръбат стол... Ще тръгнеш да й се молиш...
  • 27 Все Пак

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Никога":

    Прави сте защо да ги вземат като вече ЕС си намери прислужниците.
    Така според вашия ум и манталитет.

    Но тези не претендират за това не се бойте.
  • 28 Да ти кажа..

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Дгх":

    Ти луд ли си или..ЕС е съюз на християнски държави. Мюсюлмански навлеци нямат място там.Можеда са добри хора, да имат икономика №1 в света, но никога няма да влязат в ЕС. и ТОВА ГО ЗАЯВИХА МНОГО КРАТНО НА АГАТА. Ма той НЕ ТА НЕ. ти му викаш куме Иване, то тича..нататък я знаете.

    Коментиран от #29

  • 29 МоЦсрис

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Да ти кажа..":

    А бе важно е да върви търговията.
    А те го правят от десетилетия.

    Умеят го.

    Като си ми пееш Пенке кой ли ми те слуша.

    Коментиран от #30

  • 30 Да ти кажа..

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "МоЦсрис":

    Тя търговийката си върви и без да са членове на ЕС. Важното е за комшиите да има визов режим, и то колкотосе може по-строг.. Че са бъкани с терористи от къде ли не. Дори Хамас има щаб квартира в Истанбул.Е. ще висят сополи по посолствата и консулствата, ама да се сърдят на агата.. Не знам дали разбра, онзи ден в Меджлиса, оня депутат дето почина каквидокументи извади. Че агата орева орталъка да спасява Хамас и палестините, а на практика си играе игрите с Тел Авив..

    Коментиран от #33, #35

  • 31 ананимен

    4 2 Отговор
    На тоя Реджеп кой му дава право да се меси на всякъде !!! Неговата държава не е наред на другите се меси...
  • 32 Аааааа

    2 2 Отговор
    Моля моля фереджета и потури не ни трябват в ЕС.

    Коментиран от #34

  • 33 3783

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Да ти кажа..":

    Няма нищо общо с религията. ЕС просто има доста изисквания ,но по скоро политиките на някои държави в ЕС ,които особено им са основатели не съвпадат с политиката и интересите на Турция и не ги харесват и за това главно и останалите са просто допълнение защо не могат да приемат Турция . Останалите всички държави подкрепят членството на Турция в ЕС .
  • 34 Хммм

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Аааааа":

    Ами то ЕС има ли нещо друго освен фереджета и потури. Мисли първо преди да пишеш.
  • 35 Хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Да ти кажа..":

    А ти защо си мислиш че в ЕС няма щаб квартири на най различни терористични организации. Трябва да си много наивен
Новини по държави: